icon

Článok : Mamy strácajú zdravý rozum...

tyrkysova_kobyla
27. aug 2018

Celkom zaujímavý článok na zamyslenie 🙂

https://najmama.aktuality.sk/clanok/267621/dnes...

ebi88
28. aug 2018

Ja si myslim, ze treba dieta zapajat do aktivit, aj na svadbu zobrat, nech si zvyka na ludi, ale je pravda ze o tretej rano uz by malo mat svoj klud a pokoj.
Pravda bude niekde uprostred, hejze. Ako vzdy. Ziaden extrem nie je dobry.
Ja dam synovi aj mobil do ruky, s videami, ale vecer, na chvilu, po dni stravenom na ihrisku, hranim, a inymi roznymi aktivitami.
Inak videli ste to video ltore sa siri s mamou u lekara ako pise do mobilu a “ignoruje” dieta?
Vacsina jej naklada ze dieta jej treba odobrat. No ja si oredstavim ako ma maly umamkane obdobie a nepohne sa odo mna, ked varim jemu aj sebe aby sme mali co jest, stoji podomnou a reve a reve odtlaca ma od peca, od umyvadla.. 🙂 no co nemam varit? Nebudeme jest? Tak ano bohuzial musim ho ignorovat aj napomenut. A ano aj sms musim poslat muzovi biekedy so zoznamom co kupit v potravinach, a maly mi dobre na hlavu nevylezie. Tak co budeme bez jedla? Vsetko su take vyhrotene nazory, kazda situacia je ina, specificka.

oli18
28. aug 2018

@cottonwomen Máš tam link. Ak ho otvoríš zistíš, že jej príspevok je vlastne celý článok z linku . Je z Denníka N a je to rozhovor so špeciálnou pedagogičkou. Dúfam, že ten už nebude toľko veľa báb spochybňovať.

bubblegum7
28. aug 2018

Myslim si ze ten clanok je na 99percent pravdivy

oli18
28. aug 2018

@beky1813 ty si ešte na to nedorástla, aby si pochopila príspevky anabella111 🙂

beky1813
28. aug 2018

@oli18 dakujem 😂😂😂😂

mooonika1975
28. aug 2018

Súhlasím s každým jedným slovom, tiež pracujem v ms, takže to vidím

mooonika1975
28. aug 2018

@ebi88 rocnemu dieťaťu mobil do ruky nepatrí, mám plnú triedu deti 22 a rozprávku im za 10 hodín, co sú v škôlke, nepustim nikdy. Myslím tv.

anka229
28. aug 2018

@romiada dakujem, o tomto som pisala ze kto to nezazil nepochopi iba bude odsudzovat.. dobre nepustim tablet, dieta bude napr. na dovolenke hladne lebo nebudem mat moznost uz mu nieco ine ponukat a behat za nim. Dcerka jedlo odmieta, keby nemusela nejedla by cely den a sediet za stolom je strata casu. A nie, neje sladkosti ani ine nezdrave pochutiny! Dufam ze pri druhom babu uz tento problem nebude a tablet bude doma zapadat prachom.

romiada
28. aug 2018

@anka229 nezapadne,neboj! To prve mu ten tablet isto ukaze 🤣😂

ebi88
28. aug 2018

@mooonika1975 nepytala som sa na nazor

mooonika1975
28. aug 2018

@ebi88 to verím, ale verejná diskusia je to... Že povieš svoj názor aj keď ten druhý nemá záujem 😁

romiada
28. aug 2018

@anka229 ja som mala prve dieta "ukazkove", a mam druhe take ze cirkus v obchode, trieska si hlavu o zem, neje za stolom, v aute reve ... keby bolo to prve take tak sa hanbou prepadnem pod zem v obchode (a v duchu sa fackujem za zlu vychovu) ...ale pri druhom to uz neriesim a je mi srdecne jedno kto si co mysli. Dufam ze maleho to prejde ( ked zacne rozpravat bude to pre nas vykupenie, lebo nememu ani vlastna mať nerozumie😀) . A beriem to tak ze kazde dieta ma to "svoje zle obdobie" inokedy. Takze s niektorym si to odseri.š vo veku batolata a s niektorym v puberte 😉

