3 deti v trojizbovom byte
Ahojte maminky,
chcem sa spýtať, tie čo máte 3 detičky a bývate v meste, v akom veľkom byte či dome žijete? My totiž máme len 3-izbový byt, pričom detská má asi 12m2. Bojím sa, či nám to s tromi deťmi nebude veľmi malé, ale bez môjho príjmu teraz nemáme na to, aby sme menili za väčší. Išlo by to až keď sa vrátim do práce. Dá sa to v trojizbáku prežiť prvé roky?
Ahoj, mame 3 deticky (2 dievcata, 1 chlapec), byt 70 m2 ... do buducna planujem urobit 2 detske (2 baby spolu a chlapec sam), my s muzom pojdeme do obyvacky (spojena s kuchynou).
Moja maminka má štyroch súrodencov a oni tiež bývali v trojizbovom byte a vydržali tak bývať až kým s nezačali odtiaľ všetci postupne sťahovať. Kým sú deti ešte menšie tak sa to podľa mňa dá normálne vydržať lebo sa ešte spolu zahrajú a majú ešte také detské spory ale potom by ste sa asi mali skúsiť presunúť do väčšieho lebo budú určite vymýšľať. Traja pubertiaci v jednej izbe nie je veľmi dobrá kombinácia
@alicka850 No len podla tvojej teorie by vsetci mali mat tak jedno-dve deti, ked nemaju 4-izbaky alebo velke baraky. V takom hlavnom meste by viac deti mohol mat iba milionar. Ja nehovorim o ciganoch, sme normalne dobre zarabajuci ludia a urcite casom pojdeme do vacsieho, lenze popri materskej si brat uvery nie je ideal. Ked uz budem robit, zarobim slusne na to, aby sme si kupili vacsi byt alebo dom.
Len som chcela vediet, ci sa da zatial vyzit v 3-izbovom alebo mame rychlo nieco riesit.
Kazdopadne dakujem za nazor, viem, ze ty by si teda nemala v 3-izbaku 3 deti. A v 4-izbaku by si mala?
@l_tanya Neviem ako by sa to dalo. Mame obyvacku spojenu s kuchynou. Ked tam dame sedacku a jedalensky stol (co je teraz), tak je uplne plna. Postel nevojde nikam, jedine tak na predzahradku. Ta obyvacka nema 100m2, iba okolo 24m2.
Da sa jedine spat na sedacke, je velka a roztahovacia. Ale co je to pohodlne dlhodobo, to neviem.
@simona1981 ja som vyrastala s dvoma sestrami a rodicmi v 3izbovom byte a netrpeli sme tym....uplne pohoda...
@simona1981 My to mame presne ako Ty ... uz sme kupili velmi kvalitnu sedacku s matracom na dlhodobe spanie (na tomto sa fakt neoplati setrit). Alebo su rozne systemy na vyklopne postele - zavisi od dispozicie bytu a izby...
@simona1981 ahoj, my sme mali sice 3 deti v stvorizbaku, ale najmensia aj tak do 4 rokov spavala s nami v spalni a tie dve starsie boli spolu v jednej izbe. Druha detska izba sluzila ako pracovna. Takze kym si na MD/RD, sa to urcite da zvladnut a potom ked bude viac penazi, tak sa da riesit nieco vacsie. Do puberty casu dost 😀
My sme aktuálne 5 v dvojizbaku. 3 deti pod 6 rokov a 2 dospeláci. Vojdeme sa, musíme, kým nebude domcek. V menšej izbe spíme rodičia + najmenší. Vo väčšej izbe spia na rozťahovacom gauci na trvalé spanie starší dvaja. Je to zároveň obývačka, detská izba a pracovna (Pc). Akurát film si večer nepozrieme, ale ostatné sa dá.
@masinka veru toto iste si myslim aj ja do puberty casu dost.rozmyslala som presne ako mnohe ze kazdy svoje sukromie.tesila som sa vyse jak maly ze ma vlastnu izbu a co z toho aj tak spava s babku a maju zariadenu od prveho rocnika uz konci druhy nikdy tam nespal.asi az v tej puberte veru.
