Ako zvládnuť návštevu svokrovcov po narodení bábätka?
Som zúfalá , dočkali sme sa nášho vytúženého bábätka čakali sme naňho 6 rokov. Chceli by sme si prvé týždne užiť s ním len my dvaja s mužom. Muž bude mat aj dovolenku v práci a bude s nami doma 3 týždne. Myslím že sú to chvíle ktoré majú byt spolu len rodičia a mimino a nikto iný . Ide o to že svokrovci chcú hneď chodiť vraj oni nevydržia nevidieť ešte týždne vnúča. Ale bývajú 350km od nás takze by to nebola návšteva na hodinku ale na minimálne cely víkend MINIMÁLNE! Nemám nato nervy tu chodiť zničená stále kojiť uspavat atd a ešte sa starať o to ako vyzerám kvôli svokrovcom. Bude to riešiť s nimi určite ich synacik tak máte nejaké rady ako to povedať aby to pochopili a neprišli aj napriek tomu ? Napríklad moja sestra býva 10minut od nás ona keby prišla by mi to vôbec nevadilo lebo viem že odíde domov do par minút ale myslím že takto na prespavacku je to moc skoro !!!!!
@natall113 autorka až neskôr písala že majú len 2-izbak...svokrovci nie sú hostia, je to rodina..a myslím že keby svokrovcom pekne povedala že Max. Na jednu noc tak by to možná aj zobrali, lenže ona je proti všetkému čo sa týka.svokrovcov...ale.ked bude treba strážiť vnúča tak potom ti wvokrovci nie si až takí zlí , že?
Ty by si rodičov po 350 km otočila po hodine na jednej nohe naspäť ????
@slnecnica82 áno otočila, ja som tiež musela vysvetľovať svokre pol roka že si neželám návštevu po pôrode kým pochopila. Moji rodičia to rešpektovali hneď.
Není proti všetkému, nechce to hneď čo je pochopiteľné, že niesu návšteva? Sú ako píšem musíš mať navarené byť upravená a nemáš domáci kľud.
Nechápem čo sem pletieš stráženie vnúčatá, to sa tu nerieši...
Máš deti? Rodila si? Vieš aké je to byť po pôrode?
Je úplne okej že nechce autorka nikoho na noc u seba, plus sama píše že svokra je akčná a bude chcieť mať stále dieťa, ak sa na to autorka necíti je v pohode že to nechce a svokrovci by to mali rešpektovať
Či čo to vnúča za tie tri týždne brutálne vyrastie alebo svokra bude horšia babka keď ho nevidela hneď po narodení.
Btw moji rodičia išli pozrieť bratovu dcéru 560km na dve hodiny do iného štátu, keď sa chce sa dá.
@makodob autorka nemá, ale su to tiež rodičia jej muža a ten ho možná má, ale ako sa vyjadrila autorka bude to riešiť synacik...to je tiež na uvazenie to vyjadrovanie
@natall113 predstav si že rodila som dvakrát , varila každý deň alebo každý druhý deň, nikomu som nediktovala.kedy môže a nemôže prísť a keď prisli tak som hodila do hrnca len o dve porcie navyse ...
@slnecnica82 super gratulujem ty si to mala takto, ostatní to majú inak.
Ale teda zjavne si úplne super empatická a rešpektujúca...
@natall113 netoc prosím ťa o empatii...začni u autorky že aku ju má ona...o rešpekte ani nehovorím...prepáč ale dnes su poniektoré matky jak vyšinuté, diktovať každému kedy ako čo môže a nemôže...
@slnecnica82 matky sú vyšinute? Hádam každá matka má právo nastaviť si nejaké hranice a pravidlá.
Autorka má empatiu a rešpekt, prijma návštevu na hodinu/dve alebo po troch týždňoch, kde je rešpekt od svokry? Či ten už netreba?
Opakujem sa, autorka je matka ak ona nechce vo svojom byte návštevu po pôrode je to úplne v pohode a je na mieste to rešpektovať, ona si chce užiť prvé chvíľe s bábätkom a nie mať v dvojizbovom byte 2 dospelé osoby navyše.
My sme nebránili rodičom od prvého dňa ako sme deti priniesli domov ich vidieť. No prišli na chvíľočku a išli domov. Majú to kúsok.
Ak by sme boli na tom tak, že sú z ďaleka tak by sme urobili kompromis 3 - 4 žtýždne a potom môžu prísť aj na prespanie (podľa situácie matky a dieťaťa).
Šestonedelie nie je len o bábátku. Je to hlavne aj o tom, aby sa žena zotavila z pôrodu. Ja si neviem predstaviť, že by som po pôrode mala brať ohľad na môjho svokra. Žena krváca, silno, tečú jej prsia, niekedy sa to nezaobíde bez odsávačky, niektoré potrebujú hojiť nástrih voľným vzduchom (roztiahnuté nohy a mať pohodlie).