montemotherone
28. aug 2018

@tyrkysova_kobyla ty kokso, to akokeby som ja písala 😁 ... To s tým režimom, ja už si pripadám ako z inej planéty, keď moja 16-ročná cez školský rok o 20.00 čučí doma a chystá sa pomaly spať a vonku 4-7 ročné decká ešte pobehujú 🤔 Ráno ich potom s revom nakladajú tesne pred 8.00 do auta, len tak tak stíhajú v strese do škôlky, školy a moja už má za sebou nultú hodinu z matiky, s jednotkou ako bič. Takže asi tak to je s celou psychohygienou. Aby sa potom niektoré mamičky nečudovali. Všetko so všetkým súvisí a režim, či spánok je pre deti dôležitý ako voda, či zdravé jedlo... Bohužiaľ, s väčšinou názorov v článku musím súhlasiť a teda pani mi je ľúto. Pozerať sa na vlastné vnúčatko, ako ho mater natriasa nadránom so slúchadlami na uškách... Asi by som volala pre nevestu psychiatriu :-/

dai
28. aug 2018

@anka229 hm... tablet, mobil .. ak trosku citas tak vies ze dietatku do 3och rokov fakt skodia pri vyvine mozgu. Skus s knizkami, hrackami - neviem ci to este pojde, zial dieta uz moze mat abstinencne priznaky, moze byt velmi nervozne ked nedostane to s cim si mu jedlo asociovala... ako som pisala - chapem to este raz za dlhy cas - dovolenka, restauracia - ked beriem ohlad aj na druhych ludi... ale doma vedome svojmu dietatu ublizovat - zvaz klady a zapory .

dskjhfdlkdjhl
28. aug 2018

Klasika na koniku, vzdy sa najdu zeny, ktorym ak nevonaju nazory nejakej prispievatelky, tak sa ju snazia zosmiesnit, napr. aj tak, ze sa chytia nejakych troch bodiek, lebo to je naozaj velmi dolezite😕

ebi88
28. aug 2018

@mooonika1975 tak potom, chudaci 22 deti co nepozru si pri tebe rozpravku... ja mam 30 a v skolke sme pozerali pasmo rozpravok medzi ranajkami a obedom a neublizilo nam.

mooonika1975
28. aug 2018

@anka229 mala som dieťa co nechcelo sedieť a papať a tablety som nedávala, knižku sme mali, a zabávali kým sa napapalo. Ja viem, vy by ste sa nenajedli .....a to je presne to, čo hovorila autorka článku, prispôsobiť sa novej situácii, tak sa najem potom ...skúsim na príklade z praxe zo skolky....mám deti v predškolskom veku, ktoré už stoluju samé. Pekne sa popri nich najem. Jedia oni, obedujem ja. Na rok mi prídu maličké a ja viem, že budem jesť prihrievane, až keď ich uložím, koľkokrát na tri razy. V kuchyni mi ani nenalozia, vedia. Najdôležitejšie v ten moment nie je moja obedna "pauza" a plné brucho, ale aby boli maličkí aspoň ako tak napapkani
Takže sa prisposobim situácii, životnej. Nie aby sa ona prispôsobila mne.

ukulela
28. aug 2018

@ebi88 moj ma v skolke medzi ranajkami a obedom vzdelavacie aktivity ... to vazne pasmo rozpravok? ja si take zo skolky ozaj nepamatam. max cez letne prazdniny, ked chodili rozpravky v telke popoludni tusim (hlboky komanc) - tak to nam pustili na TV v skolke. nasi maju v skolke pustene skor pesnicky, podla ktorych tancuju. ale teda niekedy (dufam, ze velmi malo) aj rozpravky ... ale kazdy den urcite nie cele pasmo rozpravok - myslim, ze je to len tvoj spomienkovy optimizmus.

romiada
28. aug 2018

@zuzanapjat "lebo to bola ako taká mafia posadnutých žien..." 🤣🤣🤣 lepsie by som to nenapisala. Ja ked som vymenila satku za nosic (maly uz nechcel v nej byt) tiez som sa stretla s nazormi ze to babatku (najma chlapcom na gulky) ublizuje....a hovorim si v duchu "co Vam hrabe?" . Paci sa mu v tom tak neriesim, ved keby mu bolo zle tak reve. Aj Saganovi sa paci na bicykli jazdit a ide mu to takze neriesi asi teraz aky to ma dopad na jeho gule

dskjhfdlkdjhl
28. aug 2018

@ebi88 moje deti v skolke travili dopoludnia z velkej casti na prechadzke alebo ihrisku, pasmo rozpravok tam isto nestihali a veru ani ja si na nic take z mojich skolkovych cias nepamatam.

