icon

9 mesačný syn jednoducho cez deň nespí. Prečo je to tak a čo s tým robiť?

arcticcode
26. jún 2019

Nechcel som tu zase spamovat s tym spankovym problemom, ale uz sme obidvaja z toho na nervy a neustale vznikaju nie male hadky, nervozita a pomaly ale isto sa to blizi k nestastiu.
Mame desatmesacneho kroca, ktory za boha nebude spat. Spava dva razy cez den a nocny spanok. V noci sa budi minimalne 5 krat, opakujem minimalne, niekedy sa budi kazdu pol hodinu. Potom vacsinou hned zaspi. Co je ale problem su spanky cez den, najma poobede. Proste on nijakraz nezaspi a my sa mozme aj rozkrajat. Na kolenach nie, na prse nie, v postielke nie, na brusku nie, nijak nezaspi. Jedina moznost je zobrat ho do vajca do auta, inak je to bez sance. No a vecer uz minimalne mesiac sustavne chodime autom zaspavat a potom ci dazd ci sneh ci vichor ho proste vo vajci musim do iest domov, z toho idu ruky odpadnut. No a dneska ten isty proces, uz som si dajak na to zvykol, ale po 18 minutach sa zobudil, zena dala prso, chlapec dopapal a namiesto spania zacal kopkat nozkami a otacat sa na brusko. Teraz je hore, my sme sa brutalne pohadali a ja sa chcem najradsej zabit. Nebavi ma takyto zivot. Proste fakt v 21.storoci neexistuje ziadne kapky abo co, pre take deti, By mohli normalne spat? Uz fakt na toto nemame nervy.

0hena0
27. jún 2019

@bianka532 ak by dietatko bolo postihnute, na 95%muz to neriesi. Len tak, ze sa zdekuje a necha starostlivost o chore dieta na matku. V percentach sa nemylim. Jasne, ja chapem, dospely clovek ma viac rozumu, mal by uvazovat trpezlivo. Preto by som mozno vyhladala aj odbornu pomoc. Ved nielen lekar ale uz aj zdravotna sestra vie pomoct. Ja len drzim palce a stale opakujem, bodaj by sa vsetky deti na svete mali tak dobre ako moj pes. Ziadne dieta a bezbranne zviera si nezasluzi trapenie ktoremu nerozumie. Oteckovia to zvladaju pomenej, prinosom pre mamku je uz aj to, ak otecko nestresuje. Potom stres je v lufte a jasne ze dieta nepokojne 24 hodin a pripadne si dokaze v tom nepokoji ublizit

0hena0
27. jún 2019

@arcticcode otecko, v prvom rade musite, he potrebne, zacat od seba. Vezmite vsetku zvysnu silu do svojich ruk a popasujte sa s nou asi tak, ze jednoducho musite najst sposob ako vycistit domace prostredie od nepokoja v domacnosti. Mozno dietatko ma nejaky vnutorny problem, skrytý, treba sa pytat u detskeho lekara. Ak myslite ze nie, tak len maximalna pozornost upriamena na dieta. Viete sa s mamkou vystriedat ak sa potrebujete oholit a ine. Predstavte si situaciu, ak by sa drobcovi nieco stalo, ako by ste uvazoval. Asi tak, ze by ste hladali sposob, co ste mali spravit pre to aby k niecomu zlemu ste predisli. Vtedy uz byva neskoro. Kazdemu znas sa lahko, nie lahko pise, vy prezivate svoj dennodenny rodicovsky boj s nevysvetlitelnimi chvilami, ktorym sam nerozumiete, jednoducho, musite! Ste rodic a ak chcete byt dobry rodic, musite sa viac snazit ale s pokojom. Mate ho, len ho v sebe musite najst. Vase dieta bude vasim obrazom a neskor sa nechcite divat na svoju vlastnu krv s hnevom a pocitom viny. Zlyhať je jednochuchsie ako zvitazit. Drzim prsty. Mate silu, verim tomu.

nini1010
27. jún 2019

@eliska13 Boze,starajte sa o seba a svoje deti a nestarajte sa o cudzie.Keby si kazdy hladel vyhradne svoje svet by bol dokonaly!neviem kto si myslite ze je zvedavy na vase nazory a pripomienky.Z duae neznasam ked si cudzi ludia za anonymnym nickom myslia ze maju Bohom dane pravo vyjadrovat sa k vychovnym metodam inych rodicov.Truba...Ja som len odpovedala ludom ktory sa o to zaujimali a opacne nazory ma vobec nezaujimaju.

