Ako pomôcť keď sa budí s hrôzou v očiach?

olivinka07
9. sep 2010

Ahojte maminky, dúfam že sa medzi vami nájde aspoň jedna, čo niečo podobné zažila, lebo ja už neviem ako ďalej. Pokúsim sa vysvetliť svoj problém. Moja dcéra bude mať v novembri 3 roky. Posledné týždne sa s ňou dejú divné veci a ja jej nedokážem pomôcť. Stáva sa to tak hodinku po zaspatí (večer), pravdepodobne, keď nastane najtvrdší spánok. Začne plakať, kým doletím už stojí, drží sa postielky a trase sa tak, že až nadskakuje. Zoberiem ju na ruky, sadnem si s ňou na postel a ona fakt až podskakuje, má smrť v očiach a pozerá na nejaké miesto v spálni (nie je to vždy to isté miesto). Ja už mám fakt pocit, že vidí duchov. Vždy sa jej pýtam či mala zlý sen, alebo kam sa díva, čo vidí, ale ona doslova odmieta čokoľvek povedať. Panicky kričí aj keď zasvietim svetlo. Som z toho už na nervy, sama som z toho vydesená, lebo sa jej nedá nijako pomôcť, len počkať pár minút kým to prejde. Potom ju uložím a v momente zaspí. Deje sa to v poslednej dobe skoro každý druhý večer. Bojím sa že to na nej zanechá nejaké následky. Ďakujem za pomoc.

alias313
9. sep 2010

ahoj, môj malý ma skoro rok a pol a posledný týžden sa kazdu noc zobudi priblizne medzi polnocou a druhou. Na tom by nebolo nic divne, ale tiez sa postavi v postielke a spusti taky neuveritelny rev, ze koniec. Hned ho zoberiem na ruky, ale strasne sa mikoce, skusala som mu aj zapalit svetlo, ale aj tak nic, nejdem ho nijak ukludnit a kuka sa tak vyplasene okolo seba. medzitym mu manzel zohrieva cajik a on len tak strasne place, potom ho dam k nam do postele napije sa trochu cajiku a hned spi. Mna akurat trapi to, ze tak panicky place a neda sa nijako utisit, ked ho pohladkam alebo mu zacnem spievat tak zacne plakat este hlasnejsie:( No myslim si ze to asi budu zle sny...

anjelicek26
9. sep 2010

Vysetrit na neurologii a vylucit epilepsiu. Nic nepodcenit.

traktor
9. sep 2010

nie je to epilepsia podla mna..podobne sme na tom boli z nasim patkom...budil sa vzdy v rovnaky cas po polnoci..psychologicka na to ma aj presny nazov...zajtra si najdem spravu, a presne napisem ako sa to vola...ja som na vlastnu ziadost s tym isla k psychologicke, lebo som sa onho velmi bala...bolo to strasne, krical, akoby bol mimo, cely sa triasol, potil...prisli sme na to, ze ho trapila ucitelka v skolke...teda psychologicka to z neho vytiahla...ucitelku vymenili, parkrat sa to este zopakovalo, ale potom uz to preslo celkom, a zas spinkal krasne...

liinda
9. sep 2010

ahojte.moj maly ma 18mesiacov a tiez sa pravidelne budi medzi 24:00 a 1:00vzdy si sadne a place.uz som skusala ho utesit v postielke ale to nepomahalo iba v nasej.to hned stichne a spi.olivinka ty si to napisla tak desivo...neviem no myslim ze by to mohli byt len zle sny a je stoho tvoja malicka vydesena.a nestrasili ste ju v poslednej dobe ze pride zly ujo alebo niecim podobnym aby posluchala?ale kazdopadne by ste mali navstivit psychologa.

maggie2
9. sep 2010

ahoj @olivinka07, nenechaj sa strašiť epilepsiou. Sú to nočné mory. Moja dcéra (5) to mávala pred 2 rokmi tiež. Je to obdobie obrovského vývoja. Dieťa poznáva, že na svete sú i zlé veci, spoznáva čo je to nebezpečenstvo, strach. Vo fáze spánku keď sa mu sníva, ide o neobyčajne živé sny, podnietené už dostatočnou predstavivosťou a fantáziou. Ide o to, že aj keď sa dieťa prebudí, tie sny mu stále trvajú, má akoby halucinácie, ale nie sú to halucinácie, sú to len enormne živé sny. Uvidíš, že to prejde. Či zapneš či zhasneš svetlo, to nemá vplyv, svetlo iba rozdráždi. Všimni si že to dieťa nie že plače, ale akoby až škrieka od strachu. Musíš ho len z toho sna prebrať. Snažiť sa stále rozprávať, aby počulo Tvoj hlas potom ak sa už dá chytiť na ruky, privinúť si k telu a chodiť, prípadne ho postaviť na nohy a zasa vziať na ruky. Neboj sa, prejde to. Tak ako písala @liinda, niekedy je obsahom týchto snov kombinácia zažitého ale v oveľa hrôzostrašnejšej vysnívanej podobe.

fracle
9. sep 2010

@olivinka07 podla toho, co opisujes ide o takzvany nocny terror (nie je to to ise ako nocna mora) - Night Terror. Na slovenskych strankach som to nenasla, takze pridavam link na anglicke: http://www.circlecity.co.uk/sleepdesk/nightterr...

