Capnutie po zadku
Moj syn je vtakzvanej faze vzdoru...občas mi prejde trpezlivost,hlavne ked ma bije a capnem mu pozadku...niekde som čitala članok,že dvojročne dieta si to zapamäta na cely život a je to pre neho velmi ponižujuce...ked ma udrie a ja som nahnevana alebo smutna tak sa mi ospravedlnuje a udobruje si ma....ale napriek tomu to robi stale znova...ked ho zato udriem aj ja tak to zaberie a posluchne ,ale vidim na nom že je smutny ztoho a večer sa stažuje manželovi....aky mate nazor na to vy ?
@maranat ak ides s dietatom na nakup, tak zober kocik. Na to tie kociky predsa su. ja som mala deti vzdy v kociku, ak sme niekam isli, na nakup a tak, cize popri velkych, rusnych cestach a mam teraz aj maleho v kociku a este sa mi nestalo, ze by mi niektory z nich usiel na cestu. Ty si dospelak, ty musis byt mudrejsia. A nie trestat a bit za nieco, co dieta absolutne nechape.
@maranat ako mas chodit s dietatom von?no tak aby si sa postarala o jeho bezpecnost bez toho,aby si proti nemu pouzivala telesnu silu sposobujucu mu bolest.ty nevies,ze ty si zodpovedna ak dieta pustis bez dozoru na ulicu? 😕 ak by tvoje dieta nejake auto zachytilo tak budes brana na zodpovednost aj ty.ze si nezabezpecila jeho bezpecnost. ty sa predovsetym musis postarat o to,aby nemohlo na tu cestu ist. dieta si telesnne potrestala za tvoju hrubu nezodpovednost a nedbanlivost.
dieta vo veku tvojej dcery potrebuje predovsetkym absolutnu starostlivost a dozor dospelej osoby .a to si ty v danom pripade opomenula.
ja nevychadzam z uzasu nad tvojim postojom. 😕
@aliza trojrocne dieta mi pride smiesne vozit v kociku 😉
@alice107 ja sa teraz pytam, ako mam teda zabezpecit, aby mi dieta na cestu nevybehovalo? vravim, ze nam prave to capnutie po zadku zabralo. mozte sa do mna obuvat kolko chcete, svoje dieta si vychovavam ja, som slobodna matka, takze ho vychovavam iba ja, bez jednej jedinej pomoci, bez pomoci rodiny alebo babiek.
dalsia vec, kazdemu dietatu sa neda dohovorit, nechod na cestu tak nepojde. co ak ma dieta adh
a nemyslim si, ze ak dietatu capnem na zadok (ja ju netlciem aby mala modriny, ani ju nijak inak netyram, nefackam, nekopem, jedna sa o plesknutie po dupe) tak by som jej mala spravit psychicku traumu alebo narusit nas vztah.
@maranat ja s tebou absolútne súhlasím, konala by som rovnako a tiež mi príde smiešne aby si vozila 3 ročné dieťa v kočíku (budeš ju tam voziť dovtedy kým sa nenaučí prechádzať cez cestu sama? 😝 ) a tiež ju nemôžeš furt ťahať za ruku, musí sa naučiť ako sa chodí po ulici. z mamičiek dokonalých si nič nerob, tu si viaceré také dokazujú že sú matkami roka 😝
@maranat presne, nič si z toho nerob. podľa mňa si konala správne. a je jedno prečo ti malá už nepôjde na cestu, či preto že sa bojí že dostane po zadku alebo preto že sa bojí že ju zrazí auto, hlavne že tam nepôjde, nie? 😉 a keď bude staršia sama pochopí prečo si jej to vravela a ako sa veci majú
@natas4 no tak.ako sa to chovas ?myslis,ze tvoje osobne poznamky patria na verejne forum?a este v takej podobe ako ich prezentujes?myslim,ze by si mala volit iny slovnik.neviem ako to ty mas doma a popravde ma to nezaujima.vzhladom na tvoj styl prispevku.co sa tyka mna,tak ja nemusim na konikovi pisat,ze moje dieta bijem,pretoze nie som schopna sa o jeho bezpecnost postarat inak.ci to ty veris alebo nie je mi uplne jedno. 😀
@maranat takze skusime prebrat otazku bezpecnosti pekne po poriadku.si slobodna matka.v poriadku.to je ale vedlajsie ak ide o to,postarat sa o bezpecnost tvojej dcerky.ta nie je na vine,ze si samozivitelka.ty si matka,jzodpovedna za dieta.to je fakt a z toho musis vychadzat.
