icon

Capnutie po zadku

miska22200
25. máj 2012

Moj syn je vtakzvanej faze vzdoru...občas mi prejde trpezlivost,hlavne ked ma bije a capnem mu pozadku...niekde som čitala članok,že dvojročne dieta si to zapamäta na cely život a je to pre neho velmi ponižujuce...ked ma udrie a ja som nahnevana alebo smutna tak sa mi ospravedlnuje a udobruje si ma....ale napriek tomu to robi stale znova...ked ho zato udriem aj ja tak to zaberie a posluchne ,ale vidim na nom že je smutny ztoho a večer sa stažuje manželovi....aky mate nazor na to vy ?

lenkusik
10. jún 2012

normálne som zhrozené kam sa zvrtla diskusia capnutie po zadku. Zdá sa mi scestné tu poukazovať na to, že ak capnem svojmu dieťaťu po zadku, že budem obvinená z týrania dieťaťa, preboha veď všetky sme boli deti a určite každá z nás sem tam dostala po zadku od svojich rodičov, alebo nie? Vychovávať dieťa je náročná práca, ktorá sa nikdy nekončí, deti majú rôzne povahy a na každé platí niečo iné, mať rešpekt pred svojom rodičom neznamená, že dieťa je týrané a robí niečo zo strachu, sú predsa hranice, ktoré treba od malička vybudovať, určiť čo môžeš a čo nie, aj v práci platia predsa pravidlá a ak ich nedodržíš budeš potrestaná, nie bitkou ale napomenutím, pokarhaním atď. a to je tiež týranie, preto musí dieťa vedieť toto môžeš a toto zase nie, čo je na tom, že dieťa dostane po rukách alebo po zadku keď to inak nejde, ak od malička nebude vedieť čo je správne, kto ho prevychová, kto mu dá rešpekt pred staršími a úctu k rodičom, je to smutné keď počujem ako svoje deti týrajú rodičov, ako kradnú, bijú bezdomovcov, kopú do spolužiakov, kto ich odsúdi, aj oni vtedy týrajú, a kto bude trpieť za ich činy "rodičia". Nesúhlasím s bitím a týraním detí je to smutné, že niektorí rodičia nepoznajú hranice a ich deti nepoznajú nič iné len strach a bitku, ale správne viesť a vychovať svoje dieťa sa nezaobíde bez capnutia po zadku, je to moment, ktorý si deti zapamätajú to áno, ale veď to má tak byť, v prvom rade musí vedieť za čo dostal ☹ , aby bola spojená príčina s dôsledkom, ktorý bude nasledovať, čo je na tom, dieťa si to spojí a v konečnom dôsledku predídeme opakovaniu sa. Nechať dieťa žiť neznamená, že mu všetko zakážeme a budeme ho len kritizovať, všetko mu zakazovať, ale treba ho aj pochváliť, ide to ruka v ruke, prečo dieťa pochválite ak urobí niečo dobré a na druhej strane ak spraví chybu ho nepokarhať, aby náhodou sme ho neponížili alebo neranili, v živote sa s ním nebude nikto hrať v rukavičkách a musí vedieť, práve od svojich rodičov, ak urobí chybu alebo nesprávnu vec, že bude za to nasledovať trest / napr. ak kopne bezcitne svoju mamu /. Poznám, čo je to bitka, mám pocit, že som dostala za všetko aj za to dobré čo som urobila, no mamu za to neodsudzujem, moju dcérku /3 roky/ som capla po zadku iba raz, od vtedy vie, že je to nesprávne hádzať sa o zem a riešiť niečo plačom, od vtedy príde za mnou a povie mi čo si prosí a ak to ide kúpim alebo jej to dám, ostatné veci si vysvetlíme, prečo to nemôže a prečo sú ostatné veci nesprávne, ľúbim ju nadovšetko, chválim ju za všetko čo urobí dobre ale zároveň ju upozorním na nesprávne veci. Pozná hranice, ktoré nemôže prekročiť.

vejula
10. jún 2012

@irriss ale ako určiš tu hranicu, čo je už psychicke tyranie???? Vieš, podla mna je ta hranica dosť tenka, alebo nie? Alebo sa mylim?

irriss
10. jún 2012

@vejula
zalezi co Ti dotycny tyran dela..

ja jsem poznala tyrani silneho razu..

napr.
1. strihat travnik na zahradce nuzkama na nehty 😎 atd..
2. o pulnoci na Silvestra, kdyz se vsichni raduji, musela jsem sazet cesnek, protoze pry prave pri sazbe o Pulnoci na Silvestra vyroste ten nejvetsi a nejlepsi 😎
3. strihal mi vlasy - ofinu temer az u konecku...
4. ostrihane nehty az do krve, aby dele vydrzely ostrihane...

