icon

Ako zvládnuť nákupy s novorodencom?

lorrainet
10. dec 2024

Ahojte, chystáme sa na dlhší nákup a je potrebné aby šiel s nami aj malý, má 5 týždňov. Je kojený ale máme už odskúšaný aj Nutrilon. Ako riešite v obchodnom centre keď je potrebné dieťa nakŕmiť ? Auto nemám a kojenie na verejnosti mi nie je príjemné. Ani pod plienkou a malý nemá rád šatku takže kojouväz tiež nie. Môžem mlieko odstriekat alebo vziať Nutrilon lenže ako riešiť ohrev ? Pozerám tie prenosné ohrievače a ohrev bežne trvá aj 30 minút , dovtedy ten môj malý chytí infarkt pri placi... Aj budget je samozrejme obmedzený. A nie, nemám ho komu nechať a ísť si nakúpiť , som na malého úplne sama.

ukulela
10. dec 2024

objednaj si taxi/bolt. ak ti teda par eur chybat nebude. zisti si na webe, ci maju v OC kutoik pre matky s detmi.

kitycat
10. dec 2024

@lorrainet uplne zbytocne to prezivas. Vezmi si nejaky sal a tym si prekryjes one partie, ak mas vyhrnovacie saty na kojenie, tak yo kolkokrat ani nie je poznat. Ako niekto pisal, hanba bokom, otoc sa chrbtom a ries si seva a male.
Myslis, ze si niekto vecer spomenie, ze si tam kojila? Nie

janinah
10. dec 2024

Ak si z Prešova tak ti pôjdem nakúpiť podľa tvojho zoznamu.V záujme dieťaťa musíš mať osobu.ktora by vedela pomôcť ak ty nebudeš môcť.Co ak napr.budes musieť ísť do nemocnice so slepakom...
Teraz ti kupuje kto? Donášku nákupu nevieš využiť?
Desí má predstavá že by moja dcéra sa trepala s novorodencom do obch.centra.kde je klíma.bacily.špina...toto isto nie.

henka123123
10. dec 2024

Mala som pri sebe termosku s horuxou voodu a vo flaske dojcensku a som si namixovala pozadovanu teplotu a zamiesala 🙂

kiki68
10. dec 2024

@lorrainet vsak mas miestnosti pre matky a deti, mozes tam kojit. Aspon ja som to videla bezne v ramci tych detskych prebalovakov. Ja som si normalne sadla niekam, kde nejak nechodia velmi ludia a dieta nakojila. Vzdy sa nejake miesto naslo by som povedala.

kiki68
10. dec 2024

@lorrainet dieta nedostane rotavirus, ked mu tam nebudes fakt neviem co natierat po tvari. Ako nas bol sice proti rotavirom ockovany, ale myslim, ze ked zachovas nejaku beznu hygienu, tak nemate co chytit.

nika23t
10. dec 2024

@lorrainet Umele mlieko-do nádobky už nadavkovane UM, potom do termosky horúcu vodu, do druhej studenu, doma si skús namiešať, nech približne vieš pomer, aby si sa nezdrziavala. Do fľaše namiešas teplú vodu, nasypes odmerane mlieko a za pár sekúnd máš hotovo.
Alebo teda aj tie prebaľovacie miestnosti, tam sa zamknes a máš pokoj. Môžes kojit. Len pozor, aby Ti malý nechytil nejakú virózu, je obdobie chrípky, dbaj na hygienu.

lucia13022023
10. dec 2024

@lorrainet máš veľa možností. Ale tal sa mi zdá, že si jedna z tých pre ktoré žiadna odpoveď nie je cesta.
A. Objednaj potraviny domov
B. Popros niekoho nech ti ide nakúpiť - moje dieťa malo rsv a zápal pľúc keď mal 10 dní, ani za svet by ma nedostal s 5 týždňovým dieťaťom do nákupného centra, tak hanba nehanba, poprosila som suseda aby mi išiel kúpiť co som potrebovala.
C. Nakoj v kabínke, záchode, kútiku...
D. Um s termoskou - neexistuje ze voda nevyzdri tepla
E. Odstriekaj si mlieko a daj flaskj do termoobalu.
Zbytočne si komplikujes jednoduchú vec.
A teda ak by mi bolo dieťa hladné, bolo by mi jedno keby aj na WC kojím.

