Capnutie po zadku
Moj syn je vtakzvanej faze vzdoru...občas mi prejde trpezlivost,hlavne ked ma bije a capnem mu pozadku...niekde som čitala članok,že dvojročne dieta si to zapamäta na cely život a je to pre neho velmi ponižujuce...ked ma udrie a ja som nahnevana alebo smutna tak sa mi ospravedlnuje a udobruje si ma....ale napriek tomu to robi stale znova...ked ho zato udriem aj ja tak to zaberie a posluchne ,ale vidim na nom že je smutny ztoho a večer sa stažuje manželovi....aky mate nazor na to vy ?
a ako je to prislovie ...hm neviem presne ,ale tie co sa tu najviac buchaju do prs ake su knizkove mamicky a nezakricali a necapli ,tak tie to robia pravidelne a tu vypisuju nieco len pre ich dobry pocit....ja viem ze som dobra matka moje dieta je jedno vesele usmievave rozumne chlapciatko a to capnutie po plienke ci po ruke mu nezaskodi a takisto nema so mna strach ..🙂 takze tvrdte si co chcete objimajte deti ked su zurive ja si urobim po svojom 🙂 😀
sledujem diskusiu od zaciatku a dost drsne sa to tu zvrhava.... 😒 my sme od nasich dostali po zadku a v puberte padali aj facky a dodnes sme so surodencami rodicom vdacni za vychovu,lasku a vsetok cas,ktori nam venovali.
Moji rodicia od svojich tiez dostali a ich rodicia urcite tiez a myslim,ze to na nich nezanechalo ziadne stopy 😀
Podla mna tvrdenie,ze capnutie po zadku su utoky na dieta mi pride absurdne.....moj manzel od otca dostaval bitky remenom ....co podla mna uz nasilie je a aj tak milacik tvrdi,ze horsie znasal,ked mu otec vykrikoval,ze je parchant a ze nikdy nic z neho nebude.......nasledky na manzelovi to zanechalo.......takze srovnavat capnutie po zadku a fyzicke a psychicke tyranie mi pride ako pliest hrusky s jablkami.Podla mna ked rodic miluje svoje dieta a dava mu vsetku svoju lasku,tak to dieta pochopi,ze si po zadku zasluzilo......tolko moj nazor.
@ritusuk nestaci si nieco najist na nete.musim ta sklamat,ale na sk plati zakon z.r2009 o socialno-pravnej ochrane deti a soc.kuratele.bol novelizovany kvoli zosuladeniu s nariadenim vyboru ministov rady eu o zakaze telesnych trestov.v zakone v §7 sa uvadza zakaz vsetkych telesnych trestov.takze odporucam matkam do pozornosti precitat si znenie tohoto zakona ako aj dohovor osn o pravach dietata .tam je definicia trestu.a budu mat jasno vo veci.aspon dufam.ak im uz nie je jasne,ze matka by nemala sposobit svojmu dietatu bolest umyselne.ak ked si mysli,ze ho to´´vychova´´.
ale ako vidiet na sk este myslenie v tejto veci zaostava za vyspelym svetom.aj zakon predbehol vychovu v tomto smere. co je smutne.
@alice107 http://aktualne.atlas.sk/telesne-tresty-deti-do...
Starsi clanok, ale stale plati, nie?
;Ministerka však ubezpečuje, že rodičom nebudú hroziť tresty za symbolické výchovné "po zadku". Takého niečoho sa podľa nej nemusia báť. Tomanová ani neočakáva, že by v tomto smere mohlo dôjsť k zneužívaniu zákona a bezdôvodnému trestaniu rodičov.
Aj riaditeľka Slovenského národného strediska pre ľudské práva Anna Zachová pre Aktuálne.sk pripomenula, že zákaz telesných trestov ešte nie je expresis verbis zakotvený v zákone o rodine. Takže "výchovné po zadku," ak nejde o týranie podľa trestného zákona alebo hrubé a ponižujúce zaobchádzanie s dieťaťom, by nemalo spôsobovať rodičom nepríjemnosti.
Pokial viem, nic sa nemenilo, oprav ma, som len laik...beham po nete, lebo ma to vazne zacina zaujimat.
