icon

Ako si to doma zladím s dvomi deťmi?

sunnyfunny
13. feb 2016

Ahojte,poradte prosim skusene maminy..Mam dve deti,medzi ktorymi je rozdiel rok aj tristvrte,druhe sa narodilo nedavno..Starsie treba uspavat naobed aj vecer a teraz sa malinke zacalo budit presne,ked treba uspavat to prve.Trapi ma,ze starsiemu sa nabural rezim,nemoze spat,ked potrebuje,navzajom sa budia..Zaroven som nervozna.Vonku chodime az o stvrte koli spanku mladsieho..mam ho budit?..starsie bolo navyknute chodit 2x denne vonku.Lenze ja nevladzem varit vecer,tak to nechavam na den,doobedie,tak sme doma..no teda,ked sa to varenim da nazvat..pripada mi,ze varim 5 jedal vkuse dookola,same rychlovky,ktore aj ked navarim,tak to trva pri detoch..bordel ako v tanku ☹ 😒 Manzel chodi neskoro z prace,ale pomaha,takze tu sa nestazujem.Nemam cas absolutne na seba,o deti sa mi nema kto postarat ani na chvilocku ☹ Ako si spestrit dni,oddychnut,nastavit rezim,spanky oboch,budit,nebudit mladsie..a zaroven sa nezblaznit 😝 😅 😅 Poradte nejake finty,recepty,napady,vsetko uvitam!!

rainee
14. feb 2016

@cecil36 suhlas, nie je to ani tak o veku ako povahe. Poznam dost pripadov kde je rozdiel 2 3 roky a deti sa neprehraju, hlavne ak je dievca a chlapec. Ja mam 5r rozdiel a je to super,aj ked niekedy tiez padame na hubu a su dni ked je tazko vsetko zladit. Viem ze 2 male aktivne deti naraz by som nezvladla. Malinka je velmi narocne umrncane babo, takze stale okolo nej behame 😝 . Starsia je uz velmi rozumna a samostatna, vie sa sama zabavit aj pohrat so sestrickou ktoru zboznuje. Nemenila by som a 5r mi nepride zas az taky velky rozdiel.

lune
14. feb 2016

@alicka850 Presne vystihnute, vsetky rozpravaju, ake je to uzasne, ako sa spolu vyhraju a ako spolu vyrastaju... Podla mna cele zle, jedno rusi druhe v spanku, obe Ta potrebuju, takze to starsie je vacsinou odsuvane...o ziarlivosti nehovorim....o chorobach ked je druhe dieta v skolke a prve este len mimino tak to je na maslu...ked idem ku kamoskam s kolacom a vidim ten vybuch v domacnosti a nervozitu medzi manzelmi a ked sa ma opytaju ...co je to kolac, to sme rok nemali hehe 🙂 a ked od unavy ledva ziju, vlasy umyvaju raz za tyzden...chvila volneho casu, cas na knihu a na manzela ziaden........

Nechcela by som to tak mat a vela manzelstiev sa rozpada tym, ze nie je pohoda, muz hlada unik od kriku deti, bordelu a takmer zufalej manzelky.

Ale tie ktore to zvladaju, klobuk dole 😉

sonicika
14. feb 2016

@lune ja mam rozdiel medzi detmi 2 roky a prvy rok bol to co opisujes ale je to lepsie a uzivame si ich aj ked su aj tmave dni a naozaj nemam cas venovat sa im tolko ale ... venujem sa tak ako sa mi da
kto chce zvladne
to by kazdy mal jedinacika len potom

monickapd
14. feb 2016

...ja nerozumiem len jednému...ako mozte napisat, ze to je/bude peklo...... nie je to peklo, je to krásne......najkrajsie..a pokial to budete tak brat, budete stihat a zvladat vsetko....nezabudnite, ze nic sa neda vratit späť....
A dá sa stihnúť aj varit kazdy den, aj mat upratane kazdy den, aj piect, umyt si vlasy a lakovat nechty....hrat sa spolu a hlavne sa luuuuuuuuuuubit 🙂

cecil36
14. feb 2016

@sonicika preco jedinacika? Neexistuje väcsi rozdiel? Tych 5 rokov je podla mna v pohode.

