icon

Capnutie po zadku

miska22200
25. máj 2012

Moj syn je vtakzvanej faze vzdoru...občas mi prejde trpezlivost,hlavne ked ma bije a capnem mu pozadku...niekde som čitala članok,že dvojročne dieta si to zapamäta na cely život a je to pre neho velmi ponižujuce...ked ma udrie a ja som nahnevana alebo smutna tak sa mi ospravedlnuje a udobruje si ma....ale napriek tomu to robi stale znova...ked ho zato udriem aj ja tak to zaberie a posluchne ,ale vidim na nom že je smutny ztoho a večer sa stažuje manželovi....aky mate nazor na to vy ?

dusika11
23. jún 2012

@alice107 vies co je komicke ze capane deti su potom capane za to ze sa capu s inymi detmi na pieskovisku 😀 😀 a je to jeden kolotoc ...........

sorciera24
23. jún 2012

nech mam akykolvek nazor....ziadnu matku by som nenezvala hlupou len preto, ze ona ma iny.....to by bolo pod moju uroven.....toto inteligentny clovek neurobi 😎

andrejka1983
23. jún 2012

nuž a zaujímala by ma ešte takáto vec.... 😉 už ked diskutujeme, isto sa tu najdu maminky odborníčky, ktoré mi vysvetlia, co v situácii, ak dieťa 4 ročne bije , pardon ...cape celou svojou deckou silou mamu, babku alebo oca s nervami ak mu niečo zakažu, alebo mu niečo vyčitaju že nesmie....moj synovec je taký pripad, starka mu dohovara, najprv pokojne potom už i krikom ale ani raz na neho ruku nedvihla,necapla... pričom on jej vykrikuje že ju nemá rad, je hnusna a odíde od nej navždy preč,cerí zuby,bachne s dverami,buchne ju do chrbta alebo kde dočiahne, podobne to robi aj mame....pretože tie ho vychovávaju štýlom, " ved on z toho vyrastie, netreba si to všimať , je ako z divých vajec ale nevadi hlavne že je zdravý" 😝 ...to že je zdravý je isto fajn, ale že je nevychovaný a ked nie je po jeho tak agresívny...by tiež mohlo niekoho zaujímať 🙂 ....a je jedno ci je doma, na ulici alebo v obchode...., teraz pojde do školky tak všetci sa boja že ako to tam zvladne , ( ale spoliehaju sa na učitelky že oni ho tam vykrešu , no už teraz ich lutujem 🙂....nuž som si pomyslela že keby ste ho naučili normalne sa chovať od malinka, a jasne mu stanovili hranice co može a co nie...nebudu sa musiet v školke hambit..... jediný pred kým ma rešpekt je otec, lebo ten mu da jednu po riťi a hned ho prata domov a da mu nejaký trest, že nemože napr. večer kukat telku alebo niečo take....neviem, podla mna zdrava autoritatívna vychova nie je zla, ale mala by byt rovnomerne rozložena na oboch rodicoch, a nie len na jedneho a z druheho mať srandu 😖

canama
23. jún 2012

@andrejka1983 odbornicka nie som ale ked zapojim "sedliacky rozum", tak to co popisujes je agresivne dieta, agresivne moze byt ze mnohych dovodov, najcastejsie su podla mna tieto:
1. dieta je vychovanane prilis autoritativnou vychovou, cely den je pre neho len prikaz a zakaz, nic nemoze samo od seba, ak nieco chce a vyjadri to rodicia ho neberu vazne (popripade sa mu smeju), citi sa ako v klietke, nemoze zit, rozvijat sa (tu by som este dodala ze aj ked babka dohovara medovou recou, pokial stale komunikuje sposobom toto nesmies, je to ta ista informacia ako ked po dietati kricis)
2. dieta ma malo pohybu a prebytocnu energiu nevie ako vybit, alebo spanku teda je chronicky unavene. mnohe mamicky pisu ze maju "hyperaktivne" deti a ze im vobec nespia. jedno suvisi s druhym. ak moje dieta nespi primerane svojmu veku a je pokojne a spokojne tak ok povedzme ze ma to netrapi, ale ked vidim ze je nervozne, mrzute, placlive alebo agresivne tak to nie je ok, a riesim to!!! a nech mi nikto nehovori ze sa neda dietatu vytvorit normalny spankovy rezim!!!!!
3. dieta je chore, alebo ma iny psychicky problem. svoj problem nevie popisat, nedokaze ho analyzovat a pochopit, nedokaze sa postazovat, len sa neciti dobre a toto je sposob akym na to upozonuje.