mooonika1975
28. aug 2018

A keď si vezmeš, tie deti ráno keď vstávajú už pozerajú rozprávky, poobede prídu domov tiež, potom tablet a krásny deň za nami. A do toho pásmo rozprávok v ms. Booooze, taký krásny život, posadiť deti pred telku a ja môžem nohy hore, cigaretka v jednej ruke a káva v druhej. Asi to začnem praktizovať...

sticker
ebi88
28. aug 2018

@ukulela nie nie je, chodili kazdy den, vevericiak risko napriklad, potom taky modry papagaj, a nieco na sposob don quijota... potom sme ano mali anglictinu. Vzdy sme sa tesili na to. Doma potom video som vedela zapnut uz od skolky a pustala su nahrate kacerovo 🙂 a nepreplo mi, co sa o niektorych premotivovanych matkach roka neda povedat.

ebi88
28. aug 2018

... dokonca som mala vsetky hracie konzoly od prvej segy na kartridzove kazety z blsaka od cinana, az pi plejko, a cez letne prazdniny som si to vecer zapla a rano vypla xD dufam ze mi pre silno nevhodny obsah nezmazu prispevok 😁
Predstave si, rozpravky a hry sa nevylucuju ani so studiom ani so sportom, syn chodi plavat, chodi do sedacky na bicykel, na tury,’preto som kupovala terenny kocik, a ja tiez nezaostavam v sportovych aktivitach, ako popri praci zaroven fitnes trener na materskej sa celkom tesim ked zacne maly sportovat tak ako ja a ja mu to budem vediet vsetko ukazat. Od korculi, behu az po cinky. A vecer si s tatom zahrame xbox 😁
Ja si stale neviem zvyknut na tieto obmedzene komentare na konovi co vytahuju z kontextu posadnute superzeny, asi po tejto stranke asertivity fakt zaostavam, zapnem si asi automaticku odpoved na blbe komenty 🖕🏻

romiada
28. aug 2018

@ebi88 suhlas s Tebou. ja som tiez vyrastala na Matelkovi, Filmarik a filmuška, Včielka maja, Raťafak plachta lebo naši "na nas s brachom nemali čas" 😉 (rozumej upratovalo a varilo sa atd. .) , mama nehlásala "cukor (lepok,nebio a ine ekvivalenty) je smrť" , som očkovana a som tu: nie som obezna,nie som prehnane hyperaktivna, nemam ADHD poruchu, nemam alergie, viem bicyklovat, lyzovat...som vlastne obycajna nudna osoba ktora nijakemu odbornikovi (na satky, bio stravu, laktaciu, ockovanie, workshopy ako vylepsit svoje deti) nedala zarobit. Tiez mam pocit ze sa vsetko moc pitve a analyzuje....lebo zo strachu a neistoty sa da vymačkať najlepši biznis. Dufam, ze moju dceru vychovam tak ze ked raz bude sama matka, tak sa najprv opyta "mami Ty ako si to robila" a nie "netovych a inych odbornikov" a za prachy.

ebi88
28. aug 2018

@romiada hej oresne filmarik a filmuska. 👍🏻 Dobre si napisala, trebalo aj porobit doma, nebol na vsetko kuchynsky robot, ani umyvacka.. ale ked sa bolo treba ucit pisat, otec so mnou sedel kym pisane a nebola dokonala slzicka 🙂 neznamena rozpravka vtv ze rodicia kaslu na deti, ale tu to je skoda sa obhajovat.

