Aké sú výhody mať jedináčika?
Ahojte...vyzerá to tak,že viac detí mať nebudem. Kôli zdravotnému problému. Už mi lezú na nervy tie otázky,kedy bude druhé...syn je z predošlého vzťahu a tak sa po svadbe od nás očakávalo,že aj my budeme mať samozrejme spoločného potomka. Aj to bolo v pláne,ale ako to už chodí,človek mieni....Sú medzi Vami aj také maminy,že máte jedináčika a viac detí nechcete? Má to podľa Vás nejaké výhody? Snažím sa na tom nájsť niečo pozitívne....ja som bola jedináčikom do 9 rokov a jediné,čo mi utkvelo v pamäti sú tie škatuľkovacie frázy,že som rozmaznaná a mám všetko,lebo som sama. Snažím sa ho vychovávať tak,aby nebol rozmaznaný,či egoistický,neviem či sa mi to darí. Niekedy som možno až zbytočne prísna a tvrdá,ale nechcem,aby z neho vyrástal typický jedináčik-maznák..
@liz_lemon myslím že máš zlé uvažovanie.....samozrejme, aj to sa stáva, ale aj u detí z mnohopočetnej rodiny.......môj malý je sám a nikdy nemal problém požičať hračku, je spoločenský, má rád deti, chodí, hladká, dáva pusinky, no proste niekedy až nechápem........
Každé dieťa je iná osobnosť a je ťažko povedať čo z neho vyrastie a to bez ohľadu na to či je samé alebo má súrodencov.....
@iuno ciastocne suhlasim, ale co sa tyka nas, tak my budeme mat tolko deti, kolko nam pan boh da. sme dlhodobi neuspesni snazilci..v aprili to budu uz tri roky. zatial cakame na IUI, no ak sa nam na kontrolnom Spg nezlepsia, alebo nebodaj zhorsia vysledky, tak budeme musiet ist na IVF,. samozrejme dame si viacnasobny vklad..a ked sa prijmu dve, alebo tri vajicka, tak budem mat dve alebo tri deti...
nehovorim teraz o rodinach, co uz po svadbe nemali ani korunu, byvali v zlatanej chatrci a narobili si 12 deti, z ktorych vacsina je v domovoch a ten zvysok hladuje...ale inak mi pride rovnako nemiestne hovorit, ze rodicia 4 a viac deti su nezodpovedni, ako tvrdit, ze rodicia jedinackov su sebecki. nech ma kazdy tolko deti, kolko chce a ostatni nemaju pravo sa vyjadrovat, presviedcat, ci odradzat od dalsieho dietata, pokial rodinu priamo nefinancuju.
kedze uz tolke roky nemozeme mat dietatko, neberiem ho ako samozrejmost, ani nieco s cim sa da kalkulovat. kazde jedno bude pre mna dar. ak by som otehotnela raz, budem do konca zivota vdacna za jedinacika, ak 4x tak budem hrda mama velkej rodiny.
@liz_lemon
@iuno tak ti poviem, ze si ma pobavila :D
ja zijem v BA, mame naozaj vysoky HU, ale to, ze mam uver, a mozeme prist o pracu (napokon aj teraz zijeme len z jedneho prijmu, lebo som na MD s druhym dietatom), je slaby argument
ja hovorim z vlastnej skusenosti mojho osameleho zivota jedinacika, kedy som sa nemala s kym hrat, a zavidela som bratrancom, ktori sa sice bili, ale vzdy sa mohli spolu hrat, a boli na vsetko dvaja, uz len pri nejakych problemoch s rodicmi, su na to surodenci viaceri, ale ja som na vsetko sama
detto argument o VS, je uplne mimo, lebo zodpovedne dieta sa nenecha zivit od rodicov, a minimalne si najde brigadu, a nikdy nevies, ci nebude stat studium v buducnosti miliony, a nakoniec na to nebudu mat ani ti, ktori sa rozhodli mat len jedno dieta
Kazdy si moze hovorit a mysliet, co chce. Ja som napisala, co si o tom myslim ja, ziadne nadavky nepadli. Nemusim argumentovat, preco mam taky nazor, aky mam. Hru so slovickami mozete hrat, ja sa nezapajam. 😉 Pekny den a plodnu diskusiu zelam.
