Capnutie po zadku
Moj syn je vtakzvanej faze vzdoru...občas mi prejde trpezlivost,hlavne ked ma bije a capnem mu pozadku...niekde som čitala članok,že dvojročne dieta si to zapamäta na cely život a je to pre neho velmi ponižujuce...ked ma udrie a ja som nahnevana alebo smutna tak sa mi ospravedlnuje a udobruje si ma....ale napriek tomu to robi stale znova...ked ho zato udriem aj ja tak to zaberie a posluchne ,ale vidim na nom že je smutny ztoho a večer sa stažuje manželovi....aky mate nazor na to vy ?
@gubinka Lebo oni to hned zoberu tak, ze ja som to myslela tak, ze NEBOL BITY, preto ho preslo...plus niekolko dalsich nonsensov...ktore sa mi ani hladat nechce uz...a hlavne mi to zacalo byt podozrive, lebo ziadny profil, hovorim, na to som ja raz skaredo doplatila...taketo spasitelky sveta vedia byt najzakernejsie 🙂
@ritusuk kasli na to, ja uz aj lutujem ze som sa zapojila do diskusie. 😝 Dnes som mala maleho u babiny a muz je prec, chcela som doma trosku oddychovat a namiesto toho som sa dala strhnut do tejto nezmyselnej debaty. Nad niektorymi vyrokmi aj renomovany psycholog by krutil hlavou.
u nas capnutie fakt zazracne funguje. 😅
Ale aj tak si myslim, ze ked sa s detmi rodic normalne rozprava tak ono aj inak reaguje...keby sa so mnou manzel rozpraval stylom chod, dones, nerob, nechod, neber, urob tak moja reakcia by bola opacna...a toto pocuvam okolo mna casto...furt tie deti niekto doriguje a pritom maju vlastny rozum a potrebuju ( a niekedy ani nie) len trosku usmernit...ale nie, ono stale len musi, nesmie, nemoze...najlepsi je pokyn musis to a to, lebo som povedala...tak to je super, ze nase dieta robi veci pre to, ze som ja povedala, nie pre to, ze chce, lebo vie dovod...alebo nechod tam/nerob to a to/zlez dole lebo dostanes na zadok...nie pre to, lebo je to nebezpecne a mohlo by sa stat, ze...ale pre to, ze som to povedala a ak to nesplni dostane na zadok...no hovorim, cvicene opice
Fakt to skuste aspon na chvilu bavit sa s dietatom tak ako so svojim manzelom, partnerom a zmena sa isto dostavi 🙂 🙂 🙂
@bashka 😉
@bashka vies ide tu o to, ze ako ty vies ako sa ktora matka rozprava s dietatom? Cele to tu skatulkujete az hroza. Moje dieta mozem hrdo povedat je velmi rozumne,ale rozumne k jeho veku, rozpravame sa naozaj vela a vsetko sa mu snazim vysvetlit. Kazdy den mu opakujem ako ho velmi lubim, a ze keby sa mu nieco stalo, tak sa asi zblaznim. A napriek tomu vsetkemu sa nam stalo ze po tej ritke dostal. Pretoze predsa len je to dieta a aj ked sa snazim mu vsetko vysvetlovat, urcite veci jednoducho nechape.Napr. vsade v zastrckach mam zaslpeky, len tam kde mam spotrebic zaslepka samozrejme neni. Od malicka mu vysvetlujem, ze elektrika je velmi nebezpecna, ze si moze velmi ublizit a mna by potom strasne bolelo srdiecko, clovek by si myslel, ze tolko krat co sme mu to vysvetlovali, to chape a napriek tomu sa nam prednedavnom stalo to, ze kym som varila, vytiahol zo zastrcky lampu a strcil tam kablik z fotaka, vybil v celom byte poistky, zo zastrcky vyletela iskra a maly sa strasne zlakol. Kym som si uvedomila co sa stalo, som skoro umrela od strachu, zacala som kricat ja a aj maly. A skutocne som mu dala na zadok. Tolko krat som mu to vysvetlovala a predsa. Svokor je elektrikar a povedal, ze jedno stastie bolo, ze ten kablik bol plastovy, inak by ho namieste zabilo. A verim tomu, ze teraz si to uz maly zapamata. Kazdy den mi opakuje, ze uz sa s elektrikou hrat nebude. A dopisem aj to, lebo hned urcite dotycne zareaguju, ze si to zapamata z dovodu soku, co sa stalo a nie z toho ze dostal po zadku. A tak to je, to ze dostal po zadku, bol moj strach o neho, ze clovek mu to tisic krat vysvetli a predsa a ta predstava co sa mohlo stat bola uplne najdesivejsia. Tak ako sa mozem rozpravat s 3-rocnym dietatom ako s mojim manzelom? Ved to cele je postavene na hlavu a teraz bez urazky, moj muz je dospely 37 rocny muz a na takej urovni sa mam s nim bavit? Ak moj muz urobi nieco, co sa mi nepaci, tiez mu to dam najavo a niekedy sa aj riadne pohadame. Co na tom? Ked uz mi tu niekto zacne tvrdit, ze sa ani s muzom nepohada, tak uz potom mam fakt dost.