monickapd
14. feb 2016

@lune dovolim si nesúhlasiť ani s jediným pismenkom..........
Nie v zlom 🙂 len moj.nazor.. 🙂

lulistek
14. feb 2016

A su tu zeny co maju rozdiel medzi detmi tri roky? My tak budeme mat. 🙂

xevulax
14. feb 2016

Ja mam 3 deti- starsia je o 15,5 mesiaca starsia od dvojiciek. Ako som to zvladla ja?
1. Prestan uspavat starsie dieta (najskor ho nauc zaspavat same cez den, bude rev, ale treba vydrzat do tyzdna ti spava same- jasne, treba vysvetlit ze uz je velky /a neviem ci mas chlapca ci dievca, jednoducho vysvetlit preco ma zaspavat same), ked uz bude vediet zaspavat cez den same mozte prejsttym istym stylom na nocne zaspavanie. Neboj sa zvykne si, nie si otrok aby si este tak velke dieta uspavala (treba si to uvedomit a nemat vycitky a hlvne vydrzat!)- inak jediny ktory sa tu zblaznis budes ty. U nas to inak neslo, nemala som sancu inak zvladat dvoch novorodencov a k tomu 16 mesacne dieta.
2. Von chodievajte v case spanku mladsieho - mladsie daj do kocika a tam moze spat, ak ti prave vtedy nespi neva- prezije tam aj ked spat nebude a starsie dieta sa aspon nadycha vzduchu.
3. Ked zacnes varit o 7 v pphode to stihas, a jasne navar na 2 dni. Ja vzdy varim na 2 dni- takze ten dalsi den mas volno. Bordel neries. Ja som pri starsej uprstovala takmer kazdy den, ked da narodili dvojicky nemala som sancu tolko upratovat a mat domacnost tip top. Jednoducho som sa s tym zmierila, ze ked je to uz fakt velmi zle upracem, a velakrat si namiesto upratovania aj nohy vylizim. Uz som v takom stave, ze neriesim, ze natrusia napriklad/ vezmem metlicku- pozametam, nevysavam hned polovicu bytu. Ked niekto ku mne pride a nepaci sa mu- jeho problem. Ja nie som robit ani otrok aby som cely den behala len okolo deti a s handrou a vysavacom. Ja vysavam vzdy iba vecer aj umyvam podlahy inak to nevydrzi ani 2 minuty ciste. Hlavne ty sa musis nastavit do psychickej pohody- urcit si priority. Ver mi da sa to. Len treba uvazovat s cistou hlavou a naplanujes si v pohode den ze este aj tebe cas ostane. Ja som moje naucila na rovnaky rezim (jasne ze az ked boli trochu starsie/ takze vsetky tri chodia uz dlho naraz spavat aj na obed. Drzim palce- ale zvladli mamicky aj s mensim vekovym rozdielom aj s viac detmi, zvladnes aj ty.

siska53
14. feb 2016

@lune tak asi mas stastie na taky typ kamosiek. Moji su narocni vzdy som ale vedela ist na wc,najest sa ( s nimi), malybdobskolky nechodil,vsak sa nedostal ani v 3r.,presne som si stanovila co kedy budem.robit. A kedze muzbpomahat nemohol,suplovali moji rodicia.
Kolace sme piekli,casto za asistencie starsieho dietata.
Navzajom sa tahali,uz len.priklad - maly nerad kreslil, ale mala tym.ze si to viac pytala,vlastne donutila aj starsieho- on sa nakoniec vzdy pridal.
Nikdy neziarlil -,to skor ona obcas teraz ziarli,ked sa po navrate zo skolky hram s nim a nie s nou. Ale to len obcas bolo tesne po jej nastupe so skolky.