Za mňa určite nie. Ja keď si spomeniem ako manžel po mne umýval podlahu a koberčeky v kúpeľni. A na to ako som donekonečna odsavala mlieko nakoľko sa deti nevedeli prisať. Na zapálene prsníky s hrčami, ktoré mi mamina chodila rozmasírovavať.
@slnecnica82 tak v prvom rade ide aj o rešpekt z druhej strany? Či ona sa má po pôrode všetkým prispôsobiť len aby náhodou niekoho neurazila?tak pár dní, týždňov po pôrode som ani ja nezniesla dlhšiu návštevu ako 2 hodiny. U nás to našťastie všetci rešpektovali a chápali. Ale vynucovať si u niekoho návštevy s prenocovaním v 2 izbovom byte je podľa mňa strašne sebecké
@slnecnica82 akoze sorry, ale hadam si mozem nadiktovat, kto pride do mojho domu a na ako dlho a kedy😏
A co sa tyka svokra/mama, ano obe su mamy, ale len jedna je zenina. A verim, ze niektorym zenam nie je prijemne, ak ich navsteva vidi v takom stave, ake byvaju po porode. Ja som odolnejsia v tomto, ale rozhodne sa staviam rovnako k obom, ani jednu neobskakujem, ked k nam pridu a pred oboma nemam problem byt naha😂
Ja to poviem úprimne. Keď sa nám narodil starší, došli svokrovci asi po mesiaci. Nič som nepočúvala, len čo robím zle a ako toto a toto. Poučena z tohto som pri druhom povedala, že tri mesiace žiadna návšteva. Svokrovci bývajú viac ako 500 km od nás. Rešpektovali. A dobre to vplývalo aj na naše vzťahy.
No..veď nech prídu na hodinku s tým že ak chcú aj prespať tak im niekde vybavíte ubytko, že nie si úplne fit a chces sa dať po pôrode dokopy.. ze máte malý byt a takto skoro po pôrode len na krátku návštevu...
Osobne si myslim, ze by bolo dobre sa s nimi porozpravat. Otvorene, milo im povedz, to co si napisala. Ze by ste si chceli prve tyzdne chceli uzit spolu a zžit sa a potom ich velmi radi privitate.
Ono po porode to je take... Stale krvacas, prsia vonku... Chapem ta... Viacdenna navsteva je blbost.
@natall113 áno veru niektoré a je ich viac ako dosť sú vyšinuté
@slnecnica82 myslím, že autorka by rovnako netolerovala svojich rodičov na prespávanie ako svokrovcov v 2izbovom byte, kde nebude mať absolútne žiadne súkromie, nehovoriac o tom, že ani pre to bábatko to nie je dobré. Pár hodinová návšteva a prespávanie na niekoľko dní je rozdiel. Nie je na tom nič sebecké, ak chce žena po porode pre seba a dieťa a manžela priestor, aby sa zosúladili ako rodina. Nehovoriac o tom, že nerodil muž ale žena, takže má čo do toho povedať, ak si v takom citlivom období vyberie pár týždnov súkromia. Mne to príde maximálne sebecké zo strany svokrovcov, že si nepýtajú súhlas a neberú ohľad. Vnúčatko im neujde a ani sa im nič nestane, keď ho uvidia o mesiac neskor. Nikdy by som ja toto nežiadala od nevesty a ani od vlastnej dcéry. Čo by som im ponúkla, tak pomoc, že im navarím, nakúpim, nie, že sa nechám hostiť. Žiaľ mnohým to nedochádza a zabudli, aké je to obdobie po porode nielen krásne, ale aj náročné a hlavne pre mamičku s bábatkom.
Ktorá babka vydrží 6 týždňov ? Tá ktorej záleží na zdraví a pohode bábätka a mamičky
@slnecnica82 asi tak ako ty. Podľa mňa sú vyšinute premotivovane babičky ktoré sa hrnú za každú cenu na návštevu a nerešpektujú želanie syna a nevesty. Zbytočne sa s tebou o tom baviť
u nas sme sa dohodli na 2 tyzdnoch. svokra respektovala, moja mama sa komplet zdula, prisla mozno po mesiaci a stale zduta :( ja som prve dva tyzdne chodila doma v kojacej nocnej koseli, cela ubolena, mega vlozky, tecuce mlieko, poporodne blues….takze si s nimi vopred dohodnite kedy pridu a kde prespia, nesuhlasila by som, ze u vas, babo moze mat obrateny rezim a takato navsteva moze pokazit vztahy do buducna (nervozita z nevyspatia, z narusenia sukromia)
@slnecnica82 o štvrtej som porodila, moji rodičia mi doniesli len nejaké veci, ktoré som potrebovala a podali mi ich medzi dverami. Večer o ôsmej som ležala na posteli, košeľa vykasaná, na sebe som mala tie zdravotnícke sieťovanie gaťky, vložku až po chrbát kvôli silnému krvácaniu. Unavená po pôrode a do izby sa dovalili svokrovci (bola som na nadštandarde), nič nedoniesli, ešte sa obzerali, že si nemôžu sadnúť na posteľ, lebo tam bola tá podložka, keby som prekrvácala. Na sedačke som mala rozložené veci pre mňa a pre bábätko. Toľko k tomu, že však sú mamy obe. Len nechápem, prečo tá, ktorú by som chcela pri sebe, rešpektuje to, že som unavená po pôrode a chce byť len nápomocná, tak druhá ide len za tým, čo chce ona a viac ju nezaujíma. A napríklad včera dostala dcéru do situácie, že dcéra nerešpektovala moje slová a ešte mi aj klamala (lebo však starká povedala, že môže aj napriek môjmu zákazu).