@gubinka ale toto mi povedz, ze tie deti co dostanu na zadok za tu istu vec 100x, preco to spravia aj stoprvy krat? Ci malo bolo? Alebo to nefunguje...
strasne co sa vam stalo a nastastie to dobre dopadlo a mas pravdu, zapamata si , nie kvoli tomu, ze si mu capla, ale ze vie co sa moze stat ke to este raz urobi...
a no vidis, das to manzelovi najavo ked sa ti nieco nepaci, ale preco mu radsej necapnes? Myslim, ze si to vydiskutujete a pridete na nejake riesenie...a to sa da aj s detmi, ci tie su z inej planety?
@gubinka este ze sa mu nic nestalo! ono, deti casto neuvazuju, iba vykonavaju to co si predstavuju. Napr. dietatu povies "nebuchaj po stole" a ono zacne buchat po stole lebo si to predstavuje, neuvazuje, len vykonava to, co si v hlavicke premieta, mam to odsledovane, takmer kazde dieta spravi to iste 😉 a ked sa ho opytas preco bucha, tak odpovie ze neviem, lebo skutocne ani samo niekedy nevie preco.
@bashka ak si pozorne citala, ja som tiez proti tomu aby sa vychova riesila bitkou, sama to neuznavam a k podobnemu prikladu sa ti vyjadrit neviem, pretoze som ho nezazila. Ja len poukazujem na to, ze v zivote sa skutocne vyskytnu situacie, kedy sa to proste stane. To capnutie po zadku a vobec si nemyslim, ze sa jedna o nasilie. Ja sa v tejto teme vobec nevyjadrujem ku kazdodennemu bitiu dietat, to nech si kazdy riesi sam. Ak si moje prispevky citala, tak by si videla, ze som bola ochotna navstivit aj psychologicku, ako postupovat spravne, aby som neurobila vo vychove chybu. Ako kazda matka chcem pre moje dieta len to dobre a to spravne. Vcera som len zareagovala na prispevok od agyre, pretoze jej slova sa mi zdali naozaj silne, ze ked sa mame stane ze potom zadku da, ze je frustrovana a dieta tym ponizi a neciti sa milovane. Su aj uplne ine situacie, kedy sa to stane. A dakujem, bola som Bohu a samozrejme som velmi vdacna, ze sa mu nic nestalo!