anjelicek26
23. jún 2012

@andrejka1983 - no co dietatu dovolili, to bude robit. Znasat to budu ostatne deti v skolke, skole, pokial nenatrafi na niekoho, kto mu tie hranice dorazne ukaze... lenze za ten cas bude trpiet kopa deti okolo, ktore sa nevedia/nechcu branit :( Je to egoisticke od rodicov pustit na ostatne deti takehoto "spratka"... lebo je rozdiel, ked sa sprava takto 2 rocne dieta a ked sa tak sprava 4 rocne :(

Ono to, ze mama dieta netlcie neznamena, ze nevie, kde je sever, to je casto pomylena predstava 😔

vejula
23. jún 2012

@aliza
@dusika11
@alice107 dievčata, tak aby sme sa porozumeli... Pŕetože mi pride divne, ked tu o mne pišete, že capanie po zadku je normalne... Nikto nevravi, že je rozumne dieťa capať, ani ja nie, kedže som sama zistila, že na môjho maleho tych par capancov, nemalo žiaden ale žiaden učinok. Poznam ženy, ktore prešli z capancov rukou (kedže nezaberali) na bitie varechou. Tento postup ja určite nezdielam, a neviem si predstaviť pristupiť k radikalenjšiemu riešeniu, pokial slaby capanec nezaberie. Nie, ja nechcem spôsobiť dieťaťu bolesť.... A ano asi sa to mina učinku, kedže sama na svojom malom môžem potvrdiť, že na capanie nezareagoval. Ale stale si stojim za svojim, že je mnoho dalších veci, ktore sa deju a deťom spôsobuju traumu a myslim že väčšiu traumu.
Alice a to že sa dieťa matke driapa po prsnikoch nieje spôsobene hluposťou matky... Ver mi, že pre dieťa, pre ktore boli prsniky od narodenia to najbližšie spojenie s matkou o toto nechce prisť. A bude sa biť a bojovať o to na čo ma pravo... Ako som už pisala, ked som capla po zdaku žiaden učinok. Akonahle odmietnem dať prsnik, maly to preživa omnoho horšie.
aliza myslim, že traumy z odstavenia dnes ani nikto nerieši, neviem, či si bola pritomna pri nejakej extra študie čo sa tyka traumy po odstavovaní. Ja mam zas ine poznatky, ale to nepatri do tejto temy. Čo dokaže spôsobiť zamienanie prsnika za jeho nahrady(hmotne nahrady).......

@dusika11 ja si myslim, že toto je individualne. Poznam vela pripadov, ktore bité niesu a rodičov či surodencov bijú... Ešte raz si dovolim zopakovať priklad, ktorý je mne najbližší a to su moji dvaja bratia. Starší, ktorí ani muchu nezabije, ako male dieťa ked sa hrali na vojnu (dole dole dole) tak ani nestrielal a ked sa ho kamarati spytali, prečo nestriela tak odpovedal, že ja ťa nebudem strielať, ved si môj kamarat... A ano od toho kamarata v tom momente dostal facku, že to je hra a musí strielať...
Môj mladší brat, ešte ani poriadne chodiť nevedel(mal problemy z nožkami, dlho ich mal v sadre) tak chytil šuter obrovsky, ledva ho v tych ručkach niesol a nahanal susedu z vedljašieho baraku, že ho do nej hodí. Ta suseda len vrieskala a v panike utekala a braško sa valil za nou.
Priotom môžem zodpovedne povedať, že môj starší braško bol jednoznačne bitý najviac z nas všetkych.

dusika11
23. jún 2012

@andrejka1983 nechybaju mu mineraly??mozno by pomohola omega tri kyselina na dialku diagnoza sa neda urcit..mozno je svedkom hadok doma...otazka je co povazujes za zdravu autoritaivnu vychovu.urcite ani vychova ved on s toho vyrastie nie je spravna...to co popisujes je vychovny gulas jeden ho bije dalsi nechaju robit co chce...tu sa nehovori o tom robit si co chce..ale trvat na pravidlach...

xena22
23. jún 2012

@andrejka1983 vzdy je to tak ze jeden z rodicov je ten "lepsi" zvycajne ten co sa doma zdrzuje menej 😀 alebo byvaju aj opacne situacie kedy napr. chlap pride domov a hned sa vytoci len co si deti zbada 😉 U nas to bolo tak, ze ja som sa snazila vychovavat ,kym manzel pracoval a ked prisiel a povolil im viac ako ja tak som to nejak neriesila, co nech maju radost z neho ... ale tym som sa dost odsudila na tu "horsiu" ale nevadilo mi to,lebo teraz uz viem,ze ako deti rastu tak sme si tie polia dost podelili ... su veci na ktore si potrpim ja a su veci na ktore si potrpi manzel, decka sa musia snazit nejako sa strafit do nasich predstav 😉 Ja skor bazirujem na tom aby boli slusni, aby nechodili spinavi aby nemali sajgon v izbach, aby zdravo jedli a take tie prakticke veci, moj muz ma zas pod palcom skolu a skolske zalezitosti, kruzky - skratka on je lepsi motivacny typ ako ja...