A co sa tyka chorob-ja som.prave vdacna za to ze mala ako babo nebola chorlava,mam kamosku s cca 3r.rozdielom.medzi detmi a tam to bola katastrofa,mladsia bola stale chora..

Aj dalsiu,ktorym vysiel 4r.rozdiel,skor sa nepodarilo hoci chceli. Ta mladsia vsetko schytaod brata a to je teraz uz jeho 3.skolkarsky rok,aj tak nosi choroby. A to starsie dieta moze byt prenasacom samo chore byt nemusi..
Takze s tym tvojim prispevok si dovolim nesuhlasit,pripustam ale,ze niekde to tak moze byt. Ale vacsinou nebyva. Mam tu po okoli kopec mam takto,dokonca jedna ma starsie ddieta postihnute,ok,ma pomoc otca,ale teda moj dojem,ked sa spatne pozriem na moje roky na MD je,ze pri 2detoch som.si to vedela lepsie zorganizovat ako pri jednom. Resp.trvalo mi to kratsie ako ked bolo len 1dieta.

xevulax
14. feb 2016

@lune
@alicka850 baby je to fakt super mat deti s malym vekovym rozdielom (jasne ze to nepochopite, ked to doma nemate 😉), prvy rok je cisty zahul, ale potom je to uz lepsie a lepsie. Ja som spokojna- riesim v podstate vsetky tri naraz- takmer rovnake problemy co sa starostlivosti tyka- neviem si predstavit ze by som mala jedno dieta "odrastene" a ist do dalsieho. Tiez byt doma roky rokuce na materskej. Takto si vybavim vsetky tri spolu za4,5 roka a idem do prace. Uz aj to je dost dlho byt doma. A u nas doma pozname aj kolace, sj je upratane- mozno nie dokonalo ale je v ramci moznosti ako v domacnosti s malymi detmi, s muzom mame super vztah- jedine kedy sa vieme porafat ked su decka chore a su z toho stresy.... Zalezi od ludi ako si to zorganizuju. Treba aj muza zapajat do prac okolo deti ved nemaju lave ruky vedia aj povysavat, upratat. Moj vie vsetko oktem varenia a zehlenia. A o deti sa postarat vie, takze ja si v pohode raz za cas vybehnem aj na kavu alebo na nakup a nemam z toho stresy. Dakujem Bohu ze sa pri starsej vsetko naucil. Lebo poznam mamicky, ktore chlapovi nic nedovolia a casom na to doplatia.

bosoriak
14. feb 2016

@sunnyfunny Zvladnut sa da vsetko. Otazka je, za aku cenu. Takze si treba urcit priority. Po narodeni druhej dcery som sa snazila velmi ten denny rezim nemenit, dvakrat denne von, rychly obed a hotovo. Mladsia od narodenia spavala 3x denne po 20 minut, starsia prestala po narodeni mladsej spat vobec. Takze cez den nulova sanca oddychovat. Ale mladsia napr. vydrzala v kociku celkom dost. Pokojne aj hodinu, hodinu a pol. Tak som vzdy zbalila proviant, vodu a isli sme von.

Jedla - nikdy som nevarila vecer. Vecer som nemala silu a ani volu, no co som otrok? Takze som varila cez den, normalne deti boli hore, starsia mi pomahala, mladsia bola bud na deke na zemi v kuchyni alebo v lehatku alebo v nosici. A ano, stalo sa, ze jedna rucala ze jej treba ist cikat, mne sa pripaloval obed a mala som na prsniku mladsiu... No nic, odtrhnut, stisit plamen, prezliect starsiu. Aspon sa naucila chodit skor sama.

Upratovanie - rovnako ako varenie. Ziadne upratovanie vecer, okrem kuchyne, nech ju mam na dalsie rano volnu. Ostatne som upratovala podla potreby cez den. Vacsinou tak, ze kupelnu som umyla bleskom, kym starsia sedela na nocniku a mladsia lezala na deke na zemi. Rovnako WCko. A vies co? Robim to tak doteraz. Nerobim ziadne velke upratovanie, ziadne 2.5hodinove vkuse pobehovanie. Jeden den povysavam prizemie, druhy (az piaty 😀) poschodie. Periny periem, ked si spomeniem. A sme zdravi. A na navstevy bez prepacenia se*iem, ak sa im nepaci, ze u nas nie je tip-top upratane, mozu ist inam. Nastastie mame normalnych kamaratov, ktori prisli za nami a nie za upratanym a napecenym.