@andrejka2424 ja by som povedala, ze najlepsie ti vyhody vymenuje ten, kto je sam jedinacikom. pokial ti to zdravie nedovoluje mat dalsie dieta, tak vlastne vobec nechapem, preco musis hladat na tom, co mate nejake vyhody. ak ti vyjde, ze to ma viac nevyhod ako vyhod, predsa risknes tehotenstvo aby si mu dala surodenca???
byt jedinacikom, je z financneho hladiska pre rodicov menej zatazujuce, ale z hladiska citoveho je to pre dieta ochudobnenie. moj otec vyrastal ako jedinacik, tiez kvoli babkinmu zdravotnemu stavu. dodnes mu je luto, ze surodenca nemal, aj ked chape, ze to neslo, babka porodila mrtve dievcatko, na ktore si on pamata. vie ze oni nemali inu moznost. ked pride nato, ze clovek potrebuje niekoho, tak je dobre surodenca mat.... ale pokial to osud nechce tak sa znasilnovat nemozeme.
mam kamosku, ktora sa tiez rozhodla ze nebude mat viac deti, ona ako dovod udala vek svojho manzela.
tvoje zdravie je dolezite. ale ked sa pytas, ci tvojmu synovu bude jedneho dna surodenec chybat, ver mi ze bude. mozno o 20,30 a mozno az o 50 rokov. ale bude.
okolie treba skusit nechat bokom, je to tvoja rodina, tvoje manzelstvo a teraz napisem ako krestan, ale manzelstvo je sviatost a do toho nesmie nikto hovorit. nikto ta nemsie odsudzovat za to, ci mas viac, alebo prave naopak ze mas len jedno dieta. je to vec medzi tebou a tvojim manzelom, a preto do toho nikoho nic nie je.
tvoj syn sa jedneho dna urcite spyta, preco nema surodenca, mozes mu to vtedy vysvetlit a urcite to pochopi. a ako ho vychovavat? tak isto ako ostatne deti, snazit sa ho mat casto v spolocnosti inych deti, aby sa naucil, co to je delit sa a nie len o hracky ale aj o pozornost svojich blizkych.
@tomiholjubavi LIKE, TLIESKAM, nenormálna odpoveď a KAŽDÁ JEDNA čo to nepochopila aspoň 100x prečítať........
Nám sa malý podaril až do tretice, tiež zdrav. problémy a si aj preto netúžim ďalšie, tie komplikáce, plač, beznádej.......nikomu neprajem a potom nejaká tupá krava napíše že je niekto sebecký!
Ja som jedinacik, manzel je jedinacik a mame jedinacika. A vyhody? Vsetky vyhody sveta 🙂 mali na mna cas, hrali sa so mnou, mala som svoje miesto na zemi a delit sa viem o vsetko. Mam rada ludi, v primeranom mnozstve. 🙂 Ked som bola mala, zavidela som surodencov kamaratkam, potom sa to obratilo a zavideli oni mne, hlavne, ked vsetko bolo o tom, ze su starsi a maju mat viac rozumu, postupom casu sa ich komunikacia s rodicmi zhorsila. A co sa mna tyka, ako jedinacik som bola uplne stastna a spokojna. A vychova? No neboli na mna prilis prisni, mali cas si so mnou vydiskutovat problem a nielen ma potrestat a to bola tiez vyhoda. Drz sa a nedaj na reci inych. Ja odpovedam na otazku: Kedy druhe? Ked mi budete prispievat do rodinnej kasy, alebo ked mi vyplatite hypo alebo nejaky iny uleteny dovod.
