icon

Ako sa pomôcť rozhýbať lenivému 8 mesačnému bábätku?

lucka083
6. jún 2011

Ahojte, chcela by som Vás všetky poprosiť o radu ako by som mohla pomôcť mojmu 8 mesačnému synčekovi sa trošku rozhýbať.Totiž ide o to, že je trošku lenivší, od malinka je ťažký pohoďák, je taký kluďas. No keď nerobil skoro žiadne pokroky, boli sme s ním v 7 mesiacoch na vyšetrení na neurológii či je v poriadku a vraj je zdravý, len lenivý a ak do 9 mesiacov nezačne robiť nejaké pokroky, budeme musieť začať s rehabilitáciami, pravdepodobne s vojtovou metódou a to ma dopsť desí, kedže viem aké to je náročné a ako deti pri tom plačú, je mi ho lúto takto ho trápiť, hlavne keď viem že od malička je velmi dobrý a skoro vôbec mi neplače. Matejka som prihlásila už aj na plávanie ale zatial nás neprijali a nakolko sa nám čas kontroly na neurológii kráti, som z toho dosť nervózna.Bude mať 9 mesiacov a ani sa neplazí ani nelozí, ani len neskúša, príde mi to skôr ako by nemal záujem, ako by bol slabý, pretože ak leží na chrbátiku tak sa za ručičky pekne pritiahne do sedu aj do stoja, ak ho dám na chvílku sadnúť pekne sa udrží, aj na brušku sa pekne hrá,len to lozenie, nemá akosi ani záujem skúsiť sa postaviť v postielke ani nič. Neviete mi prosím poradiť ako ho skúsiť stimulovať??? Alebo nejaké domáce cviky??? Moc ďakujem za všetky rady

titkovamiriam
6. jún 2011

@lucka083 neviem ti poradiť,len sa čudujem že ti vojtovku neporadili hned-ta je najlepsia stimulacia nechapem naco cakaju 🙂 tak držím palčeky nech je vsetko OK 😉

katecameron
6. jún 2011

ako mna by zaujímalo ci si ho davala od narodenia na brusko to je tiez velmi dobra stimulacia deti trebas davat na brusko aj ked im to niej po voli tak si najlepsie trenuju svaly tvoje dietatko ma pravdepodobne hypotonus cím skor zacnes rehabilitovat tym lepsie

lucka083
autor
6. jún 2011

No na bruško ako malinký moc nebýval, pomenej, bála som sa ho tak nechať koli srdiečku, bo do dnes ho mám na monitore dychu a ako malému mu často pípal, tak som sa bála, bo som počula, že to je nebezpečné až potom som zistila, že len spanie na brušku nesmie byť, ale od 3 mesiacov vpodstate skoro stále

titkovamiriam
6. jún 2011

a ta neurologicka ti nedala niake cviky asi by som ju vymenila.Ja som s Marekom riešila tortikoly/krcne svaly/ale to boli fukoty hned v den navstevy sme uz cvicili na rehabilitacnom.

andrejka1974
6. jún 2011

ahoj nebud nestastna moja mala bola pomala tiez hoci sme na rehabilitaciu chodili uz od 6 tyzdnov prevraciala sa mi az v 8 mesiacoch posadila sa az v 11 a prve kroky spravila az 21 mesiacoch u nas bola pricina v ockach ale ty sa neboj maly nic nestrati vsetko dobehne ako nasa mala teraz beha ako cert a mame uz 2 roky a 8 mesiacov kazdy si ide svojim tempom

lucka083
autor
6. jún 2011

No keď sme tam boli naposledy, povedal doktor, že zatial je to v norme, ale ak do dalšej návštevy nedude vidieť pokroky, tak vraj začneme cvičiť, to bude asi za mesiac, zatial ho vraj nechcel zbytočne trápiť cvičením, chcel si počkať či sa nerozhýbe sám. Ako on je dosť živý, len akosi sa mu nechce do toho, si myslím

mimika4408
6. jún 2011

ahoj , aj ja si myslim ze kazde dieta je individualne a neoplati sa stresovat lebo ine robia to alebo ono.... neskusala si ho napr.zaujat v detskom choditku???(pises, ze maly posedi)...viem nazory su rozne ci davat alebo nedavat dieta, ci zatazovat nozicky a tak....ja som svoje deti obe davala do choditka a nastavila na vysku aby dociahol sice na zem ale nie plnou vahou a im sa pacilo zapierat nozkami a posuvat sa....mozno by mi to pomohlo a zaposiloval by 😉
drzim palceky!!!! 🙂