ak mas pocit,ze tvoje dieta ma nejaku mentalnu poruchu osobnosti,preco to neriesis s lekarom?myslis,ze ak dieta je mentalne poskodene,vyliecis ho telesnym trestom?
vobec je scestne uvazovat,ze 3 rocne dieta chape nebezpecenstvo pobytu na vozovke plnej aut.take dieta nechape este nasledky toho,ak bude stat na vozovke.to chape len to,ze si mu sposobila bolest.a boji sa,ze to bude opakovat.nic viac.ty sa nemozes spolahnut na to,ze dieta pod vplyvom telesneho trestu uz nebude ohrozene na vozovke.staci tvoja nepozornost na buduce a moze prist k tragedii.ty si vec bezpecnosti nevyriesila.len mas tu iluziu,ze ano.lebo je tato verzia pre teba lahsia.starostlivost je zlozitejsia.a namhavejsia,ako udriet dieta.
vychadzam z udajov co si poskytla.pises,ze ti uteka na cestu.ako je mozne,ze dieta v blizkosti cesyy nezabezpecis tak,aby sa na vozovku same nedostalo?to mi vysvetli ,ako toto mozes opmenut?trest si zasluzis ty,nie dieta.to mi prepac moju uprimnost.
ak uz musis byt s dietatom v blizkosti cesty,tak sa postaraj o to,aby si ho mala v naruci,,ci drzala tak,aby sa ti nevysmyklo.ak dieta nie je schopne vzhladom na svoj zdravotny a mentalny stav kracat s tebou,tak ho daj a priputaj do kocika.tak zabezpecis jeho bezpecnost.a nemusela si mu sposobit ziadnu bolest bitim.
@alice107 len vies, ak idem z obchodu, okolo hlavnej cesty, v rukach mam dve tasky a nie som schopna ich uniest v jednej ruke, a poviem dcere, ze jej verim, ze teraz musi ist pekne vedla mna, lebo ju nemam ako chytit, ona povie dobre mamy a nasledne vybehne na cestu, tak co? mam ju dat na obojok? alebo si mam zaobstarat pestunku? teraz kazda matka, co da dietatu jednu po dupe, je tyran, je ta co potrebuje liecit, potrebuje odbornu pomoc, je taka a hentaka?
moje dieta je velmi rozumne, aj ked si neuvedomuje, co vsetko ho na cest caka, ide o to, ze ono ani nepocuvne, co mu rozpravam, je jedno, ci sa jedna teraz o cestu alebo o hoci co. proste to ma v povahe, a ked na tu cestu vyjde, este sa aj zasmeje, takze si je vedome toho, ze porusilo pravidlo.
alebo mam ist 30 minut do obchodu, dieta tahat za sebou celu cestu za ruku, ono reve, hryzie ma do ruk aby som ho pustila, taha sa po kolenach.
a nezelam si, aby moje dieta niekto oznacoval ako mentalne chore!.