My sme piati a bývame v dvojizbovom byte😉😁 (syn 15, syn 12 a dcéra 6)
@simona1981 3 pisacie stoly? Nezartuj Mate trojicky? Nikdy sa nebudu narovnako ucit a keby aj, jeden v kuchyni druhy v detskej... navyse cim je dieta vacsie tym sa menej doma zdrzuje 🙂 takze staci im miesto na spanie- Poschodove postele to istia
Ja som zo 6tich surodencov. Boli sme tri dievcata v jednej izbe, traja chlapci v druhej izbe a som tu, mala som krasne detstvo. Teraz cakame s manzelom tretie dietatko a byvame v trojizbaku. Dievcatam sme dali vyrobit poschodovu postel na mieru, je paradna, kazda ma svoj kutik, svoj pisaci stol. Babo bude zo zaciatku pri nas v spalni, neskor, ked sa uz nebude v noci budit pojde k dievcatam do izby. Casom im mozno prestahujeme detsku do najvacsej izby, kde mame teraz obyvacku. A ano, sme normalne zarabajuci ludia, nemyslim, ze by detom skodilo, ked sa uskromnia. To su iba trendy dnesnej doby, aby malo kazde dieta vlastnu izbu... a najlepsie v kazdej detskej izbe vlastnu telku, pocitac a xbox...a pod. Potom z deti vyrastaju individua, ake stretavame denne na uliciach... takze aby som to skratila, urcite sa to da 🙂 mat tri deti v trojizbaku 🙂
Áno, ten 15-rocny je väčšinou vonku a máme jednu poschodí s pristelkou a jednu posteľ pre návštevu 😁 Majú tu najväčšiu izbu, zatiaľ sa zmestia. A učia sa nazivat spolu. Nevidím problém.
@simona1981 - no my sme takto v novostavbe bývali takmer 5 rokov, 50m2, dve deti a tretie na ceste ako prekvapenie 🙂. Ako štyria sme už ledva fungovali - teda jeden z nás rodičov spal v nimi v spálni a druhý v kuchyňo-obývačke. Spánky detí boli problém. Naraz nespali vôbec. Malá spala v spálni, starší často zaspal na gauči. A to ešte keď došla návšteva 🙂))) Bežne sa stávalo, že sme tam boli 7mi, aj v noci, keďže sa cestovalo k nám najmenej 150km a to sa neoplatilo na otočku.
Teraz máme 79m2, žijeme zatiaľ ako v trojizbáku, dvaja starší v detskej, najmenšia s nami v spálni. Taká mini izbietka nezariadená ešte, ale raz ta pôjde bývať syn. No a návštevy - rodiny sa rozrastajú, najbližšie nás bude naraz aj 10 🙂.
Inak pre mňa aj tých 79m2 je LTT, to je tak, keď niekto vyrastie v RD s 8 izbami. V takom dome sme sa štyria často ani nevedeli nájsť či úplne míňali 🙂 Ale zato Silvestre a rodinné oslavy a stretnutia kamarátov apod., jedna báseň - mohlo nás byť aj 20 a stále sme mali pocit, že je tam priestoru a priestoru.
vyrastala som v 3izbovom s bratom i sestrou a nezdalo sa nam to stiesnene.. sice sme mali velkometrazny , ale su ludia co sa tralia este v mensich ... podla mna to ide .. aj tak vatsinou sme boli spolu v obyvacke alebo vonku sa nahanali ..
Mam znamych co mali tri deti v 3izbaku. Vsetci su uz dospely a maju svoje rodiny na detstvo casto a radi spominaju a tym rodicom zavidim, ze nemaju na krku obrovsky prazdny barak.
Ste zlaté baby, ďakujem za povzbudenie. Vidím, že to nie je nič výnimočné. Len ja v poslednej dobr vidím strašne veľa ludí, ktorí sa už s dvoma deťmi sťahujú do 4-izbových bytov či domov, lebo sa im zdá malé. No majú veľké hypotéky na krku a najneskôr po roku materskej utekajú do práce, aby to zaplatili. Ja si chcem deti užiť aspoň do tých 2-3 rokov a potom sa zarobí na väčšie. Tak snáď to zatiaľ zvládneme. 🙂
@simona1981 urcite ano
@simona1981 no veď to je to, čo tu už iektorá spomínala, dnešná moda, mať každý svoj priestor, svoju izbu, a potom mi veľa rodičov povie, že detská sú zatvorené každý vo svojej izbe a ani spolu nekomunikujú, keby boli deti už dospelé a nemôžu sa osamostatniť, OK. ale takto.
mám známu a tá má 6 detí v trojizbáku, dokonca má aj obývačku pre návštevy. Nebola som u nej, neviem si to predstaviť, ale tá rodina je super, držia spolu, pomáhajú si a nikto nemá pocit že je o niečo ukrátený. Tak áno, občas si vzdychnú prečo ich je toľko aké je to super, keď má kámoš sám izbu, v nej TV, PC a tak. ale potom , keď ten kámoš nemá ísť s kým na bike alebo von, alebo sa doma cez víkend nudí, tak vidia, že im je lepšie, keď sú taká veľká partia. Je sranda. A nikdy nemajú pocit že im niečo chýba na dovolenke, nejaká spoločnosť, vystačia si sami.
