Budúce mamičky - nerobte rovnaké chyby ako my
Ahojte,napadlo ma vytvoriť túto diskusiu ako malé varovanie pre budúce mamičky,aby sa vyvarovali chybám,ktoré sme my - už mamičky - robili alebo robíme...Veď sa aj hovorí: "Hlúpi sa učí na chybách svojich,múdry na chybách druhých!" 😀
@zuzanockamt jasne to viem, preto vravím o malej klokanke...blbost
@rora Všetko súhlasím, iba u nás idú práve plyšové hračky bez zvukov a svetielok. Malý je na nich hróóózne zaťažený, najmä tie, čo majú veľké nosy - to chodí po byte s hračkou v puse a žužle jedna radosť 🙂 - dostali sme do daru toho hrajúceho psíka, ak krtka, čo hrá a tancuje po podlahe, no zvuky ani netreba, hlavne že môže ožužľať ich nos 🙂 - čiže ako ktoré dieťa 🙂.
@zuzanockamt - ja som mala satku a neskor aj ergonomicky nosic, ale skor na von, doma som s nim nic nespravila 😒 varenie a zehlenie mi prislo nebezpecne, ked som jedla mi padalo na babo, vesiak na pradlo mame na okne, takze by som sa nevyklonila... 😉 no a ako som drobna, tak aj pri umyvani riadov som poriadne nedociahla a obcas opierala babo o linku...
@mates22 - mne kamaratka hovorila o monitore podobne ako ty - ze je to hadam najdolezitejsia vec... ina kamaratka povedala, ze maju doma ale nepouzili - nakoniec sme nemali a ja som teda nejak nervozna nebola... asi zalezi od konkretnej maminky
nech mam akokolvek malo penazi, nekupovala by som kocik, ktoremu sa neotacaju predne kolieska... da sa kupit lacno aj kocik s otocnymi a je to neporovnatelne pohodlnejsie (iba ak na spanie na balkon). casto take byvaju vanicky, pocula som, ze vo vanicke je babo chvilu... my sme vanicku vyuzili viac, ako sportak... urcite intenzivnejsie
užívať užívať a ešte raz užívať si všetko, čo sa dá, kto chce horu pekného oblečka, nech ho má, kto chce hračky, nech kúpi, kto nechce, nech má z bazáru...
Užiť si každú minútku všetkých tých milých vecí, nákupov, parádení, aj zbytočností...tak neskutočne to letí, sú to jedinečné okamihy, ktoré zažijeme toľko krát, koľko detí chceme....(1x? 2x? 3x?..) a pri prvom je to naj, krásne a čarovné a nikdy sa to opakovať nebude....
Nedajte na žiadne dobré/zlé rady, robte tak, ako chcete vy, v tajnom kútiku vášho srdca...🙂 🙂 🙂
Ja si malú užívam..a ak by som niečo mohla zmeniť, užívala by som si ešte viac 🙂
obecně podle mě, nejde tady psát, co je zbytečné a co ne, pro každého je to jiné. Moje dcera jako mimi spinkala v pytli, milovala nošení v šátku a houpání v lehátku ............ můj syn nesnese přikrývku ani pytel, houpání v lehátku neměl rád, rád ležel na zemi na hrací podložce a v šátku sice v krizi vydrží, ale mnohem raději má kočárek. Dcera spala v postýlce do tří let, syn se tam ani neohřál a pomalu hned z koše šel na velkou postel a dodnes má postýlku jako strašáka, nesnášel a nesnáší jí. A tak dále 🙂. Ovšem chůvičky, monitory a podobné - tedy věcičky pro maminky a jejich klid, tak to mi zbytečné nepřijde, i když jak píše @bosacka záleží na povaze každé z nás a také životních zkušenostech, já u dcery dostala monitor už v porodnici (tenkrát to nebyla ještě běžná věc, že jí má každé miminko v postýlce), protože mi modrala a vynechávala dýchání a pak jsem s ním odcházela na zapůjčení, takže u syna jsem si už nějak nedokázala představit, že by ho neměl 🙂. A ještě jsem si vzpomněla, čelový teploměr, na ten taky nedám dopustit, ale asi je to hodně o štěstí, narazit na spolehlivý kousek 😉
Ahojte pridam sem moje nazory, co si myslim:
1. snazte sa babatko kojit ..nazory, ze po cisarskom sa nevytvori mlieko je blbost.. babatko prve dni nie je stale s vami tak si ho nemozte prikladat..ale mozte si odsavat mliecko a ked budete s babatkom, stale prikladat a prikladat cim castejsie tym lepsie..ono sa potom to mliecko spusti.. a nezabudnut jest, nestaci pit len tekutiny, aby mliecko malo aj ziviny tak zato sa treba najest...
