Ako naučiť 8 mesačné dieťa, aby zaspávalo samo?
Mamičky poradťe mi ako mám svoju 8 mes. dcérku odnaučiť zaspávať na rukách, alebo na prsníku. Už ma z toho nosenia riadne bolí chrbát. Ked ju položím do postielky len plače a hned ako si ju vezmen prestane. A v noci musíme spať spolu na posteli pretože sa potom často budí a tak podobne aj druhú staršiu 2 a pol ročnú dcérku. Ako ju mám naučiť na jej postielku a aby v nej aj spinkala podla miožností aj celú noc. So staršou som tento problém vôbec nemusela riešiť. ☹
My sme naucili maleho od 5 mesiaca drasticky ale zabralo jednoducho sme ulozili do postielky prikryli a odisli zavreli dvere trosku poplakal a potom prestal zistil ze plac je zbytocny tak po case uz ani nevydal hlasok a zaspi bez problemov
@zuzanockamt suhlasim s tebou z kazdej strany pocujem nazor ze deti sa musia ukladat same a aj som to chcela vyskusat a skusala som to ale zbytocne chapem aj maminky ktore su velmi vycerpane lebo naozaj niektore deticky su viac placlive a nechcu spinkat tak to skusaju neodsudzujem ani to ani to ale v mojom pripade sa asi skor priklanam k tomu co si napisala ty no najlepsie je nast tu zlatu strednu cestu 🙂
@kate1616 Ja som mala s malou ten istý problém. Uspávala som ju vždy na rukách, trvalo to asi hodinu, kým som ju uspala. Asi v jej treťom mesiaci som si uvedomila, že to bude horšie, že časom bude ťažšia a ťažšia a bude to neúnosné. Taktiež som si vyhľadala nejaké články cez internet ohľadom už spomínanej knižky Každé dieťa vie spať samé. Išla som presne podľa tých rád, položila som ju samú do postieľky, keď plačkala, vždy som po chvíli prišla, dala som jej pusku a znova odišla. Takto to trvalo dva týždne, kým sa naučila pekne bez plaču sama zaspať a to aj v noci po kojení, len ju položím a spí ďalej. Chce to ale pevné nervy a výdrž.
@kate1616 je vela sposobov. niekde radia, ze dat do postielky a priebezne chodit upokojovat, aby si nemyslela, ze mama niekam zmizla, ale aby mala pocit, ze mama je na blizku a pod..
Niekomu to funguje, ale podla mna je to blbost. Je to len akesi stale pripominanie, aby nezabudla, ze preco place..
Co ale urcite funguje (aj ked je to drasticke), je supnut dieta do postielky a nechat ho rucat. Hoc aj 3 hod, unavi sa a zaspi. Samzrejme byt na blizku a sledovat, ci si tym rucanim nevyrazilo dych a pod. Ja som kojila do 16 mes, v noci non stop na cecku, aj 8-12 x hore za noc a dudlanie mojho cecku. Postielku ani vidiet, spavala s nami. O mojom chrbate ani nevravim. Osobne mi nevadilo, ze bola s nami v posteli, ani keby bola aj casto v noci hore. Len uz som nevladala robit cumel. A tak som raz milu slecnu supla do postielky a bolo. Vydrzala 45 min rucat, potom v noci este zo 2 x, ale uz len 5 min. A tak sme skoncili s nocnym kojenim a zacali spavat celu noc.
Samozrejme, kazde dieta je ine a nie na vsetky vsetko funguje.
nerozumiem otázke, máš ešte ďalšie dva deti a nestíhaš so silami, alebo nejaký iný problém? Potom to chápem, vyčerpaný človek, už túži len po tom aby sa konečne vyspal....
Ale nerozumiem mamičkám s jedným dieťatkom, ktoré veeeľmi chceli, fotili si tehotenské testy, rastúce bruško, pripravenú detskú izbu a teraz je pre nich ťažké spať s ich anielom, ktorého dostali. Ja budem šťastná za každú chvíľku počas ktorej bude chcieť byť so mnou. A naozaj to nemám ideálne a deň, keď ma niečo nebolí je super. Keď je pri mne som najšťastnejšia🙂)))
@kate1616 ja som tiez nemala problem so starsim synom, no mala je pravy opak, uz mesiac spala sama v postielke no teraz opat spi so mnou, lebo ma sopliky mame presne rok.no v izbe sama nezaspi, musi tam niekto byt netrva na tom,ze len ja,ale moze aj tatik a potom spokojne zaspi.ak je tam sama to je priserny rev az prestava dychat, proste to nema vyznam.vsetko dobieham v noci,ked obe deti spia a ja mam klud a chvilku aj pre relax.moja utecha,je,ze uz to dlho nebude trvat, za chvilku vyrastu a nebudu nas potrebovat.....