Nezda sa mi doveryhodnost tychto udajov. Dokonca tu v Anglicku, podla zakona RODIC moze pouzit telesny trest na dietati, tento vsak musi byt PRIMERANY, rodic nesmie pouzit ziadne ine nastroje napr. varechu, len ruky, lebo tymto sa moze tento trest a bolest znasobovat ( a neviem ake podmienky su tam este. Ak je to v ramci DISCIPLINY dietata a nie za inym ucelom je to v poriadku. Uplne ine to je u cudzich osob, ucitelov, au-pair, nanny ti nesmu v ziadnom pripade pouzit ziadny telesny trest na dietati. Zakon, sudy prihliadaju na zamer, pohnutky, bolo to za ucelom discipliny, bolo za tym nieco ine..
Samozrejme sa to moze vymknut spod kontroly a dietatu je ublizene (napr. ze dieta ma cervene otlaky, modriny) to uz v poriadku nie je, a moze sa to posudzovat ako trestny cin...
Realita je taka, ze vacsina rodicov sa uz telesnemu trestu vyhyba a nedoporucuje sa vobec. Ja sa tomu tiez vyhybam.
No neviem, ze na Slovensku by sme boli v tomto popredu? To by 80% rodicov bolo pozatvaranych
zlé psychické zaobchádzanie je 100x horšie ako capnutie. Aj dospelého viac bolí ak mu niekto ublíži citovo, to asi radšej jednu dostať....
- poznám jednu, čo svojmu malému nadáva do buz...tov a podobne a ten malý má asi 6r a vidieť na ňom, že mu to ubližuje...je tam toho viac, no asi by radšej dostal bitku, keď niečo urobí ako stále pociťovať matkine slovné útoky na jeho sebavedomie ☹ ... to, že mu ani pusu nedá, to je už na dlho...je to tam komplikované, no je to ťažké už len pozerať na to.....
- ja aj pokričím, aj capnem, no malý vie, že keď má problém tak môže za mnou prísť. To je hlavné, aj keď to dieťa s rodičom skúša "cvičiť" a ten môj je extra prípad, tak stále je ono dieťa a ja rodič. A ako rodiča ma aj berie. To bude mať len 3 tento mesiac. Hrá sa na dospeláka a napodobňuje ma (skúša si dirigovanie na mladšej sestre typu "no no papať rukami" "to je maminkine nechytaj" a pod... no on robí opak 😀 😀 😀
- na druhej strane, v noci zo sna uteká ku mne do postele, ak spadne ide ku mne, ak niečo nevie vyhľadá mňa a to je ten dôkaz toho, že niečo asi robím dobre nie? To, že sa ma to dieťa nebojí, že sa ma nestráni, ale príde s problémom za mnou, lebo vie, že aj keď spraví niečo zlé a prizná sa (rozbije tanier a pod), tak vtedy mu neurobím nič, ale vyriešime to kľudne. Aj do budúcna je to dobré, lebo nebude predo mnou (dúfam ak to takto pôjde ďalej) nič tajiť, ale zdôverí sa a vyriešime 🙂
- takže môj názor: capnúť, no treba vedieť kedy áno a kedy nie
- teraz možno poviem taký príklad, že sa Vám hlava zatočí, no asi to bude najzrozumiteľnejšie...
máte psíka (šteniatko) a chcete, aby ku Vám prišlo, no ono nejde aj keď ho voláte... mnoho psíčkarov ako som si všimla, chytí psa a potom ho hneď zbije, so slovami "čo ku mne nejdeš, keď ťa volám".... a divíte sa???
veď kto by prišiel ku niekomu, kto kričí, má nervy a pritom už viete, že dostanete???? práve naopak, chytiť, no nebiť, nabudúce príde sám, lebo vie, že sa mu nič nestane... pri takomto jednaní skôr ten pes utečie, lebo sa bude báť prísť aj keď majiteľa miluje, no bojí sa ho...