.nerada bych si ale dnes kazila naladu vzpominkama....mozna nekdy jindy 😉 a tady je to i mimo Tema 🙂

p.s. Snesla bych byvala radeji "capnuti po zadku"😉

vejula
10. jún 2012

@irriss no tak to je jasne. Ja neviem, niekedy nad tym rozmyšlam či bolo psychicke tyranie to, ked sme prišli domov a mali sme povyhadzovane všetky veci z šuflikov na zemi, že tam bol bordel, alebo veci zo skrine. Alebo ked tatko robil revizie, či nam nechyba pero alebo pravitko, či kružitko (to boli nervy) KEd niečo chybalo nasledoval krik a museli sme hladať kym sme nenašli, lebo on nebude kupovať druhe 🤐 Na mna to psychicky dosť zle vplyvalo, ale či to bolo psychicke tyranie, to povedať neviem 😕 Ale za seba môžem povedať, že by bolo pre mna lepšie, keby mi dal za to stratene pero facku a kupil druhe, ako to dlhe vykrikovanie a hladanie aj tri krat na tom istom mieste až kym to nenajdem. To bol pre mna ovela väčší trest

lenkusik
10. jún 2012

áno je dosť tenká, dieťa treba nechať rozhodovať sa samé, ako sa chce hrať, kam chce ísť, čo chce robiť, nesmieme mu zakázať všetko, je dieťa a potrebuje sa v prvom rade hrať a spoznávať svet, aj keď sa nám určité veci nepáčia, nech to vyskúša aj samo zistí, že to je nepríjemné, hranicu budujeme postupne, nie hneď všetko zakázať, v prvom rade musí cítiť, že ho ľúbime v každej situácií aj keď urobí niečo zlé, malá napr. sama dôjde maminka ja som ti vzala nožnice, chcem strihať, viem že nemôžem, ale ja by som chcela, tak jej dám papier a strihám s ňou, a takých príkladov je veľa, ale napr. keď na niekoho začne pľuvať /najnovšia zábavka zo škôlky/ tak vtedy ju upozorním a neodíde od dotyčného kým sa neospravedlní, to je pre ňu trestom, že sa musí ospravedlniť, obháňa sa síce, že iné deti to robia, ale ona to robiť nebude. 😝

natas4
10. jún 2012

Preco v dnesnej dobe je tolko nevychovanych deti? Ako je mozne,ze je dnes bezne vidiet dieta ako krici a nadava svojej mame? Ako k tomu doslo, ze dost deti nema problem utocit a ublizovat svojim najblizsim?

Nebolo to ani tak davno, len nejakych 20 - 30 rokov, deti sa spravali inak...no cim to asi tak bolo???

Teraz je bezne, ze dieta v skole ignoruje ucitela, pripadne mu vulgarne vynada, stane sa, ze ho napadne...a rodic? Pride do skoly a zly je podla neho ucitel!! To uz co je?!?Takeho rodica by bolo vhodne "capnut" za to, ze necapol tomu svojmu dietatu, kym bol este cas

lenkusik
10. jún 2012

presne tak

natas4
10. jún 2012

@irriss zle sa to cita, nie to este preziva...je mi luto cim si si presla 😔

irriss
10. jún 2012

@vejula
Podobna situace byla i u nas...musela jsem davat skolni tasku do predsine...uz vecer..a nesmela jsem tam nic doplnit ani kdybych si jeste pred odchodem do skoly vzpomnela..uz bylo pozde, musela jsem si nest nasledky ve skole, za mou spatnou a ne vcasnou pripravu..😉 (samozrejme zbytecne)

a vyhazene supliky, skrine a vsechno nahromade jako Popelka zrni a hrach s popelem, dost dobre znam.. 😉 ale byla to ta klepsi varianta, ktera myslim do tyrani patri take.. 😎