katka2984
27. jún 2019

Okrem toho že jeden spánok denne by s poradila prestať moji. Náš syn, vtedy asi 10 mesačný bol v kuse na prsníku v noci. Len otvoril oči a už hladal, skoro nič nevypil len dudlal. V jeho 13 mesiacoch som prestala kohút a odvtedy spal celú noc.
Veď ho na jednu noc dajte babke, babka to raz prežije, vy sa aspoň raz konecne vyspíte,upokojite a nebudeš zháňať kvapky na uspanie pre 10mesacne babo.

katka2984
27. jún 2019

@katka2984 * prestať s kojenim a taktiež sto nehovorím o kohútovi ale o kojeni 😄

karmen118
27. jún 2019

@arcticcode my sme malej kúpili takú ovečku - prehráva hudbu a aj premieta na stenu, pravda to premietanie sa dá použiť len keď je tma, ale hudba aj počas dňa - https://pre-najmensich.heureka.sk/skip-hop-m-m-..., majú takého aj macka....inak potrebovala cumlík na zaspanie, ten bohužiaľ doteraz, lebo stále ešte nemá všetky zúbky a keď sa jej prerezávajú, bez cumla to nedáva. Občas pomáhalo malú uložiť a hladkať po chrbátiku a tak zaspala.
Čo sa týka dňa treba dieťa riadne unaviť, aktívne sa s ním hrať, jašiť, dať mu hračky uspôsobené jeho veku, kde sa mu už trochu zaparia mozgové závity a chodiť von na prechádzky - kočíkovať dlhšie. Na šuplíky a skrinky kúpte zámky - my máme také z dmka.
Čo sa týka toho, že sa drží postieľky, až kým nepadne a neudrie sa, tak kúpiť alebo ušiť mantinel hrubší (taký vankúšový) a dostatočne vysoký, aby nemal šancu sa udrieť a nastaviť matrac v postieľke o kus nižšie, keď sa už stavia - ak to ide.
Dcérke, keď išli zuby, to bolo vždy s horúčkami, bolesťami, revom, chúďatko, takže veľakrát od bolesti nevedela zaspať, preto sme jej museli dať ten detský nurofen sirup, to jediné pomáhalo. Ak to nie je také zlé, tak gél na dasienka dávame na cumlík.
A treba mať režim, dieťa potom vie približne, čo bude nasledovať. Večer pred spaním mať rovnaký rituál v rovnakom čase.
Čo sa týka ísť na wc a pod - no to sa väčšinou chodí aj s dieťaťom, inak sa to veľmi poriešiť nedá 😅

fialkadanka
27. jún 2019

@iskrickaa a prečo už nie je v škôlke? 3,5 ročný evidentne veľmi živý chlapček 🙂 bolo by mu tam super hm?

petamada
27. jún 2019

necitala som komenty, je ich vela, ale ja by som ho uz 2x cez den nenutila spat, spravit si rezim, ze ten prvy spanok po polievke mu posunut, a vecer tiez skor zaspi...treba len skusat, ale nie jeden den a vas omrzi, dlhsie...je to obdobie..bud rad ze ste obaja doma, idealna situacia na predychanie noci cez den 🙂 vobec nemusite mat nervy z toho. co by si robil, keby si od roka dietata v robote, celu noc ti nespi, a to doslova, sceny riadne, a rano ides do roboty a striedas ranka poobedka celodenka vikendy..nevyspata som chodila 3 roky, a uz som si zvykla a spim minimum 🙂 a vecer varit, chystat, upratat zahrat sa, vsetko sa da..len treba aspon trosku chciet.