toľko môj názor a vysvetlenie môjho pohľadu na rôzne situácie 😉
@alice107 A aby mi niekto nezazlieval, ze fanaticky tvrdim len svoje, tu je presne to, co tvrdis ty; mala by si to precitat kazda mamicka, ktora sem zabludila alebo ktora by sa chcela este vyjadrit k teme
@alice107 táto téma ma zaujala len kôli Vašim príspevkom, nebudem Vám písať aký obraz som si na základe vašich príspevkov spravila...neustále sa oháňate tými istými argumentami o telesných trestoch a ostatné bláboli. Ukrižujte ma môjmu dietaťu dám po zadku keď si zaslúži. Neskúšajte ma za to nazývať zlou matkou ani agresívnou pretože sa dokážem dokonale ovládať a kontrolovať...každú maminu tu urážate, narážate na to ake sú to zlé matky a že si nezaslúžia byť matkami. Kto Vám vôbec dal na takéto niečo vysloviť právo???Myslím ,že Vaša mentálna kapacita je na veľmi nízkej úrovni, keďže neviete adekvátne diskutovať ale len urážat. Moji rodičia sú stará škola dostávala som po zadku a výsledok? nie nie som zakomplexovaná, agresívna a neviem podľa Vášho usadzovania aká ešte nadovšetko svojich rodičov ľúbim a viem, že som si zaslúžila to "capnutie" 21 rokov cvičím 6 rôznych bojových umení a nikdy som to vo svoj prospech nevyužila, druhý výsledok mám vyštudovanú medicínu takže tiež som neskončila na drogách alkohole koli capnutiam po zadku. Takže aj napriek tomu, že mi moji rodičia dávali po zadku svoje dieťa netýram pretože capnutie po zadku nie je týranie a ako ste vraveli ze začina to capnutím???no neviem naši sa nikdy neznížili k žiadnym telesným trestom. A "múdraˇ"cudzia osoba zasahovať a rozprávať, že takú matku treba sledovat uradom detskeho kuratora tuším by to bola jediná výnimka v mojom živote kedy by som zúžitkovala techniky bojového umenia 😀 Pretože ženy ako ste Vy ma vrcholne ale vrcholne iritujú...
ja sa mojim rodicom mozem podakovat, ze ma capli po zadku, resp. obcas aj facka vyletela, bola som vzdy tvrdohlava , inu moznost nemali, ale trest vzdy bol opravneny.Vtedy, ked ja som bola pubertacka prisli na Slovensko prve drogy, zial 90% mojich kamaratov skoncilo na drogach, ja som ich nikdy neskusila, nefajcim, vystudovala som na UK vedecky smer organicku chemiu, mam peknu rodinu, za vsetko mozem dakovat len a len mojim rodicom a starym rodicom, su to velmi slusni ludia, takze laskavo ich neurazajte a nevyhrazate sa ludom, ktori chcu len dobre svojim detom.
@petronesa suhlasim
suhlasim s @petronesa niektore nazory su na hlavu postavene neda mi nereagovat taktiez malemu capnem po zadku a nik nema pravo ma odsudit kazdy nech vychovava deti podla svoho gusta 😉 my ako deti sme taktiez dostali obcas preplesk ked sme si zasluzili a sme tu prave nedokoazem pohopit ak sa da stale upozornovat a vychovavat "slovne" mam v okoli maminu uz 10 rocneho sy\na nikdy ho necapla vzdy len prosim ta nerob,nechaj to s anesmie terza??? s prepacenim jej o chvilu nase..ie na hlavu ako s aknej sprava.. nech si kazdy riesi situaciu sam zo sebou a nie hned pisat ze kto dal dietatu po zadku tak je nasilny a chuda dieta neviem aku bude mat traumu 😀 to ja by som musela uz byt niekde v kazajke 😀 ja tiez hodim na zadok a nehanbim sa zato a uz vonkoncom sa nepovazjem za zlu matku alebo ze som zlyhala to je vonkoncom trapne...tod moj nazor nie ze ma za to ukrizujete 😉
ako sa opovažujete capnuť po zadku svojmu dieťatu !!! socialku na Vás 😀 😀 nech vám deti po hlavách skáču ale capnuť neexistuje nasilničky 😀
@sasena033 suhlasim, aj ja som ako dieta dostavala vyprask a myslim, ze mi to viac pomohlo ako ublizilo. Teraz sa na tom s nasimi smejeme, ze som hovorila ze svoje deti nikdy nebudem byt. Ale proste niekedy sa fakt inak neda, po skusenostiach teraz staci len varechu ukazat bez zasahu a pomoze. Moj 3-rocny chlap je teraz naozaj v katastrofalnom obdobi vzdoru, pred rokom som kazdemu hovorila ake uzasne poslusne dieta mam a teraz je vsetko hore nohami.
