Ako sa vaše detičky naučili chodiť po svojich?
Ahojte, mám ho držať za rucky a tak s ním behať alebo tomu nijako nepomôžem ? Ďakujem
@diablikovci tu je bohuzial vidiet tu neinformovanost maminiek a neznalost PM rozvoja. Kazde jedno 3 ci 4 ci 5m dieta dokaze pevne stat na nohach, lebo je to reflex. Skusaju to na par sekund aj pediatri na poradniach, ci sa babatko vyvyija ako ma. To je nieco podobne ako fenomen krcajuceho novorodenca. Kazdy zdravy novorodenec pri chyteni pod pazusky a postaveni na podlozku "kraca".
Ak si ho stavala a ukazovala mu to, jasne, ze sa mu novinka pacila a hneval sa, kym si ho zase nepostavila. Naozaj nerozumiem, preco niekto toto tym detok robi. Nestal preto, ze chcel stat. Stal pre to, ze si ho tak davala a naucila si ho vyzadovat to. Dufam, ze ma klbiky aj nozky v poriadku tym neumernym zatazovanim.
@autorka, dievcata to pekne zhrnuli, nie je co viac. Tiez deti nevodime za ruky.
Ale vcera som videla asi 9m chlapceka v nakupaku, maminka ho div ze nie vo vzduchu vliekla za 1 ruku, smatlal nozickami v modnych tazkych bagandziach, odrazal sa od zeme ako vedel. Ale hura CHODI mi dieta. Ja nerozumiem, ze niekto je tak hlupy. S prepacenim.
Moj bude mat o par dni 1,5 roka a dnes sa trikrat pustil sam, doteraz len dlho predlho stvornozkoval a obchadzal nabytok. Chodime aj k fyzioterapeutovi, ale nic zasadne nam nepovedal, len cakat, kym dieta bude na to pripravene. Dal nam sice nejake cviky na fitlopte, ale maly ich odmieta robit. Ja si hovorim, ze kolko som usetrila na topankach : -))
motivovat ho mozes, napr ked sa postavi pri nabytku, sadnes si tak meter od neho a volas k sebe, aby sa osmelil pustit....ale vodit za ruky a snazit sa to urychlit je zbytocne....este ma kopec casu...a ak z okolia pocuvas mudre rady, ze uz by mal chodit a podobne, tak ignoruj...moja dcera sa sama pustila do priestoru na prelome 14. a 15. mesiaca a o nic neprisla 🙂 a to, ze jej rovesnici uz behali po ihrisku a ona po styroch ma vobec netrapilo
nas sa zacal 14mesacny … popri nabytku uz asi od 11m, potom v 13m sa naucil zo dna na den postavit bez drzania len tak uprostred izby a vzdy si zatlieskal, a chodit o mesiac na to … dlho sa mu nechcelo, lebo za starsim viac stihal po styroch
Učiť chodiť.
To je prežitok babiek.
Vyvojovy stupeň, ktorý príde.
Toť vsio
A preco to chces nejako silit, urychlovat? Rocne dieta nemusi vediet chodit. Naozaj nemusi. Ak vie stat oprete o nieco (ohradku postielky), tak je uplne v poriadku! Stvornozkovanie je ovela dolezitejsie pre vyvoj svalov, aj reci. A k otazke? No nijako sa mpje dieta nenaucilo chodit, len sa proste jedneho dna samo postavilo a rozbehlo a uz sa nicim nedalo zastavit. Mimochodom, malo 14 mesiacov.
@marzuz89 ja som ho tak nedávala. Ja viem aj vedela som, ze to môže poškodiť klby. Aj lekárka keď skúšala, ze či má pevne svaly a tiež ostala v šoku ze keď ho dvihla tak on už začal kráčať.
Normalne sa naučil sám, nič sme nerobili, nevodili za ruky..on na to príde uvidíš. Najprv iba pri nábytku chodil, potom jeden krok spravil, potom zopár krokov, každý deň viac a viac a potom už to išlo bez problémov.
Urcite nechat same. Same nech bojuje. Posilnuje. Same nech objavuje.
Moji okolo roka zacali. Ked mali 13m uz behali po vonku. Najmensi az ked mal 14mesiacov zacal vo vnutri chodit. Ale ozaj ze z dna na den mi presiel vsetko. Nie len ze par krokov ale rovno z izby do izby.
@diablikovci ty si ho tak nedavala? Cize v 5m zliezol z gauca sam, postavil sa a stal vedla gauca a usmieval sa na teba?
