icon

Článok : Mamy strácajú zdravý rozum...

tyrkysova_kobyla
27. aug 2018

Celkom zaujímavý článok na zamyslenie 🙂

https://najmama.aktuality.sk/clanok/267621/dnes...

gleny25
31. aug 2018

@luxikate ved aj my na SK sme vkuse pod nadvladou...Ako dlho sme samostatni? 🤔

moni73
31. aug 2018

@dai mozno mam stastie, mozno som len slepa, ale v mojom okoli je plno dobrych a slusnych ludi. Klop-klop. A ze sa mi nechce velmi filozofovat, ale predpokladam, ze aj v tvojom okoli prevazuju ti dobri a aj v okoli kazdej dalsej zeny tu takisto, potom je tych zlych fakt menej. Bohuzial ich je viac vidiet. A asi ti ten zly vie viac zneprijemnit zivot ako ten dobry sprijemnit, alebo si len dobrotu vazime menej ako by sme mali...

0silvia0
31. aug 2018

@kittykat22 no presne, s týmto som sa aj ja stretla... mamička mala prvorodenú dcéru šikovnú, úspešnú, tak rozdávala rady ako vychovávať, čo robia matky zle, ako sa treba deťom venovať, ako sú deti obrazom svojich rodičov, súdila podľa svojej prvorodenej. Druhý sa jej narodil syn, a ups, u neho to nefungovalo, lebo neplatili na neho výchovné metódy ako na prvorodenú, mamička sa prestala radšej objavovať medzi ostatnými mamičkami, aby nemusela priznať, že jej syn je dosť pozadu vo vývoji... takže tieto reči ako sú deti obrazom svojich rodičov... ok, veľa výchovou u detí vycepujeme, ale treba pochopiť, že deti sa nedajú pretvoriť na rodičovský obraz, sú to individuality a treba to rešpektovať a tak k nim aj pristupovať (nemyslím to teraz tak, aby rodičia deti nevychovávali, ale aby brali do úvahy aj povahové črty, ktoré sú nezmeniteľné)

kittykat22
31. aug 2018

@0silvia0 máš pravdu. Vtipné je, že keby mala svokra len najstaršieho syna, tak ho rozmaznala - lebo je hrozná citlivka. Keby mala len druhého tak ho zanedbáva, lebo je protivný sebec - a určite mu chýba láska, a keby mala len tretieho tak je matka roka lebo s tým nikdy problémy neboli. Takto má všetkých troch iných a ... 😂 všetci sú ticho.

zuzanapjat
31. aug 2018

Mňa vždy najviac štvalo aká bola moja mamka úzkostlivá k vnúčaťu (k mojmu synovi) a aj pri nej som mala pocit, akoby závidela, keď som šla s malým na výlet, chalupu, dovolenku. Keď som bola ja malá, tak som si robila čo som chcela, skôr sa mi venoval otec, spätne sa čudujem, že som vôbec prežila detstvo a pubertu s kľúčikom na krku. Vždy keď som sa niekde chystala so synom, vždy mala pred ním reči typu: ach, dávaj pozor, nech sa ti neutopí...... ach, len pozor aby ste nehavarovali .... pozor aby vás medveď nenapadol apd. Výsledok bol taký, že syn začal zvracať v aute, dostával hysáky v bazéne, aj v lese. Vytáčalo ma to do nepríčetnosti, pretože som to vnímala tak, že mi nedôveruje. Autoritu mi podrývala vkuse. Taká tá prílišná starostlivosť, keď si ženy snažia dohnať venovanie sa deťom na vnúčatách je čistá katastrofa. Všetkého veľa škodí proste..... niektoré rady sú okey, niektoré cez čiaru. Dnes som extrémne alergická na to, keď som s mladším synom von a niektoré cudzie babičky majú poznámky typu: "ach to by som nerobila" lebo môj syn namočí ruku do fontány, do ktorej ruky namáča 2 roky bez ujmy, alebo keď si odtrhne bylinu o ktorej viem, že mu neškodí, alebo keď sedí na zemi keď je +25 a keďže ho otužujem viem, že mu to neuškodí a chorý nebude, alebo keď sa ryje v zemi s paličkou atď. Toto sú veci ktoré doslova nenávidím a som už aj drzá. Úzkostlivé babičky a svokry to je škodlivé pre to dieťa extrémne. Budujú u deti fóbie a strachy.