irriss
10. jún 2012

@natas4
To jsem nechtela..aby doslo ke spatnemu cteni mych radku.(proto jsem napala jen malou cast😉 ).uz je to davno, ale nedokazala jsem prominout... ☹ beru to jako Vlastni prohru..a tak mi nezbyva nez se s tim setkavat v dennim zivote dal... 😎 😠

abbey1
10. jún 2012

Prečo si tu stále myslíte, že dieťa , ktoré nedostáva výchovné, nemôže byť slušne vychované? Ja z osobného života i z praxe poznám práve naopak, že takéto deti sú omnoho slušnejšie. Vedia prečo sa správajú tak, ako sa má. Nesprávajú sa tak len pod hrozbou trestu.
Naozaj sa dá vychovať i bez "výchovných". Tak ťažké uveriť???

abbey1
10. jún 2012

@irriss

lenkusik
10. jún 2012

ano to už je týranie, správať sa ako vojak je dosť smutné a nezmyselné bitie za každú známku, za neskorý príchod, za nesprávne slovo, je to smutné, že veľa detí tým muselo prejsť. 😢

irriss
10. jún 2012

@abbey1
Absolutni souhlas 🙂

U nas nefunguje nic pod hrozbou...dokonce bylo ve skole slohove cviceni (asi pruzkum ucitelek ohledne rodicu) 😖

Deti mely napsat, jak a za co jsou doma trestane..
Moje dcera napsala, ze ji nic nezakazuju , ze ani neni co zakazat ,- jedine co by ji vadilo, kdyby dostala jako zakaz, zavrit a schovat knizky a nemoct si cist... 😎

natas4
10. jún 2012

@irriss take nieco sa tazko odpusta...ale nemyslim si ze je to tvoja prehra

irriss
10. jún 2012

@abbey1
Jinak jeden ze spoluzaku napsal, ze za spatne znamky spi venku a mama ho zavola domu, jen az rano, aby si vzal skolni tasku..
a druhy se pochlubil, ze dostava valeckem, a ukazal i modriny..
😲

vejula
10. jún 2012

@abbey1 ono nieje rodič ktory nebije ako rodič ktory nebije. Ja teda poznam zopar plodov tej vychovy, že dieťaťu sa nič nesmie zakazovať, že dieťa dostane čo chce, a teda ked som videla ako už v dvoch rokoch dokažu zametať s rodičmi a s deťmi v kolektive... A pritom, rodičia ho nikdy ani omylom prstami nelizli, a to dieťa si tvrdo vydobijalo svoje, aj ručne stručne, lebo nechapalo, ako je možne, že sa ine dieťa hra s hračkou s ktorou sa v tom momente chce hrať ono a podobne... Ale to nieje o tom, že treba dieťa biť, ale o tom, že mu proste treba určiť hranice a hlavne ho treba naučiť, že nema len same prava, ale musi sa prispôsobovať aj svojmu okoliu

lenkusik
10. jún 2012

nie je to ťažké uveriť že deti sa dajú vychovávať bez výchovných, sú rôzne typy rodičov a rôzne povahy detí niekomu stačí dohovoriť no niektorým deťom dohováranie nestačí, ak sa to už zvrtne do ignorancie potom iná možnosť nie je.

irriss
10. jún 2012

@vejula
ano, ale @abbey1 urcite myslela, ze se jedna o rodinu a vychovu, kde se nastoli presne hranice a limity a dochazi k respektovani..bez zbytecnych valecnych autorit 😉

ty myslis Rozmazlene hajzliky😉

irriss
10. jún 2012

@lenkusik
nejen nespravne slovo, ale i nespravne polozeni ci odlozeni veci...jakmile jsem pospichala na wc po skole, odhodila tasku a nepovesila na vesak na spravne misto klice, klice mi uz vraceny nebyly..musela jsem si jit vydelat na novy bezpecnostni zamek, abych pochopila smysl poradku..kdyz jsem si vydelala na novy bezpecnostni zamek, klice se objevily presne tam, kde jsem je polozila..ale uz jsem nemela sanci je najit, protoze je otec ulovil a schoval... 😠 😠 😠
Melo to slouzit k navyku na poradek..
Nekolik bezpecnostnich zamku jsem nechavala predelavat..a vysledek?
Jsem dokonale zblbla, NIKDY nevim, kam polozim klice, i kdyz vim, ze je pokladam na spravne misto..

