icon

Capnutie po zadku

miska22200
25. máj 2012

Moj syn je vtakzvanej faze vzdoru...občas mi prejde trpezlivost,hlavne ked ma bije a capnem mu pozadku...niekde som čitala članok,že dvojročne dieta si to zapamäta na cely život a je to pre neho velmi ponižujuce...ked ma udrie a ja som nahnevana alebo smutna tak sa mi ospravedlnuje a udobruje si ma....ale napriek tomu to robi stale znova...ked ho zato udriem aj ja tak to zaberie a posluchne ,ale vidim na nom že je smutny ztoho a večer sa stažuje manželovi....aky mate nazor na to vy ?

aliza
21. jún 2012

@liave hypotezy? a moje deti vychovava opica? aspon vidno, ako citas prispevky, ktore sa ti nepacia....to, co pisem, mam overene na vlastnych detoch, neviem, kde si k tym hypotezam prisla 😠, to si fakt prestrelila, prepac. A este raz, ja ta chapem, aj napriek vsetkemu, aj chapem, ze to musi byt narocne s dvoma malymi detmi, ale ja tiez nebudem vytahovat problemy deti s vacsim rozdielom a tych je tiez neurekom, nemysli si a nebudem ta napadat, ako tomu nemozes rozumiet a ze iba trepes hypoteticke somariny.... len som si dovolila okomentovat danu situaciu a napisala som, ako by som to riesila ja. Stale nerozumiem, preco mas pocit, ze tu kazem a poucam a ze sa tvarim, ze som najchytrejsia? ako prepac, zaujimat sa o vychovu vlastnych deti a hladat nove sposoby a pristupy je nejaky hriech? ako inak mam teda vyjadrit svoju skusenost, ze to robim inak a ze to funguje bez toho, aby niekto zo mna robil nejake nabiflene, mentorske monstrum? rada si dam poradit, aby som nabuduce zvolila iny pristup. Ja som na rozdiel od teba skusila viacero metod a preto to viem porovnat a vyhodnotit. Ale zeny tu len kvakaju o bitych slusnych ludoch a tot vsjo, ten, kto nebije, zle vychovava a basta, ine skusat nebudu lebo je to zarucene blbost a matky, ktore tak robia, su supermatky, ktore len kazu a odsudzuju. To je velmi smutne. Ja osobne sa dam rada inspirovat, aj som tu postrehla par dobrych tipov, ktore urcite vyskusam lebo viem, ze niekomu funguju a o tom je pre mna cela vychova, hladam sposoby, ako to pojde. Tu su ale zeny, ktore pisu len o tom, ako to nejde a preto treba capat. Ved v poriadku, ich vec, ale ja mam pravo vyjadrit svoj nazor, ze sa do aj inak. Ak ma niekto z toho komplexy, tak to je jeho problem.

vejula
21. jún 2012

@aliza myslim, že nikto tu nevravi, že sa to inak neda... Však aj liave spomenula, že netvrdí, že sa bez capnutia neda vychovať. Mna do tejto temy pritiahla naposledy hlaška, že kto capne svoje dieťa tak ho nemiluje. Na toto vyjadrenie sa mi skutočne nedalo nezareagovať...

aliza
21. jún 2012

@alca85 no predstav si, ze mne otec dal parkrat za rok po zadku, naozaj ojedinele a vies co, doteraz si to pamatam ako zradu z jeho strany, ako ponizenie a nepravost. Tiez som z tych precitlivejsich....takze ja ta nemam co chapat, mam svoju skusenost a ja svoje deti takto ponizovat nebudem. Ked som prvykrat capla dcere po ruke, mala nieco vyse 3 rokov, tak si zacala hladkat rucicku, plakat a na ten pohlad sklamania a zdesenia v jej ociach nikdy nezabudnem. Hladkala tu rucku, hladkala a plakala....nechapala, necakala to od najmilovanejsie osoby.