zuzanapjat
31. aug 2018

Ešte dodám, že verím tomu, že tieto babičky vôbec neriešili že sa im deti hrajú v blate, alebo že chlípu vodu zo psej misky, alebo mlieko z mačacej - keď boli oni mladé. A dnes vnúčatám nedovolia ani chytiť hlinu do ruky a behajú s vlhčenými obrúskami. A rozdávajú rady typu: "ach to by som nerobila". Všetko je o uhle pohľadu.... režim sme mali, ale 95% mamičiek vtedy nemalo čas sa deťom venovať. Práca, jasle, práca, škôlka, domácnosť atď. A dnes mnohé proste majú viac času a chceli by ho venovať vnúčatám a majú čas hodnotiť a porovnávať dcéry a nevesty. Nie vždy je to okey. Mám mladú svokru a je super. Pomôže, ale nestará sa do výchovy.

lujza123
31. aug 2018

Ako citam tiez som za tu zlu mater. Decko bolo v satke, pri mori, v horach, v lete v kocari zaspala vecer vonku a my na pive, za zadkom som jej nechodila a nevenovala sa jej nonstop, aj do jasli sla. A teraz este horsie maso nejeme, sama doma byva, dobvolenka ziadne hotely ale v obytnaku cez celu europu, 9 rocnu som ju na festival dotiahla a vrchol drzosti uz spala aj pod sirakom len tak pri ohni v spacaku amen. Starajte sa prosim kazdy o seba a nesudte druhych. Vychovavam si dieta ako som bola ja vychovana, tiez ma vlacili po koncertoch a po horach

sonicka96
31. aug 2018

@zuzana76 Tak posledný krát... je to moje dieťa,ja ho vychovávam ako sa mne zdá za vhodné. Ja nikomu nehovorím ako sa dieta spať,kedy má isť spať ako ma jesť,či ma piť čaj ako 2 mesačny ... Ak je moje dieta s mojou vychovou pokojné tak som spokojná aj ja .. Treba si uvedomiť že každé dieťa je iné. Moje dieťa ma 2m a 1t.. keď leží a chytim ho za ruky tak sa stavia na nohy ... postavim ho a držím za chrbat ... a čo ?! pokazí si chrbticu ? dávam na neho pozor takže sa nič zlé nestane.. aspoň viem že mam šikovné dieťa ktoré by už chcelo chodiť.. (očividne bude po mn,ja som začala chodiť ked som mala 6m)...takže prosím vás... a dobre deti sú podla toho aký sú k nim rodičia,to neznamená že ked s nim tancujem v šatke do rána tak to bude drzý fagan ktorý ma nebude počuvať ..

sonicka96
31. aug 2018

@lujza123 Očividne nás "zlých materí" je viac,kedže uprednostňujeme vlastnú výchovu ako výchovú takú do ktoréj nám každý rýpe... už mi to ide hore krkom a asi mi vybuchne...

bafka
31. aug 2018

@ssslnieckooo moja reč! 🙂 Tiež som sa kadečoho vzdala, lebo mám dieťa. A čo? Nebudem chodiť do kina, ani na pivo po nociach, lebo mi to nepríde adekvátne miesto kam by mal drobec chodiť. Keď sme u rodičov, mama nás s mužom stále vyháňa von, nech si vybehneme, prevetráme hlavu, dobre nám to padne.... ano, boli sme sa previesť na skútri ako za starých čias....vítr ve vlasech 🙂 ale toľko strachu čo som na tom skútri mala...ako nikdy predtým. Lebo predtým som nebola mama, nikto nebol na mne závislý. Teraz je to drobec, ktorý potrebuje pri sebe mamu. Tak sa mu venujem ako len najlepšie viem. A keď nevládzem a potrebujem resetnúť, postráži muž alebo moja mama, vybehnem s kamoškou pokecať a o 2 hodky som naspäť a neviem sa drobca nabažiť, veď toooľko som s ním nebola 🙂