lenkusik
10. jún 2012

rozmaznané deti sú hlavne kvôli svojim rodičom, ak im od malička všetko dovolili len aby mali od nich pokoj nech chúdiatka neplačú tak potom sa už môžu iba sťažovať, že v 3 rokoch sa im hodia o zem, bijú ich a kopú keď niečo chcú, potom je už neskoro určovať hranice čo áno a čo nie, ide to ale veľmi ťažko.

abbey1
10. jún 2012

@irriss Som veľmi rada, že si ma pochopila správne. Bohužiaľ i ja poznám mnoho prípadov čudesnej výchovy, hraničiacej s týraním, či už priamo týrania. ☹ ☹ ☹
@vejula Ja i moje deti mám ehranice. Len sme si ich stanovili tak prirodzene bez vychovávania pod hrozbou trestu. V podstate niečo také ako trest u nás nepoznáme. Jasne, občas nakričím, pohrozím trestom. Ale napokon to vždy všetko skončí vysvetlením si situácie. A ver, že dôvodov na hnev mám pri dcérkach minimálne. Vlastne skoro žiadne. Ide aj o to, kde má rodič svoje hranice. Mnohokrát sú deti trestané za úplné banality, kde by naozaj stačilo usmerniť. Najhoršie sa mi pozerá na prípady, kde deti kopírujú správanie rodičov a sú za to trestané.

irriss
10. jún 2012

@abbey1
to mi pripomnelo usmevne historky..
manzel ma ve zvyku drzet ovladani na Tv..a tak se na nej zlobime..kdyz neustale prehazuje programy hlavne v nedeli (sport)..
Tu samou manii ma jedna z dcerek...on se ji snazit vysvetlit, ze se to nema delat 😀 😀 😀

vejula
10. jún 2012

@abbey1 ano treba najsť ten stred, aj ked niekedy je to hladanie ťažke... Ja mam zo seba pocit, že som vela krat kludna v situaciach, kedy by vybuchli ine maminky, ale mam svoje slabe miesta, ktore zas naopak nezvladam. JE to hlavne môj strach o maleho teraz už i o dieťatko v brušku. A niekedy až prehnany. Vtedy, ked sa mi zda, že sa deje niečo nebezpečne(väčšinou len v mojej mysli) stratim sudnosť a konam pudovo, teda nakričim na maleho za vec, ktoru robí, ktorej sa bojim, že je nebezpečna, pričom to tak realne možno ani nieje. No ale to je už asi do inej temy... To je proste moj strašiak, s ktorym sa pasujem už dlhe roky, a dufam, že to jedneho dna vyhram

lenkusik
10. jún 2012

no vies rodičia ťažko znášajú keď vidia deti robiť to isté čo sa im nepáči na nich, je to srandovné sledovať ako je moja dcéra tvrdohlavá v určitých veciach ak raz povie nie tak s ňou nepohne ani tank a ak jej poviem nie tak just to urobí, vtedy povie muž 3x hádaj po kom to dieťa je? pretože tým mi dá najavo, že takáto som presne ja.

alice107
10. jún 2012

@ritusuk bude lepsie ked si predsa len precitas zakon 27/2009 ciastka 13 zbierky zakonov sk.nie clanky v novinach.
potom sa dozvies o zneni §7 spomenuteho zakona ktory som ti uz raz uviedla.
nieco z jeho znenia.:ods1.kazdy je povinny upozornit organ socialnopravnej ochrany deti a socialnej kurately na porusovanie prav dietata.

odst.3.pri vykonavani opatreni podla tohoto zakona je zakazane pouzivat VSETKY formy telesnych trestov na dietati a ine hrube alebo ponizujuce formy zaobchadzania a formy trestania dietata ,ktore mu sposobuju alebo mozu sposobit fyzicku alebo psychicku ujmu.
zamysli sa nad celym zakonom a jeho zmyslom.mozno ti dojde,
preco je potrebny a preco ho NR SK schvalila.

@hajanka ti presne tiez citovala z dohovoru o pravach dietata,kde je definovany telesny trest.a prave v takej forme boli telesne tresty vyborom ministrov EU ZAKAZANE.
ja neviem preco mas potrebu dokazovat,ze neexistuje ziadna pravna uprava na zakaz tel.trestov .ak podla teba capanie po zadku nie je nasilie a ziaden telesny trest,neznamena to,ze tvoje uvahy su spravne.nie su.ani podla zakona,ani podla moralky.ale je to tvoje uvazovanie a pripadne konanie podla tvojho presvedcenia.

