Ako dieťaťu určiť hranice?
Ahojte, podobnu temu som nenasla, tak zakladam novu, snad ma nevymazu 🙂 Moj syn ma 18 mesiacov a co je asi normalne v tomto veku, vobec neposlucha. Napr. prideme z vonku,otvorim dvere do domu a on obuty a obleceny sa uteka schovat do kuchyne. Berie to ako srandu a caka, ze ho budem hladat, pripadne nahanat. Ked na nho viackrat zakricim nech sa ide vyzut, kasle na mna, ked zvysim hlas, kasle na mna, pocitam do 3, stale kasle na mna 🙂 Az kym si nepridem pre neho tam. Bit ho nechcem, kricat moc tiez nie, ale vysvetlovanie a dohovaanie neplati.
Toto je len priklad, ono je takychto situácii omnoho viac.
Len sa chcem teda poradit ako vy urcujete svojim detom hranice, co si este mozu dovolit a co nie.
@viki2912 a skusila si akoze zacat strasne plakat ty? skratka nech si uvedomi ze ti ublizuje ze to nie je sranda na ktorej sa bavime ja som v tomto neokompromisna kazde dieta sa da vsetko pomaly a trpezlivo naucit treba byt dosledny. Tiez som mala kamosky co sa nechali fackovat s tym ze ona sa len hra podla mna to nie je hra a dieta to ma zistit od nas ved od koho ineho
@diusik nieco k tvojmu problemu:
http://babetko.rodinka.sk/vychovavame/dieta-a-i...
Ja som sa tiez nahladala o tejto problematike vela pred asi pol rokom...nas maly mal zhruba 18 mesiacov a z nicoho nic zacal mlatit a hryzt druhe deti..napriklad voci mne a manzelovi a dospelym si to nedovolil, ale jedneho dna na navsteve si sedelo nase dovtedy uplne kludne dietko a chcel sa hrat s nejakou hrackou..bolo tam 2 rocne dievcatko co mu vsetko bralo..co si vzal on, vzala mu, ze moje..ved pozname...on dovtedy s kludom anglicana tu vec nechal a vzal si nieco ine..lenze to sa opakovalo dokola asi s 10 hrackami a odrazu ked uz brala poslednu po nej skocil, buchol a hrzyzol ju do ruky az tam zuby mala otlacene..my sme nechapali, ze kde sa to v nom vzalo..odvtedy buchal a hryzol do inych deti uz len ked sa k nemu priblizili, vobec mu nic nemuseli vziat alebo co...sesternici vytrhol chumac vlasov 😖 Bola som nestastna, lebo my sme ho nikdy nebili, nikdy to nemal kde vidiet, nepozera televizor, nechodil do jasliciek trebars kde by to odkukal...citala som dokola o tom co robit..a vsade radia - v ziadnom pripade nevracat..lebo to sposobuje v dietati presne to, ze si mysli, ze veci sa riesia bitkou..a zvlast u takych malych deti tieto prejavy agresie nie su to, ze umyselne chcu ublizit..
U nas to trvalo asi 3-4 mesiace a odrazu prestalo...este v auguste trhal sesternici vlasy a v novembri sa uz od lasky bozkavali a nic...bala som sa predtym ho nechat v blizkosti deti, len som ho drzala ako tigra od nich...a odrazu pohoda..uz ho to ani nenapadne..ja som mu len dohovarala, ze to sa nesmie, tak on to opakoval, ze deticky sa nebiju a nehryzu....potom som si tak vydedukovala, ze pre neho to proste bolo obdobie velkeho spuntu, medzi 16-18 mesiacom zacal chodit, rozpravat, cikat do nocnika, spat sam vo vlastnej izbicke...zo sediaceho a nemeho babatka s plienkami sa za 2 mesiace stal maly chlapcek co behal, rozpraval, cikal do nocnika, behal a tak..a nejako s tymito velkymi zmenami sa asi takto vysporiadaval...
@viki2912 u nas maly skriabe a bije a mysli si ze to je sranda ale aj ked je nahnevany. zaklad nenechat si to robit ja ho aj za tu ruku chytim ked sa nacahuje a zvysim hlas a dookola vacsinou musim odist inac nezabera u nas nic. raz to sna pochopia. aj kusat zvykol ale to sa vyskytne uz len vynimocne.