kikina84
28. aug 2018

@tyrkysova_kobyla to je perfektne napisane..hlavne to satkovanie a kojenie pomaly do 5 rokov..sak nech citi lasku mamy a vztah a neviem co,potom sa divia ze su deti lemrave,nikde ani nevylezie na prieliezku na ihrisku..ked zakusne do rezna alebo spekacky hned ma crevnu virozu..mojho tatka brat takto dopadol,ma tri deti dospele a ani jedno nie je sebestacne,hlavne ze boli na cecku zavesene do 5 rokov pomaly a teraz sa nevedia o seba postarat, najstarsieho vyhodili uz druhy krat z roboty za tento rok..a hlavne ze rodicia inzinieri,vsetko bio a telo na telo furt..nepriebojne stvorenia absolutne..decka by mali behat,lietat,hrat sa,uzit si detstvo..A druha vec ktoru neznasam ked povie niekto nechaj tie deti ved oni si to vybavia..to ma ide slak trafit..ved my sme od toho aby sme deti smerovali a poucili ich ked robia nejaku krivdu,odkial maju male deti vediet ako si maju veci vybavit medzi sebou ked im nikto nevysvetli aka cesta je spravna..to je chore rozmyslanie..takze za mna clanok super..😎

interneta
28. aug 2018

@zuzanapjat ja vam poviem tak, nosenie som neplanovala, dostala som sa k nemu situacne. dieta uspavam v nosici, aj ked situacia sa vyvija tak, ze mi to nevyhovuje. lenze ten nosic a fitka (pripadne prechadzka) bolo to jedine, co fungovalo na zaspatie. v uvode fungoval aj kocik, no ked babo podrastlo, hlavne sa zbavilo zltacky a nebolo take spave, tak v kociku prisli revy. aj babky mi ho doniesli s tym, ze v nom reval a nezaspal. bolo mi to na dve veci. teraz v nom toleruje pobyt, ked je hore, ale spat ani za svet. mam kamosku, ktora dieta polozi a spi. ked nespi, tak je ticho. necha ho a hotovo. takze su aj obrovske rozdiely medzi detmi. teraz to zaziva moja dalsia kamoska. pri druhom dietati uspavanie funguje inak ako pri prvom. no a ano. nasi rodicia nosic nepoznali a fitku tiez nie. ale casto z tej generacie pocuvam, ze dieta holt revalo a neriesili. dokonca to bolo dobre plucka, ako s oblubou hovori moja suseda dochodkyna 🙂

zuzanapjat
29. aug 2018

@interneta ano to je o tom, že si zvolila system ktory dieťatku vyhovuje. Mna skor zaraža ked niektora chce nosiť silou-mocou a dieťa to odmieta. A ostatne radia - vydržať... :D dieťatko ma v šatke modré nôžky, lebo mu zle cirkuluje krv - vraj to je v poriadku. A nedaj Bože kočík - tam sa uvarí dieťa. Uznávam, sú kočíky, ktoré sú ako také rakvičky a ešte mamička cez striešku hodí dečku, čo je masaker. Ale pozerať krivo na mamičky, lebo majú dieťatko spokojné v kočíku? Proste vadia mi extrémy. A vadia mi tie pomenovania - ja mám kontaktné dieťatko. Každé dieťatko je kontaktné inak. To najlepšie čo môže mamička pre dieťatko spraviť je naučiť ho slušnosti, úcte k starším, láskavosti k rovesníkom a hraniciam.

kikina84
29. aug 2018
montemotherone
29. aug 2018

@romiada to to! Že biznis! Ja si koľkokrát hovorím, že keby som mala to svedomie, na istej skupine mamičiek zarobím aj na luxusný dôchodok 😁 30€ za pár hodinový kurz kváskovania, 500 za 4 víkendy "ako vychovávať deti", pridám Montessori základy, háčkovanie, pletenie, varenie, tvorivé dielne... 😁 Väčšinu vecí sa človek naučí keď vytiahne staré knihy, posedí nad nimi a už to ide. A väčšinu vecí máme v sebe. Len stačí začať trochu uvažovať nad svojím životom, hodnotami, a tie jednoducho odovzdať svojim deťom. Nič viac a nič menej im aj tak nedáme. Len to, čo je v nás, rodičoch. Jedine vlastný vzor (či už sa to týka výchovy, vzťahu k poznávaniu, vzdelávaniu, k čítaniu, či k ľuďom...) je najefektívnejšia výchovná metóda 😉
Istá skupina mamičiek ale akosi má potrebu hľadať problém tam, kde nie je, a míňať peniaze za každú cenu 🤔 akoby im "certifikát zo skladania plienok" mal zaručiť šťastie vlastných detí 🤦