Ako zvládate starostlivosť o novorodenca?

18. mar 2021

Ahojte maminky. Tie ktoré ste prvorodicky, ako zvladate starostlivost, zmenu a všetko okolo toho? Aky máte kazdodenny režim s dietatkom? Ako je to so spánkom? Ja som neskutočne šťastná z mojej bábiky, no zároveň neskutočne unavená ako nikdy. Mate nejaké tipy alebo rady, na dobrý režim pre bábätko, aby začalo spinkať v noci?

jaskolka
18. mar 2021

Vitaj v klube 😃. Nie, vážne, ono to proste tak je, máš nový štýl života, obrovskú zmenu, a už nikdy to nebude ako predtým. Ja mam 6 mesačneho syna a až teraz sme nabehli na, aký taky režim. Jednoducho zvykneš si...Rezim tetaz keď máš novorodenca, nebdes mat nijaký, je to ešte veľmi maličké bábätko, proste rôzne ti bude papať, cikat kakat, plakať a podobne. Ono nerozlišuje deň noc, čiže jedine nechať to na čas. Áno, aj 10x v noci bude pýtať papať a je to normálne. Aj keď len 2x bude, tiež je to normálne. Proste tetaz je to šéf, hoci maličký a nič okrem času a trpezlivosti ti neostáva. Postupne budeš čoraz viac ho spoznávať a zistíš, čo kedy a ako. Keď to bude ťažké (a bude) predstav si, aké náročné to je pre to drobca. Pre neho je to tak všetko nové, neznáme a jedine mama je oaza istoty a bezpečia. A hlavne.. 4 trimester nie je hlúposť, teda bábätko sa akoby potrebuje "donosit". Teda hlavne tulkanie, mojkanie a nosenie.Aj keby 10x v noci vstali, tak 10x ho musíš ucicikat. A neboj sa, nerozmaznas ho. To všetko prejde... Len čas..

dollyzv
18. mar 2021

Som prvorodička a drobec má 4,5mesiaca...4mesiacw sme mali otočený režim,chodievali sme spávať až ráno,často krát až na obed...ani za nič ho upraviť..až pred dvomi týždňami si ho upravil sám drobec.zaspi okolo 9-10tej večer a s nejakými dvoma kŕmeniami spáva až do minimálne 9tej rana..dnes ho ockovali,takže očakávam opäť zmenu..tie prvé týždne boli o držky,ale jediné čo mi pomáhali ako tak fungovať bolo že som spala vtedy keď dieťa..keď si prvorodička tak sa to dá..horšie to majú ženy ktoré majú viac detí a cez den sa musia postarať aj o tie..

kiki68
18. mar 2021

Uz to je 8 mes chalan, ale ja som to brala tak normalne. Moc som to neriesila, pokecala som par krat s muzom okolo toho ako dalej vzhladom na to, ze maly skrecek zacal zrat spolocny cas a bolo to oki. Nejako sa to vyriesilo samo, zvykli sme si na jeho rezim, on na nas a bolo. Podla mna je zaklad to neprplat moc to dieta. Ono sa prisposobi svoj im sposobom a musi spoznat prostredie a rodicov. Cas ide rychlo a to dieta sa dynamicky posuva , kazdy tyzden vidis nieco nove. Blbe je ked na zaciatku reve, ze zistit co je vo veci a vydrzat to . Napriklad tie intervaly intenzivneho rastu su zaberak, ked kojis kazdych 15 minut, ale da sa to zvladnut. Ja som maleho brala hned na druhy den von , hned isiel pozriet Omi a Opiho. A nezabudnut aj na seba a na muza ako na partnera. Aby to nebolo iba skakanie okolo decka . Lebo to sa rychlo zvrtne.

viki128
18. mar 2021

Môj má o pár dní už 8 mesiacov, a nieže by to bolo už tip top a nebola som unavená.. Ale je to s únavou oveľa lepšie ako keď bol novorodenec. Pamätám si veľmi dobre tú ultimatnu únavu akú som cítila, ale bola zmiešaná s najväčšou láskou akú som si dokázala prestaviť. Spomínam na to novorodenecké obdobie ako na jedno z najkrajších období môjho života ❤️ bola som tam pre neho nonstop, vo dne v noci, boli sme spolu, vždy keď som ho mala pri sebe bol spokojný, neraz mi spal na hrudi.
Ale to pekné sa časom nevytratí. Teraz sa ráno budím na to ako mi lozí moja malá láska po hlave, a keď otvorím oči tak vyčarí ten najväčší úsmev vždy ❤️❤️❤️📌

andreatytler
18. mar 2021

Ked mal drobec asi 3 tyzdne pisala som kamoske aka som unavena. A ona mi napisala ze ano, najskor budes na smrt unavena ale potom (myslela som si ze napise: "potom sa to zlepsi") ale ona napisala "potom si na tu unavu zvyknes. Neverila som ze sa to da ale zvykla som si.🙂
Vacsina babatiek nabehne na rezim same od seba... treba ich len sledovat a podporovat. Cez den ho nechaj spat v kuchyni/obyvacke pri svetle a hluku domacnosti. Vecer, od 18:00 a pocas noci ukladaj na spanok v tichej a tmavej miestnosti. Pocikane plienky v noci neprebaluj. Pokakane plienky prebaluj co najrychlejsie a s dietatkom nerozpravaj. Na rozdiel od toho, cez den je prebalovanie plienok plne zabavy, usmevov, rozpravania. To mu pomoze rozoznat den a noc a nabehnut na nocny spanok. Nas nabehol na nocny spanok ked mal asi 2 mesiace. Vsimla som si ze ked som ho ulozila spat okolo 18:00 spal v kuse aj 5 hodin. V iny cas sa budil vzdy po 3 hodinach na krmenie. Tak som vyuzila ze si sam urcil vecierku a snazila sa ho davat spat okolo tej 18:00-19:00.

julie19
18. mar 2021

Tiež som prvorodička, slečna už bude mat 5 mesiacov za chvíľu ale teda pamätám si ten začiatok a tu neskutočnú extrémnu únavu... človek si to nevie predstaviť kým to nepríde a zrazu vstávam niekoľkokrát počas jednej noci čo si bola zvyknutá na to že ideš spat keď si unavená a vstávam až keď si vyspata ... tak tento luxus sa asi najbližšie roky nevráti 😅 ... sestonedelie bolo premena fakt ťažké, určite aj hormóny a rany po pôrode boleli, dieťa plakalo, nikto nespal a ja som sa pýtala sama seba na čo sme to preboha robili 🙈 ale už keď prešlo sestonedelie bolo o kúsok lepšie, v 2 mesiacoch bolo citeľne lepšie a teraz keď má 4 mesiace už sa poznáme a vieme cca ako vyzerá náš deň a kedy si môžem oddýchnuť a kedy určite nie... a hlavne🙏 veľký zlom boli prvé úsmevy a očné kontakty, to je úplne iné keď na teba dieťa reaguje, usmeje sa, je to velkaaa odmena pre unavenú mamu, uvidis bude lepšie a lepšie ❤️