@viki2912 nevadi skusaj aj nadalej ja to volam "scenky" skratka ked moj maly nieco vyparati a to ma 14mes tak pekne krasne mu dam pocitit ze fuuuha toto som prepiskol. Minule sme sa stiskali a on ma pohryzol do ramena akoze velka sranda ja som taky plac spustila ze zacal spulit spodnu peru a uz uz isiel plakat aj on skratka videla som ze zistil ze tak toto nie lebo maminka place a ked ma zacal hladkat vedela som ze mu to doslo luto tieto prejavy empatie sa deti ucia postupne presne ako priznat si chybu alebo ospravedlnit sa aj to deti ucime neskor samozrejme. Nikdy nevies kedy to tvojej malej docvakne vzdy lepsie nejaky prejav urobit ako sa tvarit ze dobre vydrzim a ty sa zabavaj.
@m.i.r.i cau, tak ked som si precitala o tvojom syncekovi, to jak keby nas Adam bol, on tiez vsetko kde je voda,rozlievat alebo supnut veci do vody to miluje!zachod musim davat pozor musim zatvarat dvere v kupelni inak ma ruky strcene v zachodovej mise, ked sa napriklad sprchujem a on je v kupelke pri mne dam mu hracky sa hrat, a on mi ich tam nahadze ,ked mam kavu alebo nejaky napoj uz uteka a najradsej by tam ruky strcil a povylieval to , ked mu dam pit cajik alebo mlieko a je nejak podozrivo ticho uz viem ze vylieva kade tade! tak proste poviem nechces pit, dobre mamina zoberie atd ale ide to proste dookola takto myslim ze to pred 2mes bolo horsie,a akosi uz to tak casto nerobi,teraz ma 19mes. Vonku ked ideme tak nechce drzat ruku,ja jemu nasilu drzim, a ked sa zlosti tak ho vezmem po pazuchu a hovorim mu bud budes takto hore alebo ked chces ist dole drzat ruku, nic jak keby som hrach o stenu, chodi si kade tade malokedy ide on za mnou ,vacsinou ja za nim, a ked nechce drzat ruku alebo ho od niecoho odtiahnem kde nesmie byt tak on si sadne a krici asi 2sekundy , ja mu zase vysvetlujem jak papagaj ze tam sa nemoze ist a vacsinou teda odvratim jeho pozornost a on hned prestane,cize jedine takto to ide,ale ti poviem vencenie psa a zobrat maleho so sebou ,tak to su take stresy. Najlepsi je v parku s detmi kde nema kam ujst,alebo na plazi pri vode atd,shopping centra alebo byt vonku kde je blizko cesta tak to su nervy stresy,krik ci uz jeho alebo moj.
A najhorsie je teda ze moj maly hned ma bozkava na to ze moja mama a usmieva sa akoze ho to mrzi. 🙂
@m.i.r.i celkom nesuhlasim, dieta, ktore je od mala bité a trestané mozno ma vzor v tom, ze takto sa riesia problemy, ale pri dietati, ktore doma bite nie je a mozno toto iba od niekoho odporozorovalo, resp. zacalo skusat kam az moze zajst, neznamena, ze vratenim bolesti zacne uvazovat v rovine -takto sa riesia problemy. Mam tuto skusenost s vlastnou dcerou. Prestala sa bit, resp. ublizovat a poznam rodicov, ktorym nazorny priklad takisto pomohol usmernit dieta. Vela zalezi z akeho prostredia dieta pochadza a podla toho treba aj zvolit indivindi pristup..
@m.i.r.i Moj to iste, voda to je jeho, musim si davat pozor zatvarat kupelku lebo on hned strici ruky do zachodu, ked sa sprchujem mi tam hadze hracky alebo sampony co ma po ruke, striehne na kazdy napoj co pijem aby tam strcil ruku alebo sa s tym babral, a usmieva sa pritom sibalsky a ja uz len niee to nie adamko a berem to co najdalej od neho, vie dobre ze to nesmie robit , pokricim po nom ked mi prasknu nervy, inak sa snazim odvratit pozornost to najlepsie zabera, a proste on sa to jedneho dna nauci,len kedy???? to je proste o trpezlivosti,ktoru teda dost casto stracam ale co ine nam ostava? len cakat ze jedno prejde a pride druhe s cim budeme bojovat,tak to je aspon u nas .