Niekde som čítala že to najviac čo môžeš dieťaťu dať je súrodenec, no je to u mna tak pol na pol, na jednej strane my sme boli radi že sa nám vôbec podarilo mať jedno, lebo nam povedali že ak sa podarí cez IUI bude maximalne jedno dieťatko, dalšie maximalne ak tak cez IVF čo môj manžel uplne odmietal, teraz mame tri, a proste beriem to tak že Boh to asi tak chcel, je pekné mať viac detí, ale požehnaním je mať aj jedno, a ak sú zdravotné problémy tak vôbec neriešiť cudzích ludí a ich reči, oni keby sa ti nebodaj niečo stalo sa o tvoje jedno dieťa pripadne aj to druhé starať nebudú. Všetko má svoje výhody aj nevýhody, tak aj počet detí v rodine. Nič nie je ideálne zo všetkých strán.
@tomiholjubavi ja ani neodsudzujem ludi s vela detmi ani s jednym. opakujem stale dokola, ze je to na kazdom z nas kolko ich bude mat. Nech si zvazi svoje moznosti, nech sa rozhodne a nenecha sa ovpyvnit okolim. Nic viac, nic menej tu nepisem. A samozrejme, aj osud zahra do karat. My sme mali tiez niekolko rokov problemy, takze toto je vymodlene, vyprosene a budeme stastim bez seba ked sa nam narodi. A asi bude tiez len jedno po tom vsetkom co sme si preskakali, plus aj kvoli veku. 😒
este k tej sebeckosti -- viete, je to o uhle pohladu..ja napriklad ked pocujem vyhody mat surodenca a najlepsie s malym rozdielom:
- teraz si to odbijem naraz a o 2-3 roky sa deti uz spolu zahraju a ja budem mat pokoj ( pricom mamicky jedinacikov sa velmi casto venuju detom ovela viac prave preto, ze su same - tak ktory postoj je sebecky?)
- co ak by sa mojmu dietatu nieco stalo -- tak budem mat aspon druhe aby moj zivot mal zmysel( odhliadnuc od morbidity tejto poznamky - nie je toto sebectvo??)
- ked budem stara, tak bude viac deti a hadam sa niektore o mna postara ( k tomuto hadam ani niet co dodat)
- starsia mi postrazi mladsie ked budem chciet odskocit do obchodu/k lekarovi/zabavi kym varim ( aj v tomto to maju mamicky jedinacikov ovela tazsie, lebo ich dieta nema kto zabavit -- tak kde je to sebectvo?)
a takychto "vyhod" mat viac deti sa da najst viac
To som chcela ozaj len na margo toho ako tu niektore opisujete mamicky jedinacikov ako sebecke......
Naozaj su vyhody aj nevyhody na oboch stranach....a od nikoho to nie je sebectvo..je to slobodne rozhodnutie a zvazenie si situacie co zvladnem so svojou povahou ( kazdy ma ine limity, toleranciu, vie znasat stres, potrebu realizovat sa), co zvladnem finacne, ako ma podpori rodina atd atd..a nikdy to nie je dobre ani zle...ked neublizujes druhemu, tak co koho do toho sko si zariadis zivot?