Neda sa stihnut vsetko na 100%, to sa jednoducho neda. A kedykolvek som dala deti muzovi, tak som isla SEDIET. Radsej budem hodinu sediet a citat si, nez upratovat.

No a cim boli decka vacsie, tym to bolo zlozitejsie, lebo pri vsetkom potrebovali pomahat, takze vsetko trvalo trikrat tak dlho. Tak sa stalo, ze som s nimi doobeda proste nesla von, no a co.

Ja si myslim, ze dolezite je nemat velke ocakavania. Dolezite je prezit den.
Vela zdaru!

sunnyfunny
autor
14. feb 2016

Vsetkym vam dakujem za povzbudenia a rady!!!!!!!Ste superrrr! 🙂

ruthike
14. feb 2016

@belllinka kazdy si to nastavi inak. Niektori preferuju vacsi rozdiel, ine mensi - aby sa deti neskor lepsie zahrali, boli si blizsie. Ked bude mat tvoje dieta 18., tak mladsie bude mat 10 - no cest vynimkam, nevidim to na velkych partakov, co je okey, lebo si to tak chcela, ale asi bolo velkorysejsie keby si sa tu nevysmievala, tym co si to zariadili odlisne. Prvy rok je velmi tazky, ale potom je to fajn, ak si deti rozumeju. Niektore mami maju vyse tridsat a nemozu cakat. To je akoby si si musela kopnut ..

ruthike
14. feb 2016

@monickapd suhlasim s tebou!Vie to byt chaoticke, ale ak sa manzelstvo rozpadne kvoli tomuto stresu aj tak ten chlap skonci v druhom mozno aj visc stresujucom🙂paradoxne, ja co poznam pary, kde sa manzelstvo rozpadlo, tak deti uz mali najhorsie casy za sebou.Ja si niekedy poviem - bude chleba na veceru, aspon ma muz najde doma energetickejsou a namalovanu:D

cecil36
14. feb 2016

@ruthike ako pisem vyssie medzi nami bol 2 rocny rozdiel a nikdy sme neboli partaci, nehrali sme sa spolu, boli sme si vzdy chudzi. A poznam vela pripadov ked si deti s malym vekovym rozdielom nerozumeli, niekedy aj preto, ze surodenca brali ako rivala. Moj otec ma 3 surodencov. A vzdy si najlepsie vychadzal s najmladsim (rozdiel 8 rokov). Este kombinacia starsi brat mladsia sestra moze byt ok ale starsia sestra mladsi brat s nizkym vekovym rozdielom je podla mna komplikovana.

ruthike
14. feb 2016

@cecil36 nespochybnujem, pisem - ak si rozumeju. Poznam takych surodencov, kde je maly vekovy rozdiel a to vrelo - vekom sa to obcas urovna. Je to asi aj o pristupe: svagrina ma 6 deti - a oni proste nemaju priestor na nevychadzanie. Maju len tolko hraciek, priestoru, casu - proste si vychadzaju v ustreti. Ja by som si to asi hodila, ale svagrovcom to ide dobre. Este aj robi na plny uvazok.Tym chcem len povedat, ze neexistuje optimum. Ja netvrdim, ze maly vekovy rozdiel je ideal, kazdemu vyhovuje nieco ine. Niekedy sa pritrafi🙂 mne sa len nepaci, ked na konkretnu diskusiu ludia hadzu prispevky typu: To si si navarila, tak ti treba. Babena sa pyta na tipy, tak je jej to na figu borovu, taketo pseudo rady, to radsej nic nepisat, lebo potom to budi dojem, ze si niekto potrebuje zlepsovat ego. Tym teraz nemyslim teba