@jaannuusskkaa smrtky ma preskočili, keď som čítala vetu: "poplakal a potom prestal, zistil že plač je zbytočný tak po čase už ani nevydal hlások" Vlastné malinké dieťatko takto kruto vychovávať? Prečo? Srdce by mi to trhalo ☹
@bambulka248 - ked uz natriasas, tak natriasaj v kociku 🙂 aspon ti neodijde chrbat... Co sa tyka metody kazde dieta sa vie naucit spat, podla mna je to az pre starsie deti, ktore vedia - chapu - mama je vo vedlajsej izbe - neopustila ma. Toto babo nechape... zaziva primarny strach a zaspi, lebo to vzdalo alebo od absolutneho vycerpania a ani jedno neni dobree :(
Ja odporucam prirazit postielku k manzelskej posteli, nech ta pocuje dychat, hladkat chrbatik,, rucicku, spievat, ale nechat zaspat tam, ostat v miestnosti, kym dieta zaspi.... cim si bude dieta tebou istejsie, tym bude mat mensiu potrebu plakat....
@kate1616
Sama pises ze "So staršou som tento problém vôbec nemusela riešiť" ... mladsia dcerka ma asi ine potreby ... mozno sa ti to podari poriesit tou vyplakavacou metodou ... otazne je za aku cenu ... ja som to kedysi par dni skusala, ale moj syncek je tvrda natura, bolo to hrozne a tiez dakujem zenam tuto z mk, ktore ma od toho odhovorili. Nasla som si inu knizku (E.Pantley: The no cry sleep solution), uspavaci ritual sme si pozmenili tak aby bol znesitelny a az na obcasne vynimky mi zaspava celkom pekne. Obcas ma obdobia (ako napr. posledne dva-tri tyzdne) ked to ide horsie, ale ktovie co sa mu deje v hlavicke ... takze spanok deticiek sa meni podla toho co prave prezivaju a riesia ...
@piridoxin hmmm ja neviem co je natom zle treba ist aj niekedy nato tvrdo ked nechcem aby mi dieta v buducnosti skakalo po hlave od zaciatku treba ucit ze ked sa nieco stane tak sa ma ucit sam a nie ze ja zakazdym priskocim....davam mu rovnaku lasku ako kazda mamicka na tejto stranke takto som bola vychovana ja rovnako ako aj manzel.....neviem si predstavit uspavat maleho kazdy den hodinu dve.....po mojej "drastickej" metode mi spi kazdu noc krasnych 9-10 hodin a zaspi po 5 minutach v postielke sam.....ale je to kazdeho nazor ja som len povedala svoju metodu ktora zabrala......
@kate1616 http://www.ulozto.sk/xjfFpdg/kazde-dieta-sa-vie... toto by to malo byt
a urcite ja by som to tiez vydrzala len mala ked som to chcela aplikovat tak ked sa udrela alebo zacala plakat tak prestala dychat a zmodrela (raz odpadla) tak som sa bala aby sa jej nieco nestalo :(
my sme tiež našu malú neučili spať medzi nami alebo zaspávať s nou dokonca ju nosiť na rukách. asi by som nemala na to nervy a tiež sily. od začiatku som malú večer nakrmila, odhadla čas kedy asi bude unavená a dala ju do postielky. behom 10 min. zaspala.
Všetky názory mamičiek si velmi vážim a cením a aj by som prikročila k tej plačúcej metóde do istej miery , ale nedá sa to pretože s nami v izbe spí aj staršia 2 a pol ročná dcérka a tá by sa na jej plač stále budila. Ja som rada ked malá v noci vstane a ja ju rýchlo utíšim v náruči alebo pri mne na posteli aby tú druhú nezobudila. Ale budem musieť to nieako podniknuť a aspon večer ju dávať prvú zaspávať a naučiť ju aby zaspávala sama a ked zaspí tak uôložím potom tú druhú. Všetkým mamičkám Dakujem za tipy
@maroubrabeach ja tak isto ešte kojím a hlavne v noci ako vravíš ty a zažila si si to robievam cumel ale ak chcem mať pokoj dám jej hned za prsníkom cumel a tak ju ošalím 😝
@marianax Dá sa stiahnuť z netu. Inak môj malý tiež nevie zaspať sám. Asi 3krát som skúšala ísť podľa tej knihy, no mne bol schopný revať aj 2 hodiny v kuse. Na 5s sa upokojil, keď som bola pri ňom, no potom znova rev. Tak som to vzdala, aby som netýrala seba aj dieťa. Tiež rád zaspáva na rukách, no ja si sadnem do postele a oprem sa chrbtom o čelo postele, zoberiem ho na ruky, ktoré si položím na na nohy a kolíšem ho zo strany na stranu nohami. Tiež by som o chrbát prišla. Postieľku mám prisunutú k posteli, spí pri nás, ale predsa v svojej posteli. A hlavne je to pohodlnejšie, lebo nevstanem dokopaná. A aby zaspával sám, tak to už ani nebudem riešiť, nie je nič krajšie, ako keď vám dieťa zaspí v náručí.