bianka532
27. jún 2019

@0hena0 pravda

srnqqa
27. jún 2019

@arcticcode kedysi som čítala knihu "Prvé tri roky života" a mala som pocit, aké je úžasné mať dieťa. Že novorodenec stále spí.. Paráda, budem mať čas na seba, angličtinu oprášim atď atď.. Moje dieťa spalo prvý týždeň a potom zistil, že je tu - medzi nami... Spával len vonku, v kočíku, ja som mala zapálenú ranu, nemala som ho ani chytať, len na kŕmenie mi ho mali podávať. No, ale čo som mala robiť 🙂 Bolo treba šúchať nohami a kočíkovať aj napriek bolestiam 🙂 Po 3 mesiacoch presne o polnoci sa budieval a každú chvíľu. Vraj potničky, prd - začiatok ekzému. Popri tom som mala ešte 2 práce na doma.. Všetko sa snažila stihnúť, kým malý spal (do 23 práca, od 24.00 opäť hore pri synovi). Už ma triaslo, čo som bola unavená, kruhy pod očami.
Čo som tým chcela povedať - ja som si chcela dieťa "nalinajkovať" podľa knihy. Až časom som pochopila, že každé dieťa je iné a v knihe bol opísaný vysnený stav každého rodiča. Samozrejme, ekzém som riešila a po 9 mesiacoch som namiesto celej noci hore bola hore 3x a cítila sa vyspatá.

Vaše dieťa môže cítiť nervozitu, ktorá ide od vás, samozrejme, nervózny z toho, že nie je vyspatý. Prípadne potrebuje, aby ste sa mu venovali. Treba mu vymyslieť aktivity, myslím, že vyžaduje vašu prítomnosť a pozornosť (nie to, že som v miestnosti, ale to, že s ním mám reálne aktivitu). Nenútila by som ho spať - to chcete vy, nie on. Nie každé dieťa chce spať 2-3x denne.. Skúsila by som to touto cestou. A ešte by som požiadala niekoho blízkeho, či by si ho nevzal na pol dňa a vy dvaja sa vyspite.

eliska13
27. jún 2019

@arcticcode chlape ved ty sa zblaznis, ked maly zacne chodit padat po byte, otvarat vsetko, premiestnovat
Co cakas, ked bude mat 3 roky, ze to bude lepsie??nebude kvazi najlepsie je to teraz vo veku akeho mas malehho.potom bude trucovat, nutit Ta hrat, vymyslat s jedlom))no pokoj uz nebude.
Pada v postielke?ved kupte mantinel okolo daj mu tam vankuse to je normalne, ze deti sa tahaju hore a padaju.Trocha sa ukludni a zivot ide dalej mas este stale kludne dobre dieta.od marca si uz ircite mohol mat spraveny ten chodnik a to ste doma dvaja a jeden drobec

dadus_ka
27. jún 2019

@elementissa tak tak, mojmu synovi stacilo plne brusko a spal tiez od malicka v podstate furt. Zobudil sa prebalili sme, napapal sa a spinkal. Teraz uz obcas mava take výlevy sle myslím ze idu zuby no nepolavujem,nastastie od malicka spával v postielke a spi tam rad, predsa aj ta mama potrebuje svoj klud ked uz ulozi dieta spat aby bola v pohode. Ja si neviem predstavit zeby som sa tolko krat v noci budila. Takto mam istotu ze ked ho o 20 ulozim mma do tej 7-8 rana free 🤣 maximalne ked sa obcas v noci preberie, dam mu dudlik na ukludnenie a spi dalej. Dudlik vzdy vypluje ked zaspi.

nikusiak9
27. jún 2019

Zaplatit si spankovu poradkynu

arcticcode
autor
27. jún 2019

Teraz ho zobrala mamka vonku, spi v kočiari. Ale len za to, že sa nemohol otáčať, bo je tam priputanček 🙂
No, fest som zvedavy, čo to zase bude večer. Keď vstane trebars o desiatej, nevydrži byť hore do šiestej večera, to je 8 hodin, to je fest veľa na neho veď. On už na obed si bude šuchať oči, ale šupneme ho spať až o pol druhej. A uvidime.

diana20
27. jún 2019

@arcticcode inak k tomu že sa nemôžeš ísť ani vycikať..bežne som chodila na wc vzdy s malým a doteraz sa mi tam často nasackuju obaja..to je normálne, že dieťa nenechas samé.. prípadne kúpiť nejaký park také tie roxkladacie majú sietku okolo, to si neublíži keď spadne.. aj postielky takú by som skúsila ako poslednú možnosť 😊 a môj presne c tom kočíku priputaný spával aj v noci lebo sme boli v koncoch už a strašne sa nám uľavilo aj keď ma to stvalo, že v kočíku spí.. ale spal lepšie a keď sa zobudil stacilo kočík tlačiť hore dole vedľa postele, ani som sa nepostavila..😊 držím palce , viem ake to je keď deti nespia..