liave
21. jún 2012

@aliza nuz kazda mame to svoje...nikto nepovedal ze tvoje deti su nevychovane alebo ze ich vychovava opica...nenavazam sa do nikoho a nejdem ani rozdavat nikomu rozumy...to ze som vytiahla rozdiel mojich deti bolo opodstatnene nakolko sa tu napriklad buchala do prs zena ktora ma doma pestunku ,takze logicky zatazove situacie bude zvladat jednoduchsie...alebo zena ktora ma jedno dieta ma viac casu riesit a dohovarat dietatu ktore prave vyviedlo nejaku loptovinu...uviedla som priklad toho preco sa moze zene stat ze capne...nakolko si aj ty presla takym obdobim patris do kategorie zien pred ktoymi smekam klobuk ze to dokazes aj inak a v klidku...no chodis tiez stale dokolecka okolo toho isteho...zadala som priklady zo svojho zivota pretoze si myslim ze zeny ktore tu zastavaju nazor capnut maju mozno rovnaku skusenost a preto chapu ze sa moze proste stat...a napriek tomu ze som uz za vodou svojim sposobom a deti capat nemusim...snazila som sa pridat nieco z pohladu zeny ktora capla a mozno ked pride opet nezvladnutelna situacia z mojho zlyhania mozno capnem znova...ja neviem ...a nevkladaj mi do ust slova "trepes" hypoteticke somariny...len mi pride lahke polemizovat o niecom co som nezazila...lebo reci sa hovoria a chlieb sa je...takze tolko z mojej strany ...uz nebudem reagovat pretoze ta evidentne vytacam a o to mi nejde...

alca85
21. jún 2012

@aliza no tak ja som na to bola asi zvyknutá a to zaucho som čakala, aj keď veľa ich bolo neprávom....tak asi preto nemám z toho traumu... 😝 😀

aliza
21. jún 2012

@liave pozri, myslim, ze sme si to uz dostatocne vysvetlili 😉, nema vyznam sa dokolecka obhajovat. Kazda mame svoj nazor, tak to ma byt a kazda si zvolime svoju cestu. Ale mna nikto nepresvedci o potrebe capania a mozu ma nazvat ako len chcu 😀 .

aliza
21. jún 2012

@alca85 zrejme tak to je, tie ojedinele capance su traumatizujucejsie, ako tie pravidelne, kedy si dieta na bitku tak zvykne, ze je nakoniec presvedcene, ze si ju zasluzi. takze, mamicky, bite svoje deti pravidelne, bude to pre ne mensia trauma 😀 😀 😀 ....to bol for

zajaciq
21. jún 2012

Dovolim si zrhnut moj postoj (ktory asi nikoho nezaujima :D) do siestich jednoduchych na seba naviazujucich bodov.
1. vacsina rodicov povazuje fyzicky agresivny kontakt /capnutie.../ za normu. 😠
2. moj nazor je taky, ze je to zlyhanie na celej ciare, som zasadne proti fyzickemu trestu aj obycajnemu capnutiu je to prejav nezvladnutelnej agresie / ved ked sme pokojni, tak niet dovod na dvihnutie ruky...staci sa pozorovat/ + dalsi argument - my dospeli sa bijeme? nie je to nahodou trestne dvihnut na zenu ruku a spolocensky odsudene ? Bijeme sa v posteli..ked je na to chut oboch..ale s tym suhlasia obaja z partnerov, avsak to dieta - no ma ono na vyber? Myslite si, ze je masochisticke defaultne? 😠
3. prax je taka, ze capla som uz aj ja, vsak mam doma dieta, co sa subjektivne profiluje a na vsetko mi hovori nie 😀 a som na nu cele dni sama ako vacsina beznych zien. a mrzi ma to , ale za chodu to riesim, cize som si odpustila, aby som na dieta potom neprenasale dajake vycitky svedomia, resp. moje vlastne prezitky z detstva..
4. som rada, ze nie som psychoticka Bree V.d Kamp, ktora bola perfektnaaaaaaaa, ze vychovu obcas nezvladam a mam vela chyb. Prave perfektne matky mozu vychovat vsakovakych socialne nepochopenych jemne napisane..kedze zivot ako taky nie je dokonaly a ani ziaden medziludsky vztah... ktory je len reprodukciou toho, co sme ako male deti zazili, cize dokonale bytosti v nedokonalom svete....to je na psychiatriu 🙂
5. Zo skoly a z praxe a z nastudovanej teorie sa mi potvrdzuje tato vec- je fajn ak sa zena pred dietatom ukaze ako neperfektna, ako pochybitelna, nedokonala.. aaaaavsak, ked sa stane, tak sa zamyslim, ze co sa deje a pozorujem seba a dieta... kazdy socialny tvor by mal mat pomyselnu hranicu slusnosti zodpovednosti empatie v sebe..
6. ale z roznych pricin je tato hranica u vela ludi posunuta, ved preto sme kazdi ini..a zijeme v spolocnosti, kde sa deti jednoducho biju, pretoze na slovo, vysvetlenie a "ist prikladom" nie je chut, cas, energia, rodime "ekonomicky" jedno po druhom ..a vraciame sa k bodu 1., ze sa bitie deti povazuje za normu, pretoze "sme aj my tak boli vychovani "