lucka083
autor
6. jún 2011

No ja si ani tak nerobím o neho starosti, keď viem, že je v poriadku ako sa bojím tej vojtovej metódy, nerada by som ho tým trápila a kontrola sa nám bllíži a neurológ nám tie cvičenia určite dá, ak sa malý nepohne, len o to mi ide. Skúšam ho dávať po troškách do pavúka, aj sa mu tam páči, aj sa pekne odráže nôžkami do zadu ale nechcem ho tam dlho nechávať, bo to doktory zakazujú a neurológ by mi pekne vyčistil žalúdok, keby to vedel, oni to vyslovene zakazujú. Staršiu dcéru som tiež dávala do pavúka aj som ju posadzovala, ale tá bola omnoho šikovnejšia a popravde ani som vtedy netušila, že sa to nemá.

benne
6. jún 2011

@lucka083 a možno pocvičíš vojtovku mesiac a tak sa rozbehne, že sa nezastaví 😅 Môj sa neobracal, po 2 týždnoch cvičenia sa obracal obojstranne, cvičila som s ním od 5-10m, je z neho šinter

pe
6. jún 2011

@lucka083 podla mna v nom treba vzbudit zvedavost a zaujem, takze polozit na brusko, oblozit hrackami a nech sa za nimi natahuje a skusa sam, potom pomaha stimulacia 3 bodov na telicku dietatka a to je hlavicka, brusko a "chvostik"-teda miesto, kde konci chrbtica, vpodstate ritoska, a tieto body treba neustale pocas dna hladkat, zatlacat cimkolvek, dobre su napr. take masazne lopticky, taky "jezkovia", byvaju v roznych velkostiach a nimi chodit po hlavicke, kotulat po brusku, pritlacat na chvostik a potom prechadzat od hlavicky po chrbatiku a tak sa kadejako masirovat... a dobre je tiez ist medzi deti, ktore ho budu najlepsie tym svojim carovnym sposobom motivovat, mozno skusit nejake specializovane centrum, isto nieco mate v tn, kde sa zabavnou formou, pesnickami, hrami, stimuluje pohybovy aparat... drzim palce

anjelicek26
6. jún 2011

Podla mna je vojtovka velky strasiak, cvicenie zo starsimi detmi sa da uz pojat aj zabavou, vybrat si cviky, ktore vam sadnu. Ak natrafite na dobru rehabilitacnu sestricku, maleho to bude aj bavit, vravim, kamoskina mala chodi odtial vysmiata ako leco a pokroky su vidno - a velmi 😉

lucka083
autor
6. jún 2011

PE ja ho dám na koberček, aby sa mu nešmíkalo obložím ho zo všetkých strán hračkami, on sa za nimi aj naťahuje aj si vie vybrať a točí sa na brušku ako hodinky, s tým nemá problém, točí sa gúlka sa, má svoj spôsob akým sa k danej hračke dostane, takto sa prehrá polku dňa, ak nespí alebo niesme vonku v kočári. Ale plazenie a tak ani náznak. Párkrát sa mu podarilo poplaziť sa dozadu ako rak, to je tak všetko. Aj občas dvíha ritku, ale akoby to nevedel skorigovať s rúčkami alebo čo, ďalej sa nedostane. Prihlásila som nás na plávanie, ale je tam velká tlačenka a zatial sa nám neozvali.Druhý problém je staršia dcérka, je ťažko hyperaktívna a je dosť velký problém sa pri nej takto individuálne venovať malému, hneď medzitým niečo vyparatí alebo nedajbože niekam zdrhne, je to taký čertisko

lucka083
autor
6. jún 2011

Anjeliček 26 keby si mala pravdu a ozaj by to drobcovi neprekážalo

pe
6. jún 2011

@lucka083 jaaj ale tak to je super, ved to uz je na dobrej ceste, aj moja lucka sa najskor zacala pretacat, potom dvihat ritku, potom sa plazila dozadu a potom zrazu to slo uz aj dopredu, hlavne je, ze to skusa, ze ma snahu, ja som pochopila, ze je taky lenivcek, tak jemu to uz zrejme zachvilu pojde, ja poznam 8-mesacne deti, co sa este ani nepretocia a ritku neodlepia od podlozky, a inak su v pohode, vsak sa este nachodia v zivote, no nie, mozno to tusia 🙂 no to verim, to je tazsie sa tolko venovat pri dvoch detoch, ja sa stazujem a to ju mam len samu...