@fuska a ja som ti napisala ze neargumentujuci clovek prezentujuci svoj kontroverzny nazor vyznieva ako hlupak ( to ci vies argumentovat vies len ty sama - zatial si neodpisala nikomu a nedala ani jeden jediny argument, cize pre mna vyznievas ze nevies - kedze ine prispevky ti problem nerobia🙂 )
@liz_lemon máš pravdu na ,,vysoké nároky, ,si rodičia naučia deti SAMI. Dieťa sa nenarodí s narokmi na tablet, PC, značkové handry, niektoré detičky tak vymodene (BA) na pieskoviskách že sa ani nemožu zahrať, vystajlované mamičky s kočíkmi na stračej nožke....je to vec priorít a ake su moje prioroty tak tak musím naplnať penaženku. Robím roky v školstve a naozaj je minimum rodin a rodičov ktorí MUSIA robiť od nevidíš do nevidíš OBAJA aby uživili DVE deti... burzy tu funguju na vysokej urovni a kupim tam take veci za par eur, že nikto nikdy nezisti že su ,,z druhej ruky,,. bchody maju snad furt nejake vypredaje, načo platiť viac? Našou prioritou ako rodiny nie su handry, z ktorých dieťa vyrastie, nie je samostatná izbička v ktorej sa syn aj tak sám nehrá, furt sme všetci na kope....ani nie je mojou prioritou to aby sa syn nemusel deliť, počkať lebo má chudák sestru...teraz su obaja chorí a cely den sa hraju spolu a ja tu možem písať a kavičkovať 😀 Myslím, že za tým materiálnym sa dnešní rodičia nahanaju viac ako za tým ,,duchovným,,. My sme sa tak s mužom dohodli, že jeden a to ja chcem byť viac k dispozícií rodine a preto som si hladala aj taku pracu a muž potiahne viac a funguje to. Nie som otrok detí a ich rozmarov a pišťania ani otrok modneho diktatu a toho čo dnes letí a kto to nemá tak snad ani neprežije. Máme aj tablet aj PC...ale nemusí mať každé dieťa vlastný tablet....aby sa nehadali...aj také poznám.
@liz_lemon kazdy chce to co nema. ty si chcela surodenca a ja by som bola radsej jedinacik ako mat to co mam doma ☹ to ze mas vysoky uver a mozes prist o pracu clovek neriesi, kym sa nieco nepokasle. a este mi mozes ukazat VS, ktora sa da zaplatit z brigady. ale nechajme to, takto by sme sa mohli bavit donekonecna a bolo by to uz mimo temy.
@liz_lemon
@iuno ved to je presne o tom, ze velmi casto nase rozhodnutie ovplyvni nasa vlastna skusenost..skor asi stale to tak je -- pretoze kazdy rodic chce pre dieta to najlepsie a vychadza z toho, ze co trapilo jeho, nechce aby trapilo aj jeho dieta...a chceme sa uplne vyhnut tomu, aby nase dieta prezivalo to iste.... a preto nestastny jedinacik co tuzil po surodencoch chce mat viac deti, stastny jedinacik chce jedno...ten co mal zle vztahy so surodencami alebo proste zle podmienky a zavidel tym co mali viac, chce aby jeho dieta zilo lepsie a radsej same ale v lepsich podmienkach atd atd..na tom nie je nic zle a preto sme vsetci ini,..
Necitala som predchadzajuce prispevky a pisem za seba...som jedinacik a cely zivot som tuzila po velkej rodine. Dovolim si tvrdit, ze ma nasi dobre vychovali a nie som sebecka, ale som bola pre svojich rodicov jedna na vsetko, na lasku, na radosti aj na starosti a ziale. Mamka sa na mna prilis naviazala co mi narobilo v manzelstve velke problemy. Mat viac surodencov nie je zarukou, ze aj tie vztahy medzi nimi budu len obohacujuce, co som pochopila v muzovej rodine kt. bol zo 7 mich deti a napr. co sa pred nim neskrylo to zjedol, na druhych nepozeral, nespytal sa ci nahodou nezje jedlo vlastnym detom. Teraz som mamou zatial 3 deti a kazde z nich je najlepsim rozhodnutim mojho zivota. Su mojou splnenou tuzbou. Nevidim vyhodu v tom byt jedinacikom ZIADNU z pohladu dietata. Ale vzdy zalezi na zivotnej situacii a prioritach ktore mame.