veronikonv
14. feb 2016

@lune mame tri deti do veku troch rokov, s manzelom vychadzame super, vsetko riesime spolu, mame upratane, navarene, sice nerada peciem, ale i to zvladam. Vlasy si umyvam kazdy druhy den 🙂 Knihy citam pri uspavani dvojiciek. Starsie nadovsetko lubia braceka...a ano choroby su narocne, ale ako pridu tak odidu...a deticky sa naozaj vedia prehrat 🙂

lune
14. feb 2016

@veronikonv Tas si asi sikulka a ked ste spokojni, nech Vam to ide aj nadajej tak 🙂

cecil36
14. feb 2016

@ruthike viem, ze nemyslis mna ja som rady dala 🙂 Este pred narodenim babätka by som starsie naucila zaspavat same, ak sa to nestihlo, tak co najskor. Plus to ostatne co som pisala, varit na viac dni, mrazit, robit si cas pre seba aspon 1 x do tyzdna atd. Pokial nik nema alergie alebo histaminku tak to stastna zena co moze takto dopredu si navarit.

zabina27
14. feb 2016

@cecil36 ja mam mladsieho brata, rozdiel je 15 mesiacov a vychadzali sme aj stale vychadzame super, aj ked teraz uz byva daleko, uz nehravame cele poobedie karty 😀 aj sme sa hrali, aj tlkli, aj hadali, ale lubili ako kone 😀 je to indi-vindi, ako vsetko v zivote 😉

@sunnyfunny ja si tuto diskusiu musim nejako zapamatat, v juni sa narodi druhe, rozdiel bude 2 roky aj mesiac, cize budem taketo rady potrebovat ako sol 😀 ale tak sme chceli, deti po sebe a je mi jasne, ze to uz vobec nebude "dovolenka" 🙂 zatial by som teda mala naplnit ciel - naucit maleho zaspavat sameho, velmi sa mi do toho nechce, ale vidim, ze by to bolo velke plus

cecil36
14. feb 2016

@zabina27 je to o povahe deti, ci si sadnu alebo nie....len ja nemam rada to skatulkovanie, ze ked je maly rozdiel zahraju sa a pri velkom je starsie au pair. V mojom zivote to je uplne naopak 😀 A uprimne zahrat sa spolu v detstve je to posledne na co by mi medzi detmi zalezalo 🙂

salome51
14. feb 2016

tak na to ako zladím režim dvoch detí som aj ja zvedavá. Vlastne to je jediné čo mi bránilo zo začiatku tešiť sa z druhého tehotenstva. Starší syn bude mať 2,6 roka keď sa narodí druhé dieťatko. Viem, niekto si povie že je to už fajn vek, ale nie v prípade nášho syna. Je extrémne náročné dieťa. Stále je veľmi plačlivý, zlostný a náladový. On keď si vonku zmyslí že nejde ani o krok ďalej tak jednoducho nejde. Ľahne si na zem a koniec. Nič nepomáha. Ani vysvetľovanie, prehováranie, motivácia odmeny ani zvýšený hlas a ani jedna po zadku. Hrať sa sám doma nebude ani za svet. Niekto pri ňom musí byť. Večne ja na mne nalepený. Ani si nestihnem sadnúť na WC a už je pri mne. Poobede ho treba uspať, ale zaspí rýchlo. Večer si s ním chodím ľahnúť a keď zaspí odídem. Najhoršie je, že sa zobudí na akýkoľvek silnejší zvuk, takže nepredpokladám, že mu nebude vadiť keď bude bábätko plakať. Dúfam, že v noci nebudem ponocovať s dvoma deťmi. Ak bude aj druhé dieťatko taký nespavec a plačko a prvý syn, tak to vidím tak, že namiesto nástupu do práce po MD sa budem musieť ísť niekde preliečiť 😀 . Môj plán je taký, že poobede dúfam že budú spať rovnako a večer bude staršieho uspávať manžel. Vychádzky bude musieť so mnou vždy absolvovať sestra, lebo sama to nezvládnem. No a potom keď bude mať starší 3 roky, tak šup do škôlky. Varím na 2 dni vždy a upratujem v sobotu spolu s manželom. Verím, že to všetko zvládnem a bude dobre. A to prajem nám všetkým maminám 😉