2. odsavacku mlieka som nepouzivala, lepsie sa mi odstriekavalo rukou
3. to, ze dudle sa nemaju pouzivat kvoli tomu, ze babatko potom menej papa, je blbost.. potom sa radsej odnauci od dudla ako od cmulania prsteka
4. cervene snurky - netreba verit na povery.. blbost.. ked babatko boli brusko tak place, ziadna snurka nepomoze..ani keby ich malo na sebe desat
5. NIKDY nenechat dieta vyplakat sa.. dieta potrebuje citit lasku, 9 mesiacov bolo v brusku, potrebuje citit materinsku lasku
6. oblecenie kupovat nie 0-0m , ale radsej 0-3m lebo dietatko rastie rychlo prve mesiace
7. kupat babatko kazdy den - ja som sa toho riadila, aby malo babatko svoj rezim, po vecernom kupeli spanok
8. neporovnavat svoje dieta s inymi detmi.. napr. kamaratkine dieta uz same sedi bez opory a moje nie.. alebo kamaratkine stvornozkuje a moje nie... kazde dieta je individualne a vsetko sa nauci..niektore deti skor, niektore neskor
tak toto ma narychlo napadlo 🙂 ked ma este nieco neskor napadne, dopisem
ještě mě napadlo, odkdy se dává dudlík, hned od začátku?
@1katkas jjj suhlasim ja zas pridam moju skusenost k tomu dudliku:ja som povodne nechcela davat dudlik vobec a tak si to odniesli moje prsia na ktorych boli mali prisati skoro nonstop tak po tyzdni ma tak boleli a boli az ruzove ze ked sa prisaval tak som az plakala, dala som dudlik a bol pokoj on si kludne cucal a mne sa dostavali prsniky znova do poriadku inac neviem neviem ako dlho by som to vydrzala...a maly papka pekne aj ked cmula cumlik nepostrehla som zeby sa nechcel prisat alebo zeby papal menej...a k ruckam momentalne mame take obdobie ale cumlik nepomaha prosto ho vypluvne a hotovo, cumle si rucky , ked mu ho dam do sekundy je vonku...neviem uz co s tym mam robit ale nepaci sa mi to, radsej by som bola aby si cmulal dudlik lebo od toho odnaucim ale ako odnaucim od cmulania prstekov netusim 😒
no a co sa tyka kupania: v porodnici mi tiez vraveli ze staci kupat kazdy druhy den, kamoska mi to tiez vravela ze ona kuplala kazdy druhy, lenze hold kazde babo je ine, ona ma dievcatko a ja chlapceka ktory je buclo hoc je len na MM, mal vysoku porodnu vahu, ked ho neokupem jeden den tak sa mu pod pazuskami spravia zapareninky a pod krkom tiez...a aj ked ho poutieram s namocenou plienkou tak to nepomoze, a uz ked ho mam vyzleceneho tak ho supnem do vody, on ma radost (pokym ho nevyberiem) a ja ho poriadne umyjem :D. a potom uz vie ze sa ide spinkat lebo je okupkany. ako zo zaciatku to bola katastrofa ale ked si zvykol bolo vsetko dobre, teraz napr.mam pocit ze niekedy on sam uz o osmej caka ze kedy sa ide kupkat :D si myslim ze kazda mamicka najlepsie vie co jej babu vyhovuje.
a k plakaniu: ja som nikdy nemala srdce ho nechat plakat, lebo ako vravia mudre stare mamy sak to mu neuskodi. som ho pekne vzala na ruky alebo sa s nim pomojkala a bolo dobre.prosto potrebuje citit mamu aby vedel ze nie je sam 🙂
ja som napr.urobila pred porodom chybu ze som si kupila par veciciek ktore mi odporucila znama ze toto urcite vyuzije ze bez toho sa nepohnes a teraz mi len stoja v skrini, lebo cuduj sa svete da sa to aj bez toho..takze pri druhom uz budem mudrejsia.
@evka2011 přesně tak, dudlíka zkoušej když to bude potřeba, ono to potřeba bude, ale některé děti to uklidní a jiné spíš rozčiluje. Třeba moje děti dudlík nechtěly, ani jeden - dcera teda si ho občas vzala, podumlala asi tak pětkrát až desetkrát a vyplivla a synátor ho nevzal do pusy vůbec (to jsme dokonce zkoušeli různé tvary i materiály, protože on byl děsně uřvaný miminko). Ale zase sme neměli problém s odnaučováním 🙂, paleček si dumlal asi 2 měsíce kolem roku a půl a pak sám od sebe přestal.