1sonda
31. aug 2018

@sonicka96 to sú reflexné pohyby...dieťa v takom veku ešte nemá dostatočne spevnené svaly, aby bolo v zvislej polohe. Keď ich bude mať dostatočne pevné, postaví, posadí sa samo. Ak to nebola rečnícka otázka, či si pokazí chrbticu - tak áno, je to možné, ak to robíte takto často.

90909
31. aug 2018

ja si myslim, ze kedysi bolo materstvo viac prirodzenou sucastou zivota. Zeny otehotneli, castokrat hups..no tak co, rodicia sa vzali a vychovavali..taky bol zivot. V dnesnej dobe je rodicovstvo viac planovane a stava sa z neho projekt..zeny planuju akymi chcu byt matkami, snazia sa sklbit svoj zivotny styl s materstvom a tym sa urcitym sposobom prezentovat..zena sa v dnesnej dobe nestava matkou,lebo taky je zivot..zena sa stava matkou a to sa stane akousi jej karierou..uz len ten nazov knihy "Som mama" hovpri za vsetko - kedysi by to bolo, na tak ako kazda ina - dnes to treba prezentovat akoby sme ziskali nobelovu cenu - a tak zeny maju dojem, ze sa s materstvom stali sucastou akejsi elity, ktora vyzera, akoby dnes vladla svetu. Som matka a mam dieta - cely svet padni na kolena. Druha vec su potom informacie, ktore su dnes na dosah ruky..nieco neviem? staci tuk tuk. A tu je ten problem..ako su tie informacie podane...krd bude robit to a to, dieta bude genius, ak nebudete robit to a to, svoje dieta traumatizujete. A to nekonecne mnozstvo clankov. Viete, co som si vsimla? Kazdy jeden je pisany tak, ako sa ma spravat rodic, aby bol dokonaly..ale kto sa realnr ovlada v kazdej situacii, je vzdy usmievavy, mily, spravodlivy, pokojny a chapavy? A ak by aj bol..kedy ma to dieta vediet, ze jeho spravanie moze mat na ostatnych aj negativny vplyv. Kazdy radi ako byt perfektny rodic, ale nikto neradi ako naucit dieta spravat sa tak, aby aj ludia okolo neho mohli byt v pohode. Dieta nema problem hucat v obchode na d edka,ze je hnusny a nechce ho. ale dospely musi byt vzdy bezvyhradne milujuci, a dieta len objimat. A mnoho dalsich sucasnych veci, potom produkuje matky, ktore sa snazia byt perfektne, informovane, uvedomele a napriek tomu produkuju sucasne "problemove deti" Pretoze dieta moze prejavit emociu akukolvek...rodic ani bohovi. Matky sa tiez potom kazdu sekundu rozhoduju o realnom dietati v realnej situacii a tapu..bude mu lepsie v postielke u babky, ktoru az tak nepozna..ale pri tlkote maminho srdiecka..lebo dieta do troch rokov potrebuje mamu nic len mamu..ako vsade pisu..alr aj mama obcas musi ist von..aby jej z toho stereotypu nesiblo..a tak sa rozhoduje, zvazuje..a cas bezi tik tak..co je spravne, co je spravne..a tak je to kazdy den so vsetkym...ucinite rozhodnutie, ktore ovplyvnuje nielen vase dieta..moze ovplyvnit vela ludi..a v konecnom dosledku skoncit na socialnej sieti, kde sa vase rozhodnutie stane tercom tazkeho sudneho procesu. lud,(povacsinou ine matky) vs. mama a jej rozhodnutie a to je sucasna realita...a potom sa divime, ze uz matky ani nevedia riesit banality..preco asi..ja som raz mala pracu, v ktorej sa neodpustala ziadna chybicka..ani ta bezvyzvnamna..a po par mesiacoch som si nebola ista ani vlastnym menom...a toto sa deje sucasnym mamam..nekonecna lavina protichodnych informacii a spochybnovania so strany okolia..takze kde je zdravy rozum mamiciek..myslim, ze mnohym ho dane veci zadupali uz v case najdenia dvoch ciarok...a pod tym tlakom sa tazko znova hlada..naozaj tazko