@hajanka ved to, ze ti nasi krpci si to ani neuvedomuju ake vselijake nebezpecenstvo na nich ciha. 😖 Ja tiez lubim pozorovat maleho, ze ked mu nieco nedovolim ako pozera na mna a uplne pomaly provokacne to aj tak urobi. 🙂 Napr. zacal trieskat s metlou o podlahu, pod nami byva starsia pani a viem, ze jej to urcite neni prijemne a velmi pochopenia preto nema. Ked som mu povedala, ze tetu pod nami budu boliet uska, ked tak bucha, pozrel na mna a buchol zas. Ja som mu len povedala, dobre, mne nevadi ze buchas, (tvarila som sa ze mi to je uplne jedno) ale ak budes dalej buchat zachvilu k nam pride na dvere zaklopat ta teta a potom jej poviem ze to buchas ty a poslem teba za nou, aby si jej povedal, ze preco buchas. On sa zamyslel a cuduj sa svete, prestal s tou metlou buchat. 😉
@gubinka haha 😀 viem si to zivo predstavit a ten druhy sposob mu uz pekne ukazal iny smer 😉 lebo si to predstavil, detom treba vsetko "ilustrovat", alebo skus mu povedat "MENO nebuchaj, skus tou metlickou tieto spinky tu pozametat, ty to urcite zvladnes" hned sa preprogramuje (predsatvi si to co hovoris) na to co pocul - zametat 😉 motivujes ho a zaroven aj odvedies pozornost od buchania
@gubinka presne toto som mala na mysli, vysvetlila si mu a povedala aj pripadny nasledok...namiesto toho, ze by na treti krat po neposluchnuti dostal (tym vobec nemyslim teba, to tak vseobecne 🙂 )
Yo, uz sa mi to nechce riesit, ani nema cas,zamotali sme sa dnes pekne vsetky...
Jaj a este-viem, ze tvoj manzel je o generaciu starsi ako tvoj syn, takze jasne, ze pouzijes ine slova, ale ten pristup, taky iny som mala na mysli, ze to dieta proste nie je len take nejake male decko bez rozumu ale brat ho trosku tak inak, chapes, urcite aj on ked pociti, ze je respektovany aspon trosku, ze ma hodnotu tak sa aj inak sprava (zasa nemyslim teba konkretne 🙂 )
och ked čitam tie vaše prispevky je mi všelijak 😒 ale vcelku je to naozaj tak že je každe dieta ine nakaždeho plati dačo ine 😒 ja vposlednom čase stale pozorujem ako maja malá priam zazračne poslucha 🙂 samozrejme sa to može časom zmenit ale viem si to porovnot so strašim že vjej veku tak neposluchal,stači ked jej poviem nono kakane, to nemožeš davat do pusy,nemožeš si vyzliekat čiapočku,nemožeš ist na schody atd atd....zvyšenym hlasom a ona hned vmomente posluchne a často to už vobec nezopakuje.npr.tie schody🙂 niekedy sa aj rozplače pritom ,ale posluchne....no kdeže ten straši ,ten taketo prikazy zakazy vjej veku absolutne ignoroval ,ani si nevšimal čo hovorim 😝 a na strašieho neplati nič nič,niekedy som zufala...teraz npr.sa naučil preskakovat plot ☹ tu kde žijem bud nemaju ploty alebo len take nizke 😒 byvam pri obchode vcentre dediny,takže tu chodi najviac aut...už sa parkrat stalo že som ho hladala naštastie nikdy neušiel daleko,ale aj tak sa zakaždym trasiem až mi hrdlo zviera ked ho hladam smyšlienkou čo sa mu može stat,bojim sa že ho najdem raz od autom ☹ može sa cele dni hrat na dvore,dokoca ho to aj bavi nadvore ,ale aj tak uteka,možno zato že vie že sa to nesmie a preto ho to oto viac laka....zo začiatku dostal na rit,ale teraz to riešim tak že ma domace vezenie,na deti sa pozera len z okna,čo si myslim že je dost velky trest,ale aj tak to nezabera 😒 ja sa fakt snažim aj vysvetlovanim,dokoca plačem ked mu hovorim ako sa bojim o neho a nič 😒 no naštasie to bolo fakt len parkrat ,ale bojim sa aby to nebolo časom pravidlom ☹ ked dačo vyvedie ,npr.ma udrie ,tak mam aj taktiku že som smutna,potom stale za mnou chdi aby ma rozveselil,aj po poobednom spanku je to to prve čo sa opyta či som ešte smutna 😅 niekedy ked poviem že ano tak sa aj rozplače,myslim že mu to je luto...potom sluby že to už nespravi a o par hodin sa to aj tak zopakuje