Je na kazdom ako bude to svoje dieta vychovavat, ja v tom mam uplne jasno 🙂 aaaaa som spokojna (aj ked poslednu dobu systematicky na prasky z toho mojho zajka 😀 )

zajaciq
Odpoveď bola odstránená
alice107
21. jún 2012

@vejula ja si osobne neviem predstavit preco by jedna vyrovnana dospela zena mala vrieskat na svoje dieta.to aj v praci ci osobnom zivote ak je taka zena podrazdena takto reaguje na osoby vo svojom okoli? alebo to robi len na dieta lebo vie,ze to sa nemoze branit a voci nej nebudu vyvodene ziadne dosledky?
ja som uz napisala a prax mi potvrdila,ze ak matka ma cas na dieta tak problemy sa daju riesit bez nasila a kriku . ale to je o zivotnych prioritach a postojoch.treba si polozit otazku preco zena to dieta chcela,ked nie je schopna mu dat pocit bezpecia a slusne s nim zaobchadzat.ved je to jej dieta . je na nu odkazane a na nej zavisle.mala by ho chanit a lubit.nie mu sposobovat traumy svojim krikom a bitim.
alebo ty mas iny nazor na to?
co sa tyka nechavania deti v izbe ja som toto osobne nikdy nepraktikovala. ale videla som to v de praktikovat.ale nie u batoliat.ale uz u starsich deti .ak porusili nejake pravidla tak boli poslane do svojej izby.a fungovalo to.bez hnevu a kriku .proste vedelo to dieta,ze ak ss spravalo nepristojne tak musi byt vo svojej izbe a porozmyslat o tom,co sa stalo.co sa tyka bezpecnosti tak ja nepoznam rodinuv svojom okoli kde by deti od narodenia nespavali vo svojej izbe.aj hranie sa je v izbe na to urcenej. aj bez pritomnosti rodica.zalezi od kazdeho rodica aby taku izbu pripravil tak,ze dieta je v nej bezpecne..ja som zastanca dat dietatu rezim od narodenia.a taktiez podmienky na spokojny a vyrovnany zivot.a tak isto ako aj perfeknu starostlivost a bezpecie.to v prvom rade.

@hajanka vystihla si to presne. 🙂 na postoji a sposobe pisania kazdej pisatelky je citatelna je osobnost.ci uz logicke myslenie a zrela uvaha ako u teba ci uz agresivita ktora prechadza az do nehodnej hrubosti ako v pripade prispevku od

@sisaka .

jolinka
21. jún 2012

podobnych debat ako tato som uz presla viac...neustale tie iste argumenty i ked si mnohe radi myslime, ake originalne nazory mame. 😀 Takze i ja sa budem asi opakovat 😉

co ale zriedka zaznieva, je fakt, ze sposob akym clovek jedna s dietatom {nielen z vlastnym} je HLAVNE jeho rozhodnutie, jeho volba. Ako hlavny argument na capanie deti sa udava pocet deti, ich povaha, temperament, vekove rozostupy, pomoc okolia, atd atd...
ale toto nie su podstatne veci.