Len volne prelozim co sa pise v casti ako sa da pomoct (vopred sa ospravedlnujem za svoju slovencinu):

* Kedze sa Nocny terror zvycajne objavi 15 minut az hodinu od uspania dietata, jemne dieta zobudte tesne pred tym, nez pojdete spat.
* Prikryte ho a zazelajte dobru noc
* Taketo prerusenie spanku casto zabrani aby dieta malo dalsiu epizodu nocneho terroru. Toto opakujte kazdu noc.

Dalsi sposob:

* Zaznamenajte, priblizne o kolkej hodine mava dieta epizody nocneho terroru. Zhruba 15 minut pred tym ho jemne zobudte a ulozte spat do postele.
* Ak nocny terror nadalej pretrvava je najlepsie dieta si pritulit, uistovat ho a suhlasit so vsetkym, co povie. Netkricat a nepresvedcovat dieta o tom, ze len sniva, kedze mnohokrat to moze mat presne opacny efekt.

nicky77
9. sep 2010

Ahoj Olivinka7!

Viem presne o čom píšeš. Tiež sme si to so starším synom zažili. Neboj sa, nie je to žiadna choroba ani nič podobné. Čítala som, že sa tomu hovorí aj nočný des. Je to presne tak ako písala fracle. Neoplatí sa pri tom dieťaťu niečo vysvetľovať ani ho o niečom presviedčať, pretože to vtedy nevníma. Vždy pomohlo, keď som si ho pritúlila a uložila ho do postele, ľahla si chvíľu k nemu. O chvíľočku sa sám ukľudnil. Ráno o tom nikdy nevedel. Postupne ako rástol ho to prešlo. Ja viem, že to vyzerá strašne...aj ja som sa zpočiatku veľmi zľakla, ale potom som si zvykla. A keď som prišla na to ako ho utíšiť, tak už to bolo lepšie. Držím Ti palce, aby si to zvládla tiež. Pretože malá o ničom nevie.

ywana
10. sep 2010

Prežila som niečo podobné s malou. Manžel ju vzal vždy na ruky, potichu sme sa jej prihovárali. Dosť pomáhalo, ked sme s ňou šli k oknu a pozerala na na nočné osvetlené sídlisko. Trvalo to zvyčajne nejakých cca 5 - 10 minút a potom zaspala vo svojej postieľke.

martina2001
10. sep 2010

my sme to s malým tiež a to v období, keď sme ho učili samého zaspávať, mal necelé 3 roky. Zašla som za psychologičkou a vysvetlila mi , že má to viac vysvetlení. Napríklad ak na dieťa kričíte, strašite ho, alebo začínate dieťa osamostatniť. Tak sme sa vrátili k tomu, že sme stále počkali s malým v izbe dokiaľ zaspí. A zlé sny, alebo zobúdzanie s plačom skončili. Ale zas sme mali istotu, že malý je po zdravotnej stránke ok, už predtým. Teraz si už priznávam že som bola panická pri malého zdravotnom stave a bezdovodne. ale poznáte to, prečítate niečo niekde a hneď vidíte príznaky na svojom dieťati

benne
10. sep 2010

@olivinka07, mojej 2,5 ročnej sa to tiež stávalo, ale nie až tak búrlivo, tiež však pozerala do jedného kúta, manžel srandoval, tak polovážne, že ju chodí druhý dedo pozerať, kedže už zomrel (to sme si samozrejme len medzi sebou). Malej to prestalo samo, ale nebolo to teda také silné ako u Tvojej. Skúsila by som, čo Ti napísala fracle. Držím palce.

katecameron
10. sep 2010

nocna mora a nocny des su 2 odlisne veci pri nocnej more si dieta aj rano pamata ze v noci vystrajalo popripade vie co sa mu snivalo existuje aj NOCNY DES dieta je nepricetne vresti atd...lenze rano ked sa zobudi nanic si nepamata skoda ze nepises ci si to mala rano pamata alebo nie aj n
asa dcerka asi ked mala 4 roky robila v noci taketo sceny nepricetne vrieskala nic nepomahalo ziadne pekne slovo ani krik absolutne nepricetne vrieskala aj 10minut v kuse raz ja som nevedela ako jej mam pomoct samozrejme rano ked som sa jej pytala preco tak strasne vrieskala o nicom nevedela este sa smiala ze si vymyslam potom sa mi podarilo zistit ze tento NOCNY DES sposobuje nielen nejaka trauma dietata ale AJ PREPLNENY MOCOVY MECHUR takze ked sa to u nas zopakovalo prve co som urobila odniesla malu na zachod aby sa vycikala a verte alebo nie to dieta curalo aj 2minuty v kuse silnym prudom ja som nechapala ze kde sa to v nej berie tolko mocu teraz ked v noci sadne na postel a zacne mrncat /ona je leniva odist na WC v noci/ odnesiem ju vycurat a je pokoj tie sceny uz nerobi drzim palce aby to bolo tak ako u nas