@gubinka moj maly tiež nosi ešte plienky 😒 tiež sa občas brani pri prebalovani kope ma a tak 🙄 raz som mu povedala či je to vdaka za to že ho stale prebalujem ešte a že sa oneho straram,že namiesto kopnutia ma povedat dakujem....za par dni ked som ho prebalovala povedal dakujem mama 🙂 zlatyyy 🙂 ale zachvilu sa to dostalo aj tak do strarych kolaji,občas spravim tak že ho necham tak ležat a poviem dobre tak ta necham tak a idem preč,to tiež zabera
čitam prave do zadu,takže to stou plienkou platilo na
@vejula to tebe kope do brucha však? 😒
No musím priznať že u nás capnutie a krik vôbec nepomáhajú, u nás pomáha len vkuse niečim iným zaujať ak chce robiť niečo čo nemá, iné nepomáha potom len vrieska a vystrája ešte viac takže ja sa snažím kľudným tonom vysvetliť že toto nesmie a prečo a odviesť pozornosť inam. Niekto si povie že si teraz protirečím lebo som písala že niekedy sa capnutiu nevyhneme, áno myslím že občas ked pohár trpezlivosti pretečie a nič nezaberá tak mi ruka ujde ale to sa stalo možno tak 3-4 krát za jej život. Nemyslím že bude mať z toho traumu ako tu niektoré tvrdia tak ja som sa len týmto chcela zastať aj mamičiek ktoré občas dieťatku capnú ked už je to neunosné. Nie som za bitie pre blbosti alebo zakaždým ked si mama nevie rady, to radšej fakt ísť na chvíľu preč od dieťaťa a predýchať to. Ja si najnovšie ponadávam sama v sebe a prejde to. Posledný týždeň sa mi fakt darí napriek tomu že ma dcérka vytáča tým že nechce jesť ale tak za to ju biť predsa nebudem. Zase ja by som nikdy nezavrela dieťa nech sa vyzúri samo v izbe, to uplatňuje jedna moja kamarátka som toho bola raz svedkom a bolo mi samej do plaču, tá malá tam tak kričala a vrieskala že to bolo dačo strašne a len maminka maminka, síce bola fest zlá vtedy ale toto by som dieťatu nikdy nespravila toto už fakt môže zanechať následky pokiaľ sa to deje pravidelne ale určite nie že dieťa dostalo parkrát na zadok, iné je ked sa to deje pravidelne a celé detstvo.
@ritusuk svoje osobne pocity si nechaj pre seba.na verejne forum nepatria.ja na rozdiel od teba poznam nebezpecenstvo narusenia sukromia pomocou internetu.preto je vylucene,aby si niekde nasla moje sukromne udaje ci foto. 😎
ale vratme sa k teme.neodpovedala si na moje otazky ohladne toho ako si prisla na to,ze telesny trest bitim po zadku je ucinny. ako si napisla to nepraktikujes ani si nezazila.okrem tej facky... 😉 .....a este na jednu otazku si neodpovedala.to,ci sa ti pacilo ked ta otec zbil?.vies,ta ´´ozrata´´ tebou spominana imaginarna pubertalna dcera je presnym obrazom vychovy rodicov.ak rodicia maju dieta,ktore je lahko ovplyvnitelne a nie je silna osbnost o to musi byt ich vychovny vplyv väcsi.take dieta potrebuje viac pozornosti .to bol tvoj pripad vtedy?to ty si uzila alkohol?
ak ano,tak si si z toho vsetkeho konania tvojho otca vzala fakt,ze nasledok sa riesi nasilim.nenapadlo ta,ze v alkoholovom pojeni sa to dieta smialo,pretoze tam ovladacia schopnost chyba? .je to sprievodny znak alkoholu.ale taka pubertiacka uz vie pochopit skodlivost alkoholu aj skutocnost,ze take chovanie je nepripustne.takze skor,ako das facku,by si sa mala zamysliet nad tym,ze si ako rodis vo vychove zlyhala.mala by si takej dcere skor priblizit skodlivost takeho kroku.bitka je uz nic.skutok sa stal.