evulka23
27. jún 2019

@arcticcode ste dvaja a to máte výhodu, môžete sa pri ňom prestriedat, čo by sme niektoré mamičky dali za takúto pomoc. Ak potrebuješ dokončiť chodník tak neviem prečo sa o malého nestará manželka. Manzel keď príde domov večer z prace a potrebuje si porobiť, tak sme v druhej izbe a normálne si robí čo mu treba. Čo sa týka spania, bohužiaľ aj toto nespanie je normálne, tiež som prechádzala podobnými pocitmi keď sa narodila prvá dcéra, už 8h po pôrode bola hore celu noc od 2-6 plakala, mesačná bola hore od 10-24:00 v kuse bez 5min spánku. Cele noci som chodila snou po byte, mala otočený režim a zaspavala o 4-5 ráno, každú noc od 12-4 na rukách a sama bez muža, lebo on vstával do prace. A plakala veľmi často...no neni to ľahké a teraz aj pri druhej 10 mesačnej to neni ľahké. Čo sa týka porobiť, ukľudniť mne pomohla šatka (nosič jedine vonku). Teraz už mám 4 ročnú a hovorím si, ako rýchlo vyrástla, síce mám z obdobia 0-2 roky trosku traumu, ale vyrástla a od 2,5r spi celu noc keď som ju dala do svojej izby a nekojim. Tiež som myslela vždy na tie ideálne deti čo položíš a usmievajú sa, pozerajú, hrajú, spinkajú celu noc, no bohužiaľ materstvo vyzera aj takto a každé dieťa je iné, tes sa z jeho pokrokov a postupne bude lepšie. Skúste tu šatku, ja som aj žehlila snou.

petamada
27. jún 2019

@arcticcode ahoj, ak ti vstal dnes o 6, nemuseli ste mozno ho dat spat znovu o 9,ale podrzat ho, aspon do 11c ca a mozno by tolko nebojoval, pospal by aj dlhsie, a mali by ste jeden spanok, a vecer ulozit, a bolo by to menej ako 8hodin hore ako pises...skuste mu postupne predlzovat cas od ranneho prebudenia po obedny spanok, dieta si zvykne neboj.

eliska13
27. jún 2019

@arcticcode a co tym vyhras, ze ho das spat 13:30? Ved praveze nebude vecer unaveny....a vlastne o kolkej ho vecer ukladate?ja by som ho ulozila o 21, 21:30 a rano Ti snad dlhsie pospi, ak rano bude dlhsie spat mozete zrusit jeden spanok a bude spat cca 12_13 nejaku hodinu, dve a vecer to bude snas lepsie

arcticcode
autor
27. jún 2019

Lenže on po rannom prebudení je taký malatny, jak keby ešte potreboval spať, ale už sa hmyri, nebuva už proste. Preto po rannom spanku vždy ide kapičku skorej spať. A len tak btw, sme sa dnes od neho nepohli ani na sekundu, raz už spadol pri lezeni, raz tresol bradu o stoličku a raz spadol do zadu na hlavu. A to sme boli pri ňom. Proste on stoji, drži sa a zrazu sa pusti a ja som nestihol ani ruku dvihnuť a už ležal na zemi

lucilaines
27. jún 2019

@arcticcode toto ale popisujes uplne bezny vyvoj uplne kazdeho dietata. Ci myslel si, ze jedneho dna sa proste postavi a vykroci vpred bez padov? Tych padov bude , treba proste pozerat nanho, zabezpecit co najlepsie byt a aj tak sa tomu nevyhnes. Existuju na to inak take babatkovske helmicky presne pre tento ucel. Niektore maminky si to chvalia a pouzivaju, pozri to, mozno by vam to poriesilo situaciu.

candii
27. jún 2019

Ja ťa UPLNE chápem ale UPLNE, môj mladší syn sa do 1 roka budil každý pol hodinu ale bez srandy, úplne vážne každú pol hodinu, raz som celý týždeň spávala 4h a aj to prerušované, muž bol na nočnej .. mala som ešte staršieho syna čiže cez deň 0 bodov pospať si, v piatok má už normálne vyplo od únavy, dieťa chcelo spať len vo vajci, nijako ináč, a len hojdat sa, s chlapom sme sa len hádali, obaja nervózny, nevyspatá a psychicky vyťažený, po 1r ako keby uťalo, to dieťa spí v postieľke celú noc 😲 proste fakt, zo dňa na deň .. musíte to vydržať ale verím že je to hrozne ťažké.