drobculka
10. sep 2010

Ahojte kočky. Mne sa stávalo niečo podobné. Buď okolo polnoci alebo okolo druhej-tretej. A to mám už po 20-ke. Z nevysvetliteľného dôvodu som sa v noci prebudila a bála sa, odmietala som sama zaspávať. Pomohlo mi dávať si pred spaním čajík na ukľudnenie. Väčšinou levanduľa. Občas sa tiež prebudím a klepe ma nekontrolovateľne od strachu (ani sama neviem čoho sa bojím), ale je to oveľa zvládnuteľnejšie.
A ako písala katecameron, občas som mala plný mechúr 🙂. Prípadne som zjedla večer niečo ťažké. Ale žeby som sa prebudila zo zlého sna niekedy a bála sa, tak to nie.

meza
10. sep 2010

ahojte baby,tak mi sme to mali tiez,starsi syn sa takto budil,strasne plakal,triasol a vzdy sa pozeral smerom do okna.Absolutne nevnimal ci sme mu nieco hovorili,len som ho pritulila a o chvilku to preslo.V tedy mal okolo dvoch rokov a preslo to.teraz bude mat 9 🙂)))

luciarichard
21. sep 2010

ahojte my mame cerstvu skusenost s nocnym desom, vy pisete ze dieta prebudit ale my sme nasu dceru s muzom nevedeli pol hodinu zobudit ona len revala ako zmyslov zbavena, nakoniec som ju pokropila vodou a zobudila sa, potom uz bolo vsetko ok. Takze ja sa pytam ako dieta zobudit ? Alebo budit ho vobec ?
U nas to bolo sposobene tym ze sme boli na vylete tym padom zmena prostredia nespala vo svojej postielke kopec nových ludí takze u nas to bolo sposobene asi tym... ale pusim povedat ze tak strasne este nikdy neplakala 😒

cilka27
3. okt 2010

ahojte, tiez sme to zazili. . . . ked to bolo prvy krat bola som hotova, ze co sa deje . . . . . mala sa nevedela zobudit a len plakala, mykala sa, dokonca aj vracala. . . prve co ma napadlo ze epilepsia . . . . volala som aj 112 ze co . . . povedali mi, ze kym dieta dycha je to o.k. a mam zajst k lekarovi . . . . . isla som povedala, ze mam sledovat priebeh a ked bude zas ze mam prist. . . . stalo sa . . . isli sme na neurologiu a ostali tam tyzden . . . . robili nam testy na epilepsiu a rozne vysetrenia . . . . zaver bol taky, ze ziadna epilepsia ale nocny des. . . . . primarka radila pit vecer medovkovy caj na ukludnenie 🙂 . . . . sem tam sa nam to este stane hlavne ked je vela zazitkov, nieco nove alebo ked cez obed nespi. . . . . pomaha prihovaranie, hladkanie po chrbatiku a za chvilu spi dalej . . . no na kazde dietako zaberie asi nieco ineee. . . .

hviezdickamaria
1. aug 2017

Je to stata diskusia, ale mozno niekto poradi... dcerka takmer 7r. Ma prave dnes nocne mory... som v koncoch... je 3,18 rano a ona uz 3x vrieskala kričala uuplne nepricetny hrozostrasny pohlad namna... ma otvorene oci ale je uplne mimo.... strasne sa bojim... sen sa jej stale vracia.... aj ked zatvori oči hned to vidi.... hovori a krici ze "babatko strasne place a ocko vrieska jak šaleny"... co mam robit.... normalne mi je z toho na zvracanie.... prosim poradte.... vsetci tu pisete, ze to mate u malych 2-3 rocnych... aj som jej dala vypit svatenu vodu aj som jej dala krizik na celo... pomodlili sme sa... rozpravku som jej pustila, aby prisla na ine myslienky no nepomohlo... je takmer pol stvrtej a ja mam dost.... byvame v panelaku a mam dalsie 3 mladsie deti...

zviz
1. aug 2017

@hviezdickamaria s takymto velkym dietatom by som isla k psychologovi, asi zazila nieco s cim sa nevie vyrovnat. Drzte sa

salome51
1. aug 2017

@olivinka07 myslím si, že je to nočný des. Niektoré deti sú citlivejšie a vnímavejšie na všetky podnety. Počas spánku akoby všetko čo sa dialo cez deň prežili ešte raz. Náš syn má tiež 3 roky. Dlho sa v noci budieva s krikom a plačom. Stáva sa to nsjmä ak cez deň toho veľa zažil no a teraz aj pre plný močový mechúr. Vekom sa to u neho zlepšuje. Takýchto nocí je menej ale minimalne 1x do týždňa sa to stane. Vždy mu opakujem že sa nemá čoho báť, že som vedľa v izbe (kýn ešte nespím) a potom že ležím blízko neho. Treba dieťa vždy upokojiť ale pre tvoj pokoj choď kľudne aj k psychologičke. Držím palce a prajem pokojný spánok 😉💖