Článok : Mamy strácajú zdravý rozum...
Celkom zaujímavý článok na zamyslenie 🙂
@dai no nepovedala by som ze som jej tym vo vyvine ublizila. V 2 rokov ovlada choreografie pesniciek fihy tralaly ktore zatancuje ked ich pocuva z CD. Naucila sa to sama z videoklipov. Zaspieva pesnicky ktore sa naucila sama sledovanim na tablete (Jaros, Smejko...). Tak taka ujma sa na nej pacha. Myslim si ze vhodne vybraty obsah jej ublizit nemoze. Toť moj nazor.
@luxikate napisala som to ako priklad toho co som citala, co pisu vedci. A ti toho popisu dost 😉 Nic viac😉 presne som cakala ze otvorim sud s pušnym prachom - toto šatkovanie, ne/nosenie, ne/kočikovanie je take vždy 😀 A moje deti som len uviedla ako priklad ze kazde je ine, bez ohladu na to ze vychadzaju z rovnakeho prostredia a z rovnakej vychovy. Za to ze moja dcera nestvornozkovala nemozem ( alebo mozno hej, mala som ju dat posudit nejakemu internetovemu odnornikovi ci neni vadna😉). Zato teraz lyzuje lepsie ako ja, plava, korculuje...takze "nejaky ten" psychomotoricky vyvoj prebehol aj napriek tomu ze nestvornozkovala.
@kikuska3567 a kto píše že musí? Prečo zo mňa robíš mater harpiu? Moja dcéra môže byť von tak, ako uzná za vhodné. A ak začína druhý deň nultou hodinou, nemá potrebu byť večer vonku dlho. Sama už vie, aký to má na ňu dopad. Nič jej nezakazujem a nikdy som to nerobila. Ja som horšia. Vysvetľujem, rozoberám, až sama uzná, čo je pre ňu dobré 😉
Clanok mam na blogu tu a aj komenty tam su.. ja s clankom.uplne suhlasim
Vo vsetkych ohladoch...blizsie vysvetlenie preco je v tych komentoch..som mamou 18r , dve deti, druhe ma len 2r.. a fakt vidim, ako sa namy menia a kam to speje preto suhlasim s clankom a nemyslim , ze som nemoderna mama..
@slimstar pocuvanie pesniciek napomaha vyviju reci..rozvoj reci suvisi s vnimanim a pohopenim rytmu, slabik atd.. aj verse a riekanky su o tom..dieta sa uci rytmu a tym aj reci..
Preto hudba, ci slovenska , alebo anglicka pomaha...a teda nam aj naozaj pomohla.. a mieru si uz kazdy rodic ustrazi predsa podla seba..
@thoughtfulweirdo to si uplne vystihla.. kto ma vela casu, moc riesi okolie..
Necitam cele, takze uz mozno niekto spomenul. Svokra je predpokladam generacia, ktora vychovala generaciu neviest. Ked sa jej spravanie nevesty nepaci, je to teda de facto chyba vychovy jej generacie. ;)
@anabella111 Ty si to napisala perfektne !
@anka229 niekto to tu uz napisal - ak chces vidiet ucinok tabletu na tvoje dieta, skus mu ho nedat ci vziat...
Tie pesnicky by sa dieta naucilo aj z pocuvania, nepoznam 2rocne ktore by sa nevrtelo do rytmu... mozno by tvoje dieta bez toho tabletu bolo este sikovnejsie ( tablet uci zial len mechanickym veciam - to ti potvrdi asi kazda mama starsieho dietata zato je velmi nepekne navykovy ... )
@luxikate preco je afrika pozadu ked sa nosia v satkach? Afrika ma obrovske bohatstvo, ktore jej berie zapad. Pozri sa tu, nie je vsetko take cire ako si myslime
https://www.youtube.com/watch?v=AfnruW7yERA@dai urcite mate pravdu aj vy. Nuz tato doba akosi s tymi technologiami suvisi a tazko sa tomu vyhnut. Vsetko treba vyuzivat na informacie v rozumnej miere, urcite nie na zabijanie volneho casu. Ten samozrejme vyuzivame aktivne. Na zaklade spoznania "postaviciek" cez internet ideme na ne do divadla.. Vsetko treba kombinovat nie iba pasivne prijimat informacie. Masu a medveda taktiez uz pozname, teraz sme kupili knizku ktora sa bude tesit o to vacsej oblube, ako keby tie postavicky este nepoznala. Wifi sa u nas vypina casovacou zasuvkou po 22 hodine a ked bude mala vacsia naprogramuje sa podla potreby. Vase deti vobec technologie nepouzivaju? Resp. odkedy zacali ked ste tak striktne proti nim? Ako sa vam to dari v tejto dobe?