Podstatne je, ako my dospeli zvladneme prekonat vlastnu minulost, nazbierany hnev na rodicov ci spokojnost s vlastnym detstvom, sucasny zivot - jeho stresy, predsudky a vnucovane predstavy okolia {ktore casto mylne povazujeme za vlastne nazory 😉} ..mix nasich zazitkov a mix toho co nam o vychove nuka okolie...dava nakoniec nasu vychovu...

Ked sa niekto rozhodne vychovavat deti s respektom bez nasilia...bude hladat a i najde vela sposobov ako dosiahnut spokojnost na oboch stranach, teda dobre vychovane deti, ktore neskacu rodicovi po hlave, a rodic spokojny ze toto dosiahol aj bez bitky a nasilia...iste, sme ludia , su dni ked nas prevalcuje hnev, stres, hormony...a zlyhame, vybuchneme...ale dolezite je ze to povazujeme za zlyhanie, nie za vychovu, ...potom vstat ist dalej.
ja som presla aj tym ze som deti bila, casto, nie casto? neporovnavam, na to nie su normy, je hrozne vidiet vlastne dieta ako dviha ruku na obranu. Je ovela krajsie zazit vecer, ked sumarizujem ako sme ho prezili, pekne spravanie u vsetkych ...deti i rodicov.

a kto sa tak nerozhodne...hlada sposoby ako si to ospravedlnit.

P.S. a dufam ze budem usetrena poznamok typu, ze mne sa lahko hovori...lebo moje deti sa narodili s priruckou dobreho spravania pod pazuchou, su gaucove typy {he, to urcite 😀 }, mam ich primalo, privela, su primale ci privelke, ci nemam ten spravny rozostup na capanie, prip. ze su isto nevychovane spratky ... 😝 😝 😝 😝 ...

nehovorim to pre to aby som sa vyvysovala nad niekym...len male zamyslenie...pre tych co sa chcu aspon posnazit robit to inak. 😉 🙂

abbey1
21. jún 2012

@jolinka Dodám do tejto diskusie len jediné: Nádherne a pravdivo napísané. 😉

fidka79
Odpoveď bola odstránená
jankazke
22. jún 2012

dobry vecer alebo skor rano damy.tak ja som uplne out z toho kam az ste zasli:O:-/ .Ako riskujem ze mi spanok bude zajtra chybat a precitala som vas na jeden dych a neda mi zhrnut svoje zistenie z doposial napisaneho (btw.su asi 3velke zhrnutia a je krasne jak si kazdy "precita a vidi " to svoje.takze moje:
1-osobne som do temy neprisla utocit ani sa hrat na supermatku ale zas tiez si vyprosim i znaky typu zla mama ci nelubim ci na co som deti mala
2-deti mame chcene.planovane (nie v zmysle snaziliek); ani nijak ekonomicky za sebou...jednoducho mi to prislo ako dobry rozostp - necele dva roky
3- s ohladom na dve deti.vlastnu celodennu starostlivost ziadna nanny ani babi a dobry rozostp mam asi komentovanie "povolene".nezaparam len sa tu takto castujete
4-mam ekonomicke ok zazemie takze by som mala patrit medzi tie menej zivotom skusane
5-nepamatam si ze by som bola capana a ani rodinne spolocenstvo ani sirsie sa tak nevyjadruje ze by mi ktosi capol.dostala som od susedky a v skole.vsetko pamatam bol to sok takze nepotvrdzujem pravidlo capana tak capem

digysa
22. jún 2012

@fidka79 keby som mohla kliknut na nieco ako " NEPACI SA MI", tak kliknem....ale nemozem....tak len sa pozastavim nad tvojou poznamkou, ze televizna show-co je skutocne iba "show" (pre konzumnych ludi, ktori sa vzdelavaju telkou) TA presvedcila o tom, ze taketo su vsetky deti v krajinach smer zapad.... fakt je to smiesne...a este ked si predstavim, ze Ty si v jednej z tych krajin.... 🙄 😒 😖

jankazke
Odpoveď bola odstránená
jankazke
22. jún 2012

a super ono to vacsiu cast prispevku neulozi:O:-/

tak dnes vam to uz nedopisem velmi mi je luto ze je to stratene kedze si myslim ze to bolo k veci.dobru

