Bábätko a choroby zo škôlky
Ahojte, máme doma mesačné bábo a 2.9. starší synček nastupuje do škôlky. Malú kojim a občas odstriekam aj malému poldeci. Aké máte skúsenosti čo sa týka chorôb, dá sa nejak ochrániť bábo okrem dojčenia? Kedy asi môžme čakať prvé choroby, aj hneď alebo až tak na jeseň keď sa ochladí? Dik za postrehy.
Ja som mala päťročnu a novoridenca, chodila som ju brat na obed, akonáhle som zistila, že v škôlke sú kiahne, grcacky, mumps, mononukleoza a podobne skvosty, staršiu som nechala doma, a stalo mi to za to, užila som si čas aj so staršou, aj a mladšou si pekne rozvinula vzťah a miesto behania po doktoroch som behala po vonku a po výletoch, úprimne sa čudujem maminam, ktoré sú doma, a dieťa tam stále dávajú aj keď je nonstop choré a posúva si to celá rodina. Mne by to za to naozaj nestalo... 🤔
Baby všetkým ďakujem veľmi za komentáre a tipy.
@domculik sme radi že nám vôbec niekde dieťa zobrali, a síce nemá 5 ani 3 ale vidím na ňom,že doma sa nudi jak pes. Keď sme vonku, vyslovene vyhľadáva deti a rozpeava s nimi a chce sa hrat, ale s rovesnikmi. Ja už ako tehotná som sa mu nevedela tak venovať,tým skôr že boli horúčavy a ja som jednoducho nevládala a teraz mám dosť starosti s bábom,takže lepšie to nie je...Takže pre toto chcem aby išiel do škôlky,hoc aj ešte nemá 3.
Samozrejme pri najmenšom sopliku ho nechám radšej doma.
U nás nebývala chorá ani dcéra, ani bábo 🤷🏼♀️
@tatisna moj starsi nastupil do skolky,mladsi sa narodil v januari a paradoxne chori neboli.
Za to druhy skolsky rok bol horsi,no nic vazne,len raz angina a sople.
Takze by som automaticky netvrdila,ze prvy rok v skole musi byt zly,resp.ze babatko vsetko.chyti.
Je to velmi individualne. Urob ako ty citis,ty poznas svoje deti najviac. A vzdy mozes nechat starsieho.doma,ked sa ti bude zdat,ze v skolke choroby zacinaju.
ja som mala skusenosti zle, ale to ma asi kazdy inak.. (niekedy mam pocit ze len moje deti byvaju chore, mam decka alergikov)
moj treti sa narodil 5.9. a najstarsi vtedy 4,5r siel prvy krat do skolky.. najmladsi bol teda chory prve dva roky velmi (neslo vobec o sople, ale zapaly ucha, oci, obstr.bronchitidy) v 2m mal prvy zapal priedusiek.. neslo potom uz len o to ze byval chory najstarsi, pretoze syn byval potom chory uz aj ked starsi boli zdravi, takze neviem povedat, ci to bolo skolkou alebo zlou imunitou.. odkedy je ale rieseny u imunoalergo, je to lepsie..
ALE spatne si myslim, keby nemal taky narocny start tak sa mu mozno ta imunita tak nepokasle.. ved ked sme prisli z porodnice, najstarsi uz lezal doma s teplotou, takze rovno prisiel do infekcneho prostredia.. a bol plne dojceny (strasne ma iritovalo ked mi vsetci vraveli, ze ved je dojceny nic nechyti.. ked mi to niekto povedal v case ked bral 5te atb a praskol.mu usny bubienok, skoro ma porazilo) som velmi zvedava aka bude tato zima, lebo aj minula bola narocna, od januara sme teda u tej imuno.. teraz bude mat 3 a do skolky ho nevzali..
no aby som to zhrnula - VOBEC ta nechcem strasit , ale ja by som v tvojom pripade urcite aspon pol roka do skolky dieta nedavala, aby mladsie dieta nebolo neustale vystavovane infektom od narodenia..
ked som mala dve deti, tiez som toho starsieho do skolky nedavala a boli to najkrajsie roky.. ked sa narodil najmladsi, bola s nami doma aj takmer 3r dcera a bolo to fajn nebyt tych chorob.. to zvladnes uvidis a decka si na seba dobre zvyknu..
@maciatkolulu potrebujú aj 2,5 ročne popri surodencoch socializovat a ešte, zostávajú paradoxne najdlhšie v škôlke. 🤦
@tatisna ok, ja som ti len napísala môj postreh zo škôlky, ani nie 3 ročne dieťa, je v kuse okolo mňa, stále vyhľadáva mňa, komunikuje len so mnou, a absolútne sú mu u ri....ostatné deti. Trvá to cca rok. Kým dozreje.