Darmo sa tu rozculujete,pani ma pravdu. Kazdy je haklivy na svoje dieta,svoje metody,preto vas to stve. Ano,doba je pokrocila a moderna,ale nie vsetko moderne je spravne. A to nevravim len o hodnotnom case stravenom s detmi,ale mam na mysli zivot celkovo. Sme ohlupnuti,mozno aj nechtiac,lebo vsetko je tak moderne,ze zabudame na zdravy rozum,ja takisto. Najviac ma stve,ze som sa tak naucila googlit,ze uz fakt hociaku sprostost idem vygoohlit,pritom staci pouzit rozum. Aj ked viem,ze je to tak,aj tak idem googlit 😀
@marca12 ja tam vidím skôr nejaké problémy medzi svokrou a nevestou. Resp vysporiadanie si takýmto spôsobom problémy, ktoré vznikajú medzi nimi. Vidim tam svar. Medzi generáciami bude vždy rozdiel, vždy aj bol a vždy ti starší hovorili na mladších, že ich deti sú nevychovane. Ale ohovárať a skatulkovat mňa určite nikto nebude.
Neviem cim to je ale uz dlhsi cas mam pocit, nas narod akosi hlupne. Ano, mame vydobytky techniky, deti od utleho veku ovladaju tablety atd...ale aj napriek tomu akoby absentoval taky ten zdravy sedliacky rozum, ktory mali ludia predtym. Zabudaju sa deti v autach, vypadavaju z okien a niektorym rodicom dnesnej doby akoby chybala predvidavost. Sme ohlupnuti technikou. Deticky su nastajlovane od hlavy po paty ale uz pomaly nikto ich nevedie ako drzat pribor, noznicky, ako sa spravat. Ved pojde do skolky, tam to naucia. Ved naco su tam???a v skolke najlepsie od rana do neskoreho vecera. Len aby sme s nimi nemuseli mat ziadnu starost... je to smutna doba. Ja sama nie som stara, mam tiez deti, dokonca 3 mesacne babo ale my sme boli vychovavani akosi inak. Viem, ze sa to mnohym nebude pacit ale mam taky postreh z nedavnej svadby. Male babo sme nechali doma s mamou pretoze bolo neskutocne teplo a mne toto decka bolo luto. Jednak nie kazdy je na svadbe nadseny z vrestajucich deti a jednak rodicia sa nezabavia lebo nemaju nic ine na praci len behat s kocikom. Starsia sa zabavila do polnoci a bolo sme vsetci spokojni. Ale vsimla som si jednu vec. Ze otcovia uz nie su otcovia...resp. mam pocit ze muzi sa nam menia na metrosexualov zameranych len na svoj imidz. Hole nohy v topankach, traky, motyliky, kLobuky na hlavach a vaha 40 kil. V tvari znechutenie, unava, ked sa spievalo tak nevedeli slova ani jednej pesnicky. Mali synovia zladeni presne podla otca, co je sice pekne ale nikto tomu malemu synovi nepovedal, ze klobuk sa pred jedlom da z hlavy dole, pretoze ani ten otec si ho nedal. Jest z priborom nemozeme, postacia ruky a potom treba pochytat vsetko dookola. Nikto tie deti neupozornil, ze sa to nema, nerobi. Ale hned bola na socialnych sietach fotka aky mame perfektny outfit a zavidte...Nechcem nikoho urazit ale da sa vsetko... aj sa krasne obliect ale aj vychovavat s rozumom a pouzivat ho. Dnesna doba je zial zamerana iba na ten vonkajsok a hodnoty idu kamsi mimo.