jankazke
22. jún 2012

6 - mam vzdelanie.rada citam i viem prijat radu ak je to konstruktivna vec nie radoby poucovanie
7- mam trpezlivost na deti.mame zabezpecenu domacnost adekvatne potrebam a maju dla veku co potrebuju a nemam na ne prehnane naroky.su to babatka tak je jasne ze maju predovsetkym svoje potreby
8 -tiez som v tom mala jasno a nemyslela som ze pokricim ci capnem ale su veci specificke.extremne.dany vekovy rozostup ako specificky s inymi narokmi nie narocnejsi ale iny.snazila som sa napisat tu.v teme predstavujucej sa ci mnou zalozenej ale ziadne extra napady okrem mudrovania typu neper nezehli nevar ci zavolaj mamu sa mi nedostalo
9- aupair ci babku svokru mat mozem ale to snad situaciu neriesi.nemusim snad vela vysvetlovat ze s mamou ci svokrou je to ine a ziadnu vychovavatelku nechcem
a teda ak mate napady vlastne priklady tak sem s nimi:
1)ide mi o situacie ako kojim babo a starsia dcerka zakrici.zapisti hukne.zamerne.vie ze nema ze budi ale i tak to nepravidelne skusi.nie stale niekedy zaberie ze ma pri nas flasu s mliekom.ci len tak lezi a zaspi pri mne.na mne alebo tiez dolezito uspava babiku ale zacas to skusi zas.
ak nie to tak si vyberie zasuvku a okato ide prstekmi k nej
alebo si vezme hlucne hracky typu hovoriaca kniha ci kocky a bucha nimi.nehra sa s nimi standardne.podotykam ze sa od nej nevyzaduje uplne ticho ci iny nezmysel ale i tak to riesi a sleduje ma
alebo kedze sme bez plienik si ma od kojenia 3-4x vyziada na nocnik a nakoniec sa i tak popisa ci pokaka a to uz je babo rude od placu.inak jej to ide krasne ale sem
tam ma takto preskusa
2)alebo z vonku sme v kociari dvojkocar ale kazde dieta ma vlastne potreby u starsej to nie je spanok a tak sa v parku hojdame.smykame.vedierkujeme.krada ale pride domov aj s pripravou aj sme von dlho a uteka mi a eraz co.nechate kocar?bezite aj s kocarom?takze ano kricali sme a i capnutie slo i vonku

jankazke
22. jún 2012

a mam na mysli to ze sa povie domov a zatial stale len s vreskom ci utekom nam to ide
3)k rozplakavaniubaba sme pridali jej snahu udriet a pravdaze najlepsie do hlavicky alebo kopnut a z vecera i kusnut. vzor z domu ci jasli a pod.to nie je.nejde o nejaku hrubu agresiu ci ziarlivost ktora v tomto veku skor nie je ale akoby prelwzenie okolo babatka nozkami okolo hlavicky.teda presne co vravim ze sa nesmue a popri tom ma sleduje.
takze tolko za nas.tipy ocenim ako som uz pisala jak ktik tak capnutie ci od vcera aj odchod do izby beriem ako svoje zlyhanie ale v danej chvili napady dosli a toto zaucinkovalo kratkodobo.zeby sa mi ulavilo sa tvrdit neda.ak by ano tak do rana nepisem nwriesim.uprimne bez patosu som z toho smutna a tema mama u nas je naporudzi ale i ked mame krasny vztah atmosfera sa zmeni.neviem ako velmi to tu treba vysvetlovat i s tym ze pri zvladnuti to dama by som si prichodila lepsie.tak vdaka za odpovede.v slratenej verzii som to tu predsa dopisala.tak ak nic ine tak snad nas to aspon posunie v diskusii od osocovania k zdielaniu.tak dobre rano.

