Ako zabaviť 2-mesačné bábätko?

rna
27. jan 2023

Ahojte. Chcela by som poradiť. Mám 2 mesačnú dcérku..2 mesiace ubehli ako voda mala bola zlata kľudná keď sa napaoala.spinkala kľudne aj do 5.00 vkuse a cez deň som ani nevedela že ju mám doma..sem tam zahundrala.
No ako presiahla dva mesiace tak celý týždeň je nervózna, plače nechce sa s ničím zabaviť. Nebavia ju hračky ani moc telka nie áno podložka na hranie už ani kocikovanie volalo extra nechce. Na rukách by sa chcela nosiť aj zaspávať na cecku a podobne. Rozmýšľam kde som urobila chybu. Či je len taká rozcapena už teraz alebo iba vymýšľa..cez deň v postieľke spať ani za svet.
Už neviem ako ju zabaviť. Ja viem že je ešte malička na hry a podobne. Ale nepohneme sa.od nej poriadne ani na pol hodinu. Nevie sa sama.zahrat zabaviť niečím. Niekedy nestíham ani sa najesť len čakám kým príde manžel z práce. Mala teraz len plače ale nie vkuse no viac ako predtým. Večer má tiež.pred kúpaním vytrty. Dom z.toho smutná že ju neviem zabaviť. Proste celý deň som na ňu sama a niekedy sa nudím a neviem ani pre ňu ani pre seba vymyslieť niečo čo by nás obe zabavilo. Podotýkam že na prechádzky chodime.kazdy deň na 1.30 h. Takže na čerstvom vzduchu je..ja sa snažím snou aj cvičiť aby pekne držala hlavičku. S nožičkami jej hýbem aby troška sme.oreciviili klbiky. Už som zapojila aj hrkalky jej dávam do rúčky aby chytala veci pomaly. Trošku ju to zabaví a potom rumazga a volá má naspäť. To ledva stihnem wc.
Som z toho smutná a demotivovana pretože sa
snažím maximum ale ona si ide svoje proste.
Niekedy mám pocit že iba pri cecku ležať a zaspávať celý deň je pre ňu program každodenný.
Ale ja som proste z toho hotová. Nechcem celé dni len prelezat. Zbláznila by som sa z toho.preto prosím poraďte mi čo by ste urobili vy alebo čo ste robili vy. Budem vďačná za rady. Tipy. Triky hocičo čo zaberie.
Idem si po radu a nie po kritiku to nepotrebujem.
Ďakuje

jaskolka
27. jan 2023

No áno, takto to bude. Už to nie je novorodenec, ktorý len spal a papal, ako rastie, už bude chcieť čoraz viac aj spoločnosť, interakciu s okolím.
Presne ako vravíš, nedokáže ale ešte dlho udržať pozornosť, takže preto je na všetko "len krátko"
Ja mam dve deti, a v podstate tie prve mesiace to bolo - prsník, kocik, ohradka, gauč, hniezdo, deka, hrazdicka, náruč, nosenie, spev, prsník, kocik, ohradka, gauč...chodili sme z izby o izby, ukazovala som im zariadenie, všetkom komentovala ako papagáj 🙂A tak dookola cel deň.
Je malička, ona ta bude plačom volať a chcieť, aby si bola pri nej, lebo si Istota. Bezpečnosť. Pokoj.
A ako zabaviť? Toto, ako píšeš, tak vlastne dookola stále, ako bude rásť, bude sa to meniť.
Existuju potom samozrejme detské centra, baby plávanie, a podobne, ale neviem ci to máš k dispozícii a zatiaľ je ešte veľmi malička na to.

zorkahorka
27. jan 2023

Ja som synov dala do kresielka a povesala im tam rozne hracky. Chvilu sa s tym dokazali prehrat, aj zaspali pri tom. Ale nepamätám si,ze by ich bolo treba zabavit, dost casto si podriemali, pomrnkali...

rna
autor
27. jan 2023

@zorkahorka no moja si vyžaduje extrémnu pozornosť len odbehujem na wc a začne mi plakať neviem či od strachu alebo nudy . Ale vkuse som snou rozprávame sa všetko dávam jej toľko času koľko sa len dá.

rna
autor
27. jan 2023

@jaskolka no bohužiaľ nemám to kdispozicii. A tu ohradou nemám žiaľ. Zatiaľ len kočík podložka na hranie. Vajíčko čo vybruje a nejaké hrkalky malú bábiku a podobne.

jazula
27. jan 2023

Viac začína vnímať a chce byť pri tebe…vypla by som telku, dala si malú do nosiča na seba a napríklad chodila po byte a ukazovala veci a rozprávala… Hrazdička s hračkami bola tiež fajn.

aaadkaaa
27. jan 2023

Skus nosic alebo satku. Chce ta citit, vidiet, dotykat sa ta. Ja viem, ze je to narocne, ale je to uplne normalne. Aj moja ma take obdobia a potom ma dni, ze ani neviem, ze mam dieta a doslova sa nudim.