@m.i.r.i tak myslim, ze mojou odpovedou som presne potvrdila to, co si napisala priamo nado mnou🙂
@m.i.r.i ....príspevok sa nijako nedotýka zakladatelky temy....ak nemože mať deti a druhy na nu kukaju cez prsty to si musi vyriešiť každá sama v sebe, tam nie je čo riešiť. Ak niekto nechce mať deti je to tiež jeho vec, ale taketo dovody ktorými sa tu niektore chlacholia....ako sorry. To su vyhody? To je nutnosť najst v tom niečo ked už to inak nejde, alebo proste nechcem. Nevidím nič zlé na tom ako niektorá na rovinu povie (nehovorím zase o zakladatelke temy) nechcem viac detí lebo takto je to pohodlnejšie, nemm viac starostí, nepokazím si postavu, prsia, nemusím riešiť to a hento, proste chcem si to užívať s jedným a druhé by bolo ,,na vyše,,. tak mi to príde pochopiteľnejšie ako hladať tu akože dovody prečo teda ten druhý krk nemožem mať lebo školka, škola, dedičské konanie, behanie za vnučatami, a to ako su jedinačikovia akože ,,šikovnejši,, sebavadomejši a ako je super, že sa nemusia o nič s nikým deliť 😒 to nie je o sudení to je o tom byť k sebe uprimny a povedať to narovinu v 90% prípadov....(nehovorím zase o zakladatelke, lebo tam to stačate klasicky)
@sardinka333 načo sa tu hádašr? veď ja som sa pýtala niečo úplne iné. prečítaj si úvodný príspevok a prídeš na to,že som priamo oslovila maminy jedináčikov. Nemusela si sa vyjadrovať,keď tebe príde táto moja otázka nezmyselná. Len výnimočne zakladám nejakú diskusiu,odhadujem,že je to max.tretí krát,ako som tu registrovaná a nemusím mať na to nejaké špeciálne povolenie ,ani v tom ty nemusíš nájsť hlboký význam...je to len forum. 😉
@andrejka2424 mala som jedinacika (dceru) do jej 10 rokov. Ked sa nad tym spatne zamyslim, tak JEDINU vyhodu vidim, ze sme minuli menej penazi, zvysok len same nevyhody, ale to si clovek zvycajne uvedomi, az ked ma to druhe dieta, inak si bude obhajovat svoj model rodiny a snazit sa vidiet v nom nejake vyhody.
Jedinacika sme neplanovali preto, ze sa nam to zdalo vyhodne, jedoducho okolnosti boli, ake boli a tak sme sa prisposobili situacii a druhe dieta sme tiez nemali koli nejakym vyhodam, ale preto, ze sme ho jedoducho chceli. Ale to si asi nechcela pocut.
@sisaka čo som chcela vedieť,to som sa dozvedela 😉 a mimochodom,tiež nemám jedno dieťa kôli nejakým výhodám a dokonca ani preto,že jednoducho chcem ,ale preto,že takto to proste je. vzhľadom k tomu,že som v tom videla len samé negatíva,mám radosť,že som dnes vďaka osobným skúsenostiam maminiek našla na tom aj pozitíva. Zlepšilo mi to náladu a tým je pre mňa účel tejto mojej otázky splnený
Ja som jednináčik a nemyslím si, že by som bola rozmaznaná. Jediný, kto ma rozmaznával, bol môj starký, lebo som mu bola jediné vnúča 🙂 Ale rodičia mi nekúpili všetko, čo som chcela, vedela som sa podeliť napríklad s kamarátkami, keď som niečo dostala... vlastne s dvoma kamarátkami som strávila skoro celé detstvo, takže boli takmer ako sestry. Čo bola výhoda - mohla som chodiť na rôzne krúžky, na výlety, chodili sme s našimi často po Slovensku a Čechách (na more sme však nemali), to si myslím, že by nebolo až tak možné, kebyže mám súrodenca, alebo určite v menšej miere. Tiež sa dá popri jednom dieťati viac našetriť do budúcnosti. A ďalšia výhoda - mala som izbu len pre seba, mohla som si tam pozvať hocikoho a mali sme súkromie, mohla som si napríklad v noci čítať bez toho, aby som niekoho rušila 🙂 Ale zase, občas mi chýbala spoločnosť niekoho v mojom veku... istý čas som sa vedela skôr baviť s dospelými ako s deťmi, ale to môže byť aj o povahe. Súrodenec mi však väčšinu času nechýbal a teraz mám výborný vzťah s manželovou sestrou (hádam lepší, ako on sám), takže mi teraz nahrádza sestru a myslím, že aj v budúcnosti, keď budeme mať deti, si budeme môcť poradiť, pomôcť, vypočuť sa navzájom... sme si vekovo aj záujmovo blízke 🙂 To, že má niekto súrodenca, ešte nezaručuje dobré vzťahy, môže kľudne nájsť spriaznenú dušu v bratrancovi/ švagrovi/ kamarátovi...