my sme byvali v 3izbaku v 2 malickymi izbami a chceli sme sa stahovat, pred tretim babom sme si nasli 4 izbak. zavisi od povahy, ja som mala pocit dusna v tom byte, ked som chcela (potrebovala) ulozny priestor, tak som este niekde supla skrinu a bolo toho na mna moc, pocit ze vsade daka komoda,skrina, ze steny na mna padaju, dve deti v tej malej izbe boli ok, tretie som si tam nevedela predstavit, ze jedno sa chce ucit, druhe uspavat, u nas v spalni ledva vosla postielka ku manzelskej posteli...v tom istom vchode je ale kamoska a maju deti 4 a ziju a tvaria sa spokojne, ja by som sa v tom byte s 3 detmi osalela a to si myslim ze som skromny clovek...nasli sme si 4izbak a je to nebe a dudy..chalani vo svojej izbe, dcerka vo svojej, konecne dycham...ale zavisi od bytu, moji rodicia maju tie iste metre stvorcove ako sme mali my, (3izbak) a tam taka detska, ze 3 decka s prehladom, tam si to viem v pohode predstavit...fakt zalezi aj na dispozicnom rieseni toho bytu. ale kazdpadne si myslim ze prve roky date...a ked nastupis do prace, prestaujete sa...ked to nie je celozivotna vizia, ale len docasne, tak si myslim ze clovek sa vie tak "krizovo" nastavit a prezije to.
@simona1981 podľa akej teórie? Ja som Ti písala vlastnú skúsenosť, že mám s tým problem mať dve deti rozdielneho veku v jednej izbe z praktických dôvodov- jedno sa potrebuje učiť a druhé mu to neumožní, lebo je malé a nechápe to. A ked je jedno choré a kašle celú noc, budí aj to druhé. A o uložnom prietore ani nejdem písať. Ja osobne už som z toho na nervy a ratam dni, kedy sa budeme sťahovať, ale zvladli sme to tam z určitých dôvodov skoro 6 rokov, takže isto sa to dá na prechodnú dobu.
@simona1981 jasne, ze sa da ;) teda za mna uplne v pohode. Mame tiez 3 deti a klasicky 3izbak necelych 70 m2. A ja ako dieta sme v takom boli 4 surodenci. Nemala som nikdy pocit, ze je nam tesno. Aj ked radi by sme domcek mozno raz, ale to skor pre ine nez vnutorny priestor. A aj ten by sme velky nechceli. Je to o tebe, ako sa na to budes pozerat. Dolezite pre mna je si ked mam v tomto smere tazsiu chvilu, si povedat, je to v pohode a oki. Mam strechu nad hlavou a vdaka za nu. Co by za to ini dali. A mozno raz sa podari...prijat okolnosti ake su, to mne pomaha
@simona1981 a ono je to asi o tom, kazdy si musi sam zadefinovat pre seba. Mne pomohlo aj minimalizovanie domacnosti. Este som v procese. Odporucam knihu Minimalisticka domacnost a blog minimalistka.sk. je to o sobnom nastaveni, asi neplati jedno pravidlo, co je lepsie.
@simona1981 popravde neviem si to absolútne predstaviť, my sme traja a nám je 92m2 byt s veľkým balkónom už maly 😂ale jedna kamoska tak bývali ale teda ten byt bol riadne naprataný
Uplne v pohode,nad nami byva v 3 izbovom byte 6 dospelych a 4 deti 🙄
@simona1981 v pohode to zvladnete. Ja mam sice 2 deti a vacsi 3 izbak, ale pri tych vydavkoch na nich si neviem predstavit kupit byt alebo dom za 200-250 tisic. To musi byt jednak vysoka hypo a co ked jeden z nas ostane bez prijmu? To radsej sa uskromnit v mensom a chodit na vylety, dovolenky a nebyt otrokom hypoteky. Jeden stol stsci, druhy sa moze ucit v kuchyni. Najdi si sikovneho dizajneta, ten aj z maleho priestoru spravi zazrak. Kolegyna lutovala, ked sa prestahovali do domu le bo prestali komunikovat, kazdy sa zavrel vo svojej izbe kym v byte sa viac socializovali a riesili spolocne problemy.
@simona1981 My sme tiez v trojizbovom s troma detmi. Jednu izbu sme dali najstarsej dcere, kedze je uz v puberte, druhu dvom mensim detom a namiesto obyvacky mame obyvacko - spalnu. A to mame mensi trojizbak. Stahovanie do domu sme odlozili na neurcito, kedze dcera nechcela menit zs a nechcu ist deti na dedinu. Kupili sme si dom na chalupu a tam chodime cez vikendy a prazdniny. Este som uvazovala o prerobeni tak, ze kuchynu by som presunula do obyvacky. Urobila by som kuchynu spojenu s obyvackou a namiesto kuchyne by bola spalna. Zalezi aku mate dispoziciu, ci by to vobec slo. U nas by to slo, ale nechce sa mi uz zase prerabat.

@simona1981 a kebyze v obyvacke si urobite zaroven aj spalnu? Deti by tym padom mali dve izby.. v obyvacke by ste mali postel a nejak pekne to predelit.. na nete je plno takych inspiracii na predelenie obyvacko-spalne