icon

Ako často sa majú sprchovať deti?

15. máj 2023

Ahojte od akého veku by sa mali deti sprchovat denne? Ja mam 5 ročného a je vo vani každý druhí, niekedy tretí deň, a moja svokra na to že to je malo, taký veľký chlapec by sa už mal denne pred spaním sprchovat 🙄

kristina2412
15. máj 2023

Pri deťoch s atopickým ekzémom je to samozrejme iné a treba dodržiavať takú frekvenciu, ktorá dieťatu neubližuje a nezhoršuje mu stav. Nikto normálny nebude robiť zle vlastnému dietaťu. Ale nevidím dôvod neumyť dieťa, ktoré tieto problémy nemá. Keď boli moje deti bábätká , jedna lekárka v pôrodnici odporúčala umývať dieťa raz za dva dni, skúsila som , ale nebolo to nič moc, zvlášť som umyla rúčky, potom pod krkom,tváričku, chodidlá , zadok a zistila som že ho môžem rovno umyť celé.

oslo1
15. máj 2023

Ked bol syn babatko, tak Mal velmi zly ekzem. Boli sme na Slovensku u velmi znameho kozneho MUDr Hemza.
On nam vtedy povedal, ze kupat Staci raz za tyzden.
Syn sa kupal, teraz uz sprchuje, tak 3 krat za tyzden. Ked je spinavy, tak aj kazdy den.
Nie je potrebuje ho sprchovat kazdy den.
Ja sa sprchujem kazdy den.
Hygiena nie je Len o sprchovani, je to aj o umyvani ruk, ked prideme z vonku, po zachode, pred jedlom, umyvanie zubov a podobne.
By ma zaujimalo, kolke z vas sa po velkej potrebe umyju, osprchuju zadok, alebo Len utru do toaletaku. Aj to umytie zadnice patri do hygieny.

zorkahorka
15. máj 2023

Och, kazdy tyzden tato tema... od narodenia deti nesprchujem kazdy den. Teraz cele telo tak 2x do tyzdna. Inak jazdy den ritule a nohy. V lete, ked sa spotia a budu v bazene s chlorom, sa budu sprchovat castejsie

euka210
15. máj 2023

aj my tak ako vy...v lete kazdy den, v zime menej

pribinak
15. máj 2023

@oslo1 otázka je koľko ľudí má možnosť takejto hygieny napr v práci

milka1988
15. máj 2023

Môho kúpeme každý druhý deň tiež nemá byť doma z čoho špinavý ani spotený 🙂 ja sa tiež nesprchujem každý deň a nie som špinavá ;)

vamajka
15. máj 2023

@milka1988 Nikdy by som nesla spat neosprchovana

nataly420
15. máj 2023

@viestta ale veď oplachuj koľko chceš 🙂 aj 10 krat do dna. Pre mna decko umyť 3 krat do týždňa úplne staci

duppka13
15. máj 2023

Nam pediatricka povedala kupat 2x tyzdenne, ma teraz 16 mesiacov, ale kupeme tak 3x do tyzdna vo vani, vlasy raz za tyzden (ak si na ne nenapatle nieco spinave) a tie zvysne dni bud rychla sprcha alebo aspon v umyvadle ruky tvar a intimne partie. Bez tohoto “minima” este neisla spat (iba raz ked nam zaspala v aute a uz sme ju nebudili iba prelozili do postielky).

nataly420
15. máj 2023

@nickpick umieras zo zápachu pri decku ale o pri dospelom ? Prečítaj si ešte raz príspevok dospelí a obézni nech sa sprchujú každý deň aj 2 krat ale decko pred pubertou mu netreba tak často 🙂

nataly420
15. máj 2023

@pribinak ale veď kup sa aj 5 krat denne 😂 mne to je jedno

pribinak
15. máj 2023

@nataly420 wau …silný argument do debaty, vidím že tebe to drhnutie kože fakt vážne uškodilo 😝😝😝

nataly420
15. máj 2023

@oslo1 to tu nevysvetlíš :D hneď si špindira pritom každý kožný lekár má na to taký istý názor 😅

nataly420
15. máj 2023

@pribinak vies mne sa s tebou nechce debatovať :D wau to ta asi nenapadlo :D chod sa opýtať kožného budeš nemilo prekvapená 🤣🤣🤣

mimi3008
15. máj 2023

Ked nie je teplo, kazdy druhy den sa sprchuju celi, ale zadok denne

jaskolka
16. máj 2023

Kým boli malicke, tak som ich kupala každý druhý deň. Akonáhle začali lozit, hýbať sa, tak každý deň. Normálne opláchnutie, nie liter mydla. Syna (bude mať 3 roky) už učím, že denne si má umývať zadoček a "pipika", skúša to už robiť aj sám pri sprchovaní. Dcéra detto, ale tak 1 ročná ešte ma plienky, samozrejme, že ju umývam ja.

ajko2011
16. máj 2023

Ja si neviem predstaviť aby sa 5 ročný nesprchoval každý deň. Veď to nie je maličké bábätko, ktoré len leží v kočíku, nebehá, nič nechytá...

asocial
16. máj 2023

Áno naši sa nesprchuju každý deň. V lete áno, inak nie. Oblečenie majú čisté každý deň. Ale deti so suchou kožou, s atopickym ekzémom, voda mu môžu strašne vysušuje, takže určite nie každý deň.

saxana000
16. máj 2023

Kazdy den bez debaty..