@maciatkolulu ja to vidím inak. Podľa môjho názoru nevie byť také dieťa (, myslím dieťa ktoré bolo denno denne v inom než domácom prosttedi-samo v kontakte s inými rovesníkmi, nielen na 3 hod denne v blízkosti príbuzného) dostatočne "priebojný " v porovnaní s dieťaťom ktoré bolo "nevyhnutné" nútené sa naučiť si svoje veci obhájiť a "vymôcť ". Môj syn je od 2,5 roka v kolektíve, najskôr menšom, potom súkromná škôlka a teraz štátna a rozhodne by mu cudzej dieťa nerobilo zle,neplakal by a obhájil by si svoje aj pred 2-3 rovesníkmi.
@sasa1983 to je skor o povahe dietata podla mna..
@sasa1983 moje deti boli prebojne a dostatočne, byt doma neznamená, že si zatvorená v byte bez sociálneho kontaktu s inými rovesníkmi, naopak 2,5 ročne dieťa nepotrebuje rozruch celý deň a ani sa socializovat celý deň a naopak mňa kolektív ubil na dlhé roky, kým som bola schopná sa sama brániť.... Každé dieťa je iné, ja neodsudzujem nikoho, pre mňa za mňa rovno z pôrodnice, ale do škôlky by mali byť prioritne prijímané deti zamestnaných matiek
@maciatkolulu ja som bola zamestnaná samozrejme a platila si 1 rok súkromnú škôlku.
@sasa1983 to je o inom...
Tiez ma to zaujima mam termin v January a od sept predskolaka... Min rok to bolo s chorobami celkom ok sem tam mensi sopel nic vazne... Trocha sa obavam co nas caka..
@marcelkaemmka Ty posles dieta s chripkou do skoly? Gratulujem 👏👏👏
@kulumulu123 podla mna to myslela tak, ze neexistuje aby ju nechala doma kvoli chripkovemu obdobiu, nie ze ju da do skoly ak bude mat chripku..
@martinoocka u nas pri oboch detoch skusenost - pocas kojenia tie bezne virozy a choroby zvladli lepsie.
@kulumulu123 pockaj kde som to napisala ze poslem dieta s chripkou ??? 🤔
@marcelkaemmka dceru som do skolky nedala 3 mesiace ked bolo chrypkove taku traumu to vo mne zanechalo teraz mal najmladsi syn 2 roky a idem ho skusit dat zaockovat dcera ide do prvej a nieco take ze koli chrypke ostane doma uz neexistuje a okrem ineho bol kojeny nonstop na cicke vyse roka
@kulumulu123 koli chripkovej epidemii vo skole som tym myslela zas je tu niekto kto sa doma nudi a hlada do koho by si drbol
@sasa1983 podla mna je vela dovodov dat dieta neskor do skolky, nielen zdravotne tazkosti. Napríklad financne, pripadne su dediny kde skolka ani nie je a ked je s novorodencom na materskej, tak nebude kazdy den vozit dieta do druhej dediny. Pripadne je augustova a na tri roky ju proste do škôlky nevzali ... nie kazdy neda dieta do skolky len preto ze by mu chcel odopriet kolektiv.
Mam doma 5m a syna do skolky nedavam. Prave kvoli chorobam, som rada ze ostava doma
@tatisna nasa starsia chodila do skolky, ked sa mladsia narodila. Akurat boli vianocne prazdniny, tak bola doma. Potom v jan. zasa isla do skolky a vo febr. uz boli obe chore, starsia priniesla nieco zo skolky a mala, hoci bola kojena ochorela. Mala vtedy dva mesiace. Nejako sa tomu neda vyhnut, to mladsie dieta moze od starsieho chytit chorobu, ale aj nemusi...drzim palce nech sa vam choroby vyhybaju, ale nejako sa tomu asi vyhnut neda....
@tatisna ja som mala doma trojmesacne babo,ked dcerka nastupovala prvykrat do skolky. Bol aj dojceny aj na um...dcerka bola chora, teda bezna nadcha velmi casto,a ona ma take nadchy, ze kychne a sopliky lietaju z nosa jedna radost......babatko som drzala v karantene, dcerka k nemu nesmela...predsa len, je lahsie udrzat v jednej izbe babatko co sa nevie hybat,ako dieta co chodi do skolky...a chodila som od jedneho k druhemu...no ked som isla k malemu, stale som si umyla ruky mydlom...a nic nechytilo...
@marcelkaemmka sorry moja doma sa nenudim a uz vobec do teba nedrbem.... ale ak myslis....

@maciatkolulu svätá pravda!! 🙂