Ale napriklad ruku drzat vonku,takt vobec,to len ja jemu nasilu a ked nieco zbada co ho zaume chce tam ist a ja mu poviem nie adamko tam sa nesmie ist tak sa jeduje a taha mi ruku sada si na zem, sa chce vyvliect, ja ho schmatnem po pazuchu a poviem mu budes takto hore alebo dole ak chces ist ruku drzat,drzi ruku asi tak minutu a zase takto dookola,je verim,ze sa to nauci, samozrejme ze zase mu nedrzim ruku nonstop to nejde, niekde v nakupnom stredisku je to katstrofa, to za nim utekam ja nie on za mnou,a skusala som vsetko,aj sa mu schovat jemu to je jedno on sa prihovara ludom, ide si ide a bol tak daleko ze by som ho ja sama stratila nie ze on mna. Ale mozem povedat ze pred 2mes to bolo horsie a lepsi sa to aj ked stale chodi kade tade ale vidim ze rozumie viacej. Je to fakt o dusu! a k veceru som z tohto zakazovania,prikazovanie uz tak unavena ze proste ked ide spat vecer tak haleluja!! ja som najhappy clovek 🙂
Inak je zlaty chlapcek, ma dobre srdiecko, pozicia detom,nebije atd, mozno ale toto este pride neskor,klop klop nechcem zakritknut !
ale teda vlastne robi niekedy v afekte ze mne akoze capne vo vzduchu ze sa zazenie, a ja vzdy taka prekvapena ze iiiiiii maminu bit? a on hned sa hodi okolo krku a bozkava,cize vie ze urobil zle,ale neudrel ma. To som ho asi ja naucila ale,moja chyba,ked sa ako rocny buchol,padol atd...a velmi plakal tak som vzdy ze ty ty ty zly stol a tak rukov po stole,podla mna toto je vysledok,lebo robi to doteraz ked si treskne hlavu o nieco tak place a buchne tu vec kde sa udrel. 😨 no moja chyba. Myslim ze sa ucim ja aj on, 😀 uvidime co z toho vznikne ...
baby vela vzdoru ! neni to lahke a kazde dieta je ine ako citam, proste ina povaha, ine metody na nich, ine prostredie v dome ,niektori maju niektori nemaju surodenca atd.
Skusaju ake mame pevne nervy ! 😠
sorry mamicky poslala som dva krat spravu o v podstate tom istom 😀 som myslela ze prva sa neodoslala som ju tam akosi prehliadla
@sonkab
Prestehuj e do Italie, tady se nikdo neprezouva... 😉
p.s. 18 mesicu = plus minus 540 dni ....podle meho je brzy na urcovani hranic...zvlast, kdyz jak pises sama, jde o formu "HRY"..
Vzdyt je to jen par dni, co objevil zazrak chuze...tak mu neber radost! 😉
NECH HO SI HRAT 😉
Bude stastny, kdyz za nim budes stastne utikat..a pokud nechces, aby Ti utikal do pokoju, jednoduse pri odchodu z domu zavri dvere, kam nechces, aby mel pristup pri prichodu... 😉 tim mu das jasne najevo, kde je "prostor" s botama a kde "bez"...a nebo se zout jeste pred vkrocenim do bytu... 😉
Kazdoopadne bych nevyvozovala ZADNE dusledky ze hry a detskeho smichu.....az ve veku zhruba 3 let bych zacala resit "zakazy" a vychovne postupy.. 😉
@adamala no vacsinu z toho co pises pozname🙂 A k tomu kazda mlaka vonku...teraz v zime je to hrozne, lebo on sa vie rozbehnut cez celu dedinu len aby dosiel tam, kde vie, ze je ta najvacsia mlaka a aby tam po nej chodil a spliechal..v lete mi je to fuk, na jar a jesen sme ho vybavili gumakmi, prsiplastom a sustakmi nohavicami, nech sa cape...ale teraz v zime, ked ide ako snehuliak, co oteplovaky vydrzia ten sneh trebars a tak, ale nie totalne mokre nohy a ruky z capania sa vo vode..tak ked je capavo, skoro vonku nejde, alebo ho prinutim len do kocika sadnut, lebo hroza.
