Chceli by ste štvrté dieťa?
Ahojte maminy ,chcela by som vediet vas nazor na velku rodinu🙂
S manzelom mame tri deti a velmi tuzim po 4 dietatku..este nemamvysoky vek sice som 4 rok doma na rodicovskom ale srdce pisti atak neskutocne tuzi po 4mimi.Dali by dte sa na to aj vy?mali ste taku neskutocnu tuzbu?
Určite choďte do toho!
Držím palce!
To co je za chory nazor ze VS im platit nemienim...ze nech ide na externe. Moj nazor je, ze kazdy sa ma zakryvat takou perimou na aku ma. My sme dcere uz teraz kupili byt hoci ma len 6 rokov. A ked bude chciet tak jej zaplatim taku skolu aku bude chciet studovat. A nie nejaku pavedu typu socialna praca v Ruzomberku. Inak sa startuje dietatu v zivote ak vystuduje napr. medicinu alebo architekturu a inak ked si spravi socialnu pracu. Sorry ale som doslova vysadena na tuto skolu lebo ked vidim aku tazku skolu som musela vystudovat ja a kamaratky co chodili na socialnu pracu mali 20 stran na skusku a smiali sa. A teraz ked su na urade prace nezamestnane a nariekaju ze ich nikto nechce. Takze moj nazor je mat tolko deti aby som ich mohla nechat vystudovat aj financne zavezpecit.
@natalienka12, dnes už Ružomberok nie je jediná VŠ, ktorú môže ukončiť každý, kto chce mať titul bez vzdelania. 😉
@natalienka12 a ked nebude chciet bude vzdorovat ze naziadnu vs nejde zamiluje sa.co urobite potom.ju vydedite.zivot deti sa neda nalinajkovat.moze sa rodic aj pokrajat ked si postavi uz svoju vlastnu hlavu.
@novana ja viem ale Ruzomberok je asi taky najznamejsi...a potom sa oplati byt viac na rodicovskom.
@emilia25 Citaj s porozumenim...napisala som ked bude chciet! Ked bude chciet ist na architekturu tak pojde a nepoviem jej ze nie nepojdes lebo mas 3 surodencov a ja ti VS platit nemienim.
@natalienka12, univerzita v Ružomberku je z "prestížnych" najznámejšia, asi preto, že je z nich najstaršia.
Mne sa velmi pacia velke rodiny, ale ozaj si to neviem s praktickej stranky predstavit. My mame doma deti dve a mam dojem ze ine okrem prace nerobim, len beham okolo deti, zhanam skolske pomocky, oblecenie, rodicovske zdruzenia, kruzky, kamarati, aktivity.... S malymi drobcami je to super, ale ako deti rastu, naroky sa zvysuju. Poznam rodiny kde je deti kopec, ale nemaju ziadne kruzky, aktivity, nic nepoznaju, takze je ozaj na zvazeni rodiny kolko toho bude stihat. Tiez som za kvalitu a nie kvantitu, deti vychovat pre mna neznamena dat im najest, nosit iba zdedene zodrate oblecenie a v 18tke vypadni z domu, vychovala som ta. Chcem aby deti mali kruzky podla vyberu, aby som sa kazdemu mohla venovat dostatocny cas, ci uz mojkat, alebo sa s nimi ucit, aby mali najlepsie studia, ist s jednym do kina, s druhym do zabavneho parku... Mozno mamina ktora nepracuje by im mohla tolko casu venovat, cize ozaj zalezi od situacie, kto si co moze dovolit aj financne aj casovo. Tiez zavisi od toho aky mate priestor, podla mojho nazoru kazde dieta potrebuje mat aj trosku sukromia, ked nie je na vyber, samozrejme sa vychova aj 5 deti v jednej izbe, len ci je to ideal? Pre mna nie. U nas je cas najdrahsi, peniaze aj priestor je, ale casovo by som to nezvladla tak ako si ja predstavujem vychovu 😉
@natalienka12 s tymto ja zas napr vobec nesuhlasim-uplne najhorsie je dat dietatu vsetko na tacke. take deti si potom malokedy nieco vazia. vidim v mojom okoli milion pripadov, kedy synacik ci dcerenka dostane k 18tke auto, k 20tke byt a nevie co od dobroty. pracovat nepojde, lebo vsetko je pod jeho uroven, zije tak, ze vsetko platia rodicia a ono nemusi nic, lebo je tak naucene. nikdy nema myslienku, ako na to zarobim, ale "mama mi musi poslat", "tatko to musi zaplatit."
@michaelkanr, ale to už je o výchove 😉 Správne vychovať deti vedia aj majetní rodićia. 🙂
@natalienka12 suhlasim tu s @michaelkanr. Prispiest ano, pomoct ano - vsetko zabezpecit, vsetko zaplatit nie. Vacsina dnesnych vysokoskolakov si uz davno aj zaraba popri studiu, a to aj dennom. Inak ich bez praxe po skonceni skole nic nechce. Ale k teme - kupit dietatu ci neskor teenagerovi vsetko na co si ukaze prstom - dopadne to potom tak, ze uz nevie co od dobroty a naroky neustale rastu...proste je na to zvyknute ved rodicia kupia
Dnesne decka si davno zarabaju a zaroven pracuju a ziskavaju tym skusenosti - aspon na part time, Bratislave bezny standard.
@novana kazdy rodic da svojim detom vsetko co moze. Ci uz je majetny alebo nie. Ak je to ten druhy pripad je to o sikovnosti deti ako si poradia. Poznam aj lekarov ci uznavanych vedcov ktori vystudovali za vlastne. Takze kvalita odbornika sa majetkom rodicov hodnotit neda.
Ak svojim detom zaplatim studium vobec to neznamena ze som lepsia ako rodic ktory to neurobi (bez ohladu na to ci na to ma alebo nie)
ano
@novana ja som nenapisala nic o majetnych rodicoch-pisem ze je zle dat dietatu vsetko na tacke. Treba citat s porozumenim😉
@marcelatje tak
Rozmyslam nad tym ze povecsine ludia vedia zovseobecnovat mnohopocetne rodiny.preco sa tak isto nezovseobcnuju aj rodiny s 1 dietatom.staci prist o zdravie a vsetko skoncilo ci je jedno ci viac deti ale to 1dieta by to prezivalo omnoho horsie.vzdy treba mat napameti hlavne zdravie.aj samotne mamicky s 1 dietatom to maju tazke a maju len 1.o tomto sa uz nehovori tak ako ked je rodina s viacerymi detmi.preco?
@michaelkanr, neznamená, že keď dá rodič dieťaťu auto a byt, dieťa automaticky nebude vedieť, čo od dobroty, 😉 preto hovorím, že jeho správanie je odvodené od výchovy, nie od toho, čo od rodičov dostane alebo nedostane.
@marcelatje, prečo to adresuješ mne? 🙂 Nepísala som, že kvalita odborníka má niečo spoločné s majetkom jeho rodičov. A vieš, že niekedy aj má? Npr. ak si aj na SK dieťa štúdium samofinancuje, určite nezarobí toľko, aby si mohlo odložiť na financovanie a dosiahnutie vzdelania navyššieho, a to sa na SK nedá dosiahnuť vo všetkych odboroch, 😉 preto vo väčšine prípadov vzdelávanie týchto budúcich odborníkov financujú aj rodičia. 🙂