canama
23. jún 2012

@andrejka1983 nuz a pokial rodicia si nevedia rady a teda toto ignoruju so slovami "ved z toho vyrastie" tak na to nemam slov...a ako pises jediny pred kym ma respekt....to skor jediny koho sa boji, nie? spytaj sa sama seba, pred kym mas v zivote respekt? urcite nie pred niekym kto proti sebe zneuziva svoju silu alebo moc, ale pred niekym kto je osobnost, kto nieco dokazal, koho si beries ako priklad...takze asi tak.

anjelicek26
23. jún 2012

@xena22 - u nas som ja vzdy ta horsia, prisnejsia, nefer a boh vie co este si vypocujem od dcerky 😀 Ale pod ciarou ked urobia nejaky pruser, ked su rozospinkany, ked si ublizia, ked chcu potulkat, letia k mame a nie tatovi 🙂 Drahy im povoli viac, neriesim to... zakladne pravidla mame rovnake, v drobnostiach privriem oci, svet sa nezruti 😀 Kazdopadne co jeden zakaze, ten druhy nedovoli 😅

vejula
23. jún 2012

@dusika11 a ešte doplnim o tom ako sa chovaju deti ku svojim surodencom. Môj braško ked som sa narodila tak ma len obskakoval, bal sa ma aj dotknuť, taky bol, len ma bozkaval a hladkal, a moja sestrička. A ked sa narodil môj mladší braško, ja som ho len bila šticovala, škrabala, lebo mi ukradol mamu, a ja som bola už ta druha. Tak som žiarlila, nemohla som to zniesť, že je tu niekto dôležitejší odomna. Mala som totiž rok ked sa mi narodil braško, takže to som ešte určite ani bitá nebola a takto strašne som žiarlila. Môj starší braško mal už 4 roky ked som sa narodila, a mal toho za sebou bohužial viac ako dosť(zo strany otca 😔 ) napriek tomu bol jak med, miloval ma najviac na svete, len moje babatko moje babatko

anjelicek26
23. jún 2012

@vejula - toto zavisi zasa od vekoveho rozdielu medzi surodencami... 1-2,5 rocne dieta proste ziarli a nie je schopne svoj hnev a ziarlivost, ze sa mu nedostava pozornosti inak riesit, ako "parazita" skusit odstranit 😅 Preto mame rozdiel 4 rocky a pri dalsom tiez aspon tolko bude ;) Nech uz ma to dieta rozum ;) A uzije si mamu dostatocne dlho ako to - najmladsie - v rodine 🙂

vejula
23. jún 2012

@anjelicek26 no môže byť niečo na tom veku. Ale podla mna najviac zaleži od povahy, pretože poznam skutočne 2 ročne deti, ktore prijali svojho surodenca v pohode a tiež aj 4 ročne, ktore mali velky problem prijať, že už niesu jedinym stredobodom pozornosti..... JA som si napr ista, že môj braško by ma prijal aj keby mal 2 roky, od malička miloval babatka (mama mi hovorila) prvu hračku čo si vybral nebolo autičko ale babika v kočiku 😀 😀 😀
LEn ani to nebolo až tak dobre, poučil sa bohužial v živote na vlastnych chybach, ked ho "kamarati" využili, prišiel o velke peniaze, lebo bol strašne dôverčivý a podobne... No ono nieje vyhra byť ani moc velkým dobrakom...

anjelicek26
23. jún 2012

@vejula - ma nedes, Max by rozdal aj vlastne gatury keby mohol 😅 Ano isteze je vela o povahe, ale ak ma dieta tazsiu povahu, je lepsie pockat, kym bude z toho najhorsieho - tej faze vzdoru - vonku 😀

xena22
23. jún 2012

@anjelicek26 no aj ja som si dopriala vacsie vekove rozdiely - nie som si taka ista ci som urobila dobre, bolo to pre mna pohodlne, ale zas mam doma tri samostatne jednotky - tri samostatne svety .... a cela nasa rodina funguje len vdaka obrovskym kompromisom z kazdej strany.... kdezto ked ma niekto deti za sebou tak je to asi na cvokhaus, ale vyrastiu z nich taki seberovni partaci s rovnakymi zaujmami 😉 teda tak nejak si to predstavujem, neviem ci to v reale tak funguje 😀