@andrejka2424 v mojich príspevkoch nie je ani zmienka o tebe a ani jeden nepatril kokrétne tebe, je to tam zdôraznené viac krát dokonca, ja som nikde nenapísala, že tvoja otázka je nezmyselná, nikde na teba nereagujem ani neriešim konkrétne teba. Reagovala som na tie výhody, ktoré tu niektoré diskutujuce davaju do plena ako ,,vyhody,, kludne nech si ich užijú do sýta, ja im to doprajem, ale v pedagogickej praxi vidím, že to výhody nie su...nechceť od dieťaťa takmer nič - aby sa nemuselo deliť, počkať a podobne a dať mu na zlatom podnose všetko bez snahy, ked na to mám tak mu ,,dám všetko,, (materiálne prevažne) tak ako to opisuju niektoré pisatelky. Nech má každý kolko detí chce, je to každého volba, nikoho do toho nič nie je.....ja im to neživým našťastie🙂 len v škd vychovávam mnohé detičky ktoré chronicky nevedia pozdraviť, podakovať, poprosiť, posluchnuť základný pokyn aby nebol uraz - ked sa to doma nenaučili, nemali dovod, nikto od nich nikdy nič viac menej nechcel, rodič pri prvom a aj x tom plači ustupi ako mi niektoré maminy povedia ,,ja to nebudem počuvať,, nech je klud...tak mu to dam, kupim..To sa týka dnešných detí všeobecne, takže radšej kto sa na to necíti hlavne výchovne, naozaj nech má len jedno ,,pre parádu,, 🙂 Mala som v triede aj jedináčika a v pohode, a mám aj teraz a je to milé dievča, a mám aj občas protivné deti so surodencami...Všetko závisí od rodinného prostredia a výchovy. Najviac sa však zvyčajne ,,prepáči,, a doma toleruje jedináčikom, dvom deťom v dobre - nadštandardne situovanej rodine, prípadne v rodine, kde dalšie dieťa prišlo po dlhom časovom odstupe - čiže benjamínek (teda ako jedináčik). Za to že to ,,nešteklí uši,, tak to neznamená že človek sa háda. ALe budiš...
@andrejka2424 Pridala som ta do temy "vychovavame jedinacika", ak budes mat zaujem, tak prid🙂
@bopa aj teba....
Precitala som si to tu cele a chcem povedat, ze ja som uz raz podobnu temu zalozila, zamkli mi ju, ale kym to stihli, tak som sa tiez docitala ake nevyhody to ma, mat jedinacika a pritom som vyslovene ziadala, aby si vsetci nevyhody nechali pre seba a hadaj co? Dopadlo to rovnako ako tu.
Nechapem, ale nevadi. Aj ked citanie niektorych prispevkov ma dvihalo zo stolicky.
Ale podla tvojich prispevkov vidim, ze si si zobrala k srdcu len tie prispevky, o ktore si ziadala a cez to ostatne si sa v podstate preniesla.
Ale naozaj nepochopim tie, co tu vyslovene napisali, ze mat jedinacika nema ziadne vyhody.

@liz_lemon
v rodine mame dve rodinky, jedna ma dve deti, druha jedinacika. Podeli sa skor ten jedinacik. U tych dvoch surodencov je velka rivalita... kazdy vidi iba to svoje... a bojuje o svoje miesto pod slnkom, nechcu sa delit..vkuse hadky...