icon

Baliť, alebo nebaliť dieťatko naširoko?

2. nov 2022

Ako ste robili vy?

trinneo
2. nov 2022

Balila som dcérku, pretože moja mama ako babatko s tým mala problém a skoncila s ortezami, ci sadrami na oboch nozickach, takže preventivne som balila do prvej kontroly u ortopéda, potom som mala prist este o mesiac na kontrolu a nastastie vsetko ok. Planujem aj druhe babatko balit aspon do kontroly, nechcem to podcenit skrz to, ze sa take nieco v rodine vyskytlo...

sirka9
2. nov 2022

@simona20201309 jasne, mňa len zaujímalo, ze prečo. Ja som nebavila, na všetkých 3 sono všetko ok. Ale tak, každý inak.

lenka2710
3. nov 2022

Prvú som balila do prvého sona, druhého mi v pôrodnici povedali, nech nebalim, za jedno boli veľké horúčavy vtedy a za druhe mi povedali, že mám počkať na vyjadrenie ortopéda, nemusela som baliť, všetko bolo ok

modraslamka
3. nov 2022

nie. pediater povedal a aj my to vysvetlil: dakedy usg nemali, len rontgeny takze tazko vedeli zistit anomalie tak rychlo ako dnes tak nakazali preventivne vsetkym detom balit nasiroko.
My sme nemuseli.

denie111
3. nov 2022

Keď budete baliť nič tým nepokazíte po mesiaci pôjdete aj tak na vyšetrenie kĺbov... ☺️

banalu
3. nov 2022

Ortoped povedal, ze netreba.

salamistka
3. nov 2022

áno, balila som 8 mesiacov na odporúčanie ortopéda...ale nebolo to dobré, lebo bola dcéra balená naširoko vo dne v noci a nevedela sa potom pretáčať, ani liezť nezačala...dnes by som už asi nebalila na celý deň

beata_k
3. nov 2022

Nove poznatky vraj hovoria, ze netreba balit na siroko, ak na to nie je dovod. Info od ortopeda pri sone klbov.

zuzi_747
3. nov 2022

Ja som balila do prvej kontroly, tam mi ortopéd kázal ďalej do 3tieho mesiaca a prísť na kontrolu. V troch mesiacoch povedal väčšine mamičiek že je to v poriadku, no synovi kázal pokračovať s tým ďalej, nebolo všetko ok. Tak sme dodrziavali pravidelne a v piatom mesiaci už bolo všetko v poriadku takže ďalej nebolo potrebné. Videla som ze nekaze každému baliť naširoko, niekomu bolo treba, niekomu nie. Preto som sa riadila jeho pokynmi aby som aspoň mala pokoj na duši ze som spravila pre to všetko.

ivkalisonova
3. nov 2022

Asi 3x som zabalila kazal ortoped od 1mesiaca balit.. nedavno sme mali kontrolu a vsetko ok i bez balenia.. este ma pochvalil ze vidiet ze ste balili😂😂😂

ma
3. nov 2022

@salamistka myslim, ze balenie nasiroko nie je dovod ze dieta nelezie... Syna som balila nasiroko vo dne, v noci (ked bol maly tak to bol standard), lozil, pretacal sa a 9mesacny uz chodil. Hyperaktivne a nedockave dieta 😉Takze problem by som nevidela v baleni.

salamistka
3. nov 2022

@ma vedel sa s takými vyviazanými nožičkami ľahko pohybovať? moja dcéra je už teraz dospelá, ale aj naša pediatrička v tom čase mi potvrdila, že to mohlo spôsobiť oneskorenie v niektorých etapách...chodiť začala ako 13 mesačná

lucopeda
3. nov 2022

Pouzivala som latkove plienky cize sirsie balenie bolo automaticke.