vejula
23. jún 2012

@anjelicek26 😀 😀 zlatýýýý... Ale tak dieťa vychovava všetko čo vidí, najlepšie je ked sa pouči na chybach druhych....
No to maš isto pravdu, že ked človek vidi, že je dieťa naročnejšie na pozornosť tak asi treba chvilku počkať, lebo potom je to naslučku 😅 Tak naši ani nahodou neplanovali mladšieho braška. Ale vieš ako vtedy ešte fičali tie myty o tom že počas dojčenia, ked nemenštruuješ tak nemôžeš otehotnieť. No a mama zistila ked som mala pol roka, že je v treťom mesiaci... A teda to keby vedela aky zver sa zo mna vykluje neviem čo by robila 😀 😀 Mne stačí vidieť tie rodinne videjka (ešte čo sa na stenu premietaju) Ani rok som nemala, braško okolo mna skakal, bozkaval ma, hladkal hrkalkou mi hrkal, ja som chytila hrkalku prask prask mu s nou po hlave , potom vklasy chytila a on si všetko nechal, vôbec sa nebranil. KEd som mu už moc ubližila, tak prišiel so slzami v očiach. A mlj tatko to bol expert, ešte na neho nakričal, že čo si to za chlapa, ked sa nechaš otlkať ročnym deckom, však jej to vrať a podobne nezmysli(to bol pripad ten môj tatko) a on ani tak, nidky mi nič v zlom nevratil...

anjelicek26
23. jún 2012

@xena22 - podla mna ano, deti si rozumeju viac ked su s mensim vekovym rozdielom - ale je tam velkeeeee ale - je tam mama vynervovana, vecne unavena, nemajuca cas poriadne na kazde dieta, nie to samu na seba... to je podla mna zle riesenie... deti maju jeden druheho cely zivot a par rokov a detske nezrovnalosti sa casom stratia... ja mam len jedny nervy a z toho dovodu - radsej ten väcsi rozdiel 🙂

alice107
23. jún 2012

@dusika11 presne tak.prave tu na koniku jedna mamicka v podobnej teme vysvetlovala,ze jej dve starsie deti sa medzi sebou biju.a potom ak najdu ´´slabsieho´´ kamarata tak to praktikuju na nom.aj tato mamicka mala uz skusensoti s bitim deti.
takze je to jasne.kde to tie deti vidia? no doma od rodicov a vo svojom blizkom okoli.
@andrejka1983 co vyvolava tu agesivitu u toho chlapca?tam treba zacat riesit problem.musia zistit pricinu jeho spravania.mozno je to medicinsky problem alebo problem v prostredi kde zije.takze treba odstranit problem a dat dietatu pokojne a vyrovnane prostredie a zamerat sa na jeho potreby.a uvidis,ze aj tam nie je problem medicinsky tak dieta prestane mat agresivne prejavy. 😎
@vejula ked si nechcela sposbit dietatu bolest ,s akym cielom si pouzila tu metodu capnutia?to mi nie je jasne tvoja motivacia.
ale akokolvek,spoznala si ,ze je to neucinne.
ale argument,ze mohym inym konanim sa detom sposobuje väcsia trauma je uplne demagogia vejula.ved sa nad tym zamysli.
ak niekto sposbuje dieatu ine ujmy,neznamena ze uz k tomu moze pridat aj bitie.ved je to mensie zlo oproti tomu co uz robi on alebo niekto iny.tak si to myslela?
chapes to neracionalne uvazovanie?to mi pepac,ale je to tak.
dietatu sa nema sposobovat ziadna trauma.a uz toboz nie vedome.
a to kojenie a capanie sa po prsnikoch dieta robi len ked mu je to umoznene.ako matka vies,ze sa tomu da predchadzat spavnym konanim mamy.
dieta vo veku ked sa samo dozaduje prsnika tak,ze ho chyta ci nebodaj odhaluje je uz neskoro vychovat k tomu,ze je to nevhodne konanie.ta matka by nemala dopustit,aby to dieta vobec malo moznost robit.
ked budu uspokojene jeho citova potreby inym sposobom,tak to robit nebude.
na to,aby matka vedela vychovat svoje didta bez bitky,traumy a kriku nepotrebuje studovat psychologiu.staci aby bola zrela na ulohu matky.mala cas ,chut a prostriedky sa svojmu dietatu venovat to bez ohladu na to,kolko deti ma.ved ich chcela,ci nie?