jankazke
22. jún 2012

a na oplatku z mojich skusenosti pre vas:
1.tak male babo nebucha hlavku o zem len tak.sama nemam rada poradne na kazdy prekrizeny vlas.tak reakcii rozumiem pocitovo ale za seba by som vyskusala vsetky potreby od pozornosti pre dieta nemusi ist len o objatie az po zmysluplnu cinnost ci spanok.vodu.jedlo.cokolvek
2.viem ze sa da mi napisat ze frajerujem lebo nakupy robi manzel i o desiatej vecwr ci cely vikend beha zariadi pre nas ale aj keby som to nemala tak sa da nakup niest na xkrat.vziat aktualne na dany den.brat to ako sucast dna i nacvik jak nakupu tak cesty ale bez ruky v ruke ci kocika by som to neriskovala
3.na nebezpecne hracky ktore lakaju snad kazde zdrave dieta len nono neslobodno nezabera.lakaju dalwj a viac.u nas funguje "bezpecne a asistovane obsluhovanie" danej hracky.ukazali sme si kde sa rura zapina vkladame do nej jedlo ktore tam ide do nepredhriatej zastudena.sedi pri mne ked sa vari a neprska to a z bezpecnej vzdialenosti komentujeme.krajame."varime spolu" a kolko potom tiho sama robi rovnako na svojej 😵 .davame veci do pracky.prasok.tabletu do mycky.vybera riad a zvladne krasne.detto presun z pracky do susicky.vsetko spolu so mnou ako velka a rada.
ju a teda hracky tak tie myslim ze i super turbo dobre.krasne.drahe.svietiace.blikajuce bwz rodica nefunguju.najma u malych deti nebudu inde len v kosi alebo ziadne ak sa nehrate spolu.naopak spolocna hra u nas doma naucila hre samostatnej.rada skus co robime spolu.ukazuje babikam.tak estw tolko na oplatku od nas. 😉

vejula
22. jún 2012

baby, len na margo toho, že sa sa necapu susedia medzi sebou alebo manželia. KEby ma sused capol po zadku takou intenzitou ako som ja občas capla maleho, tak to skôr považujem za sexualne harašenie ako nasilie 😅 ... JA taky capanček skutočne nepovžujem za nasilie a nepovažovala by som ho ani keby mi tak capol môj mm. Skôr by som to brala za smiešne a možno nejaky pokus o srandu, aebo o odlahčenie situacie ako nasile, určite by som to neklasifikovala ako nasilie.

@alice107 už som ti raz na to odpovedala... Ale mam pocit, že my skutočne žijeme v inom svete. Samozrejme že si pokričím.. nielen na maleho. KEd ma nahneva manžel a pohadame sa tiež naša hadka neznie nejako tak, že... Milačik, ale ja som to myslela takto... Zlatko ale samozrejme, len mi bolo mierne ubližené tvojou nevhodnou poznamkou..... PRoste mame obaja povahy, že si občas na rovinu aj so zvyšenym hlasom povieme čo si myslime na plnu hubu. A nemôžeš to odsudzovať, tak ako ja neodsudzujem druhy exterm... My sa pohadfame, potom udobrime, ale hlavne,že stale vieme, že sa milujeme, aj ked si vždy nerozpravame len pekne slova a nenatierame med popod nos... KAždí sme iní... Niekto ma prchkejšiu povahu ale to neznamená, že musí byť automaticky horším človekom, manželom, zamestnancom či rodičom ako človek, ktory ma flegmaticku povahu a nič ho nevytočí tak aby musel zvyšiť hlas...
Dokonca ani nemôžem tvrdiť, že by bolo idelane, keby sme boli všetci, take mierne nekonfliktne povahy, lebo svet by bol podla mna nudný a taktiež konflikty velkakrat vyustili do kroku vpred... Sme ludia mame svoje emocie, ako dobre tak aj zle, ja dosť preživam aj to dobre aj to zle a aj ked je to niekedy ťažšie, som spokojna s tym, a nechcela by som byť ta stredna variantaa.... Možno keby nebolo takych vašnivych povah, nemali by sme kopu umeleckych diel, a to by bolo škoda....
Nevravím, určite netreba zachadzať za určite hranice, ale chcieť aby sme boli všetci rovnakí, neustale kludní, bez naznakov nervov, bez zvyšovania hlasu (podla teba asi idelany stav) to by podla mna neviedlo k ničomu dobremu.... Bola by tu riadna nuda, keby sme mali všetci rovnake nekonfliktne povahy...