@vevesh ale ano len kdezto pred tymi 600roi europania boli popredu ,afrika nepoznala nic z toho co bezny african.Ze skratka nijako sa neposunuli vored ako aj indiani v Amerike,mali aj bohatu zem aj dobre prirodne podmienky a ked ich objavil kolombus tak boli kolko rokov pozadu.Ze nieje to tak uplne len geologiou sposobeme ale aj kulturovou.
ad afrika - jedna vec je technologicka revolucia, druha vec rodinne spolocenstvo. nosenie jasne ze nazaruci, ze niekto vynajde parny stroj 🙂 ale to dieta sa mozwe citit spokojnejsie/pokojnejsie/stastnejsie ... africania urcite nezaostavali preto, ze nosili svoje deti 🙂
@anka229 mozem ti napisat len moju skusenost ktora jasne ze neplati plosne a pausalne... mam 3 deti - najstarsie 11, najmladsie nema este rok... najstarsia dostala tablet s rodicovskou schrankou v 5tich rokoch, mobil na 9te narodeniny. Vela s muzom rozmyslame o tychto veciach, citame, snazime sa sami ist prikladom ( nie vzdy sa nam dari ) - viest deti k tomu ze technika je dobry sluha ale zly pan.
Vidim co sa deje ked detom nedavame hranice - deti nerozumeju veciam na nete ale maju k nim pristup, u nas je uz vela dialogov o socialnych sietach, o hodnote likov o tom cez co si ma clovek budovat sebavedomie, kto je hodnotny clovek etc. ... je toho vela a denne - tie technologie nezastavis a su sucastou nasho zivota - preto som ti aj postla ten clanok - tam sa pise ze tablet moze byt fajn ked sa vyuziva pozitivne... to ako ho vyuzivas ty je ale utlmujuce - pisu tam ze ked stale tablet vyuzivas na represiu tak vlastne dieta si ho spoji s negativnou emociou a zaroven sa nenauci spravat v situaciach kedy ho ty tabletom utlmujes...
Moja najstarsia je velmi narocne dieta a napriek tomu sa naucila jest bez tabletu - vyzadovalo to jasne pravidla, jedla v stolicke, ukazovala som jej knizky, rozpravala rozpravky, robila lietadielka ...
Ja mam napr. Pocit ze tie videa prave v detoch zabijaju fantaziu - keby tu masu a medveda poznala len z tvojho rozpravania, mala by sancu si sama vytvorit obrazy tych hrdinov, sama vyfantazirovat svet kde ziju... teraz to ma uz nalinkovane filmom - 1 obraz, nic viac... ale ako pisem - to je moje vnimanie dectva spojeba so svetom fantazie, nekonecnymi moznostami - my sme citatelska rodina, deti citaju, ked nevedeli citat vela pocuvali, ked sa mne nechcelo/ nedalo mali knihy na pocuvanie pustene - mame audible doma, najstarsia si stahuje romany a pocuva pri zaspavani ( tak sa napr. Naucila spat sama ked sa mi narodil jej mladsi brat a nemala som uz tolko casu aby som jej citala... )
Moje deti maju casovy limit - tv plus tablet/pocitac plus mobil - cez skolu 1-2 hod. Denne, cez prazdniny 3 hodiny - a funguje to dobre...( ja ale aj pozeram co sleduju a kedy - pri jedeni je u nas beztechnologicky cas - akurat hudba je povolena )
@dai nechcem menit temu, ale zaujal.ma tvoj prispevok, pretoze prave riesim jednu dilemu, tak ma zaujima co na to vravia ostatni.. moj najmladsi neznasa auto, uz bude mat dva roky, v autosedacke vydrzi kludne pozerat len 10minut, co mi fakt nestaci - mna jeho mrncanie neuveritelne znervoznuje (dva roky narocneho dietata si vybralo svoju dan) a na soferovanie sa musim sustredit.. maly si stale pytal papat nejake blbosti, co som mu aj poskytovala len aby bol v aute klud, ale nemam rada ked jedia deti stale blbosti.. tak sme im kupili dvd a maly si na neho zvykol, aj na kratku trasu im ho uz pustim a maly vydrzi.. no ale moja dilema je, ci to je vobec dobry napad, naucit ho na toto..
