icon

Ako predĺžiť spánok 20 mesačného dieťaťa?

gabriel888
16. jan 2021

Ahojte. Potrebovala by som poradiť 🙂 prosím ako predĺžime ranný spánok synovi? Chodí spávať cca medzi 19:00 - 20:00 a vstáva skoro ráno. Od tej 4 do 6... Potom je cez deň veľmi unavený. Vtedy musí spať doobeda (15-30 minut a budime ho) a aj poobede (a to zvykne spať aj 2,5 hodiny). Aj keď ma cez deň jeden spánok, je to rovnaké. Musime ho budiť lebo by spal aj 4 hodiny. Trápi ma to, lebo je len uplakany, nechce nič robiť. Ani von, ani sa s nami hrať 🤷‍♀️ ak máte niekto skúsenosť, prosím napíšte mi 🙏

malicka_mysicka
16. jan 2021

@gabriel888 moj syn bol velmi podobny. Upravila som to tak, aby to bolo pre neho aj pre nas priatelne, obedny spanok som skratila na hodinu a pol, po hodine a 15min ho uz vytiahnem a polozim na gauc a on este hodnu chvilu drieme a potom vstane. Prvy tyzden bol narocny, on by poobede najradsej spal 3-4 hodiny ale v noci potom spi kratko a ja teda vstavat o 5 nezvladam 😅 v noci spi 20:30-7 (o 7:02 mame budik, este sa potom valame hodinu v posteli ale uz sme hore), obedny spanok 12-13:30. Ziadne doobedne ani poobedne driemacky. Ma 19 mesiacov. Za den spi 12 hodin. Ten ranny budik je kvoli tatovi ale u nas prisny spankovy rezim funguje.

gabriel888
autor
16. jan 2021

@malicka_mysicka ano? No budem musieť aj ja skrátiť spánok 🙂 dúfam ze to pomôže. Lebo ani my už nevládzeme skoro vstávať 🙉 ďakujem

malicka_mysicka
16. jan 2021

@gabriel888 ale vysledok uvidite za tyzden-dva, nezacne hned vstavat neskor, je to trosku posunute kym sa mu biorytmus prestavi

beata_k
Odpoveď bola odstránená
ivangeline
16. jan 2021

Juj, blbo to má nastavené, choďte spať už pol 11 až 11tej a nech spí len raz. 😉

malicka_mysicka
16. jan 2021

@beata_k ano, je to u vas okej, pretoze tvoj to robi obcas a nie kazdy den, zvycajne spi 1 a pol hodiny, presne ako pises. Ked ti zacne spat kazdy den 3-4, tak to pojde na ukor noci. Tieto deti uz nie su babatka a nemozu spat 11-12hodin v noci a 3-4hodiny cez den 🤷🏼‍♀️

beata_k
Odpoveď bola odstránená
janickacrazy
16. jan 2021

@gabriel888 ja som svoje deti nikdy nebudila, keď chceli spať, najmladší v tomto veku napr. vstával o 7 ráno, o 10 išiel už spať a spal 3-4 hodiny, večer o 19:00 v pohodicke zaspal, no stredný syn vstával o 4 ráno a cez deň nespal vôbec, večer zaspaval v kľude o 19:00 hod, každé dieťa je iné, každé potrebuje spať iný počet hodín

gabriel888
autor
16. jan 2021

@ivangeline už sme.ho nechávali takto. O 11 uz spal. Ale nevydrží do večera. Boli sme radi, že sme ho udržali do 18:00 hore 🤦‍♀️ Celkovo je nejaký spachtoš.

gabriel888
autor
16. jan 2021

@beata_k musime ho zobudiť. Spal by 3 hodiny. A zas by kratšie v noci spal. Problém je v tom, že si nevie ráno ešte pospat. Ak by trosku dlhšie ráno spal, nelamalo by ho zas po dvoch hodinach