@slnecnica82 a nemôžu svokrovcov ubytovať u vás keď si taká ochotná a chápavá? 🙂
@slnecnica82 fakt je podľa teba v poriadku natlačiť sa na niekoľko nocí do dvojizbového bytu k žene po pôrode a k novorodencovi? To by urobil len úplný nevychovanec bez základnej slušnosti a štipky uvedomenia sa. Tretina žien je po cisárskych rezoch s bolesťami, ostatné nastrihnuté, natrhnuté, zašité, dole bez, silno krvácajúce, niektorým tečie/strieka mlieko, iné zo seba pracne dolujú každú kvapku odsávačkou, upotené z návalov tepla, plačúce od výkyvov hormónov, do toho vrieska a nespí novorodenec, zapálené rany, zapálené prsia, krvácajúce bradavky, môžem pokračovať so sto ďalšími telesnými a duševnými problémami, ktorým čelia čerstvé mamy. Určite im ku šťastiu chýba už len svokor a svokra v maličkom byte. A áno, mama a svokra je veľký rozdiel. Našťastie sú aj normálne slušné svokry a mamy, také majú potom aj oveľa lepší vzťah s vnúčatami a nakoniec strávia s nimi viac času ako tie, čo sa nasilu natískajú, keď sa to nepatrí.
Dakujem vam dievčatá , áno ide o to nemať 3 dni žiadne súkromie fakt nebudem chodiť pred svokrom v krvavej nočnej košeli (obrazne povedané) , návšteva by mi vôbec nevadila ja chápem že sa tešia na vnúča a chcú si ho popestovat, veď aj môžu ale nie 3 dni nonstop 😔 …
@evaachesa nie ale u teba by mohli
@slnecnica82 ja ale tiež patrím medzi väčšinu a som za to, aby sa k autorke svokrovci tak skoro netrepali. Jedine ty si za, takže šup, môžeš ich aj ubytovať. 😉
Autorka, vsimla si si moju reakciu?
Ja som zvedavá, ako by reagovala svokra, keby sa k nej tlacila po operácii, ak by jej vyberali maternicu. Na 3 dni s prespavackou 🙃 a chcem, chcem a chcem!
A teraz vážne - nie, nie si povinná nikoho k sebe púšťať. Bezohladu nato, či sa vám narodí alebo nie bábätko, je to vás byt a návšteva, ktorú si tam pustite, ma byt radost, nie nátlak.
Naši prišli kým som bola s malým v nemocnici, mamka ostala aj keď nás domov pustili ale spala u babky, ostala ešte 3 dní. Vtedy aj svokra sama prišla oni bývajú blízko, ale tiež len na chvíľu, volala či môže, priniesla navarene aby som nemusela ja po sekcii. Po hodine odišla jedna aj druhá, mňa poslali do sprchy a sa najesť v kľude. Potom už mal priateľ voľno 2 týždne, to sme boli sami a potom sme šli pozrieť jeho rodinu a sestra moja prišla tiež keď mal malý asi mesiac. Ale nikto u nás nespal keď sme prišlo z nemocnice q to naši tiež bývajú 300km od nás. Našli si iné spanie a nás nechali samých.
Autorka úplne ťa chápem. Pridu a o pár hodín nech odídu. A bodka. Nebaviť sa. Sú to najkrajšie chvíle pre teba, manžela a babatko. Buď to budú rešpektovať a pridu neskôr alebo majú smolu. Bože ja normálne nechápem niektoré svokry. Len a len na seba pozerajú, lebo veď oni chcú a hotovo🤦♀️🤦♀️🤦♀️🤦♀️ škoda reči

chodte ich navstivit vy. pockajte 2-3 tyzdne a potom sadnite do auta a chodte na otocku. take male babatko stale spi tak mu bude jedno jeden den spat v aute alebo v postielke. a vy sa po hodine-dvoch navstevy rozlucite a pojdete domov.