mane01
16. máj 2023

Moji od zaciatku puberty kazdy den, dovtedy kazdy druhy, treti den. Mame v rodine problem s citlivou kozou a voda velmi vysusuje, najma tepla… podotykam, ze v lete samozrejme castejsie aj ako malí… inak nechapem niektore tieto svokry, co si vsetko nedovolia riesit! Moja vlastna mama by si nedovolila spochybnovat mna ako matku! Deti si uzije ako babka, ale vychovu nechava na mna a ani by ju nenapadlo nieco riesit…myslim ze to tak berie, ze so svojimi sa musela s tym popasovat, teraz je rada, ze moze zlizat smotanu a uz sa s tymi detmi len hrat a zabavat… tak by to malo byt!

linda144
16. máj 2023

Darmo prevracias oči, svokra ma pravdu. Moje deti by si ani do postele neľahli keby sa večer neosprchovali a nezmyli si zuby. Hovorí sa tomu základne hygienické návyky. Od narodenia každý deň.

deginko
16. máj 2023

Keď boli bábätká,tak každý druhý deň.Od roka,sa kúpu každý deň,ak sa nekupi tak sprcha je vždy Ja si neviem predstaviť,že by sa neumyli denne,kakaju,cikaju,jedia..no proste do postele čistí musia ísť .kúpu sa v čistej vode iba a raz týždenne,keď umývam vlasy,vtedy sa umyjú aj gélom.

milanemila
16. máj 2023

Svokra ma pravdu, mal by aspon rychlu sprchu mat denne. To ho aj “odspodu” umyvate niekedy iba kazde 3 dni? 😳 to je bez ohladu na rocne obdobie a ci bol/nebol vonku podla mna hnus. Mam skoro 3,5 rocnu a sprchujeme ju kazdy den, kupe sa 1-2x do tyzdna vtedy jej umyvame aj vlasky. V lete ked sa zapoti cez noc, tak aj rano ma taku rychlu vlaznu sprchu. Este mame mesacne babo a jeho teraz kym nie je teplo kupeme kazdy druhy den, ale zospodu ho umyvam skoro pri kazdom prebaleni ak sme doma 🤷🏼‍♀️

slamocka
16. máj 2023

Uff.. No aby ste vedeli, ze su aj ine matky, tak nasu 6 rocnu a 4 rocnu sprchujem raz max dvakrat za TYZDEN. Avsak doma po kazdej velkej potrebe umyvame intimne zony cistou vodou. V lete je to samozrejme castejsie, ale takto to v beznom obdobi staci. Je rozdiel ked ma dieta kruzky, kde beha ako splasene alebo ideme von do restaucie, k ohnu, ked tie vlasy prijimaju rozne pachy.. Myty o dennodenom kupani babatiek su nezmysel, takto nas to nastastie ucili aj v nemocnici. Ja som im ako babatkam tiez pri kazdom prebalovani umyla zadocky v umyvadle cistou vodou. Ale teraz okrem noziciek a intimnej zony je to podla mna skoda voci detskej pokozke ju takto nicit. Dcera zvykla mat sklon k atopii a teraz je vsetko ok.

aaadkaaa
16. máj 2023

Kazdy den umyvam aj babatko, aj puberta sa tak sprchuje. Akurat babatko iba cistou vodou prevazne. A moje deti sa potia aj v zime, hlavne chrbat a nohy, hoci to pri malickych detoch nepachne, je to pot a treba to umyt. Kozu maju krasnu, ziadne ekzemy, ale zase, my nemam chlorovu vodu... no ked niekomu vadi chlor, existuju aj cistiace hlavice na sprchu, pokial som dobre zachytila.

simka1454
16. máj 2023

@viestta inak sú zaujímavé tieto sprchovacie témy a zistenie koľko ľudí sa nesprchuje a kašle na hygienu. Je to tu denne, žena sa nesprchuje, nedbá o seba, potom žiarli na upravenú susedu, chlap čo sa večer neosprchuje, teraz už ani deti sa nemusia každý deň umývať.
A pre autorku, veď nech sa neosprchuje každý deň, ako ho naučíš, tak mu zostane aj do budúcna.
A nikdy nepochopím ako si niekto môže večer ľahnúť do postele bez osprchovana.

jesenzima
16. máj 2023

Áno, každý deň by sa mal sprchovať ...

akvi
16. máj 2023

Tak za mňa u tak malých detí je to prehnané, že každý deň. Až keď začal cítiť pot, čo bolo okolo 8-9 rokov, tak každý deň, ale len rychla sprcha, bez mydla, len čistá voda. Ale musím podotknúť, že my máme bidet, čiže po potrebe sme zvyknutí sa umyť vždy. Ja sa tiež nesprchujem úplne každý deň, fakt sa to nedá zovšeobecňovať. V lete som v sprche zase aj 3x za deň. A ako vravím, bidet je top vec.

marianarem
16. máj 2023

Babatko sme kupali kazdy druhy den, potom sme presli na kazdy. Mimo leta to ale podla mna tiez nie je potrebne. Len chcem, aby si maly zvykol na to ako na riitual, keby to bolo len kazdy druhy-treti den, bolo by pri tom viac vyjednavania 🙂

lasona
16. máj 2023

Ja malého umývam každý deň, ale osprchujem ho, chvíľu sa pocpapka a koniec. My doma takisto večer sprcha. Ale pamätám si ako deti, umyvali sme sa iba v sobotu...ale nemala som to rada..ja sa rada umyjem