a
@irriss ma pravdu..ja suhlasim, ze im treba nechat priestor sa vysalit..ja neriesim ked vojde dnu v topankach a nabytok mame taky, ze viem, ze vydrzi mozno 5 rokov..byt mam do velkej miery prisposobeny tak, ze nema vela moznosti sa zranit, nech ma volny priestor..v mnohych veciach vychadzam maximalne v ustrety tomu, aby som musela co najmenej hovorit nie a nejako sa hnevat..ale su situacie, pri ktorych sa moze napriklad zranit ( skakanie z gauca, chodenie po vani- aj ked aj tu sme dali protismykove podlozky, aby sme mu to co najviac prisposobili, skakanie rybyciek na hlavu na dlazke- aj tu sme mu v izbe dali na pravajucu podlahu makku penu a koberec, nech to ma makksie) a tiez su veci, ktore zial nie su pre mna akceptovatelne- ako vylievanie vody, hadzanie auticok do caju a podobne...ked mal maniu len v hadzani vsetkeho vsade, tak okolo roka, tak sme mu kupili stan so 100 loptickami, nech hadze kde chce a kolko chce..
Ja tiez WC zatvaram tak, ze sam sa tam nedostane, nehrozi ze ho prichytim v myse, je to len vtedy ked som s nim doma sama a musim ist na wecko, tak jasne, ze ide za mnou a tam striehne na chvilku ked vstanem, aby tam nieco hodil - osviezovac vzduchu,novu rolku toaletaku...nemozem mat zas uplne vsetko nedostupne jeho rukam, to by som mala vsetko na plafone🙂
Mne mama povedala, ze my ked sme boli male sme boli so sestrou poslusne, nie take ako moj..ze ona mala stale na stole obrus, na nom vazu s kvetmi, ziadne ochrany stolov a podobne, sklenene vytrinky, ziadne ochrany suflikov a nas ani nepadlo otvorit suflik, stiahnut obrus, alebo vyliat vodu z vazy a vzdy sme v tychto veciach boli uplne poslusne..sedeli sme za stolom a pili z hrnceka, samozrejme bez pohnutky nieco vyliat..teraz neviem, ci je to tym, ze sme boli dievcata, ci je to tym, ze sme dostavali stale po zadku a bali sme sa, alebo ci sme boli od prirody take uzasne slusne...🙂
@m.i.r.i všetky naše mamy akoby učili na nejakom zvláštnom kurze to ich : no ja neviem, ale ja som toto a ono nezažila, lebo vy ste boli dobrí 😀 ja mám dcérku a je to víchor. Lezie na všetko čo vidí, skáče, hádže sa do snehu, do vody, potrebuje sa naháňať a skrývať a moja mama mi tiež vždy povie, že my sme takí neboli 😉 Ja som rada že je taká, nech žije, nech sa učí, zisťuje, skúma, ...nejak to prežijeme 🙂
jedna maminka tu napísala, že deti skúšajú aké máme pevné nervy - a to je presne o tých hraniciach. Neskúšajú aké máme nervy 🙂 ale čo môžu a čo už nemôžu, kedy poviem tak a dosť, toto je mantinel za ktorý už nepôjdeš, a ak pôjdeš, tak sa musíš naučiť niesť následky svojho konania, správania atď. Toto je veľmi náročné 😝
take male dietatko sa podla mna este neda vychovavat, skor je to o pestovani istych navykov. napriklad ja som maleho naucila vyzuvat sa pred vchadzanim do bytu tak, ze som mu uz vo vytahu hovorila, ze ked prideme domov, musime sa vyzut. teraz je uz nauceny tak, ze ked otvorim dvere, sadne si na prah a ja ho vyzujem. podla mna nejake vyvolavanie na deti alebo odpocitavanie do troch je zbytocne. on podla mna nechape, o co ti ide. treba im veci zdovodnit a taketo zakladne veci ich jednoducho postupne naucit.
zo zaciatku som mala napriklad problem, ze nechcel spolupracovat, ked som mu chcela umyt ruky a vzdy pritom plakal. teraz mu vzdy poviem, nech sa pozrie, ci nahodou nema spinave ruky, on ich otrci a ja zhiknem, ze no teda, spinave a uz maly bezi a vykrikuje, ze ruky umyt. takisto som ho vycvicila (doslova) nosit serblik z kupelne.