salamistka
3. nov 2022

@lucopeda aj my, dve látkové plienky, na to poštolkové nohavičky

ma
3. nov 2022

@salamistka tiez bol v postolkach, nemal problem s pohybom, praveze bol az prilis aktivny. To mu ostalo aj v dospelosti😂

kacero007
3. nov 2022

U nás sa ide 1.x k ortopédovi, keď má bábo mesiac. Pri dcérke sa ma Dr. opýtal, či som balila, ja že nie. On mi povedal, že vo väčšine prípadov to nehrá veľkú rolu, no pri 1% detí áno, a do toho jedného percenta sme spadali my. Ami bola moc veľká, v bruchu mala málo miesta, atď, no mala takmer vyklbenú nôžku tak sme išli na RTG, či to vieme zvrátiť len abdukčnou perinkou, alb bude nutné iné riešenie (operácia, remence). Našťastie sme to "ustáli" len s tou perinkou, no nedávala som jej ju na 20 hodín, mala prestávky. Klbiky sa ustálili v 5 mesiacoch a odvtedy je už super 🙂

tamvtme
3. nov 2022

nebalila som, az po sone klbov nam kazali, balila som nasiroko potom 2 mesiace a upravilo sa to

zuzanalila20
3. nov 2022

@kacero007 Aká veľká bola dcérka pri narodení a koľko meriaš ty? Len ma to zaujíma na porovnanie 🙂

angel993
3. nov 2022

Nebalila som, kĺby dozreli a upravili sa aj bez balenia naširoko. Akurát mladšie dieťa som nosila v šatke a tam je poloha kĺbov ako pri balení naširoko.

zuzkaemmka17
3. nov 2022

Vramci novorodeneckeho skriningu novorodencov sa robi aj USG bedrovych klbov, tam ortoped jasne podla nalezu zhodnoti a napise ci je alebo nie je potrebne balit nasiroko.

euka210
3. nov 2022

Pouzivala som latkove plienky, takze 1 plienku som dala. Ale po prvej kontrole uz nie, ked bolo vsetko ok.

mvagusta
3. nov 2022

Balila. Prvu som rodil v CR a tam hned v porodnici jej pozreli klbiky a balila som 6tyz. Potom som sla na na SVK na nozicky jak sa klasicky chodi a bolo vse ok. Druhu som rodila v BA, a balila som ju obdobne ako prvu,do prvej navstevy “noziciek” a hotovo. Viac nie.

veronikanika28
3. nov 2022

Nebalila som od narodenia. Keď išla dcérka na vyšetrenie kĺbov bolo to až na abdukcnu perinku. Ale našťastie všetko bolo potom v poriadku. Sestra má tri deti a nemusela asi jedno balit naširoko.

matkahelka
3. nov 2022

treba si hlavne nastudovat, preco sa davno balilo nasiroko kazde dieta. lebo neexistovalo usg klbikov a vsetky deti boli nonstop stlacene v perinkach, co tym klbom vobec neprospieva. dnes uz vieme, ze sa bali nasiroko len vtedy, ked ma dietato na usg nalez a teda ortoped povie, ze na siroko treba balit

lenja123
3. nov 2022

@zuzkaemmka17 prečo si to myslíš?

hrvn
3. nov 2022

Ja som balila občas, ortopéd po náleze povedal, že by sa to balením naširoko malej aj tak neupravilo, takže riaď sa tým čo povie ortopéd... Malá mala 2 mesiace na 23 hodín ortezu... Ale tak každopádne rozhodnutie je na tebe, tvoje dieťa 🙂

jannka89
3. nov 2022

Je aj usmernenie MZ SR, ktoré preventívne balenie na široko neodporúča

zorkahorka
3. nov 2022

Ako mi odporucili. Tebe ako kazali?

mata0076
3. nov 2022

Nebalila a klbiky boli na jednotku. Uz samotna pamperska je akokeby nasiroko (vyjadrenie znameho ortopeda). Preto sa robi kontrola po 1.mesiaci a tam ortoped urci ci treba alebo netreba.

ell_mala
Autor odpoveď zmazal