saxana000
10. dec 2024

Aj naobycajnejsia termoska z kauflandu udrzi vodu fakt teplu mimimalne 6 hodin.bud si mlieko odsaj do termosky daj horucu a zober si salku v ktorej to vo vodnom kupeli ohrejes.alebo si priprav nutrilon do davkovaca vo flaske maj studenu vodu do 3/4 a tu poslednu stvrtku cvrkni tej prevarenej nasyp prasok zahrkaj a daj malemu.akoze on fakt neumre ak to mlieko bude mat len 36stupnov a nie rovnych 40..na kojenie su v nakupakoch vyhradene miestnosti..
A uppne mimochodom zobrat tak male.babo pod vzduchotechniku kde cirkuluje dokolecka niekolko tyzdnov/mesiacov vydychany vzduch tisicky chrchlavych ludi je teda nie uplne najstastnejsi napad.

michelle567
10. dec 2024

Objednaj si Tesco domov na prvý nákup je aj zľava 7e a vieš si vybrať aj čas kedy ti dovezú

kandelabra
10. dec 2024

@lorrainet termotaska na flasku, najlepsia vec pre taketo situacie. Rovno zarobene mlieko, ked treba len vytiahnes flasu a das dietatu.

lenkakoc444
10. dec 2024

@lorrainet ak ides do nskupneho centra tak tam ho nakojis v prebaovacej miestnosti. Co sa tyka zarabania mlieka tiez nie je problem. Termoska Ti vodu udrzi 5h teplu.

diewcatqoo
10. dec 2024

K tym prebalovacim kutikom a rotavirusom: my casto cestujeme... prebalovala (aj kojila) som uz snad na xy benzinkach a v obchodnych centrach v niekolkych krajinach v ramci Europy a nikdy tam moje dieta nic nechytilo. Ak nieco chyti, tak vzdy z kolektivu, kde je viac deti pohromade (skolka, skola, kruzok, detske centrum). Vzdy si na cesty so sebou nosim aj jednorazovu prebalovaciu podlozku, ktoru polozim na ten pult a pouzivam aj dezinfekciu.

amelie2017
10. dec 2024

No sed doma. Ina rada nie je. V termoske mi tepla voda vydrzala 12 hodin, trepala som sa s nou pol Europy. Rovnako v nemocnici. Zohrievali mi vodu aj v ktorejkolvek restauracii, kaviarni, ked som termosku zabudla. Deti som prebalovala po restauraciach, benzinkach, letiskach, aj v kociku pri 2 stupnoch.
Ale ked sa raz neda, tak sa neda.

13uzivatelka11
10. dec 2024

Inak mňa by tiež zaujímalo, načo potrebuješ ísť tak súrne do nákupného centra s bábätkom.. Kebyze aj potrebujes darceky, aj keď neviem pre koho, keď píšeš ze nemáš nikoho, tak ešte stihas objednať online...teraz to bude masaker v obchodoch.. Nešla by som s bábätkom.. Mne sa syn narodil počas prvej vlny korony.. Darčeky sme v pohode vybavili aj cez eshopy..

beata_k
10. dec 2024

@lorrainet Panecku, ved si z BA. Vezmi Bolt a mas po probleme. Sedacku nepotrebujes.

lelelienka
10. dec 2024

Prosim neber tak male babatko do nakupneho centra v case najvacsieho predvianocneho zhonu a navyse v chripkovom obdobi, to je vazne sialeny napad a uplne zbytocne, nakupit sa dnes da vsetko potrebne online. Take 5 tyzdnove babatko ma mat domacu pohodu, dopraj ju jemu aj sebe 🙂

lesiaoldi
10. dec 2024

@lorrainet Čo tak objednať z Tesca?

nikpa
10. dec 2024

@lorrainet si sama, nikoho nemáš a načo ti treba 5 týždňov po pôrode ísť na nákup do obchodného centra? Mne po pôrode ešte zopár mesiacov úplne stačili potraviny na sídlisku 🤷
Na tvojom mieste by som teraz v takomto chorlavom období novorodeneca určite netrepala do nákupného centra. Co potrebuješ, si vieš objednať aj cez internet.

lorrainet
autor
10. dec 2024

Nie som z BA. A nejde len o nákup ale aj o banku, poštu, nie všetko ide online. Nikto za mňa nič neurobí. Doktorka povedala že je to úplne v poriadku, nemám určite sedieť ďalšie týždne doma, pokojne tam môžem vyraziť. Použijem UM s tou úpravou teploty. Pýtala som sa na rady ako s mliekom , nie prečo musím a či môžem ale ďakujem :D pekný deň všetkým 🙂

michaelam2
11. dec 2024

@lorrainet doktorka ti povedala ze je v poriadku ist teraz do nalupneho centra? Tak to je velmi zvlastna doktorka. Mne aj v porodnici prizvukovali ze urcite prve tyzdne a zvlast v tomto obdobi nech ma ani nenapadne ist s babatkom do nakupneho centra.