@anjelicek26 presne ako pises.ak je matka vycerpana ,vynervovana ,vecne unavena to je zle riesenie.

angellinka
23. jún 2012

@anjelicek26 mam doma tiez dve male deti s malym vekovym rozdielom,syn nastupil az teraz v sept do skolky na pol dna,cize sme ten prvy rok bola neustale spolu doma,ale necapem moje deti.Ano,som unavena,a niekedy by som vedela buchnut dvermi a nechat ich jacat 😝 😀 😀 ale aj napriek tomu ich nebijem,pretoze ja ich ucim ze sa nemaju medzi sebou capat,a tak isto ani ostatnych,ale ja to mam na nich praktizovat???!!!To by som si asi protirecila 🙂

bashka
23. jún 2012

@andrejka1983 no chlapec je taky ako pisali baby, lebo mu to bolo dovolene, problem je stale ten, ze to neriesia...a riesit sa to da...a nie capanim. Mozno by to islo aj s tym zakazom nejakej oblubenej cinnosti...ale cakanim, ze z toho vyrastie urcite nie 😉

@sisaka tak som googlila a ja som zas nasla niekolko vyskumov, ktore hovoria opak, nech sa paci:
http://www.telegraph.co.uk/health/healthnews/61...
ale to jedno, co hovori vyskum 😉

Mne to u niektorych mamiciek pride tak, ze uz ked som raz-2 krat capla tak uz teda v tom idem a ani sa nebudem zamyslat nad tym, ze by to islo inak. Precitat si nejaku knihu o vychove ani nahodou...a zmenit nazor uz vobec nie. Ja sa tiez tak nejako za behu formujem a robim este vela chyb, ktore castokrat olutujem, ale aj to ma posuva dalej a ked sa nad problemom zamyslim trosku na dalsi krat viem, ze sa da veciam velakrat predist, mne velakrat pomoze predvidat trosku ako by na iste veci mohli moje deti reagovat napr...

Z nasho detstva toho mame ulozene v mozgu napr aj toto:ak dieta urobi/pripadne neurobi nieco za co my sme dostali nasa reakcia je capnut. Nas mozog to ma takto naprogramovane a v tej chvili vieme urobit len to, co tam je nahrate. V tej rychlosti...hlavne ak sa to stane prvy krat...neskor, alebo dalsi krat uz mozeme reagovat inak ak si situaciu/problem nejako po capnuti premyslime...alebo aj nie 😵

A na zaver, deti su take ako ich vidia ich rodicia 🙂 Takze ak ste tu podaktore spomenuli, ze mate doma nespratnikov, certov a co ja viem co este, kludne si ich majte 😵 😵 😵

andrejka1983
23. jún 2012

@canama dik za nazor, zaujimavý 🙂 a je pravda že ten chlapec od roka už vobec nespal, lebo že to nepotreboval a oni ho ani nenutili...takže niečo na tom pravdy bude ...dik za odpoved 😉

andrejka1983
23. jún 2012

@dusika11 suhlasim s tým že tam je výchovny guláš, pretože kde mu jeden zakaže, druhý povolí, do toho sa zamiešaju starí rodičia kedže su s nim dennodenne ..a druha vec, kedže sa niekedy sprava ako sprava, nechcu ho moc pustat k druhým detom na ulicu,nech sa hra doma na dvore....jemu podla mna chyba kontakt s rovesnikmi. Na to som však dostala odpoved že ked zacne chodit do skoly, bude s rovesnikmi až až...no to je dost neskoro nie?? 😖 ja napr. chodievam na ihrisko s malou od malinka , ked nam vida počasie sme tam furt, a mala ma dnes 2 roky, nema problem nikomu nič požiciat, vie sa zahrat, aj ponaháňať, poponukať druhe deti s keksikom...neviem..tak by to malo medzi detmi fungovat, maju byt spolu, budovat kamaratstva a vedieť fungovat v kolektíve od mala a nie byť len Ja Ja Ja .... 🙂

andrejka1983
23. jún 2012

@xena22 suhlasim s tebou 🙂

hajanka
23. jún 2012

@anjelicek26 suhlas, len jedno by som podotkla, je pravda, ze co clovek na prvy pohlad vidi je "nevychovany spratek", ale, ak sa clovek lepsie zamysli (a tak trochu aj pozna pozadie vychovy) tak si uvedomi a pochopi, ze nie je mozne vinit dieta z toho akej vychovy sa mu dostalo od rodicov.
Dieta nemusi byt bite, ale hranice ma poznat vzdy, ak mu rodia neukazli a nenaucili ho hraniciam, vazit si ludi naokolo, neukazali mu co sa smie a co nie, tak to urcite nie je chyba dietata, dieta pride na svet nevinne, vsetko to ako sa bude spravat zalezi len od toho ako budeme k nemu pristupovat.

irriss
23. jún 2012

@hajanka

Souhlasim..jen Vas tu procitam..ale shrnout celkove "vychovu ditete" nelze...

charakteristika (ne)vychovaneho ditete nespociva jen v rodici - jeho "natura" je ovlivnena nekolika faktory, ktere nelze seradit od nejsilnejsi po nejslabsi...

dite, ktere ma zakotveno v DNA silne poruchy chovani, proste neprevychovame...Muzeme jej usmernit, ale jeho vnitrni dotaci nezmenime...