@maroubrabeach nechat plakat male dieta 45 minut??? uff ☹
Ahojte mamičky, moja 8 mesačná dcérka tiež nechce zaspať sama, jedine na prsníku pri kojení a v posteli, keďže keď ju prekladám do postieľky, vždy sa prebudí a môžme začať odznva. Skúšala som metódu: položiť do postielky a odísť, nech malá plače, však zaspí. Bohužiaľ, nefungovalo. Dcérku som takto uspávala aj 2hod, aj tak nezaspala, nakoľko rýchlo prišla na to, že keď sa zachytí postieľky, tak sa posadí a dokonca aj postaví 🙂 Aj keď mi zástankyne tejto metódy hovorili, aby som nepoľavila, rozhodla som sa ináč. Nestálo mi to za to, pretože ja som bola hrozne nervózna, že sa mi to nedarí, na manžela som vrčala, na dcérku som dokonca cítila zlosť, že nepočúva a v neposlednom rade- zbytočne som ju trápila plačom. Preto keď ideme spinkať, vytiahneme cicu a malá za pár minút zaspí- kľudná, spokojná- aj keď v posteli a ja si užívam ten pocit. Závidím síce maminkám, ktorým sa to podarilo, ale... možno moja dcérka je iná, tvrdohlavejšia a nechcem, aby sme sa takto trápili týždne. Dúfam, že čas vyrieši. A keď bude ten správny čas pre dcérku, tak sa naučíme spinkať aj bez cici a samé.
@kate1616 moja cumel razantne odmietala, ani v spanku som neosalila. tam nebola ina moznost, ako zrusit cecok
@zuzanockamt no je to drasticke, ale zase dieta velmi rychlo zabudlo ze preco plakalo. neprestane ta mat menej rado alebo tak nejak, ked ho nechas hodinu rucat. dieta si placom dobija uplne vsetko, je pre neho prirodzene plakat, len nam mamickam sa to samozrejme zda drasticke. v okoli mam asi 5 kamaratiek, ktore odstavili drasticky medzi 14-18 mes. niektore deti rucali v noci 3 x aj po 1-2 hod. niektore takto aj tyzden a niektore iba JEDNU noc. hned pochopili, ze placom si nic nevydobia. samozrejme chce to pevne nervy a odhodlanie vydrzat, nema vyznam ho nechat revat 45 min a potom prist.. dieta nabuduce vydrzi revat dlhsie. zato mam uz v noci pokoj, nerobim cumel, mozes sa normalne vyspat, hlavne aj mala normalne spi. nebudi sa ako po prezurovanej noci na cecku, ked bola 12 x hore.
@maroubrabeach mne dieta spi bez problemov aj bez takehoto tyrania ... pekne sme si pockali, kym na to dozrel ... staci si precitam nieco o hladine stresovych hormonov v takychto pre dieta vypätych situaciach a aky to ma dopad na jeho neskorsiu psychiku - ono na prvy pohlad to nevidno
@maroubrabeach uplne s tebou suhlasim....tiez som povedala ze nechavala som maleho vyplakat a po case zistil ze to nema zmysel tak prestal a uz zacali narazky preco tak drasticky to robim ale mas uplnu pravdu 🙂 placom dosiahne vsetko maly ked dovrsil rok zacal byt neskutocne zly hocikedy si sadne a zacne plakat ale netreba si to vsimat.....
ahoj, citalasom len tak narychlo, ale knihu kazde dieta sa vie naucit spat absolutne neodporucam, dokonca sam autor knihy ferber sa od svojich slov oddistancoval a sam sa vyjadril, ze nechape, ako moze nieco take napisat, ja neviem, co ocakavate od tych malych stvoreni, vzdy ked nieco take citam, ako sa rodicia nasilim snazia deti uspat, alebo spat je mi luto, lebo si predstavim to male babatko, ktore vola a nik nepocuva... Ako by ste sa vy citili? Volat a ziadna odozva? Alebo, ked nejaka odozva, tak na chvilku? Tie babatka boli vo vasom brusku 9mesiacov a teraz maju spat a zaspavat sami?