jana_eyre
31. aug 2018

@90909 toto je asi najlepsi prispevok co som tu citala..

90909
31. aug 2018

@jana_eyre dakujem..mne sa tvoje prispevky velmi pacia, rada ich citam

dskjhfdlkdjhl
31. aug 2018

Vzdy, ked otvorim tuto diskusiu, zrak mi padne na uvodny prispevok a tam je, ze clanok sem dava zakladatelka na zamyslenie. Zatial to vsak vyzera, ze to bol pre mnohe impulz pre hadanie. Pekna tema, na ktoru by sa dalo slusne podebatit, ale asi nie na MK, skoda.

dai
31. aug 2018

@moni73 mas pravdu, mam pocit ze sa nechavam moc unasat mk - z diskusii tu mam casto pocit akoby ludia zili obklopeni len zlom... hej, nastastie je vela dobrych a slusnych ludi

dorotik
31. aug 2018

@90909 Ja si myslim, ze materstvo a celkovo zeny na materskej sa dnes takto spravaju, pretoze boli dlhodobo neviditelne. Kym mnohi muzi si v najlepsom veku budovali karieru a venovali sa vlastnemu rozvoju, zeny sedeli s detmi doma a boli full time mamami, manzelkami a zenami pre vsetko vo svojej domacnosti. Su to generacie nasich babiek a mamiek, ktore prezili svoje neviditelne roky a potom sa castokrat vratili do svojich slabo platenych a malo kvalifikovanych prac, pretoze tato lod medzicasom odplavala. A potom je tu nasa generacia, ktora o takyto zivot zjavne nestoji. Osobne si myslim, ze je to v poriadku a je na kazdej zene, ako si svoj zivot zariadi. Mrzi ma, ze prave jedny matky odsudzuju tie druhe, pretoze nefunguje na zaklade rovnakych hodnot a priorit. Bolo by pekne, keby sme sa vedeli vzajomne chapat a podporit.

0silvia0
31. aug 2018

@dorotik máš určite aj v tomto pravdu, tento aspekt tu zatiaľ nikto nespomenu. Ženy našli v tejto dobe zviditeľnenie sa aj prostredníctvom sociálnych sietí. Kedysi si každá odkrútila tie materské povinnosti každá doma po svojom, nikoho nezaujímali tehotenské testíky, lebo žiadne neboli, dieťa bolo akousi samozrejmosťou vo vzťahu a nikto to tak neprežíval. Lekárka nakázala žene to a to, žena poslúchla, neriešila. Bola jedna jediná kniha "dieťa a ja" a podľa nej a rád lekárky sa ženy riadili, čiže všetky rovnako... neriešilo sa toľko, išlo sa podľa nalinajkovaných postupov, nikto sa nezamýšľal nad očkovaniami, nad škodlivosťou behákov, nad dojčením a nosením detí, jednoducho tá osveta tu nebola a nikomu nechýbala... bolo to proste iné vtedy, iné je to teraz.