pe
6. jún 2011

@lucka083 ozaj a do toho pavuka by som ho asi nedavala, tam sa naozaj velmi zatazuje chrbtica a vytvaraju sa nespravne navyky, lebo tam deti vacsinou naslapuju na spicku, co skodi chrbtici, tak radsej asi skusit este nieco ine 😉

macik27
6. jún 2011

@lucka083 vojtovky sa neboj my cvičíme od tretieho mesiaca moja malá pri tom skoro vôbec neplače sem tam sa pojeduje zaleží aký má deň 🙂 my sme chodili plávať do Dubnice a dnes sme prestúpili do Hupsu (sme sa tam tlačili už dosť dlho 😀 ) plávanie je super malej to dosť pomohlo

lucka083
autor
6. jún 2011

PE no ako kedy, tiež mám niekedy pocit, že je na dobrej ceste a niekedy má dni akoby sa úplne zasekol. To mne zas všetci okolo lamentujú ako ich deti v Matejkovom veku už nádherne stáli v postielke, ako už robili kroky atď atď a to ťa vie potom pekne "naštartovať". Ja sa zas nesťažujem ako, celko to ide, len nieje moc času na nejaké individuálne jednanie s jedným alebo s druhým a preto si potom aj kolkokrát hovorím, že možno je aj preto taký lenivček a flegmoško, pretože od malička som sa musela viac venovať dcérka ako Maťkovi, jeho som položila do postielky alebo na koberček, obložila hračakami a nechala chudáčika tak, čo mu drobcovi iné ostávalo, a on tak bol spokojný, žiadne nosenie, plakanie a podobné scénare, proste bol tak spokojný a mu to stačilo

lucka083
autor
6. jún 2011

MACIK27 aj mi sme v Hupse prihlásený, ako dlho ste čakali, ak môžem vedieť, nám povedali že takéto deti odporúčané neurológom uprednostňujú, no neviem, kedže ešte srále len čakáme

pe
6. jún 2011

@lucka083 v podstate aj to plazenie dozadu je plazenie, ved nikto nevravi, ze musi ist len dopredu, niektore deti sa plazia iba dozadu a potom uz rovno chodia, vobec nelozia 🙂 ja si myslim, ze je jedna velka pravda, ze kazde dietatko ma svoje tempo, samo vytusi co uz zvladne... ale podla mna do par tyzdnov bude lozit, uvidis... mozno by ho motivoval nejaky tunelik, alebo nieco take, ze by ho to lakalo tam vliezt a preskumat a ozaj, dobra je fitlopta na pohybovy aparat, velmi prospieva, ja davam malu na brusko a hojdam ju dopredu dozadu dobokov a potom ju natriasam hore dole a jej sa to hrozne paci 🙂

macik27
6. jún 2011

@lucka083 asi tri mesiace ale zobrali nás len preto že sme už plávali v Dubnici čiže nás zaradili do kurzu čo už bežal...ak ste ešte neplávali tak budete musieť počkať kým otvoria nový kurz 😒

dioliana1
6. jún 2011

@lucka083 skus ho posádzať na fit loptu a držať ho pod pazučkami, dávať na loptu na bruško a pomaly prevalovať loptu a držať ho pod pazuškami, pomáha to na brušne svaly a chrbtové aby spevneli...
tiež dávať mu hračky tak aby musel za nimi ručku natiahnuť a sa trocha namáhať...:
pavuka neodporúčam aby si nepoškodil klbiky ak nemá pekné svaly v tej oblasti, ortopedi to neodporučaju...

katy1979
6. jún 2011

@lucka083 pavuk mu na lozenie nepomoze. naco ho tam davas? na zem a co najviac. neboj nauci sa. a podla mna skoro stresujes. nemate este ani 9mesiacov. vies kolko deti zacne lozit az po 10mesiaci a podaktore v roku. daj mu priestor a moznost na rozvoj. motivuj hrackami a ked tak skus s nim tu fitloptu.
nejde vobec o sedeni na fitlopte. pozri si knizku Cvicíme s kojenci a batolaty. su tam cviky podla mesiacov.
A ak sa nevie posadit a davas ho sediet tak to skus prestat robit. nema motivaciu vsak mama ma posadi aha ja vidim a mama ma da do pavuka fajn vidim este lepsie.
nepaci sa ti na bruchu tvoja smola. kym sa da tak ho tak treba nechat. teda nie do bezvedomia a ze bude revat ako tur.
nasmu sa tiez nechcelo. mrncal plakal az sa jedneho dna pohol. kluce, dialkove, mobily vsetko co bolo zaujimave.