nikush
22. jún 2012

@vejula neviem kolko mal, cca 10 mesiacov dozadu...vazne neviem presne. ale nam pomohla aj ta kamionova frekvencia, by som vam priala stret s kamionom ked ste na chodniku a on si to ziha 70tkou...raz sa mi od strachu rozplakal, ked isli 4 za sebou...to sme uz utekali na pole...
zasa susedin bude mat 2 roky, a berie to ako vtip, ked na neho krici a ked sa rozbehne tak uteka dalej.
zasa na sidlisku je to mozno tazsie, treba najst jeho slabu stranku, na ktoru zareaguje 😉

xena22
22. jún 2012

Este k tej teme deti na "zapade" zo zaciatku som si myslela aj ja ze je to banda spratkov bez ucty k rodicom,ale po par rokoch zivota som zistila,ze je problem vo mne a deti tuna (v irsku) sa mi teraz zdaju ovela v lepsom obraze - su spontannejsie (pre mna hlucnejsie 😀 ) , vedia sa krasne uprimne nadchnut pre vec ( pre mna to bolo, ze skacu do reci jeden cez druheho), na druhej strane som bola prekvapena ,ze ake slusne deti co zadakuju za vsetko aj 5 krat za sebou poprosia (az to cloveku lezie na nervy 😝 ) ... myslim,ze som sa tu naucila vacsej trpezlivosti a uz nesaliem tolko ked mi niekto vyleje dzus alebo rozbije vazu,alebo nanosi blato zvonka, predtym som byvala daleko prchkejsia.... a tiez sa priklanam k tomu, ze v tv sa vzdy vidi len to "zle" ved hadam nebudu davat do tv rodinu kde je vsetko standartne usporiadane a bez problemov 😀 alebo sa veri rozpravaniam Au-pairiek ktore prisli na par mesiacov a ani vlastne deti nemaju ale uz su najmudrejsie - Napri. ja som bola ako au-pair v anglicku, skusenosti s detmi som mala aj predtym a aj tak sa mi tie 4 deti zdali, ze to je banda besnych manipulatorov - ked sa na to pozriem dozdadu teraz - tak to boli normalne krasne zdrave deti , a to si spominam,zo tej najmladsej trojrocnej som sa vyjadrila,ze to neni decko ale zivy Teror... to som este netusila aku trojrocnu dceru vyfasujem ja do zivota 😀

aliza
22. jún 2012

@vejula ale pre dieta aj ten capancek moze byt 'prisilny', nemozes predsa porovnavat intenzitu pri dietati a dospelom. A dieta sa nevie branit, dospely ano, takze aj ten tvoj capancek je len zneuzivanie pozicie sily. Dospeleho neudries lebo si ho vazis, aj ked dotycny robi chyby a povedzme, ze aj 'neposlucha'. Ale je to respekt a aj strach, ze co ked sa otoci a buchne dverami. Dieta nikam neodide....A situaciu si vobec nepochopila. To capanie medzi dospelymi nebolo vobec myslene tak, ako si napisala, islo by o presne rovnaku situaciu, ako pri detoch, len intenzita by bola primerana veku. Cize by sa dospelaci trestali bitkou za nevhodne spravanie, ziadna sranda, ci odlahcenie situacie 😖.
A ja capanie nepovazujem za nasilie.

aliza
22. jún 2012

@xena22 presne tak, deti tu nie su take 'ubuzerovane', ako na Sk. Na SK chodime pravidelne, skoro kazdy druhy mesiac, cele dni travime na ihriskach, ak prsi v kutikoch....a teda, to sa vobec nedalo pocuvat, normalne som nechapala, co vsetko sa da detom zakazat....ved von chodia na to, aby sa vyblaznili a nie, aby mali organizovany a kontrolovany kazdy krok. Ano, mozno sa zdaju tie 'zapadne' deti ako nevychovane, ale nie je to tak, su omnoho viac samostatnejsie, spontannejsie, tvorivejsie, vynachadzavejsie....a ano, aj hlucnejsie, ci neporiadnejsie. Ale pre niekoho proste dieta ako zo skatulky nie je dolezite. Moje deti tiez stale nieco rozsypu, rozleju, obleju sa....niekolkokrat za den a uz som to prestala riesit krikom. Proste sa stalo, poviem 'ups', utriem a ideme dalej. Predtym som dceru nonstop buzerovala, aby nevyliala, nevysypala, nenasmetila....a just jej vsetko padalo z ruk, z toho tlaku. A tiez mam skusenost so slusnymi detmi tu v UK. Ale to zalezi na tom, v akej spolocnosti sa clovek pohybuje. Vacsina tych rodin v TV su socialne pripady, bez vzdelania a takych je tu dost, ale nezabudajte, ze v UK zije vyse 60mil. ludi, takze to percento takychto ludi musi byt zakonite vyssie, ako na SK.