@doty1 presne ako píšeš aj moja mama to vie tak povedať že toto s nami nezažila. A naša dvojročná dcéra je tiež na neudržanie. Teraz najnovšie berie mladšiu dcéru ako babiku nedá jej pokoj a vysvetlovanie nepadá na úrodnú pôdu. Keď chce poslúchne, keď nechce tak s ňou nič nepohne. Ináč je to zlaté decko ale keď chytí amok tak si ju nevšímam a ona po chvíli príde na to že to so mnou nehne a ju to prestane baviť. Ale hlavne ide o to akú náladu mám ja. Niekedy ma vytočia úplne hlúposti a inokedy ju nechám nech vyvádza čo sa jej zachce.
ahojte,
podla mna na zavedenie prvych pravidiel je vek 1,5roka tak akurat si myslim, moj maly ma tiez 18 mesiacov a velmi dobre vie co smie a co uz prestrelil....
ja som mu od cca 9 mesiacov, co vedel lozit hovorila ze "nie nesmies" (ked chytal zastrcky alebo ked vyliezal na stolik s TV ) a on si to prosto nejako zapamatal a tieto veci su pre neho tabu, prosto TV je nezaujimava....
su samozrejme veci, ktorymi ma vytaca do biela napr.hadzanie veci do WC, trhanie zaluzii...aj mu to mu radikalne zakazujem, ale on sa mi smeje do tvare, a robi to veselo dalej, po zadku nefunguje, zatial funguje, ze ho poslem prec, to je okamzite plac a uz ma ide bozkavat 😀
samozrejme su aj vybuchy hnevu, ked nieco chce, co nemoze...snazim sa mu vysvetlit preco nie a ked nepocuva a jaci dalej, ignozrujem ho...inu metodu nemam a som zvedava, dokedy bude stacit tato 😔
Ahojte ja mám tiež problém určiť môjmu dieťaťu hranice a chcela by som aby viac poslúchal niekedy ma dosť volnu ruku tak asi preto neposlúcha som naňho asi príliž mäkká ale aj tak keď niečo vyvedie dám mu aj na riť ale ako to spraviť tak aby som mu nemusela na tu riť dať. Rada by som s tým už niečo spravila. Ale neviem aké hranice mu mám dávať. Ja aj keď sa snažím mu nejakú tu hranicu dať tak niekedy aj ja aj muž povolíme.
@michaela1711 moja mala dva a este na rit nedostala a to vystrkuje rozky uz nejaky mesiac dva , ja to riesim kludom ....a dohovorom ked nezabera zopakujem raz druhy treti a potom idem po nu a obleciem, vyzleciem, ruky umyjem atd....ked ideme von a hadze pieskom alebo skusala piesok jest , povedala som raz , druhy krat a tretikrat doraznejsie ale nie s krikom a ked nepomohlo zobrala som a sli sme domov, urobila to este raz a odvtedy nie...a doma ked nieco chce a nemoze to mat, zas vysvetlim raz dva krat tri krat a ekd sa zacne rozculovat tak ju chvilu poignoruje a hotovo alebo odvediem do izby (dvere nezatvaram a uz vobec nie zamknut ) a vzdy jej poviem ked sa ukludni ma prist...najdolezitejsie je aby si ty ma manzel bol doslednejsi, lebo ak raz nieco povolis potom tu danu vec zas nepovolis tak dieta ma zmatok a nechape ze raz moze a dalsi krat dostane za to na rit

@vierkasteffi ja som zaistila a neriešila. A veru, keď ich nikto za to neokrikoval, prestala byť zaujímavou🙂