necapem moje deti a neskacu mi po hlave 😉 je to ponizujuce ked capete svoje deti,mne capli tiez nasi a nemyslim si ze tym nieco dosiahli,bolo to pre mna ponizujuce a nenavidela som ich za to,a ked som bola mensia vo veku mojich deti,nemyslim si ze som to chapala ked mi capli.Dohovarat,dohovarat,capnutim mamicky nic nenaucite 🙂 😒
ja som tiez svoje baby obcas "capla". a teraz ked su v puberte, aj teraz sa im sem tam ujde nejaky ten "buchnat", ale je to viac menej v ramci srandy. akoze autorita som ja!!)) a moje baby mi nepovedia inak, ako maminka. dokonca ich kamaratky ich obdivuju, lebo ked o mne rozpravaju medzi nimi, neoslovia ma inak, ako moja maminka. a aj mi skoro kazdy den povedia, ze ma lubia. a viem, ze ak nieco od nich potrebujem, nikdy mi nepovedia "nie". takze keby som sa ich spytala, ci maju pocit, ze som ich tyrala, asi by ma vysmiali. schvalne sa ich idem spytat.
vysmiali ma..
ked sa buchnutie po zadku berie ako fyzicke nasilie, tak kricanie po detoch je psychicke nasilie?????
ja osobne si pamatam z detstva, že som radsej dostala po zadku, ked som urobila nieco zle, ako ked mama dostala "vychovny zachvat 😉 " a ked som nieco urobila zle, tak mi to cely den vysvetlovala a pripominala..ale je pravda, že tak som o vnimala tak od tych 6 rokov..
teda ja som radsej bola za to, dostat na zadok, ved som vedela, že robim nieco zle..ako celu hodinu pocuvat zdovodnenia, preco a zaco to bolo zle....
Vsetky co ste si dovolili svoje dieta capnut po zadku ste tyranky, nemate pravo na deti, a prestudujte si zakony! 😎 😎 😎
@maranat myslim si, ze niekomu povedat, ze je tyranka zato ze plesla svojmu dietatu po zadku je chore! tyran je ten, ktory svoje dieta mlati hlava nehlava a nie capnutie po zadku. takuto kravinu som este nepocula! ja ako dieta som tiez dostala par capnuti, necitim sa ze by som bola tyrane dieta a s mamou mam velmi, velmi dobry vztah. je to jednoducho sposob vychovy, ked slovne nic nezabera.
toto je nailie a týranie https://www.facebook.com/photo.php?v=3223212378...
a nie výchovná po zadku ktorú dieťa ani necíti !!!!
@jurkovamiluska nerozculuj sa, vsak to su slova najlepsej matky co tu prispievala, nie moje 😀
@alice107
ahojte, "capnut ci necapnut" po zadku... to je otazka. 😉 U niekoho to moze mat vychovny ucinok u niekoho opacny a moze vyvolat agresivitu. Asi mam stastie, pretoze svojho syna nemusim capat. Zato mu capla ucitelka v skolke, tyzden po tom co nastupil do statnej skolky. Bola som z toho dost mimo, syn tiez. Dostal za to, ze nedaval pozor, ked ucitelka detom vysvetlovala ako sa obliekaju ponozky. Matko sa pozeral do plafona a nedaval pozor. S ucitelkou sme si to vysvetlili a s Matkom tiez. Odvtedy nevie co je to capnut po zadku.