lorrainet
autor
11. dec 2024

@michaelam2 mne práve aj v pôrodnici vraveli, že prvý týždeň iba po vonku a potom už kamkoľvek. Z pôrodnice som šla už vlakom domov s kočíkom. A doktorka že samozrejme môžem. A nie je to nejaká začiatočníčka, je to ešte moja bývalá detská a to mám 25. Takže dlhoročná prax.

michaelam2
11. dec 2024

@lorrainet uz len logicky ked sa nad tym zamyslis, tak nakupne centrum je absolutne nevhodne miesto pre babatko. Postu aj banku vies vybavit aj v meste, zvysne nakupy online. No ale ak uz silou mocou chces riskovat a ist tam, tak neries umele mlieko ale najdi si tam lavicku kde chodi najmenej ludi a normalne ho nakoj, nikto to nebude riesit. Alebo chod do nejakej kaviarne tam, najdi stol uplne vzadu kde budes mat najviac sukromia a nakoj tam.

maya_hi
11. dec 2024

@lorrainet v obchodných centrách sú väčšinou nejaké kútiky na dojčenie, ani tam si to nevieš predstaviť? Je to fakt najpraktickejšie. Niektoré deti odstriekané mlieko nechcú. Máš to odskúšané?
Inak ja by som to zvážila skôr kvôli obdobiu v ktorom sa nachádzame. Aspoň tu u nás je momentálne vysoká chorobnosť a trepať sa niekde medzi davy s malým bábätkom mi príde ako riadne riziko.

dory11
11. dec 2024

@lorrainet prečo dávaš umelé mlieko .?
Ale keď ho už dávaš dlhšíe a vieš že nerobí problém .testne pred odchodom malého nakoj a potom si urobím do termosky vriacou vody tu daj do termo obalu termoska vydrží cca 6hodin aj keď v nej voda chladné na prípravu mlieka je potrebná voda o cca 40 stupňov celzia.a do fľaše studenú vodu a do ďakej dózy daj si potrebné množstvo mlieka až z odmerkou a zober prázdnu fľašu pre malého kde mu to mlieko zarobis.
Umelé mlieko sa musí spotrebovať hneď keď sa urobí nemá za zohrievať umelé mlieko musí byť z potrebovane do 2hodiny od zarobenia..ale vedsina nákup ich center má možnosť takej miestností kde sa dá dieťa prebaliť a nakojit .

dory11
11. dec 2024

@lorrainet podľa mňa neje problém že pôjdeš do nákupného centra veď ľudia nebudú pozerať do kočíka nevydim problém .keď tam prides a budete vo vnútri nákupného centra malému vyzles overal aby mu nebolo teplo a aj hrubšiu čiapku na hlavičku by som dala len ťažšiu čiapku a rozpla fusak a prikladá len zľahka dekou potom keď pôjdeš vonku z nákupného centra malého oblečies.ja som tiež bola síce autom sme išli do Popradu do nákupného centra (fórum )a mala mala vtedy 1mesiac a 2 dní úplne v pohode

andreatytler
11. dec 2024

@lorrainet Ja som nosila mlieko vo flasi na tele pod vetrovkou. Malo akurat teplotu a hocikedy som mohla dat. Ziadne termosky a ohrievace.

lasona
11. dec 2024

Vezmi termosku, umelé mlieko a nakŕmis tam. Ak by náhodou si nemala teplú vodu( co si ale nemyslim) tak ti vyhovuje kaviarni zohreju. Len nie v každom nákupnom centre je taky kutik na kŕmenie.

banalu
11. dec 2024

Jemineny, akoze boli sme kadejako kadekde, aj lietadlom aj mimo SR, a vzdy som sa vynasla. Hlavne si kup lepsiu termosku.. moja obycajna z tesca najlacnejsia v pohode podrzalamteplotu aj 12 hodin 🤷‍♀️
Otazka je ci chces alebo nechces ist, ostatne su len vyhovorky.

tetapetra
11. dec 2024

@lorrainet pekne ostaň doma, nikam nechoď. Potraviny si objednaj cez internet