veronikazuko
27. jún 2019

Staci,ak zrusite jeden denny spanok. Ziadne kvapky preboha malemu babetku na spanie nedavajte

eliska13
27. jún 2019

@arcticcode na to je najlepsia drevena ohradka a na spodok gumenne puzzle das mu tam hracky, moze lozit, stavat sa....a bude v bezpeci

bobacik2014
27. jún 2019

Odporúčam nosič a uspávať v ňom, nám to veľmi pomohlo, v noci len vydržať, časom sa mu to upraví a prespí celú noc, náš bol tiež hore každú hodinu, zlepšilo sa to až po prvom roku

nistika
27. jún 2019

@arcticcode chlap skoro na materskej, takto to potom vyzera, keď partneri nevedia kde majú svoju rolu :D prepáč neodpustila som si...každopádne k veci. tvoje dieťa je žiaľ úplne normálne, a prejde si tým každý rodič, niektorý aj viackrát. ako baby spomínali chce to iný režim. nemyslím si však že cesta je, ráno ho trápiť do dvanástej unaveného skúste to inak. ráno nech spí ako sa mu páči o deviatej, potom zrušte druhý spánok a dajte ho spať na noc skôr, ak bude unavený kludne o pol siedmej. neboj sa, nebude vstávať o štvrtej. mala som toto isté s prvým synom (nie žeby ostatné deti spali ukážkovo) ale ten prvý nespal absolutne. vôbec cez den ani náhodou. možno 20min. 1x za den od narodenia max ale dala som ho spať o 17-tej a s občasnými pauzami na papanie spal až do rána. a ak je ten váš chodník taký urgentný, nehnevaj sa mohla by sa postarať o malého aj matka a ty choď betónovať.

luba41
27. jún 2019

@arcticcode úplne normálne zlaté dieťa, úplne normálne správanie v tomto veku a vývojovom štádiu, len rodičia sa zdajú "nenormálni"..dvaja "nezvládajú" jedneho malého tvora..vypustite doma hlavu, venujete sa dieťaťu, nehľadajte príčiny, dôvody, choroby atd ,že prečo sa tak správa..nenutte ho robit čo "nechce"..berte ho aký je..noste ho vela, vela sa mu venujte, nech pri vás aj spí a budete mat o "2/3 nervov menej" / z neho aj zo seba/.. napr moj manžel rád povozi svoje dieta v aute ked spí, venuje svojim detom všetok svoj volný čas od ich narodenia / bez nervov. bez stresov/, vie a vedel ma dokonale zastupiť atd..v živote som ho nepočula sťažovať si na deti, ked boli malinké..u vás bude asi niekde nejaká "chyba"☹

arcticcode
autor
27. jún 2019

Hej, tou chybou budem asi ja... :-/

nistika
27. jún 2019

@luba41 toto nebolo pekne :( problem je len v tom, že ľudia si myslia že dieťa je len a len radosť, keď príde realita stále to nechápu a hľadajú príčinu inde než v tom, že to bude asi normálne. ale mladý pán to už určite z tejto diskusie pochopil a teraz sa pokúsi prijať svojho syna aj s jeho nespavoťou 🙂

katies0410
27. jún 2019

@arcticcode podla mňa spí málo na 8mesacne dieta, moja v tomto veku spala 3 ci 4 krat za den, podla dĺžky spánku. Proste pri nej som sa naucila, cim lepsie spi dieta cez deň, tym lepsie v noci. Vzdy ked som zbadala u nej prvy priznak unavy, tak som ju ulozila na spanok, nenechala som ju vystaviť. Teraz mam druhu a postupujem tak isto, lebo ked je vystavena a moc unavená je tam velky problém zaspat. Vyskusajte este takto. A co sa tyka toho, ze ked je hore, tak musite pri nom, to je normalne, je to dieta, zena je na materskej tak sa mu hadam venuje, tak ty môžeš ist aj na zachod nie? Poviem ti uzivaj si to, ze chce byt pri vas, rychlo to pominie.

arcticcode
autor
27. jún 2019

Ja som ho prijal dávno. Hneď keď som sa o ňom dozvedel. A jasne, že ho milujem nadovšetko, ale to neznamena, že bude s nami mlady kyvať jak sa mu chce.