Casto vidime, kdy dite sdedi po svych rodicich (predcich) negativni ci pozititvni znaky...
casto ani prostredi, ve kterem zije neni dulezite a neznici jeho "vnitrni dobrotu"...ci naopak..

nejsilnejsi je vzdy Laska a akceptovani jeho "ja" - jen tak dokazeme ovlivnit dite uz pri zrodu..tim, ze se budeme snazit negativni znaky potlacit...
s Laskou a respektem a akceptovanim jeho existence...nesmime pretvaret na silu..jinak znicime i jeho moznou snahu o zmenu

vejula
23. jún 2012

@alice107 nie capla som ho s tym, že možno ho tie hluposti prejdu, a uvedomi si... Ok, neuvedomil, ale o to tu teraz nejde. JA nevravim, že capanie je pri vychove nutne, len som si ista, že občasne capnutie po zadku, žiadnemu dieťaťu nemôže spôsobiť žiadne doživotne traumy ani nič podobne.Len preto som sa zapojila do temy, nie aby som obhajovala capanie, ale pretože som fakt už nemohla čitať o tom, ake je to pre dieťa ponižujuce a ako sa z toho nemusi spamatať, len preto som tu napisala.
Mimo temy, môj manžel robí v pedagogicko psychologickej poradni, a tak som sa ho dnes spytala, že akych pripadov ma najviac, kvôli čomu vznika najviac problemov detí v dnešnej dobe - myslim zo skusenosti z tej poradne. Tak povedal, že asi z nezaujmu rodičov. Podla mna by občas dieťa bolo aj rado keby mu ten rodič capol po riti, aspon by malo pocit, že sa o neho konečne zaujima....
A čo sa tyka dojčenia, vidim, že tu spoločnu reč nenajdeme. Ja totiž nevnimam dojčenie, len ako prijimanie potravy. Tu sa zrejme v nazorzoch rozchadzame, a z toho vyplyva vela inych rozdielnych pohladov na tuto temu medzi nami, takže to nema vyznam dalej rozoberať. Pre mna je prirodzene odstavenie jedna z velmi dôležitych udalosti v živote dieťatka, ale to je len môj nazor a môj pohlad na vec.

alice107
23. jún 2012

@vejula tvoj manzel ma pravdu,ked odpovedal ze najväcsie problemy asi su z nezaujmu rodicov.o tom som pisla aj ja.ked ty ako rodic mas cas na dieta,tak ´´hluposti´ co robi sa daju eleminovat .alebo sa im da predchadzat. prave tym,ze sa mu budeme venovat.
ako som teda pochopila ty si bola presvedcena o tom,ze fyzicky trest tvoje dieta vychova.a bud si nepremyslala nad tym,ze mu tym sposobis bolest,alebo ti to bolo jedno.prepac mi,ale ja som zvyknuta nazyvat veci pravym menom.
ty si inteligentna zena.preto si urcite nemala ziadne pochybnosti o tom,ze bitie tvoje dieta bude boliet.viac ci menej.preco inak by si ten trest pouzila?
vidis a o tom to je.
dieta nemusi mat patoplogicku traumu z bitia.staci,ked citi bolest.alebo uz len vedomie,ze jeho matka ci otec namiesto toho,co ho maju chapat a milovat mu mozu bolest a ponizenie.