rna
autor
27. jan 2023

@jazula nemám síce nosič ale robím presne to čo píšeš chodím snou po byte do každej miestnosti niekolkrat za deň a hovorím toto je na to a toto je to. Hovorím s nou vkuse keď lezime len tak na posteli a rozprávam sa snou celý čas.

misinka0611
27. jan 2023

Zvolni, ja byt 2 mesačne dieťa a stále ma niekto chce zabávať tiež by mi to vadilo. Vieš, že takto malé deti sú hneď unavené a potrebujú svoj pokoj a nie stále program? Chce sa nosiť tak si ju daj na ruky. Áno tiež mám teda už je to lepšie ale mala som dieťa čo len ruky a ani kočík nechcelo. Tiež som pomaly ani najesť nemala čas sa lebo jej vadilo aj keď som si sadla. Pochopila som že je to len obdobie, že proti nej nemá cenu bojovať lebo robím len jej aj mne zle. Ona taká nebude stále.

stastnamamulka
27. jan 2023

Skús improvizovať ,napr.keď ideš na wc alebo do sprchy polož malú na deku na zem nech ťa vidí (nemusíš ju tým pádom odložiť do postieľky a odbehovať,ona nevie,že ty sa vrátiš )alebo ju daj do vajíčka k sebe a ty si uvar,najedz sa 😉len si zvykáte na seba ❤️

rna
autor
27. jan 2023

@misinka0611 no vieš je to moje prvé dieťa čiže zisťujem a ešte sa len učí čo také malé dieťatko môže ešte chcieť. Nemám žiadne skúsenosti v mojej rodine som bola najmladšie dieťa ja čiže som ani v okolí nemala nikoho kto mal bábätko. Preto neviem ako to chodí. A preto som aj napísala sem.

rna
autor
27. jan 2023

@stastnamamulka to ma nenapadlo. Skúsim to ďakujem možno zaberie 🙂

kp7333
27. jan 2023

@rna tak co si spominam deti som so sebou tahala aj na wc, aj do kupelne, vsade. lebo inak revali. a neskor som sa bala, ze nieco vyvedu. v kupelni som babo polozila do kresielka a pozeralo ako sa sprchujem. Alebo pozeralo do pracky, ako sa toci pradlo, to bola top zabava, pri tom vydrzali pomerne dlho. Ked som varila, pozerali mi do hrncov (v jednej ruke som drzala dieta sediace na mojom boku a v druhej varechu). Von sme chodili viac krat za den, plus do obchodu, na postu... atd. Neskor na ihriska a do herni, ale to uz stvornozkovali.

akbara77
27. jan 2023

@rna nudy??? Preboha...to dieťa chce byť pri tebe.

avanka
27. jan 2023

@rna čerstvá maminka bábätka a výrazy ako rozčapená a chce byť len na cecku? Prepáč, nedalo mi to..
na mňa tam máš málo vychádzok..1,5 hodiny denne je málo. Daj si 1,5 hodiny doobeda, a 1,5 hodiny poobede cca v rovnakom čase, nauč ju nejakému systému, čo a kedy.
Vieš, nemôžeš porovnávať, 1 dieťa je nervacik, ďalšie kľudne. Môj starší bol úžasné dieťa, ktoré neplakalo, do 3 mesiacov len spal...ale len vonku, takže o 6 ráno vstával a či sa mi chcelo alebo nie, či mrzlo, pršalo, pálilo slnko som s ním chodila po meste 3 hodiny doobeda a 3 hodiny poobede. Lebo mi doma nespal. Keď bol hore, buď bol na brušku alebo na deke pod hrazdickou, prípadne v kresielku pri mne, kým som varila, upratovala, piekla. Všetko, čo som robila, som komentovala, spievala mu..
Tento čas s maličkými bábätkami je to najkrajšie, čo môžeš zažiť. Nesnaz sa jej robit nasilu program. Je to malilinke bábätko.
Obdobie separacnej úzkosti ešte len príde a to bude niečo.

rna
autor
27. jan 2023

@akbara77 ja viem že chce byť pri mne ale neikedy mám dní že jedna.raz za deň maximálne dvakrát a to sa už nedá ďalej takto..kojim.takze.musim.velka.jest aby mala.mala.vyzivne mliečko..nemôžem.cely deň iba ležať pri nej..ako by to vyzeralo v byte..venujem jej nonstop pozornosť.

rna
autor
27. jan 2023

@avanka áno asi.je to tým že.malo.chodime.na prechádzky nad tým som tiež rozmýšľala že plače preto že sa.jej dobre spi v kočíku a chýba jej aj keď nepôjdeme von cez deň áni raz. Ďakujem popracujem na Tom..

misinka0611
27. jan 2023

@rna Veď ja nikde nepíšem že musíš hneď všetko vedieť, len že aby si počúvala to čo chce dieťa. Ja viem, že je to obmedzujúce, náročné psychicky aj fyzicky. Ale keď nepôjdeš hlavou proti múru tak aj tebe bude lepšie. Je to 2 mesačne dieťa ktoré ma veľmi jednoduché potreby a na WC nebudeš sama ďalšie roky.