Z evolucneho hladiska je to tak, ze deti , teda vacsina pokial nema dudel, alebo palec nevedia same zaspat a prespat a to velmi dlho, aj do 6. rokoch, je to priroda, ktora vie, preco to tak urobila, treba to nechat nane, kedy sa rozhodnu zaspat a prespat celu noc, je to moj nazor, nechcem nikoho urazat, v ziadnom pripade, ale hlavne by sa mali plnit potreby dietata a nie rodicov, vychova sa da uplatnovat na inom mieste.
drzim Ti palce, aby Vam to vyslo, vo vasom pripade to moze byt sep. uzkost, alebo zubky, hocico, porejde to, ked Ta boli chrbat, daj jej prsko, a ked bude starsia , mozes jej to vysvetlit, a hlavne ja ososbne si to uzivam, lebo o par rokov mi bude smutno, ze moje dieta bude rozliietane a ani pusu mi neda 🙂
Kniha , ktora sa oplati citat je od searsa - vztahova vychova, je tam vsetko krasne popisane 🙂
@zuzanockamt ano, tiez som sa pohravala s myslienkou, ze to vydrzim a pockam, kym bude dieta na to same pripravene. tiez nie som zastanca takehoto postupu.a tiez som si co to precitala o detskej psychike. a keby sa dalo, kojila by som dalej. ale toto bolo uz len o hysterickych zachvatoch, keby bude v noci cecok a cez den opat 20x . aj som v noci skusala metodu objati (bez ceckania), aby mohlo byt dieta s nami v posteli. aj opicie mladata su s matkou do 6 rokov non stop. ale jednoducho sa nedalo. ale tiez som si precitala knizku: "maly tyran" a naozaj netreba dovolit detom, aby svojich rodicov terorizovali, hoci si to sami neuvedomuju. ak tvoje dieta zaspava samo a doslo k tomu bez stresovych hormonov, si jedna z tych stastnejsich. ale toto fakt neznamena, ze som krkavcia matka. Odkaz pre ostatne mamicky: kludne skusajte vsetky menej stresove metody (tie su prvorade) a ak sa to nepodari, tak jedna urevana noc, pevne nervy a dieta na druhy den aj zabudne preco revalo.
@maroubrabeach ja som rok a pol uspavala na rukach 🙂 ... boli noci, ked som ne/spala po sediacky a maly na rukach spal ... no po roku a pol sa sam rozhodol, ze mu uz moje ruky netreba ... a oplatilo sa pockat ... vsetkeho sa takto sam zbavil, ziadne drasticke oducanie mi nikdy nebolo treba ... knihu Maly tyran som citala aj ja, ale J.Prekopova mi az tak nesedi ... skor beriem nazory W.Searsa a Mendelshona
jej to je dobra otazka tiez by som chcela malu naucit spat samu, ma desat mesiacov zaspava mi cez den v kociku alebo v aute, alebo zaspi na rukach pri kojeni, vecer iba pri kojeni,to je des lebo uz ma dost mesiacov a ja by som bola rada keby buvala v postielke, vyplakanie u nas nehrozi ona neprestane plakat no a tak to ju tyrat nemam chut ani nervy, manzel pracuje dost tazko a potrebuje spat tak to u nas nehrozi, ritual nemame ziadny ani ho nejak nevieme najst, akurat vecer lazkame do postele, dame cicik a po chvili buvame, ked sem tam zaspala prelozili sme ju do postielky, vydrzala v nej do prveho kojenia to je cca 3-4hodky
ja som nečítala žiadnu knihu 🙂 proste už som nevládala malého uspávať, pretože sa skôr chcel so mnou hrať ako bubkať a tak som ho dala do postielky, trošku poplačkal a zabubkal..odvtedy si zvykol zaspávať sám bobačik môj. 🙂
@silviatko tisko zavidiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiim

@marianax ja som od Searsa precitala len Kontaktne rodicovstvo - su tam zakladne piliere vztahovej vychovy - nosenie, spolocne spanie, dojcenie - okrem dojcenia som praktizovala/praktizujem vsetko ... ja som svoje dieta nikdy spat neucila - vsetko bolo v jeho rezii, lebo moj nazor je ten, ze tak malemu dietatu sa do spanku, jedenia, vylucovania nema zasahovat - na vsetko pride samo, ked bude jeho cas a moj syn sa presne tak aj sprava - sam sa odnaucil od nocneho pitia mlieka, od uspavania na rukach, od nosenia, od cumlika ... este cakam na plienky 😀 ... ale aj to pride ... urcite by som nenechala dieta plakat a vzlykat este aj v spanku