Náš malý chodí pomerne krátko a ešte si sem tam prejde po 4 alebo na jednom kolenkuje ... Svokra dotiahla chodítko od švagrininej rodiny že u nich bude mať 2x ho tam dala 2x reval nech si vyskúša môže tam stláčať gombíky vydávali to zvuky no ...hral sa s tým že stál pri ňom 🤣🥰 tiež ho chcela ťahať za ruky, že vyskúša a reval...my sme sa hrali tak že keď už vedel stáť v priestore sme si sadli s mužom od seba postavili sme ho a druhý ho volal k sebe a tak od jedného k druhému ...a ešte vedel chodiť tak že som stála za ním a iba mu držala ruky moje asi 1cm od pása/bokov vtedy sa nebál a cupital rýchlo dopredu
Moj zacal tento tyzden ked mal 13 mesiacov. Je treti a chodenie som nechala uplne na neho. Ani raz som ho nevodila za ručičku, nedržala, nemal choditko. Ked bol pripraveny, sam zacal. A je to fakt super, nakolko ma od zaciatku stabilitu, vobec nepada a ja sa nemusim bat a chodit mu za zadkom stale. U starsich som troska pomohla a teraz vidim, ze najlepsie je nechat to na nich. Vyhli by sa deti viacerým nepekným pádom.
@diablikovci to je obyčajný chôdzový automatizmus. Je to reflex.
Ináč fakt by som chcela vidieť 5 mesačne dieťa ako stojí pri gauči 🤦♀️
Moja mala 15 mesiacov a niekolko dni keď vykráčala z izby po svojich, nepodporovala som ju v tom i keď zvysok rodiny bol proti mne. Kym na to ona sama nie je pripravena, vsetko ostatné je zbytočné až skodlivé.
Len za ruky nie!
Zdovodnim: dieta netreba ucit chodit, dokonca sa to priam nema robit. Same sa postavi,ked je na to pripravene, same zacne chodit popri nabytku, stole, sedacke a to do boku, co je idealne pre spravny rozvoj chodze a hlavne chodidla.
Chodza popri nabytku je nenahraditelna a ma trvat co najdlhsie , vaha je na vonkajsej strane chodidla a tvaruje klenbu. Chodza dopredu za ruky dieta taha do predklonu, meni tazisko, naslapuje a capka na predok chodidla a spicky, co je neziaduce ,rovnako ako.choditka...
Dopredu ma dieta chodit vtedy ked je stabilne same sa pusti a zvladne koordinovat pohyby pre tuto cinnost same. Moze to trvat niekolko mesiacov a tak je to ok
Nie, nedrz ho za ruky. Nech sa pohybuje sám. Keď telo zmocnie a bude pripravené na samostatnu chôdzu, sám začne behat. Buď trpezliva, nesiľ to. Držím palce!
Naš ma už takmer 2r a po schodoch nevie chodiť. Vždy sa dá na 4 a ide tak a dolu schodmi na spatečku po štyroch a som rada aspom sa nezosype. Preče chceš učit chodiť po schodoch?
Ak bude chcieť s tebou chodiť, tak si bude pýtať tvoju ruku. Moje deti nemali tú potrebu (ale tak ja som ich nikdy za ruku z vlastnej iniciatívy ani nevodila, čiže som im tento spôsob asi ani "neukázala" 🤷), radšej sa spustili na 4 a preliezli si kam potrebovali. Ale keď už si boli isté, tak sa pustili od nábytku do priestoru, spravili dva tri kroky a šup rýchlo na zem a ďalej po kolenách 😁. Ak by sa ale dieťa načahovalo a pýtalo si moju ruku, tak by som ju podala, aj to je spôsob učenia, nemusia sa všetky deti učiť rovnako chodiť, hlavne, že sa to nejak naučia 😉.
U nas sam. Ked zosilnel, postavil sa sam. Nemali sme ziadne pomocky.
Prvé dieťa som nevodila za ruku, nechala som to celkovo na nej, začala chodiť v 17 mesiacoch. Pri druhej som sa snažila, aj som vodila za ruku, lákala, a robila všetko možné aby to začalo skôr, sama sa pustila tiez v 17 mesiacoch. 😄😄😄 Obidve si zvolili rovnaké tempo.

Sú to fázy vývoja, tie sa urýchliť nedajú. Môj syn začal sám chodiť keď mal 14 mesiacov. Myslím že o nič neprišiel. Dokonca dcéra má kamarátku, ktorá začala chodiť až na 1,5r. a je to zdravé dievča, nič jej nechýba🙂