90909
31. aug 2018

@dorotik ano to je pravda..ale ja si tiez myslim, ze dnesne mamy su neskutocne pretazene..presytene podnetmi. Tak ako to hovoria o detoch, to iste plati aj pre nas matky. Tak ako som povedala, zeny to dnes planuju a beru ako obrovsku prestiz. Chcu byt dobre mamy, co je pochopitelne a tak sa s otehotnenim zodpovedne pripravuju, samozrejme na nete, ved bezodna studna informacii. A tak si vytvoria predstavu o tom, kto je dobra matka, a co vsetko musi robit, ale co sa v skutocnosti stane? Rodine ste s tymi info na smiech, lebo to vo velkom prehanate. Podla kamosiek to mozno zas nerobite dostatocne, lebo nie vsetko vam vyslo podla predstav a nemozete to robit, tak ako to dobre mamy robit musia. Alebo zas robite snad najsam vsetko, ale ste dobra mama? Ale figu. Ste premotivovana biomama! A tak sa obcas uchylite k svojmu internetu a skusite nieco zozdielat na socialnych sietiach, ci forach a tam co sa zase stane? Myslim, ze ist zapasit do bahna vyjde na rovnako. A tak uz ani nevieme, co je to byt dobra mama. Uprimne, pocujeme to od niekoho aspon obcas? Si dobra mama lebo robis to a to. Ty musis byt dobra mama, ked si to takto zvladla? Alebo skor pocujeme, moja toto nerob, alebo na tvojom mieste by som to nerobila a moje najoblubenejsie, asi si sa dost nesnazila. A toto pocuvame od rodiny, kamaratov, ci anonymnych ludi. A pritom sa kazda rano zobudi s tym, ze sa bude snazit vydat so seba to naj. A aj vtedy ked to urobi, sa zas vzapati dozvie ako svoje dieta ohrozuje a nici. A najhorsie, ze ani my mamy sa navzajom nepodporime. Ved sme na jednej lodi. Ale namiesto toho aby sme hadzali topiacim zachranne lana, sa z tej lode dokonca vyhadzujeme a najlepsie poriadnym kopancom do zadku.

dai
31. aug 2018

@90909 vidis... a ja tu vidim zakladne zlyhanie vo vychove - aj ked mase mamy nevedeli co caka nasu generaciu - my musime byt obozretnejsie - pre mna je napr. Mk vo vela pripadoch priklad ako nechcem aby moja dcera reagovala, vnimala seba ci nazory druhych. Preto sa z nej snazim vychovat asertivnu, voci sebe zodpovednu osobu, ktora preberie zpdpovednost za svoje ciny a rozhodnutia a nebude ako teliatko robit to co vsetci lebo to robia vsetci a najma si bude silno vyberat koho nazory a ake zdroje su pre nu dolezite... snazim sa jej uz teraz vysvetlit ze clovek s nazorom nutne bude niekomu vadit - nevadia len ludia bez nazoru snaziaci sa kazdemu zapacit a v tom boji kazdemu sa zapacit prichadzaju sami o seba a stavaju sa beztvarou masou...
Ja napr. Casto pocuvam ze som dobra mama od mojich deti a manzela - a uprimne - na nikoho ineho nazore mi v tomto smere nezalezi - jasne, je mile pocut to od inych, pohladi na dusi mamy ked od cudzich pocuje ako super deti vychovala - ale to je uz len bonus...
Vratim sa este k clanku na zaciatku - moja mama aj svokra sa nikdy do vychovy mojich deti nemontovali, prip. Som ich snahy v zaciatkoch stopla pokial nekorespondovali s mojim presvedcenim - vzdy som im ale aj vysvetlila co a preco robim - respektujem obe, moju mamu velmi milujem - rada pocuvam prihody z dectva mojho.muza, rada sa vraciam k vlastnemu a necham mamu rozpravat - a beriem si z ich vychov veci - mozno tak nejak by to mohlo fungovat aj u tych zien kde su konflikty - respekt a tolerancia...