@irriss suhlasim z tebou ,ze prave psych.tyranie sa velmi tazko dokazuje a je o to rafinovanejsie.pretoze je skryte. ale niekedy je tazke dokazat aj telesne nasilie a tyranie.hlavne ked je okolie lahostajne.
zacina sa to nevinne.malymi capnutiami,buchnutiami,krikom a citovam vydieranim.a okolie ak vidi mlci.a dieta si nemoze pomoct same. 😕

irriss
10. jún 2012

@alice107 ale dokazat telesne tyrani muzes, nedokazes jen v pripade, pokud ty sama nechces..to je rozdil.. 😉
telesne tyrani= viditelne tyrani.. 😉

psychicke tyrani kdyz se budes snazit, aby bylo rozpoznat a videt, je mozne, ze se Ti to jeste vymsti nejakou psychiatricku lecebnou😢

anjelicek26
10. jún 2012

@natas4 - to ze su dnes deti ine, tomu fakt veris? Aj tomu, ze je to vina rodicov? Ako pardon, ale v "mojich detskych casoch" boli rodicia o tretej doma z prace, mali na nas vela casu a my sme lietali cele dni po vonku.. dnes clovek lieta z prace z vyplazenou dusickou, aby pred zaverecnou v skolke to dieta aspon stihol vybrat. Deti su odsunute pred telku, aby sa aspon ako-tak stihla domacnost. Ze tam na detskych kanaloch chodia kolosalne hovadiny, uz male deti surfuju po nete, mobiloch, ipadoch, hraju hry, ktore uz obycajne "skakacky" v kategorii 4-6 rokov su o zabijani, udierani kladivom po hlave, napichovani ostepom - lebo je to zabavne 😝 Dnesne deti maju tak pokruteny zmysel pre to, co je spravne, ze by ste sa divili 😖

Co nestiha rodic, ma zachranit "vychova" v skolke, skole. Lenze ouvej - rodic v dnesnej dobe urobil z dietata individualitu, ktora ma vzdy pravdu, tazko sa potom v skole vychovava... hlavne, ked kazdy mensi konflikt riesi rodic osobne v skole a robi ucitelke dusno.. Dieta, ktore rodic naucil konflikt riesit capanim, bitim, tieto problemy bude posuvat dalej do skolskeho kolektivu, cim zasa bude robit dalsie problemy.. staci jedno taketo dieta a problem ma cela trieda.

Ano chyba je aj v rodicoch, v spolocnosti, ale toto nevyriesime capanim deti - ale tomu, ze si najdeme cas sa im venovat!

alice107
10. jún 2012

ani pred 20-30 rokmi nebola situacia s detmi ina.bolo vela deti co mali poruchy spravania sa.boli delikventmi,pili a drogovali tiez.vela z tych deti,ktorych rodicia bili a fackovali neboli uspesni v zivote.ale vzor rodicov praktikovali neskor na svojich rodinach.treba sa detom venovat,vypocut si ich starosti a potreby.a zistit ci v nevhodnom spravani sa nie je klinicky nalez ci proste len zle nevyrovnane ovzdusie doma alebo nezaujem a neschopnost rodicov byt tam pre dieta v spravny cas.
co sa nemeni alebo meni pomaly je akceptacia telesnych trestov.to vedomie je na sk este velmi pozadu oproti ostatnemu svetu.a ako vidiet,zakony bez dostatocnej osvety a prevencie hasia uz len nasledky .
nevidela som za ostatne roky zidne velku masmedialnu akciu na osvetu prav deti,vysvetlovanie ze nasilie vedie len k inej forme nasilia ci nevyrovnanosti.a tam asi su niekde priciny preco su telesne tresty akceptovane v mysleni mnohych rodicov.

ritusuk
10. jún 2012

@alice107 hajanka citovala prave z toho dokumentu, na ktory link som sem hodila ja 🙂 A hodila som ho sem prave preto, aby som sa vyhla napadnutiu, ze nic take nepoznam 🙂 Aj s odporucanim, aby si ho precitala kazda mamicka, ktora tu diskutuje, aby vedeli, ze nieco take existuje a aby vobec bolo o com diskutovat 🙂