ale ved nikto sa tu nechce hrat na dokonalu, mojim cielom by idealne bolo keby si z toho, co pise druha strana niekto nieco zobral, skusil a snad by aj uvidel rozdiel v spravani svojho dietata...ale kazdeho osobna vec samozrejme akou cestou chce vychovavat...iste je, ze mnoho mamin o inom pristupe ani len netusia, kopiruju len to, co ony dostavali od svojich rodicov ti zase od svojich....a u nas napripklad funguje ked sa s detmi rozpravam bez zbytocnych povelov, prikazov, zakazov ci vyhrazok...a da sa snimi normalne dohodnut...a dokonca sa stretavame s inymi detmi zo skolky, ktore su klasifikovane ako "zlé", ale ked na ne prehovorim ja zazracne sa "opravia"...aj maminy sa cuduju 😉 Ale jasne, aj ja mam slabsie chvilky, ani ja nemam energiu 24h 7 dni v tyzdni, ale nebudem prdsa svojim detom za to davat na rit...
a dalsia vec, ja nazor inych vypocut vypocujem, ale nie som povinna sa s nim stotoznit. a nikto nezije so mnou, ani s mojim dietatom, nepozna mna, ani ju, nepozna nas vztah a moju vychovu, takze ked mi niekto povie ze potrebujem pomoc, tak sa zasmejem.
a este jedna, a posledna vec, nenapisala som tu jedina, ze preve to capnutie po zadku pomohlo.
citujem z jednej stranky:
S fyzickými trestmi opatrne
Dôležité je prihliadať aj na vek dieťaťa. „Aj psychológovia pripúšťajú "capnutie" po zadku dieťaťu v predškolskom veku, lebo ono ešte rozumovo nie je schopné pochopiť, že vykonalo niečo zlé a vlastne takto mu stanovujeme určité mantinely správneho konania. V školskom veku pokladám telesné tresty za nevhodné, lebo sa dajú nahradiť správnym vysvetľovaním alebo inými nie fyzickými trestmi. U dospievajúcich sú telesné tresty veľmi škodlivé pre citlivú psychiku v dôsledku pubertálnych zmien organizmu,“ vystríha lekár.
@maranat u dietata vo veku tojej dcerky ide predovsetkym o to,aby malo co najlepsiu starostlivost aj v oblasti bezpecnosti.dopravnu vychovu mozes zabezpecovat sucasne a hlavne vtedy,ak to dieta uz chape. 😉 )takze ja na tvojom mieste najskor zabezpecim takemu dietatu berfektnu bezpecnost a starostlivost.
ale samozrejme ty si sa rozhodla porusit prava dietata a ist cestou telesneho trestu. 😕.asi preventivne,ze?
to,ze ty prehlasis,ze dieta je uz v cestnej premavke vychovane tym trestom je znamka toho,ze si nepochopila tvoju ulohu matky.jej ulohou je predovsetkym v utlom veku perfekne sa starat o potreby a bezpecnost dietata.nie mu sposobovat bolest.zabezpecit bezpecnost a vychovavat su totiz rozne aspekty.najskor ma prist dokonala starostlivost aj v oblasti bezpecnosti.a nasledne vychova .ale ja na rozdiel od teba si nemyslim,ze to ma byt bitim.
a jeste jedna otazka ak dovolis.ako vies,ze jej capnutie pomohlo a ona je uz v bezpeci aj napriek tomu ze si nic nepodnikla na jej zabezpecenie?si presvedcena,ze tvoja dcerka tym bitim pochopila nebezpecnestvo pobytu na ceste? 😕skutocne si myslis,ze bitim si docielila je dopravnu vychovu?
@alice107 ako sa to chovam??? Dovolila som si napisat svoj nazor...evidentne ti nebol po chuti 😀 skor mi pride, ze ty mas nejaky problem 😕
ja svoje dieta nebijem, je malicka a aj ked je velmi hyperaktivna a sprava sa skor ako chlapec nez dievca a dava mi dost zabrat tak viem ze by to nemalo vyznam, pretoze by to nechapala...sme spolu non stop, nevie sa sama zahrat ani 5 minut...pisu tu aj ine maminy ktore zastavaju nazor ze dieta sa nema ani len capnut po zadku, ale nepisu to tak fanaticky ako ty...napisu svoj nazor a bodka...nepotrebuju do aleluja niekoho presviedcat ze len ich nazor je spravny...