inokedy rozpravky nepozera, starsi pozeraju len jednu dlhu, ked najmladsi spi.. cez skolsky rok maju dovolene len kratke rozpravky vecer, to pozera s nimi a cez vikend zase nic a starsi cez obed.. takze vlastne najmladsi pozera len v aute..
@luxikate nie len geológiou, nie len kultúrou, ale aj rasovými predpokladmi. Každá rasa má iné predpoklady v globále. Je to síce dnes "politicky nekorektné tvrdenie" ale takto to proste je. Ide o genetické rozdiely medzi rasami.
Porovnavanie sa s africkymi zenami je absencia vseobecneho prehladu..alebo ucelova fabulacia...Tam kde nie su cesty..nie su auta..ni kociky..africke zeny nenosia na sebe uviazane deti skrz pocit bezpecia a istoty deti ...ale preto..ze potrebuju dve volne ruky na vedra vody a ..tvrdu pracu....vzdialenu kilometre od domova...Detto stare matere si nemohli dovolit na hoľu ..s obedom tlacit kocik...ergo pomyleny argument...presne tak isto...ako ked niekto fatalne zavrhne prilezitostny presun decka v satke ..ci nosici...Naco sa chytate konkretnych sprostonormalnych v zdravej miere uzitocnych ..ci v urcitej spolocnosti nutnych postupov..ako jedinecnych a jedine spravnych...Mozno sliepky..ked dostanu zmesku ..vyberaju preberaju kazde susto a ktore prezru...odkokodákaju ako to najlepsie...aj ked ...Téma je...Matky stracaju rozum...ale argumentovat s afrikou 😅 ..Prosto povedane...Figu borovu..bude vase decko citit istotu a lasku ked s nim túrujete hodiny po nakupnych centrach a s deckom realizujete vsetky povinnosti dospeleho v case ..ked ma spat na rovnej ploche ..vo vyvetranej miestnosti...(prikladom)..A najjasnejsie to poviem...ak dieta nema normalny rezim..a matka ho vlaci v mene lasky ip a obmedzuje jeho motoricky prejav a rovnako aj ludi navokol..(rozne sluzby..kadernicke..kozmeticke salony).....alebo opacne..vzda sa vyletu s rodinou..lebo decko si v nosici pokrivi chrbticu...tak je to prosto Matka neschopna......A vobec..ani nosenie nie je podstata clanku...podstatou je trafena mensina...ergo..(dotkne sa len toho...koho trafila)....A uz som prispievat nemienila...))....Haloo..kde sa nachadza intelektualne zdatnejsia obec ..aky taky vseobecny prehlad..nadhlad...vyspelost..skusenost..nepopieranie tradicii..ale rovnako rozumne selektovanie...a pochop min. vypovedaneho slova a nezacyklenie sa v podivnom strasidelnom ..striktnom ..bludnom ..jedinecnom kruhu...Ja- Moje dieťa- a jedinecny style ....Alebo Ja a clanok ..ktorý uráža Moj pristup...
@anabella111 ale ty si nepochopila pointu,to co pises je asi kazdemu jasne,citaj od zaciatku alebo sa radsej venuj startm dievkam.

V niečom má pravdu, naozaj sa to občas preháňa s určitými vecami. Ale !!! Ona nás dala vsetky do akejsi škatuľky. Nie, moje dieťa má režim, aj pekne sám zaspí, žiadne púšťanie nejakých anglických somarin nepraktizujem atď... Nechajte nás žiť. My sme iná generácia a inak pracujeme s deťmi, inak žijeme, sme iný ako vy.