Mam susedku, o rok mladsiu od nasho Matka, je dost ziva, dokaze byt neposlusna az protivna, rodicia na nu kricia, biju. A ona? Ked jej otec capne, ona chmatne hrablicky a tresne ho, capne jej zas a ona tiez, krici, reve. Ma to vychovny ucinok? Alebo to capnutie vyvolava agresivitu. V jej pripade to druhe, pretoze bije deti, povazuje to za samozrejmost.
Pamatam sa velmi dobre, ako nas bil otec. Kazdy priestupok bol odstupnovany, dostavali sme varechou po zadku. Ked som tak dostala, musela som ist klacat do kuta, tam som zurila, v ten moment az nenavidela a citila som sa strasne ponizene. Tiez si pamatam, ked som bola na gymplackom plese a miesto o 2. v noci som prisla o 3. Mama mi vrazila jednu hned medzi dvermi. A to som bola dospela. Vysledok? Vsade chodim na cas, pripadne skor, neznasam meskanie, netolerujem ho. A svoje dieta nebijem, pretoze napriek veku si tie bitky velmi dobre pamatam, hlavne to ponizenie, bezmocnost sa branit. Aj ked som bola capnuta, svojich rodicov nadovsetko milujem. Bola taka doba a ja poriadne cislo 😀
@ritusuk no praveze jej byt tiez mohol niekto poriane "symbolicky" nacapat par vychovnych po zadku 😉 som zvedava ci by na toho dotycneho tiez platilo to, ze by mu to tiez nemalo sposobit neprijemnosti ako napr. trestne oznamenia a precin ublizenia na zdravi, a pod. 😉 ale u deti to je ine, dieta sa nevie branit 😉 pocuva od strachu, v inom pripade sa smeje rodicovi do oci 😉 to je teda vychovny ucinok 🙂
z vyssie spomenuteho linku:
Telesným trestom je každá akcia na potrestanie dieťaťa, ktorá by sa považovala za nezákonné napadnutie, keby bola namierená proti dospelej osobe. Dospelí dokážu veľmi tvorivo vymýšľať špeciálne výrazy, aby miernili svoj nepríjemný pocit z udierania dieťaťa – capnúť, plesnúť, donner des fessées, picchiare, dar un azote. Ale pre dieťa to všetko znamená len jedno – násilie.
Výbor pre práva dieťaťa, orgán monitorujúci plnenie Dohovoru OSN o právach dieťaťa, zdôrazňuje, že ochrana ľudských práv si vyžaduje zákaz všetkých telesných trestov vrátane tých najmiernejších a zákaz každého iného
krutého alebo ponižujúceho trestania. Vo svojom všeobecnom komentári (autoritatívnom výklade povinností štátov vyplývajúcich z Dohovoru o právach dieťaťa), ktorý výbor vydal v roku 2006, definuje telesný alebo fyzický
trest ako:
akýkoľvek trest, pri ktorom sa používa fyzická sila s úmyslom spôsobiť hoci len miernu bolesť alebo nepohodlie. Vo väčšine prípadov ide o udretie („capnutie“, „plesnutie“, „buchnutie“) detí rukou alebo iným prostriedkom – bičom, palicou, opaskom, topánkou, varechou atď. Patrí sem však napr. aj kopanie, trasenie alebo strkanie detí, škrabanie, štípanie, hryzenie, ťahanie za vlasy alebo za uši, nútenie, aby zaujali nepohodlnú polohu, pálenie, obarenie alebo nútené požitie (napr. deťom sa vymývajú ústa mydlom alebo ich nútia prehltnúť štipľavé korenie). Podľa názoru výboru sú všetky telesné tresty bez výnimky ponižujúce. Okrem toho existujú aj iné, netelesné formy trestov, ktoré sú takisto kruté a ponižujúce, a ktoré sú preto v rozpore s dohovorom. Patrí sem napr. trestanie, ktorého cieľom je dieťa znevážiť, ponížiť, pokoriť, postaviť do pozície
obetného baránka, ohroziť, zastrašiť alebo zosmiešniť.
Bitie dospelých sa nazýva napadnutie.
Bitie zvierat sa nazýva krutosť.
