icon

Ako dlho dávať dieťa do perinky?

31majka12
21. nov 2011

Dobry den moj maly ma 3 mesiace a hmotnost 7,5kg..tak sa mi zda divne ho viazat do perinky,kedze je nielen hmotnostou ale aj dlzkou velky,kedze uz nosime velkost 68.
Ale chcem si dat poradit od skusenejsich mamiciek.
Ked mal mesiac zivota a hmotnost 4,5kg tak jeho najvacsou zalubou bolo "ako sa dostat s perinky co najskor von".
Radila som sa aj s pediatrickou,ktora povedala ze uz ho teda do perinky viazat nemam.
Lenze teraz sme u rodicov a mamina aj okolite tetusky mi radia ho viazat do perinky aj takeho velkeho,lebo si vraj pokazi chrbticu.
Tak ja teda uz fakt neviem.
Este napisem ze spava s nami na posteli,lebo v postielke spat nechce.
Viete mi niektora poradit ci zavazovat alebo nezavazovat take velke babatko do perinky?
Dakujem...

Strana
z2
martina2001
21. nov 2011

@31majka12 malý má 10 rokov a je ok, ale tak v podstate v dnešnej dobe sa deti už bez perinky nosia s pôrodnice, šak zákon ti prikazuje v aute použiť vajíčko, pokiaľ nemáš vaničku nato prispôsobenú, ja ju mám tak ani tam som jej chrbticu nekrivila, vajíčko používame od 3mesiaca

ikke
21. nov 2011

@31majka12 najnovsie teorie su take, ze dieta sa ma az samo posadit, teda najprv sa ma vediet otocit (aspon z chrbta na brusko), potom sa plazit, potom stvornozkovat (plazenie mozno preskoci) a az zo stvornozkovania sa samo posadit. a az vtedy ma vediet sediet.kludne aj ked je to az pred 1. rokom. 😉 teda ziadne "ucenie" sedenia nie je potrebne, moze byt dokonca skodlive.

slniecko2
21. nov 2011

@31majka12 ahoj-starsieho som davala asi do 5-6 mesiaca a snazila sa ho polohovat aby nemal prelezanu hlavicku. pri druhom som to flakala a myslela ze ked uz sa mi sam zvrtne ako chce tak ho nebudem polohovat a zial hlavicku nema gulatu ako jablcko ☹ ale mierne splostenu lebo lezal hlavne na temeni. ja by som ho balila kym sa da to jest do toho 5-6 mesiaca lebo si myslim ze je to dolezite hlavne ak mava reflux a kvoli tvaru hlavicky.

poleva
21. nov 2011

prvé týždne

mamabiba
22. nov 2011

@31majka12 každé babatko je iné. Niektoré sa už aj prevalia z chrbátika na bok, poprípade na bruško, iné stále iba ležkajú. Máš krásne zdravé dieťatko. Pokiaľ to robí sám, tak ho nechaj, ale necvičte to moc často, aby sa mu nestalo dačo s chrbátikom. Iba vtedy, keď to sám spraví. Moja prvá sa už v tomto období prevaľovala a teraz táto trojmesačná buchtička najradšej iba ležká a hrá sa s ručičkami, poprípade pozerá po okolí. A naozaj, pokiaľ v tej zavinovačke byť nechce, tak ho tam nedávaj. Staršia nenávidela byť zviazaná, alebo keď ju dačo obmedzovalo v pohybe. Bola proste oveľa vitálnejšia ako iné deti. Ostalo jej to až do teraz 😉 😉 Však aj ty, keď v niečom nechceš byť, tak si to neoblečieš 😉 . Už má svoju osobnosť a dáva ti najavo, čo sa mu páči a čo nie, preto to treba rešpektovať.
Ešte sa vrátim k tvojej otázke ohľadne zdvíhania. Treba si zapamätať, že NIČ sa nesmie robiť nasilu. Pokiaľ to babatko chce, tak je to fajn, pokiaľ nie, tak sa to naučí neskôr. Ja osobne kašlem na knižky, tam je to spriemerované. 3 mesačnej sa ani na brušku moc nechce byť. Občas ju tak dám, ale ako náhle sa začne pajediť, tak končím a je mi jedno, že už by sa mala sama zdvíhať na ručičkách. Bude to robiť, keď dojde jej čas.

31majka12
autor
22. nov 2011

Dakujem vsetkym za odpovede,a necham si poradit lebo u nas na dedine,ludia akosi inaksie rozmyslaju.
Prajem vsetkym maminkam a ich detickam vela vela zdravia. 🙂

anicka1981
22. nov 2011

mojeho sme viazali asi mesiac, potom uz do nej nevosiel,, nevosiel 🙂)), a on neznasal by poviazany,bol z toho nervozny,,,, takze 3 perinky a 3 zavinovacky ostali nevyuzite, ale zo zavinovaciek som daladole suche zipsy a mame z toho super podlozky, aj na hranie, aj na lezanie, aked treba aj ako prikryvka sa da pouzit 😉
a ano lepsie sa babetkom manipuluje, to je pravda, ale treba uznat ze viazanie napavno pocas takej dlhej doby je specialita vychodnej europy a ruska, a tyc krajin na severo vychod od nas 😀

balazica26
22. nov 2011

ahoj, môj mal v nedelu dva mesiačiky a z perinky sme už pol mesiaca von, lebo sa do nej nezmestí... už ked sa narodil, bola mu malá a keď sa mi po piaty krát v noci z perinky vykopkal a našla som ho vykrúteného s trupom na matraci a nôžkami našikmo v perinke, tak som povedala, že už bolo dosť! 😀 Svokra síce tiež ťažko predýchavala, že nieje v perinke (pretože sa jej horšie drží), ale maličký sa teraz pekne vykopká, má pohybu až až, zdá sa mi, že sa aj skorej unaví a pekne mi spinká aj v noci, aj cez deň a netrápia nás koliky. Ale našla som aj taký kompromis, mám fleesovú zavinovačku, do nej poskladám deku, nech je pevnejšia pod chrbátik a keď ideme pozrieť svokrovcov, tak ho do nej zabalím, nech sa "lepšie drží". A aj tak ho z nej vždy vybalia, lebo vidia, že v nej nieje najspokojnejší 😀 .Takže si svokra môže trhnúť nohou hehe 😀

Strana
z2