@evka2011 ja som dala malemu dudlik ked som videla ze sa uz len hra s prsnikom a nepije (ale to az potom ked ma boleli prsniky lebo bol nonstop prisaty a potom stale grcal), chcel si len tak cucat...ked zaspinkal tak ho sam vypluvol.ale ako povedala @jancip tak zalezi od babatka, niektore babo nechce dudlik vobec..teda aspon tak mi vraveli niektore moje kamosky
@1katkas souhlasím celkem, jen s dudlíkem je to tak, že ne každé miminko ho chce. A k tomu koupání, my máme exemika a ti se koupat nesmí každý den, ale jinak souhlasím s režimem, u nás se chodí spinkat pravidelně ve stejný čas a předchází tomu vždy stejný rituál, jen na střídačku jeden den koupel a druhý jen omytí 🙂
@svetlusska neboj, on si ten prstík přestane dumlat, já taky měla tendenci to hrozně řešit, když ho měl v pusince imrvére, chtěla jsem i nějaké ty hořké kapičky dávat, ale doktorka říkala, že do dvou let to nemá cenu řešit a měla pravdu, po intenzivním dvouměsíčním dudlání palce najednou jako když utne...
@mates22 @svetlusska snad to cucání prstů není dědičné, já jsem to vydržela jako malá dost dlouho a pak jsem si pěkně užila se zubaři 🙂 díky všem za rady!
@zuzanockamt pises, ze v postielke takmer nespaval - kde potom? pri vas?
My koupeme každý 3. den. Jen když jsou vedra, tak častěji. Prostě fakt je vše individuální. A k těm rituálům a pravidelnému usínání..ani to není tak jednoznačné.....Třeba teď se v jedné knížce dočítám, že pravidelný režim se miminkům snaží nastolit jen západní kultura, v těch přírodních se vše řídí potřebami dítěte....takže ono fakt není nic černobílé a každá maminka se musí se vším poprat sama a najít si to, co vyhovuje jí a jejímu miminku.
baby, super tema, dakujem za cenne rady. Len sa zacinam obavat, je jedna z mala veci, kt. sme kupili, - sada flasiek Avent mi mozno bude na nic :( Vlastne tak trosku aj dufam, ze aspon male nebudu potrebne, kedze by som rada kojila... hm... bazar to isti (?) 😀
@anculala ano, samozrejme, ze pri nas 🙂 ... a este stale tak spava 🙂
@anculala Já třeba taky plně kojila, ale lahev avent jsem využila. Koupila jsem teda jenom jednu... Nám laktační poradkyně na kurzu radila, že je dobré mít v mrazáku schované tři dávky odstříkaného mléka. Dala jsem na rady a hodily se. Odstříkávala jsem teda ručně bez odsávačky a byl to opruz, hlavně ze začátku, když to ještě moc neteče. Uschovávala jsem v sáčcích od medely, které jsou trochu dle mě předražené. Nicméně když byly růstové spurty, člověk vytáhl z mrazáku dávku a alespoň v noci se trochu vyspal (přes den se samozřejmě snaží kojit co nejčastěji, aby se mlíko co nejdřív vytvořilo). Taky jsem pak chodila jednou týdně na hodinku na španělštinu, kdy hlídal tatínek, občas člověk vyběhl do města třeba jenom do obchodu bez dítěte... No prostě bylo fajn vědět, že kdyby se něco stalo a já se zpozdila (třeba se pokazila tramvaj...) tak dítě doma strádat nebude. Takže ano plně jsem kojila a i přes to dítě jednou dvakrát do měsíce lahvičku dostalo (a mělo v ní mé mlíčko).
asi trosku od veci - ale neda mi nespytat sa - co pracie prostriedky? Kupovali ste si nejake specialne "sensitive" pracie prasky vhodne pre deticky alebo stacili normalne? (a samozrejme zehlenie)
@anculala zatial by som pouzila normalka prostriedok, aky pouzivas na vase dospelacke pradlo a na 60ke vyprala detske vecicky. Ak by babo malo nejaky ekzemik alebo nejake derma-problemiky, tak potom by som to riesila, lebo tak ci tak to zistis, az ked bude babo na svete 😉
PS: a nie je to od veci, si zodpovedna buduca mamina 😉

@evka2011 tak to nemůžu posoudit, my už chůvičku měli po dcerce, takže to jsem v hledáčku neměla 🙂 ....nanny určitě dobrá, jen ta deska se mi prostě zdála malá a já měla ten monitor v postýlce až do jednoho roka a to už malej cestoval a ta jedna deska by to nepobrala, proto sem volila ten baby sence, že to má dvě propojitelné desky. každopádně přeju šťastnou ruku 😉