ty asi nechapes co je na nasili ponizujuce.tvoj manzel nie je predpokladam klinicky psycholog/nei je lekar/.ale spytaj sa ho,co si mysli o ucinku telesneho trestu na dieta ktore ho chape.a aky ucinok ma na dieta,ktore nechape nic ine,len ze ho matka udrela a boli ho to.
neviem teraz aky stary je tvoj syn.a kolko mal rokov ked si tuto metodu na nom pouzila.v kazdom pripade si videla ze to neucinkuje.
ale ja som chcela poukazat aj ta inu stranku veci.na tu pravnu.dufam,ze ked si dieta capla,bola si si vedoma ze tym porusujes jeho prava ? povedz uprimne,napadlo ta ze tiez porusujes zakon?
aj na to som chcela poukazat.ze d eti maju tiez svoje prava.a na tie rodicia nemyslia.alebo o nich ani nevedia.
co sa tyka kojenia tak ja neviem ci mame spolocnu rec ci nie.nedebatovali sme o tom a ani nebudeme myslim.
ako je pre teba prirodzene odstavovanie normalne ,tak aj pre mna.ale ten priklad co si dala bolo vsetko ine len nie ´´prirodzene ´´ odstavovanie.to bolo nezodpovedne a hlupe ´´ konanie.ja len dufam,ze v praxi je takycho odstavovani co najmenej.
ja zijem v state,kde je kladeny doraz na pravo rozhodovania.a o takej intimnej veci ako kojenie to plati dvojnasobne.ked niekto nechce kojit ,nekoji.ak chce ,koji.ale po 3-4 mesiaci to nerobi uz vela zien.
a ich deti nemaju ziadnu traumu.bez kojenia,ci s kratkym kojenim a odstavenim.tie deti su zdrave,stastne a spokojne.a vies preco?pretoze deti vo vseobecnosti matky necapu ,nekricia na ne.maju cas a prostriedky sa im venovat.samozrejme su aj vynimky z pravidla.ale spolocnost a zakon tu netoleruje vychovne metody a`la capnuti ci vrieskani na deti.ver ci nie nikde na verejnosti som toto v de nevidela .ale na sk zial dost casto.
takze darmo matka bude kojit skoro uz skolaka,ked na druhej strane ho bude bit.
ale my sa vlastne zhodneme na jednej veci.bitka vychovne nepomaha. 😉
a to je to podstatne .

vejula
23. jún 2012

@alice107 nie, nepermyšlala som, o tom, že porušujem zakon, nepremyšlala som o tom, že by sa mohlo citiť ponižene... A som si ista, že poniženie ani necitilo... Možno by to bolo ine, keby mal viac rokov( mal okolo necelych 2 rokov )... Nevravim, že to bolo jedine možne riešenie asi nie. Ale v tej chvily som mala pocit, že tak môj zlaty, aj ja mam svoje hranice.. LAska sa nestratila ani na chvilku... Bol to pocit, ako človek sa snaži spravi prve posledne, toleruje, vysvetkuje, snaži sa s kludom, ale neda sa donekonečna po dobrom, kedže to nezabera... Ja svoje dieťa milujem, a milujem ho take ake je, nemenila by som ani za kludnejšie, za žiadne ine. Ako som povedala, moje dieťa je pre mna to najidealnejšie, a vždy bude... Tym, že som ho capla, neznamena, že by som ho milovala menej, chcela som len aby si uvedomil, že už niečo prešvihol, že nemôžem byť stale len ta dobra, že maminka ho sice miluje aj ked ju neposlucha, ale to neznamena, že bude tolerovať všetko....
Tak takto by som v skratke zhrnula moje vtedajšie pohnutky k tomu prečo som capla. Nie nebolo to idealne riešenie, ale neverim tomu, že by som svojmu dieťaťu tymto spôsobila doživotnu traumu. Ani to neznamena, že ho milujem menej ako keby som ho necapla, alebo, že ženy ktore svoje dieťa necapli by svoje dieťa milovali viac.
A ako tu sedim tak s uplnou istotou pišem, že moje dieťa by poznačilo viac, keby som ho nechala plakať v postielke, s tym, že sa musi naučiť spať samo a podobne zaležitosti..
čo sa tyka odstavovanie, mna až striasa, ked niektore mami s kludom povedia, tak 2 - 3 dni si poplakalo a bolo super, odstavovanie sme zvladli excelentne. Nooo tak preplakať 2 - 3 dni či noci, tak to je teda FAKT SUPER 🤐

Ja sama som ako decko dostala nejake bitky, pamatam si len velmi hmlisto, pre mna nič traumatizujucejšie.... Ale čo bola pre mna trauma, na to nezabudnem asi do smrti, ked ma otec zamkol do izby s tym, že sa musim naučiť spať sama v izbe v posteli. Ja som v tej izbe uplne besnela, bol to hrozny zažitok, na ktory nezabudnem do konca svoho života. PRiala by som si keby ma radšej zmaltil ako žito ako toto, to by som svojmu dieťaťu nespravila ani v najhoršom a najotrasnejšom sne. A to som nemala 2 roky bola som staršia aj tak to bola pre mna hrozna trauma. Mavala som totiž v noci mory. NAjradšej som potom ostavala spať u mojej starkej až kym som nešla do školy, u nej som totiž vždy spavala v posteli s nou.