beata_k
Odpoveď bola odstránená
andreatytler
17. jan 2021

@gabriel888 Ja ma odpozorovane ze denne spanky su doplnok nocneho. Ak je nocny spanok kratky, dietatko to dohana cez den. Cize ten vas ma malo nocneho spanku a snazi sa to dohnat cez den ale nedovolite mu a preto je mrzuty.
20 mesacne dieta kludne moze spat 14 hodin (11 hodin cez noc a 3 hodiny cez den). Ak toto potrebuje aj ten vas, tak sa snazi tych 8-9 hodin v noci dobehnut cez den a spi aj 4 hodiny.
Citala som ze zmenit prilis skore ranne vstavanie je jedna z najtazsich veci. Uz som aj citala ze jednoduhsie je to prijat a vstavat. Nemam skusenost. Ten nas vstava o 6:00-7:00. Ak sa zobudi skor ako o 6:00 vacsinou este chce spat ale to ho musime drzat na rukach.... manzel tak robi.
V jednej knihe som ale citala ze sa to riesi tym ze sa dietatku nedovoli ist spat skoro rano... potrebuje byt hore aspon do 9:30 (viem ze to bude asi hrozne) a vecierka az o 20:00. A samozrejme nenechat spat viac ako 3-4 hodiny cez den. A ako vravi @malicka_mysicka, vysledok uvidite az o 2 tyzdne.
Ja by som sa snazila o 2 denne spanky. Prvy o 9:30 (1.5-2 hodiny) druhy o 14:30 (1.5-2 hodiny), Vecierka o 20:00.

aknamorka22
17. jan 2021

@gabriel888 u nas to bolo tiež tak, ze vstaval o 4-5 ráno a potom o deviatej už bol unavený. Ja som to robila postupne. Po 15minit každý deň som uložila neskôr spať až sme sa dostali na čas okolo 12 na spanie. A najviac pomohlo samostatne spanie v izbe. Ked spal s nami, budili sme sa navzájom. Teraz spí od cca ôsmej do minimálne siedmej 🙂 držím palce 🙂

ivangeline
17. jan 2021

@gabriel888 však a čo je na tom? Môj takto spal. Vstával medzi 6 až 7 a išiel spať medzi pol 11 až 11 a šiel zas späť o 18, niekedy trocha skôr, predsa trocha trvá, pokým sa dieťa upokojí a zaspí. Do týždňa si zvykne chodiť späť iba raz a predĺži si nočný spánok alebo bude spať dlho cez deň, jedno z toho zvíťazí... Ale ak hľadáš dôvody, že prečo mu nechať 2 spánky a vstávať s ním pred 6...tak vstávaj. 🤷 Chcela si radu. Dieťa v tomto veku si takto zvykne spávať. Do týždňa určite. Môj bol tiež spachtoš ale tvoj nie je, keďže vie vstať o 4! S jedným spánkom sme začínali práve v takom čase, keď mal tých 20m. Bolo to aj ťažké niekedy, keďže si dieťa musí zvyknúť.. ale je zjavne, že už je nevhodné ako spáva.

gabriel888
autor
17. jan 2021

@beata_k áno, vždy tak spal ako potreboval. Ale bol to zhluk nerozumnych spankov. Pomaly si otáčal deň s nocou. Preto to riešim 🙂

beata_k
Odpoveď bola odstránená
gabriel888
autor
17. jan 2021

@ivangeline vždy spinkal toľko koľko potreboval. Keď mu sli zuby, neriesili sme to. Chodila som spať s ním a pekne sme sa vyspali. Sám začal spávať na jeden spánok. Ale potom sa mu to pokazilo... Vidím na ňom, že mu to nevyhovuje. Dnes vstal 06:25 a je jak vymenený. Spokojný... budem sa snažiť len dodržiavať režim. Chcela som len vedieť, aký režim majú iné detičky a nejak mu ten jeho prispôsobiť. Aby bol on spokojný aj my. Každé deti su iné

andreatytler
17. jan 2021

@gabriel888 Ano pevny rezim je velmi dobry aj ked sa to neda velmi s dennymi spankami ale vecierku davajte vzdy na ten isty cas.... maximalne 15 minutovy posun.
A este ma napadlo... ze ak ho budite po 15-30 minutach to je podla mna skoro. Detickam sa meni spanok z hlbokeho spanku na REM spanok po 30 minutach odkedy zaspia. REM spanok je dost dolezity, lebo v nom snivaju a zaroven si triedia poznatky a spomienky... proste sa ucia. Ja by som budila az po 50-60 minutach, nech ma aspon 20 minut toho REM spanku.

gabriel888
autor
19. jan 2021

@andreatytler to som veru nevedeka. Vďaka ☺️