jazula
27. jan 2023

@rna ja nosič spominam preto, lebo mne pomohol dosť presne v tom obdobi…máš ju na sebe a pritom máš voľne ruky, tak sa aj naješ a kávu si urobíš a mala spokojná, že je blízko 🙂. Ja som s malou v nosiči aj žehlila pár krát (samozrejme opatrne) 😅.

jazula
27. jan 2023

@rna A nemusíš ju neustále zabávať, jej bude úplne stačiť, ak ju položíš tak, aby na teba videla, budeš si robiť svoje a pripadne nahlas komentovať, čo robíš. Ona len potrebuje cítiť, že si blízko, vidieť na teba, počuť ťa 😊. Ja som mala takú ohrádku s trošku polstrovaným dnom, čo sa dalo dať vyššie, bolo to na kolieskach, tam som si ju položila, odtiahla do kuchyne, varila som a rozprávala “teraz nakrájame cibuľku, opecieme masko, ockovi bude chutiť” a podobne. Cítila som sa ako cvok 😂 ale malá len na mňa spokojne pozerala a sem tam buchla do hračky na hrazdičke 🙂.

avanka
27. jan 2023

@rna ja som chlapcom takto vytvárala režim, o 6 vstali, nakojili sa, prezliekli, chvíľku sme sa pohrali a o 8 sme už boli vonku. Do ďalšieho kojenia, v lete aj 4 hodiny. Potom doma obed, nejaké činnosti a potom znova von. Netrvalo dlho a ako si na to zvykli, už si suchali pastickami očká,dávali najavo, že chcú ísť spinkať. Deti potrebujú aj nejaký režim. Neboj, ono sa to utrasie, spoznávate sa, skúšaš, čo je dobré a čo nie a to je úplne v poriadku. Pri mladšom som mala ERGO nosič, bolo to fajn, nakoľko už s 2 deťmi je ťažšia organizácia s kočíkom, toto bolo jednoduchšie, malinký bol pri mne a spokojne spal alebo pozeral. Ale nosili sme sa tak cca od marca, lebo sa narodil v novembri, bola zima. Inak to bola super vec, chodili sme na turistiky, prechádzky, nosil manžel.

anavixy
27. jan 2023

Mozno ju skus viac brat ako dvojmesacne bezbranne babatko, nez ako.. no neviem, niekoho kto ma “vytrty”, je “rozcapeny”, “hundre a rumazga” a “ide si svoje”. Nie, dvojmesacne dieta si nejde svoje. Mas kontaktne dieta, bud ho budes respektovat, alebo budes znasat jeho vytrty. Urcite nepotrebuje aby si s nim 20hodin denne cvicila a mavala mu pred tvarou hrkalkou, staci mu byt pri tebe a idealne aj “zaspat na cecku”, preco nie. Milion zien ma take dieta a neurobi cez den nic, ak si nenajde sposob ako to sklbit, ked aj tak, ze budes upratovat a varit, ked bude muz doma.. vsetko co ti baby pisu su super rady, mozes si vyberat. Ale najprv sa daj do pohody, mas doma nove babatko, nie rozmaznaneho pubertiaka.

avanka
27. jan 2023

@rna a teda ešte..neviem,kto ti povedal,že musíš veľa jesť,aby si mala výživné mlieko...to je kapitálna blbosť, rovnako ako,že máš jesť za 2

beata_k
27. jan 2023

Ojoj, ja ti rozumiem. Starsi bol prudko kontaktne dieta. Nic take, ze dam do kresielka a pozera na mna. 😆 Nemohla som ho z ruk polozit. Proste su deti kontaktne a tie co im staci, ze ta vidia. Daj do kocika a 2x denne von. Jedla som na stojaka rychlostou svetla, v byte neporiadok a muz sa naucil varit. Ale hlavu hore, este tak 4 mesiace a bude trochu lepsie. Aj kontaktne deti chcu lozit a spoznavat svet 😉

heln
27. jan 2023

@rna prepac, fakt nechcem kritizovat, lebo ja som od mojho nemohla odist ani na zachod kde ma videl, takze ta aj chapem, ale nemozem uverit tomu sposobu akym si to napisala..
co ty vlastne ocakavas od 2 mesacneho dietata?
nebavia ju hracky lebo este nema vyvinuty zrak, koordinaciu ruky a oka, hracku v ruke neudrzi, pozornost je kratka...
ze ju nebavi telka... to ako fakt???
chce sa nosit na rukach a spat na cecku, ano to je jej vyvinova uloha, nosit sa na rukach a spat na cecku, co by akoze mala v dvoch mesiacoch robit?
je rozcapena, vymysla a ide si svoje..... povedz ze to nie je pravda co pises....
prepac neporadim, len som sokovana ako si to napisala, zacinam si mysliet, ze by malo byt povinne studovat pred otehotnenim vyvinovu psychologiu.
fakt sa nehnevaj, tvoje dieta je v poriadku, riadi sa instinktami a zakladnymi potrebami, len ty to nejak inak chapes a mas nejake ine ocakavania.

heln
27. jan 2023

@rna a to este pises, ze doteraz pekne spinkala, neviem co by si robila, keby sa ti budila 10 krat za noc, ako ten moj.