Ked raz budem v situacii, ze moje vysvetlovanie a dohovaranie nepomoze a mojej dcere by islo o zivot, tak jej s kludnym svedomim po ritke capnem...
Btw..nie kazde dieta sa rado vozi v kociku a nie kazde dieta je rado nosene...ja som si kupila Manducu a moja ju vyslovene neznasa
@maranat a k tomu obchodu to je dalsia vec,co si hrubo porusila bezpecnost svojej dcery.lutujem ale musis si zabezpecit nakupy tak,aby tvoje dieta nebolo v nebezpecenstve ohrozenia na ceste.
je mi jasne,ze to nemas lahke.ale ty si sa rozhodla mat dieta.aj v situacii ,ze si na to sama.tak sa musis starat.ziadne polahcujuce okolnosti ci ty mas plne ruky tasiek nie su namieste. to mi prepac.dieta a jeho zdravie a bezpecnost ma prednost.musis si zabezpecit vec tak,aby tvoja dcera bola v bezpeci.ako sa mozes poliehat na vyspelost 3 rocneho diedata? co je to za uvazovanie?co ked by sa stalo nestastie?potom povies,ze tvoje dietatko konala bezhavo a je to jeho vina?nie tvoja??ved je uz dost rozumne.a ved si mu dala po zadku,ze?
@natas4 aky mas problem?ja som ta neoslovila so ziadnou osobnou narazkou na teba a ani na tvoje sukromie.to ty si oslovila mna.jasne som ti dala na javo,ze nemienim s tebou na takej urovni komunikovat.takze ta budem ignorovat.,ak nepises k teme.osobne konfrontacie ma nezaujimaju.pochopila si?
@natas4 nemyslim si, ze ju musis nazyvat "dokonalou matkou" len preto, lebo sa snazi dokazat, ze dieta sa da vychovat bez bitky....
Ozaj, preco tu tento termin stale dokola pouzivate vsetky matky na konovi?...co sa dojcenie, jedla a vychovy tyka???? Fakt divne...
Ale @alice107 aj pre teba mam otazku.....to si fakt myslis, ze dieta ma nejaku mentalnu poruchu, ked vbehne na cestu? Toto si evidentne prehnala..... mne sa to stava este teraz a syn bude mat uz 7 rokov... Proste sa pozabudne....rychlo chce ist do obchodu a je to tam....A dobre vie,ze mame na prechadzanie cez cestu nasu "pesnicku", ktoru som ho ucila este odmalicka
Na pravo- na lavo, nejde auto, mozem ist...to the left-to the right, no car, you can cross..
@digysa to maranat pisla o genoch a problemoch .ja som reagovala,ze ak si mysli ze dieta ma nejaku poruchu ma to riesit.precitaj si pozorne debatu.
aj o 7 rocne dieta sa musis starat v ramci jeho bezpecnosti.ved to vies.nemozes mu doverovat,ze aj napriek dopravnej vychove v skole chape celkom nebezpecenstvo cihajuce na deti.u nas v de rodicia 7 rocne deti obycajne vozia do skoly.aj zo skoly.aj na kruzky.
prave preto,ako ty aj spravne pises,ze take dieta moze zabudnut na opatrnost.ja som za to,aby sa deti ucili orientovat v spleti dopravy.ale to neznamena,ze bez dozoru rodicov a bez ich stalej bdelej pritomnosti.7 rocne dieta nie je zrele,aby vedelo samo posudit svoju bezpecnost.

@maranat a doma si dovtedy posluchala, ze? Tak si v tom posluchani pravdepodobne pokracovala v partii. Ci sama si sa opijala? O tomto to je, ze dieta sa nema ucit poskuchat, ale pouzivat vlastny rozum 😉