to ja by som ju ak by som uz zlyhala vo vychove poslala vyspat a vytriezviet.a potom by sme si pohovorili a ona by musela niest nasledky svojho cinu.: 😉 ale urcite by som vedela,ze facka k vychove nepatri.a vedela by to aj ona.ta z nikoho este osobnost nevychovala.
a vermi,ze dieta ktoremu sa rodicia venuju a ma pokojne,podnetne a stastne detstvo s milujucimi rodicmi co maju na dieta cas nefetuje..... 🙂
kde zacne dieta fetovat a pit, e problem v rodine a jej vychove.
@bashka nie vzdy dostane dieta 100x na zadok za tu istu vec a nepomaha. u nas veru pomoze.
moja dcera bude mat na jesen tri roky, a pravidelne, ked sme isli von, mi vyletela na cestu. tema prediskutovana hadam 1000x. dohovaranie, pustala som jej sanitky, ze ju odvezie sanitka, videli sme sanitku, opisovala som jej nemocnicu, ze ju zrazi auto, ze ma bude bolet srdiecko, ze na cestu ist jednoducho nemoze. Vyletela mi na velku hlavnu cestu 3x tak, ze keby islo v tom momente auto....... 😠 mohla som kricat, mohla som byt kludna, mohla som ju dat doma do kuta, zakazat jej telku, hracky, nepomohlo. vonku som jej povedala, ze este raz vybehne na cestu ideme v momente domov, ani toto nepomohlo. az som ju jedneho pekneho dna chytila, a po tom, ako skoncila na hlavnej ceste som jej dobre nasolila na rit a odvtedy mam pokoj. takze?
@alice107 ;a vermi,ze dieta ktoremu sa rodicia venuju a ma pokojne,podnetne a stastne detstvo s milujucimi rodicmi co maju na dieta cas nefetuje; nonsens, je x pripadov, kde rodicia dali svojmu dietatu vsetko a aj tak zacalo fetovat. Dieta ked sa dostane do puberty, kona vlastnou hlavou, to by zlyhala vacsina rodicov na svete, keby sa vychova klasifikovala len na tom, ci ich dieta skusalo cigarety (lebo ak ano, to znamena, ze zlyhala vychova, vsak?), ci chodilo na diskoteky, ci sa opilo....to je puberta a ta meni aj tych najvacsich anjelikov 🙂 Samozrejme, nie je to pravidlom, ale 90percent z nas si v puberte odzije chaty, cigarety, alkohol, diskoteky a neznamena to, ze zlyhali rodicia pre Pana 🙂 A k tej facke 🙂 Vtedy som to nemohla pochopit, to ma rodic vzdy konat tak, aby ho dieta pochopilo? To je nemozne...nie nadarmo mi mamka opakovala, ze ;pochopis az ked budes mat vlastne deti; preco ma nechcu pustit tam a tam a podobne....
@maranat takze ma respekt pred tym ,ze vybehla na cestu a dostala,a nie preto ze sa to naucila.Ze je to nebezpecne 😉 Myslis ze teraz uz nevybehne na cestu preto,lebo sa boji ze ju zrazi auto alebo ze dostane
@angellinka ja viem ze nevybehne, lebo vie ze proste bola za to potrestana.
btw. co mam dovolit, nech ju zrazi auto s myslienkou, ze potom si to mozno zapamata?
viem, ze som rozumnejsia a silnejsia, vsak vezmem dieta na ruky a prejdem okolo cesty tak, alebo ine sposoby.
ale ked mas v rukach 10kg nakup, ovesana ako jezisko, nemam sancu este 3 rocne dieta niest na rukach. mozem ju motivovat, ze ked bude dobra, doma dostane napr. cukrik. ale co, ona potom caka za vsetko, ze dostane odmenu. ked je dobra, chvalim ju. ale ona akoby to brala "co mam z pochvaly".