timea7
14. feb 2016

@cecil36 presne tak, univerzálny recept neexistuje, každé dieťa je iné, jedno je len o rok staršie od súrodenca, ale je pokojné, nežiarli, dokáže sa chvíľu aj samé zabaviť, takže to nie je zložité. A naopak, môže byť rozdiel aj päť rokov, ak dieťa má pocit, že je zosadené z tróna a všetko pozornosť sa obracia na mladšieho súrodenca, začnú sa diať veci....Niekedy si nemajú čo povedať ani dvojčatá, ani súrodenci rovnakého pohlavia, medzi ktorými je rozdiel malý a niekedy sú úžasnými parťákmi aj deti s väčším vekovým rozdielom, takže radiť sa tu dá ťažko. Existuje len rada - obmedziť domáce práce na nevyhnutné minimum, spať kedy sa dá, zapojiť výdatne otca detí, ak sa dá aj babku, tetu....kým sa podarí režim dvoch drobcov ako tak zladiť.

timea7
14. feb 2016

@salome51 no do narodenia druhého dieťatka máš ešte relatívne dosť času. Aj na vytvorenie pevných hraníc pre staršieho, aj ono bude predsa len troška staršie. je super, že to berieš s humorom 😉

cecil36
14. feb 2016

@salome51 ale zas taky fajny relaxacny pobyt v pinelovej nie je na zohodenie 😀 ticho a sedativa 😀 Inak drzim palce 🙂

salome51
14. feb 2016

@timea7 pochybujem že sa zmení, kým sa narodí jeho súrodenec. Hranice má pevne stanovené, nikdy neporušujem stanovené pravidlá. Podľa detskej psychologičky to chce len čas a veľa trpezlivosti. Už to beriem všetko s humorom, naplakala som sa kvôli tomu už dosť 🙂

salome51
14. feb 2016

@cecil36 tiež si hovorím. Už teraz som prepracovaná. Aj keď som niekde mimo domu a počujem plakať nejaké dieťa, hneď sa strhnem a poviem si zdesene: "Bože môj, zase ten môj Alexej plače." A potom si poviem, možno aj plače, ale chvála Bohu ho nemôžem počuť 😀

cecil36
14. feb 2016

@salome51 😀 😀 ja som sa tiez tak strhavala a potom, ze vdakabohu toto nie je
moje 😀

salome51
14. feb 2016

@cecil36 verím, že raz príde deň D a ja si tiež poviem, že to neplače moje 😀

siska53
14. feb 2016

@salome51 maly mal 20mesiacov,kedu zacal vzdor -a presne taketo situacie. Ja v 5.m.tehotenstva. Velmi rychlo som pochopila,ze pomoze len bez slov alebo so strucnym vysvetlenim ho vziat a ist domov. Kvoli tymto situaciam som bravala vzdy von staru obycko buginu,hoci on inak uz kocik v tom case nepotreboval (to len ja na nakupy alebo prave kvoli tymto situaciam).
Deti sa aj menia a u nas tieto sceny ustupili prave v case narodenia malej.
Akurat ten poobedny spanok bol u neho coraz menej casty.
Jasnr,vzdor uplne neustupil,no postupne som prisla na to,ako na neho,hoci nie je to stale uplne idealne,ale je to v medziach, v ktorych viele zit. Dost mi pomahaju rady z knih,mnihe mi fakt funguju. Tie,co nie,som vylucila. Obas sice clovek sklzne do "starych metod",ale nik nie je dokonaly. A zvlast teraz,ked uz aj robim..
Takzz veela sa este mize zmenit,len.pocitaj s tym,ze prve mesiace budu vzdy narocne.