@novana sikovnym patri svet. Naozaj vsetkym ludom s najvyssim moznym vzdelanim za to zaplatili rodicia? Nemyslim si, alebo som len naivna 🤔
Kamaratka isla na pravnicku fakultu mala 99percent uspesnost.no pre nedostatok miesta sa tam nedostala.dnesna realita.az kym rodicia nedali dar auto.uz tam bolla.toto robia rodicia.
@emilia25 nahlasila si to niekde? Nakolko mas vedomost o protipravnom konani je to tvojou povinnostou.
@marcelatje nie si naivna to podaktore nevedia co pisu a su naivne.ja som vystudovala tiez za vlastne a nie ze by rodicia mi to nechceli zaplatit to ja som si postavila hlavu ze chcem vystudovat vlastnymi silami o to viac si ziskany titul vazim kedze som pracovala na zmeny s nadcasmi a popritom studovala.Je jednoduche studovat za rodicovske peniaze a este k tomu aby ma rodicia zivili ale nech to dokazu systemom ako som to urobila ja potom by nebolo na Slovensku zbytocne VSnezamestnanych ludi co si myslia ze ked maju titul nemusia makat....
@marcelatje, s prvou vetou súhlasím. 🙂 Ale koľko poznáš takých, ktorí si hneď po ukončení VŠ štúdia sami financovali štúdium v zahraničí? Som zvedavá. 😉 Ak rodičia na to majú, mali by trošku pomôcť, 🙂 veď už do čoho budú investovať, keď nie do vzdelania svojich detí?! 🙂
btw mám pred očami uplakanú kamarátku, ktorú vzali na medicínu do Brna a nenastúpila, lebo rodičia jej odmietli finančne pomôcť, i keď na to mali. A v tom sa naše názory rozchádzajú.
btw koníkov vkladám, lebo mi bez nich nejde odoslať príspevok

@marcelatje to bolo uz velmi davno
@novana poznam ludi ktori isli za svojim cielom a ano aj s prestavkami aby si na to zarobili.
Apropo, kamaratka si zjavne financnou podporou svojich rodicov bola prilis ista. A toto je ten rozdiel medzi lydmi ktori nic neocakavaju a takymi ktori su si peniazmi svojich rodicov prilus isti. Neviem, asi nejaky dovod malu a neurobili to len z rozmaru.
Ja si myslim ze rodicia nemusia nic, no cela mozu.

@booklover, citujem ta: " viac sa mi oplatí byť na rodičovskom, ako robiť ..." máš mentalitu jednej našej menšiny