icon

Ako zvládnuť odlúčenie od bábätka?

13. feb 2024

Ahojte,
som v momentálne pre mňa ťažkej situácii a neviem sa rozhodnúť. Pred dvoma mesiacmi sa nám narodila druhá dcérka. Zatiaľ je plne dojčená a veľmi rada by som dojčila čo najdlhšie. Moju 4-ročnú dcérku čaká výber nosnej mandle. Bude to jednodňová záležitosť, ak pôjde všetko hladko. Rada by som však bola s ňou. Zároveň potrebujem a taktiež by som rada bola s druhou dcérkou, nakoľko ani ju nechcem stresovať odlúčením a tiež kvôli dojčeniu.
Je aj možnosť, aby bol so staršou dcérkou pri zákroku manžel. Viem, že to pre ňu bude veľmi stresujúce a ona si želá, aby som tam bola s ňou ja.
No, neviem čo mám robiť. Nechcem aby to staršia brala ako krivdu, ak by som ostala doma, aby bola smutná, viem, že to ľahšie zvládne v mojej prítomnosti. A zase nechcem ani bábo tiež stresovať odlúčením a k tomu by bola teda celý deň kŕmená UM z fľaše, čím nechcem ohroziť dojčenie. V deň operácie bude mať maličká 4 mesiace.
Aaach, poradíte mi ? Viem, že sa nakoniec budem musieť rozhodnúť sama, ale možno niektorá z vás bola v podobnej situácii. Ešte plánujem zistiť či nás nemôžu hospitalizovať všetky tri. Lebo na kojenie mi ju manžel nosiť nemôže, je to polhodina cesty.

Strana
z2
deti95060810
13. feb 2024

malú nechaj doma. jeden deň prežiješ.

dieťa som mala ako študentka. keď mal syn 3 týždne odišla som od neho každé ráno do školy. Vrátila som sa až poobede. Syn bol kojený - mlieko som si odtiahla a moja mama mu dávala cez fľašku. Takto sme fungovali celé mesiace. Prežili sme všetci.
Syn vyrástol, už je z neho dospelý muž.

thoughtfulweirdo
13. feb 2024

Ak chceš nechať mladšiu s otcom, hlavne si najskôr vyskúšajte, že prijme fľašu 🙏 náš syn neprijal, ani s mojím odstriekanym mliekom. A hladný nebol ochotný spolupracovať ani lyžičkou, ani z pohárika, ani cievkou po prste. Ak by som vtedy bola preč na viac než 2-3 hodiny, mal by s ním manžel sakra problém.

cookie29
13. feb 2024

@mrkvicka060 mne sa dojcenie pokazilo kvoli jednemu podaniu lieku v cumliku. Takze ako pises NETVARME SA, ze sa nemoze nic stat. A to sa mi stalo pri druhom dietati. Prve bolo dojcene, chodilo do jasli a malo MM v klasickej flasi s dudlikom a nikdy sa nic nestalo. Ako pisem, kto nezazil nepochopi.

januska12323
13. feb 2024

Je to len polhodina cesty. Ráno pôjdete všetci spolu, pred zákrokom sa rozdelite, jeden z rodičov pôjde kočíkovať, nakŕmi bábo, po zákroku jeden z rodičov pri staršej a domov všetci spolu. Veď sa jedná maximálne o pár hodín a poobede už budete doma.

zuzu1304
13. feb 2024

Prosím ťa, hlavne netahaj so sebou to malinké to nemocnice... Veď ono nemá ešte ani základné očkovania. Vieš čo všetko si odtiaľ môže odniesť?

beata_k
13. feb 2024

@maryetta Tak chapem, ze starsia ziada mamu. Ale ozaj mi to pride zbytocne.

beata_k
13. feb 2024

Vtipne toto tu. Hlavne, ze pol MK sa vzdy tvari, ze dieta ma aj otca, ale ked ma otec zauradovat a ist s dcerou do nemocnice, tak toto nie. Radsej dojcenemu dietatu davat flasu.

anna_anicka83
13. feb 2024

@dominikamacakova Však v poriadku. U nás je tato to isté, čo mama. Keď u nich nie, nech sa zariadi podľa svojho. Ja len, že mne malý nechcel žiadne UM nikdy, ani fľašu. To isté som mala aj so staršou, raz som ju tak nechala doma s mamou a odsatým mliekom a nič. Trošku do nej napchala lyžičkou a inak jej tam revala hladná. Len stredná bola taká, že som ju mohla nechať doma s fľašou. Takže aj na to treba brať ohľad. Nech si to vyskúša. Keď vypije UM, odstaté mlieko a fľašu a lepšie sa bude cítiť, keď pôjde s dcérou, tak nechá malé doma. Len nech si z toho jedného dňa nevytvára taký stres.

anna_anicka83
13. feb 2024

@koniarova Jasné, že nie. Ale ja to tam tak neznášam, žeby som pre svoje deti bola pri zákrokoch úplne naprd. U nás manžel chodí aj po lekároch s deťmi😆Ja nie som cintľavka, nevadia mi injekcie, krv, porodila som 3 deti ako nič. Len to prostredie, ja mám také nervy, zlosť, zazerám a tak.