dorotik
31. aug 2018

@90909 Asi neostáva robiť nič iné, len si fungovať podľa seba a učiť sa a prijímať aj svoje chyby, bez toho aby to človeka ubíjalo. Začala som čítať knihu o výchove, kde na prvých stranách autor rozobral, prečo je dôležitý byť autentickým rodičom. Niekedy trpezlivým a usmievavým, niekedy mrzutým a kárajúcim, jednoducho takým, akým sa v danom momente cíti a je. To mi stačilo a knihu ani ďalej nečítam 🙂. Verím, že jedným zo znakov skutočnej vnútornej vyspelosti je naučiť sa byť k sebe láskavá ale zároveň otvorená konštruktívnej kritike. A tak, keď už sa rozhorčujeme nad mudrujúcimi svokrami, biomatkami, matkami, čo majú životné prostredie v trubke, či celkovým nastavením spoločnosti, skúsme nájsť ten mier v sebe a bude dobre 🙂. (Ja ho samozrejme nemám ale občas sa snažím ho hľadať :D ).

abbey1
31. aug 2018

Týmito poslednými, rozumnými príspevkami by mohla táto debata skončiť. Povedali všetko podstatné. Super, kočky. Radosť prečítať po tých predchádzajúcich stranách.👏👍

zuzana76
31. aug 2018

@sonicka96 pozri, ja vôbec nevravim o caji, parkoch , sedeni, atd.... nespravnou zivotospravou matka poskodi akurát svoje dieta, ja pisem o vychove vseobecne, kedy formujeme cloveka, a netreba sa vyhovarat na povahu / to si nepisala tym, ale ina uzivatelka/, ano stava sa , ze aj ked rodic vychovava svoje dieta s laskou, tak sa mu nepodari z neho vychovat dobrého cloveka, ale vacsinovo nie, vacsinovo ti komplikovani ludia pochadzaju z problematických rodin, s nespravnou vychovou atd... Mne islo o to, ze rodic si nemoze povedat vychovavam svoje dieta len pre seba a pre neho. Pozri sa na to z druhej strany - nejaky rodic si tiez povedal, ze vychova je len jeho vecou, vychova zo svojho dietata cloveka, ktory sa nevie vpratat do koze, v skole sikanuje tvoje dieta, neskor si pozicia tatkove auto, lebo ved on je bohorovny, on moze vsetko, tatko s mamkou vsetko dovolia, tak co, potom dokalici tvoje dieta, tiez budes vnimat tuto vychovu, ktora znicila viacere zivoty ako nieco, na co mali jeho rodicia pravo?

90909
31. aug 2018

@dorotik toto s tym autentickym rodicom si trafila. To je presne to, co chytilo aj mna a nasla som sa v tom. Stopla som svoje internetove materstvo asi ked mal syn 6mesiacov, pretoze som zacala mat pocit, ze v celych tych radach, webinaroch, kurzoch a workshopoch chyba moje ja. Kde je moje ja ako matky. Zacala som mat pocit, ze ini ludia ucia moje dieta ako spat, s cim sa hrat, co citat. Nevyberala som to ja od srdca alebo len tak..tato vec sa mi paci, mozno sa zapaci aj dietatu..mozem to kupit aj bez internetovej porady. Detom umoznujeme byt samymi sebou a preco by sme si mi mamy nedopriali to iste.
@dai hej v tomto mas rozhodne pravdu, len ono byva tazke sa v tom materstve najst, predsa kto ta nan pripravi, no nikto..ziadne cvicisko, len bojisko a natvrdo...cize sa ucime za pochodu...a najst samu seba v tom mori vychovnych postupov a este si to svoje ja aj pred sebou obhajit a zadefinovat..moze dat zabrat. A tam uz nastupuje, co si spominala ty

marca12
31. aug 2018

@jana_eyre podla mna to nie je dobre. Casom by sa naucil spravat sa kludne v aute aj bez podavania blbosti a sledovania videi. Presne o tom to je. Aby mal rosic pokoj od deti,snazi sa ich zabavit takymito somarinami