fidka79
Odpoveď bola odstránená
vejula
22. jún 2012

@aliza tak ja maleho už dlhšie necapnem, prave preto, že som zistila, že on na moje capnutie nereaguje absolutne nijaku... MA to uplne v paži, takže somzistila, že to je zbytočne. A určite neverim, že by bolo pre neho prisilne, nakolko na ritke ma ešte plienku, takže to neciti ani tolko čo by som citila ja na holu riť.. Ale nejdem sa o tom hadať, je to tvoj nazor...
Určite niesom za to aby sa intenzita capnutia zvyšila, ked dieťa na capnutie nereaguje... To určite nemam v umysle. Ale napr poznam deti, ktore mamičky len pohladkaju po ritke a dieťa sa rozplače... Toto tiež zaleži od dieťatka. synček mojej kamaratky nemôže na neho ani zvyšiť hlas ani naznačiť capnutie, lebo sa jej rozplače tak, že sa z toho pogrca... Su rôzne extremy. Ako vravim, môj je opačny extrem, na taketo veci proste nereaguje.... A na další rraz spravi to iste.... Takže už ani neskušam.

vejula
22. jún 2012

Inak môjho najviac čo zamrzi, ked sa s nim odmietnem objimať alebo maznať, ked spravi niečo zle, alebo ked mu odmietnem dať cicik(ešte sa dojčime) Vtedy za mnou pride a varvi mi: Maminka puepaááááč... To sa samozrejme neda odolať tak vravim, no dobre teda. Tak ked vidi, že už som ok, pride za mnou ma objime a vravi mi: Ty moje uááááska (ty moja laska) 😀 😀

miska22200
autor
22. jún 2012

ked som zakladala temu,vôbec by mi ani nenapadlo že sa tie prispevky vyvinu do takeho štadia 😕 ☹ ja som vlastne chcela radu a chcela som vidiet ako riešia určite situacie ine mamičky a nie zvady medzi mamičkami 😖

miska22200
autor
22. jún 2012

dam jeden nedavny priklad lebo mi to neda,som zvedava na reakcie určitych mamičiek ktore su proti capnutiu....teraz počas horucich dni idem rada podvečer na prechadzku von,lebo je prijemne...minule som chcela zobrat Karolinku bez kočiara prvykrat peši ,tak som sa extra na to tešila 🙂 mm chodi domov neskoro z prace tak si prechadzku s nami tiež vždy vychutnava 🙂 prešli sme par krokov a mlady si zmyslel že on chce ist ku susedke...ibaže ta mala vela prace a na neho nemala čas...vysvetlovala mu to ona,vysvetlovali sme mu to mi,ale nič nezaberalo...hodil sa na zem a ziaaapal ako by ho drali z kože..chvilu som ho tahahala nasilu,chvilu som si knemu kvokla aby som mu nadalej vysvetlovala a nič nezabralo 😝 dala som mu slabu po ritke a zazrak 😉 maly sa zdvihol a už len so slabym vzlykanim mi dal ručičku a dalej pekne išiel snami...počas cesty som sa ho pytala či nechce ist radšej s tatom,lebo som si myslela že sa hneva na mna...a on že nie ,že chce ist so mnou,sam od seba sa mi ospravedlnil a dal mi pusu...uplne sam od seba...bolo vidiet že ho ta scena mrzela a celou cestou mi držal dobrovolne z laskou ruku 😉 čo druhykrat ide rad sam,nechce sa nechat držat.......takže aky mate na to vy nazor?.....ako by ste riešili tuto situaciu vy inak?