@alice107 A este jedna vec, u nas rodicia alkoholu nikdy neholdovali, nedrzali sme ho doma, mamina ked si dala viac ako poharik vina na oslave, oco uz zazeral 😉 Mala som kazdy tyzden prednasku o jeho skodlivosti na moj organizmus, ako to moze skoncit atd, atd, takze to, ze ked pride pubertiak natrubeny domov, je odrazom vychovy rodicov, to je hlupost 🙂 Takisto si vo svojich 25r. nezapalim pred ocinom, lebo viem, ze je na to alergicky a ze by ma vyhresil 🙂
@ritusuk nechcem skakat do reci, ale.
u nas doma sa tiez nikdy nepilo, mama nemoze alkoholu ani privonat, otca som s poharikom v ruke nikdy nevidela, ak tak len nejake to pivko, nikdy som nevidela doma opitu osobu.
mala som 14 rokov, a prvykrat som sa opila, v 9tom rocniku som okusila cigaretu. takze?
dostala som rozum az v 18tich.
@maranat presne o tom hovorim...lebo vyhlasit,ze ked pubertiak vyskusa alkohol,cigarety,drogy,to vsetko je odrazom vychovy,to je snad for!a odvolavat sa na to,ze tym padom rodicia zlyhali?ja som tiez dostala rozum a pochopila som to casom sama,o tom je zivot,o vyvoji,skusenostiach!mam kamaratku,co do 18tich musela cucat doma na zadku,potom sa dostala do velkeho sveta a az potom zacala stvarat veci,tam zlyhala vychova,lebo chcela vsetko dobehnut a vsetka ta pozornost rodicov isla do haja🙂
@ritusuk ja som mala vsetko.moji rodicia mali moznost dat mi okrem nesmiernej lasky aj materialne zabezpecene.ale prave preto,ze mali aj na mna cas/cestovali sme,navstevovali hrady ,zamky ,obrazarne doma aj vo svete/. mali cas so mnou rozpravat,vysvetlovat a a ukazat mi,ako ide zivot.ze materiane statky nepridu same.ze /ak odmyslime tr.cinnost/ treba pracovat a robit zodpovedne rozhodnutia v spravnom case.a drogy,alkohol a ine zavislosti uspech ani spokojnost neprinesu., moj otec ako pravnik vedel,co znamena ak dieta sa da na cestu drog a zlocinu.vedel,ze aj napriek praci sa mi ma venovat.a hlavne to chcel.tak ako aj mama.a to sa odrazilo aj na mojom postoji k zivotu.v zivote ma nenapadlo pit.chodila som na disco ako moje kamosky.na uni bolo dost prilezitosti zaobstarat si drogy.mala som na to dost penazi.ale ani ma to nenapladlo.vies preco?mala som zmysel a ciel zivota.a ten bol inde ako grogach.a vies preco?pretoze rodicia ma spravne nasmerovali. svojim zivotom mi priamo ukazali,kadial vedie cesta k uspesnemu a stastnemu zivotu.aj ked je to cesta zlozita.a namahava.plna prace a zodpovednosti.je jasne,ze niektore deti maju silnu osobnost,inu slabu.ale aj ta slaba osobnost sa da korigovat vychovou.je to vsak zlozitejsie.mala som spoluziacku tiez z dobrych soc.pomerov.ale bola lahsie ovplyvnitelna.tak rodicia museli vo vychove urobit opatrenia co obmedzili to jej lahkovazne konanie v case,ked v puberte nou mavali hormony.proste na nejake cinnosti bola este mentalne nezrela.tak si mohla vybrat.stale mala na vyber.bud na diskc pojde a bude konat zodpovedne,alebo sa uz nikdy nezucastni.az do cias,kedy na to bude zrela.spytali sa jej,ci zvladne odlat zlemu konaniu. mohla si vybrat..zdoraznili jej,ze je na zaciatok veria.aj ked pochybnosti su.ak sklame,musi niest dosledky..vedela to,bolo jej to vysvetlene.pochopila.ved nebola mentalne retardovana.pochopila,ze drogy a nevhodna spolocnost ju stiahnu dole.nie hore.otec jej ukazal,aki su abstinujuci narkomani.a ti,co neprestali.vzal ju do centra drog.zavislosti a napovedal,ze liecenie je uz len abstinecia navzdy.ak bude abstinovat..ak nie,cesta je len nadol.po tom,co videla ake to je v abstaku,tak ani nahodou uz do tej party nechcela. 😀
dnes je uspesna lekarka v sydney.a neskonale vdacna svojim rodicom za pristup bez faciek a kriku.keby jej boli dali facku,bala by sa mozno druhej. ale nic by to nezmenilo v jej mysleni o posobeni drogy.chapes kde je rozdiel?ak sa dieta boji bitky ci bolesti z toho ,tak to nie je ziadna vychovna vyhra.pretoze si mysli stale to iste.a v zivote moze podlahnut.spoloziacka nebola ziaden anielik.ale nebolo dovodu ju fackovat.bola este nezrela osobnost a na rodicoch bolo,aby sa postarali o jej rast.