vejula
23. jún 2012

@alice107 a čo sa tyka toho venovania sa deťom. Tak tym som skôr myslela, že rodičia su od rana do večera preč, lebo hmotne zabezpečiť (mnohokrat nadštandardne) svoje dieťa je podla nich to najdôležitejšie... Takí väčšinou svoje dieťa ani necapne, kedže na to ani nieje čas a priležitosť. LEn sa čuduju, po kom to dieťa je. LEn si akosi neuvedomuju, že hmotne zaobstarať svoje dieťa nieje to jedine a to najdôležitejšie, čo rodičia svojmu dieťaťu môžu dať. Dieťa potrebuje v prvom rade pritomnosť rodičov, aj ked nie idealnych a dokonalych ale potrebuje ich.... Určite je pre dieťa rizikovejším faktorom rodina, kde sa rodičia venuju najprv kariere až potom im, a nikdy na ne nemaju čas, ako ked je dieťa v pritomnosti rodičov, a i ked občas zlyhaju občas zakričia....

alice107
23. jún 2012

@vejula tvoj syn nemal ani 2 roky a ty si ho udrela a pritom si ocakavala,ze pochopi ten tresta jeho spravanie sa zlepsi?
ak sa spytas lekara,tak ti povie ze dieta v takom veku nie je schopne vnimat ze spravilo nieco zle a ze preto musi byt potrestane . to ze si ho udrela vnimalo.ale len cez pocity ,nie rozumovo. takze jasne,ze sa necitilo ponizene.este nevedelo,co to znamena.nevedelo. co su pravidla spravania sa.ani nevedelo,ze trestom sa ma napravit.no vnimalo len to udretie.a nastastie mozno si to nepamäta
tu ide len o to,ze si mu sposobila fyzicku bolest.chapes to?ja verim,ze si presvedcena ze si didta vtedy milovala
prewtoze ty si bola vychovana v tom,ze nasilie /ci uz psychicke ci fyzicke je normalne/
ale povewdz,ak si ty pamätas traujmu co ti sposbil tvoj otec/inak hroznu vec/,ako mozes byt presvedcena ,ze tvoj syn si v tom istom veku nepamäta tvoje bitie?
tvoji rodicia urobili velku vychovnu chybu.a boli presvedceni ako ty,ze konaju spravne.spytaj sa ich na to.
to bol stereopyt zauzivany na sk.
v de deti spia zvycajne od narodenia vo svojich izbickach.ani jedno som nevidela na rikat,ze nechce spat vo svojej postielke.ani moja nie
a vsetky co poznam su spokojne a vyrovnane.mojja svagrina ma 3 deti.kazde od narodenia ma vlastnu izbicku.ani jedna sa nehadzala o zem,neplakala v izbe ani nema ziadnu traumu z toho.ani jednu rodicia nasilne nemuseli zatvorat do izby.a to iste aj moje dieta
vsswetko je o pristupe j vychove a sposobu zivota.ani moja ani netrky nemaju strach spat vo svojich postielkach.pretoze maju pocit istoty
moja svagrina je lekarka.a z praxe vie,ze oducat didta starsie ako jeden rok samostatne spat je uz problem
dieta potrebuje svoje pohodlie a to iste aj rodicia
didta potrebuje rezim,asku a pocit bezpecia.ale ako citam na forach na sk veru vela deti ho nenadobuda v posteli v mamami.alebo vpostielke vedla rodicov.tu zeny pisu ake maju ´´zle deti´´ tie deti,.co snim spia v izbe.tie deti,co ich koja dobreze nie do prichodu do skoly,. 😨
je mi ozaj luto,co si musela podstupit ako dieta.ak si to ozaj pamätas,tak to bola pre teba trauma.tvji rodicia ta vlastne tyrali.psychicky.preto mozno ty si precitlivela a nevidis dodst realne ze zdrave dieta nemusi byt nalepene na matke 24 hodin .ani byt s nou v posteli ci izbe aby malo pocit bezpecia.
precitaj si fora o unavenych kojacich matkach.tam ma dieta ma sice prsnik,ale nie pohodu a bezpecie u matky.a potom hladaju pomoc psychologa.mali by radsej zmenit podmienky svojho zivota .a bude po probleme.
v de som taketo hystericke matky este nevidela.tam ak je unavena,prekaza jej to aj dietatu,odstavi ho a je po probleme.ani raz som nepocula a nevidela,zeby deti plakali hodiny po odstaveni.

a co sa tyka odstavovania,tak dieta sa da odstavit zo dna na den.bez traumy .ale najskor matka musi byt v pohode.ale najidealnejsie je postupne ale kratkodobe odstavovanie.spytaj sa lekara.
ak pre to dieta nie je prsnik nieco co potrebuje aby sa upokojilo,ta k nebude plakat.a to,aby nepotrebovalo upokojenie je na matke.aku pohodu a prostredie pre dieta vytvori.
na sk sa z toho rovi doslova fetis.v de nie .a ver mi,ze som v rodine kde je pohod a dobre podmienky aj dieta je kludne 😎.