evaachesa
13. feb 2024

Teda ja že ideš na týždeň. Určite choď so staršou dcérkou, tá si to bude pamätať na rozdiel od bábätka a potrebuje ťa isto viac. Bábätku začni odsávať mlieko a pripravovať zásoby na ten jeden deň. Kúp si špeciálnu fľašu pre dojčené deti Medela Calma. Všetko bude ok, len nestresuj, deti to vycítia. Držím palce. 🙂❤️🍀

autor
13. feb 2024

Ďakujem za vaše názory. No kritiku si nezaslúžim. Keď pre je pre vás jednoduché rozhodnúť sa, super. Pre mňa to jednoduché nie je 🙂. Vybrať si, ktoré dieťa uprednostním.
K tomu dojčeniu. Jeden deň môže narobiť veľkú šarapatu v dojčení. Nerada by som kvôli pár hodinám ukončila dojčenie. Moja prvá dcérka bola raz v troch mesiacoch odo mňa pár hodín, fľašu dostala 2x v tom čase a mali sme potom takú laktačnú krízu, že sme to len len zvládli. A myslím, že aj ona už bude vnímať vtedy môj odchod 🙂 možno si to nebude pamätať, ale tak myslím aj na to, aký to bude mať vplyv aj na ňu.
A viem, že vziať bábätko do nemocnice je risk, veď mám rozum a jasné že myslím na to, čo všetko si odtiaľ môže odniesť. Ale áno napadla mi táto možnosť, že by sme tam boli všetky tri.
A ešte sa vyjadrím k tej druhej možnosti, že by staršia šla s tatikom. Počas pôrodu bola staršia s tatikom a skvele to zvládla ale toto je pre ňu iné. A presne myslím na to, ako to bude vnímať, že by som s ňou nešla. viem že na to nezabudne. Že si to bude pamätať.
Takže preto to riešim. Každé má svoje ale, svoje pre a proti. Ale ďakujem, niektoré ste mi napísali super postrehy a ďakujem za podporujúce komentáre! 🙂 už som sa rozhodla a verím, že to zvládneme!
Prajem vám pekný deň a ďakujem každému!

majlo1234
13. feb 2024

Ja by som sla so starsou.

majlo1234
13. feb 2024

A vyjadrim sa len k tomu dojceniu, ja som od babatka nebola nikde a v troch mesiacoch sme mali taku laktacnu krizu, ze dovi. Normalne sme to prekonali a dojcim dodnes v podstate. Pri druhom si predstavujem, ze uz mas vsetky muchy vychytane, mna to este len caka, tak uvidime. Ja som ani cumel nedavala, ani flasu ani nic. Pri druhom minimalne ten cumel planujem natlacit😂

lienka.7
13. feb 2024

@autorka sla by som so starsou, ktorá už viac vníma ako to babo.
Muž alebo tvoja mama babo postrazi na ten 1 deň.

evka_s
13. feb 2024

@autorka my jsme byli přesně v té samé situaci, starší necelé 3, mladší necelé 4 měsíce. Ani jsem neuvažovala, že bych staršího poslala do nemocnice s manželem (a to by to určitě zvládli). Byli jsme na jednodenní chirurgii na Kramároch (i kvůli tomu kojení), takže ráno tam, v čekárně se malý nakojil, potom se celou dobu s manželem a svokrou větral v kočárku, vypil bez problémů 2 flašky UM (poprvé a naposledy ve svém životě, flašku měl taky úplně poprvé), odpoledne jsme šli po zákroku domů, minino se v autě hned na parkovišti nakojilo a spokojení a bez újmy jsme byli všichni 🤷🏻‍♀️ Rozhodně bych šla se starší, zvlášť pokud si to sama přeje.

zuzanka.zuzu
13. feb 2024

@beata_k ono to možno bude aj preto, lebo "tá druhá polka" si proste myslí, že svet sa nezrúti ak mladšia zostane s ockom a s fľašou 😉 teda ocko "zaúraduje" s mladšou. vôbec to nie je "vtipné" ale pre mňa je toto správnejšia voľba.

beata_k
13. feb 2024

@zuzanka.zuzu Ale je aj pravda, ze ak dojcene dieta ochutna flasu z ktorej to tecie prudom, tak sa vybodne aj na tahanie z prsnika. Nie vzdy to tak je, ale co ak...treba jej toto pre par hodin zatial co bude starsia s otcom?

glorikarebeka
13. feb 2024

@koniarova ja by som poslala muža so staršou dcérou

eternity24
13. feb 2024

Ja by som tiež šla so staršiu. Teraz si ešte doma, tak si odsávaj mlieko, a zamraz, aby mohla byt mladšia kŕmena aj keď z fľaše, ale tvojim mliekom. A do nemocky si zober zober odsávačku.

matkahelka
13. feb 2024

a preco by si musela ucit babatko na UM? vsak si odstriekaj, alebo odsaj svoje mlieko. ja som hned po rozbehnuti dojcenia naucila malu aj na flasu, prave preto, aby som mohla z domu odist. mlieko som si odsala a muz jej ho podal z flase. ziadna tragedia.
a teda, pripajam sa k vacsine, chod so starsou do nemocnice, starsia si to bude pamatat, presne ako si pisala, bude citit krivdu, ak uprednostnis babatko.

taktotedanie
14. feb 2024

A cudujem sa ze takmale dieta chces brat do nemocnice kde moze este nieco chytit

Strana
z2