Bitie detí „je pre ich dobro" 😕
@hajanka to je pekne,aky odkazy nam tu davas......ale pribeh zo zivota.......moju spoluziacku na strednej mama vyhodila z domu......aj zo sestrou,co chodila na ZS.......dievcata skoncili u babky,ktora sa o nich starala a matka veselo brala pridavky na deti dalej.....otec bol v zahranici a o deti sa nestaral........kde bola socialka?Nikto sa o ne nezaujimal.V skole to vedeli vsetky ucitelky aj riaditelka.Vsetci susedia to tiez vedeli a nikto nic neurobil.Babka ich zivila zo svojho dochodku a kazdemu to mal na haku.
Kamaratka mala otca alkoholika......rozviedli sa,ALE podla susu musela mama otca vyplatit z bytu?A z coho,ked sama zivila dve dospievajuce dievcata.Boli sice rozvedeni,ale teror pokracoval dalej,kedze otec s nimi byval aj po rozvode.......kde boli zastancovia ochrany ludskych prav?
Maminu kamaratku pravidelne mlatil manzel......kym ho v afekte nezabila a skoncila vo vazeni a deti v decaku.Kde boli organi,co jej mali pomoct?
Spoluziak na strednej sa obesil,lebo otec psychicky tyral a nikto mu nepomohol......a to ma kazda skola svojho psychologickeho poradcu.....
Kolko deti chodi po veceroch po uliciach a rodiacia sedia v krcme a koho to zaujima????Nikoho.
A nejaky vybor pre prava dietata bude odsudzovat rodicov,ktori daju svojmu decku vychovnu po zadku???A bude matky,co sa o svoje deti staraju a miluju ich z celeho srdca obvinovat z tyrania????Fakt sila.
@zmrzlinka nikto ti sam od seba nepoze ked (sa) o tebe nevie, musis si sama hladat pomoc a dat o tom vediet, nemozes cakat ze vsetka pomoc sa ti dostane bez akehokolvek pricinenia, treba vediet bojovat za svoje prava a nie len necinne sediet a cakat ze raz niekto pride a pomoze mi, alebo sa lutovat a cakat na zazrak...
preto je to tolko bitych deti, tolko tyranych... lebo nikto na nich neukaze prstom, nikto o nich neda vediet, vsetci si zatvaraju oci a ziju v tom ze "to je normalne", lebo je to vychovne... a ked to uz prekroci hranice, tak maju strach sa ozvat, lebo su strachoprdi a povedia si, nech sa kazdy stara o sebe! 😔
aj o TOMTO je tato disku, lebo kazda druha tu povie "starajte sa o seba" a mne dajte pokoj, nech si kazdy robi ako chce...
a potom (aj vdaka tomu) to takto konci, ako pises 😒
@zmrzlinka no psychicke tyranie je o to horšie, že ho nemaš ako dokazať, resp. dokazuje sa velmi ťažko. Ja tiež niekedy rozyšlam nad tym, čo je vlastne psychicke tyranie??? Ono dosť ťažko sa to aj definuje, ešte hrošie dokazuje. A myslim, že čo jednemu dieťaťu môže spôsobovať psychicku ujmu, teda môže sa to klasifikovať ako psychicke tyranie, to druhe dieťa ma na haku a nevšíma si toho.....
@vejula
Prave psychicke tyrani se nejen tezko dokazuje, ale jen tezko se ho zbavuje...
Prave psychicke tyrani nema moznost obstat nikdo - nikomu se nemuze prihodit to stesti, ze by ho mel na haku... 😉
O psychickem tyrani bych mohla psat romany...mohla brat leky dozivotne a stejne se ho vnitrne nezbavim..
Psychicke tyrani mne dopropazi zivotem kazdy den, kazdou minutu..ovlivnuje me mysleni, chovani, pocity i konecne ciny...
Psychicke tyrani je pavucina- rakovina mysli, svalu, nervu, usmevu i place..
... je ji prorostle telo tak, ze telo je tvoreno nejen z masa a kosti, ale i z tyrani...
Je soucasti Tveho tela - rika se, "Jses tim, co jis..."
Ja bych doplnila, Jses tim, co ztrpis... 😉 ☹ 🙂

@aliza 🙂))) nie aby vedel ,ze ani jemu sa to nepaci,ked ho niekto capne ....