a pytas sa co ma rodic robit aby dieta pochopilo?primerane jeho mentalnemu veku/nie skutocnemu/ prisposobit urcity rezim.a vsimat si,preco to ci ono dieta robi ci tak alebo onak kona.dieta podvedome ma pricinu na svoje konanie.a rodic by mal zistit tu pricinu.a potom najde aj liek na zmenu postoja dietata.len ten rodic musi mat cas a chut.
ja som vo svojej praxi mala pripady mladistvych a maloletych pachatelov.a pripady,ked obetami boli mladistvi a mlaoleti.a vzdy to bolo preto,ze rodicia si problemy deti nevsimali.ci uz zdravotne,ci potom uz vychovne.svoje .nevsimli si ich mentalny vek.a chceli,aby konali na svoj vek telesny.ale to sa nie vzdy zhoduje.
ak dietatu v puberte vysvetlis preco nemoze tam a tam a das ozaj racoinalne a jasne vysvetlewnie a nepochopi to,je mozne ze je na urovni veku predpubertalneho.a tak treba s nim aj zaobchadzat.
neviem ako u teba ,ale mne moji rodicia davali na vyber v takych otazkach,ktore som mohla rozhodnut a vziat zodpovednost.a to cvici pocit zodpovednosti.naucila som sa,ze ked sa uz rozhodnem,nemozem zvalovat vinu na ineho.apomenujem to tak,ako to je.
ver mi,ze uz male dieta dokaze pochopit ked su urcite hranice dane.v rozmedzi tych moze potom konat.ak mu ukazes potom ze musi niest dosledky bez akychkolvek ospravedlnovani urcitymi polahcujucimi okonostami,dieta pochopi. u mna to fungovalo a funguje to aj u nasho dietata.ale musis tak konat aj ty v zivote.aby to dieta videlo.ze ked urobis chybu,vies pomenovat seba ako zodpovednu za to.a to dospeli casto nedokazu.ja to vidim v praxi 😉manzel je zly,manzelka,sef ,kolegyna mi zavidi a podobne.a deti vidia.a napodobnuju. 😉ale aby si si to nevzala tak,ze to myslim osobne.ja pisem ,co vidim v praxi.
@maranat takze teraz snad nepojde na cestu ked si bude vedoma, ze si tam ty a tvoja silna ruka...ale co ked tam nebudes???
A este...dieta do urciteho veku nema strach z realnych veci (pribl do 5 rokov), ale z nerealnych, takze take, ze odniekial spadne a dolame sa, alebo ho zrazi auto...mu vela nehovori, zato bosorky, strasidla...ano. Takze ono to mozno vyzera, ze dieta to nauci rodic, v podstate to ale vlastne same pochopi ked ma na to vek.

@ritusuk nie nevedela to jeho mama najlepsie, najlepsie to tu vedia vsetky tie dotycne osoby. 😉 K alice107 sa ja vobec nevyjadrujem, napisala som jej len IP, ze ak sa niekto zapaja do diskusie bolo by dobre, si ju precitat od zaciatku a nie poslednu stranu a potom reagovat. a nevyjadrujem sa k nej z dovodu, lebo na mna doveryhodne neposobi ani trosku.