katrin21
31. aug 2018

@sonicka96 skor ako by som sa isla chvalit s tym, ze 2mes dieta staviam.na nohy🙈, by si precitala nieco o svalovom napati a vyvoji dietata.. reflexoch, ktorych je vrodenych niekolko, jednym z nich je aj chodza a o dolezitosti ich vymiznutia/!!!/ a nasledkoch, ak tie reflexy nevymiznu kedy maju..
Clankov je x, aj odbornych..staci dobre selektovat a hladat.. nuz a hned by ta presla chut podporovat v svojom dietatku tento reflex, a tiez v nom podporovat uuuplne nespravne pnutie svalov..totiz mnoho zien si " sikovne a pevne" dieta chvali a neskor zistia ,ze sa neplazi , nestvornozkuje, nesada si...lebo je hypertonicke..jednym z prejavov je aj davanie sa do luku a zapieranie nozickami do mostika , zaklon hlavicky/ mamy si myslia ,ze ju drzi a pasie baranky, ale spravne drzana hlavicka na brusku je len v predzeni chrbtice s oporou i lakte.. nie do zaklonu/..a takto mozem pokracovat..

Cize zvaz, ci naozaj tvoje smerovanie a pocinanie s dietatkom je take super, ako si myslis..hm?

jana_eyre
31. aug 2018

@marca12 no vidis.. len zivot mi je milsi, na soferovanie sa sustredit musim..

dskjhfdlkdjhl
1. sep 2018

@jana_eyre nie som sice zastancom tabletov a mobilov v ulohe bavicov malych deti, ale mam este v zivej pamati, ako moja mladsia dcera dokazala prvy rok v aute vrieskat celu cestu. Manzel je dobry sofer, on to nejako vydrzal, navyse u takeho miminka by asi ten tablet ani nezabral, ale ja by som soferovania schopna v takom vreskote nebola. Takze, nie je to sice asi podla predstav dokonalych matiek, ale nemyslim si, ze toto mu ublizi.

jana_eyre
1. sep 2018

@dskjhfdlkdjhl dakujem, presne tak si to aj ja vysvetlujem.. moje decka v beznom dni tablet nepoznaju, rozpravky im "davkujem" po jednej.. a to len tie starsie, najmladsi nepozera vobec.. poznam deti, co rozpravky a hry maju takmer cely den.. ja som s mojimi cely den vonku, vyrabame spolu, cele prazdniny som s nimi sama (ano veru podla slov marca12 chcem mat chvilu pokoj aj od starsich, ked najmladsi spi a preto pozeraju rozpravku poobede, nech mozem vydychnut, hoci to asi nie kazdy vie pochopit, ake to je byt s nimi 24h/7dni )..

preto si myslim, ze 10-20minut ked smerujeme na vylet a oni aj tak nehybne sedia a ja sa chcem sustredit na soferovanie neurobi ziadnu strasnu zasadnu sarapatu..

navyse, ja soferujem aktivne len rok a bolo premna velmi narocne zacat, kvoli strasnemu strachu (mam ocd)..

tym sa nechcem obhajovat, len tym aj zaroven chcem povedat, ze kazde konanie, kazdej mamy ma vzdy nejaku obsirnejsiu pricinu, neda sa to len tak zhrnut do vety "rodic chce mat pokoj"..

dskjhfdlkdjhl
1. sep 2018

@jana_eyre pozri, keby som mala len starsiu dceru, ktora po par metroch v aute zaspala, tak by som mozno tiez reagovala inak, neviem. Ale nie su vsetky deti rovnake a preto aj nie kazda mamu kazdu pochopi. Ked som mala take male deti, tak sme tiez cele dni travili von, za kazdeho pocasia, takze viem, ze treba aj nieco porobit a same sa to neurobi. Ked by si im tablet /mobil uplne zakazala, tak aj tak by prisli do veku, kedy by si to aj s urokami vybrali,lebo zakazane najviac chuti a to by bolo este horsie. Ziaden extrem nie je dobry.