Čo doniesla zúbková víla vašim detičkám?
Mamicky idem po radu🙂Vypadol nam prvy zubok,co doniesla zubkova vila vasim detickam?🙂
Ako citam, ludia vidia nieco zle vo vsetkom.. 😀 u nas chodila kedysi aj vlaskova vila.. Vymyslela som ju preto, lebo syn sa nechcel strihat a hrozne reval, tak zacala chodit vlaskova vila co zbierala vlasy za oknom a robi z nich stetce.. Ale chodi len k detom do 4 rokov, lebo iba take jemne vlasky potrebuje.. Nosievala synovi 2cukriky a jeden daval sestre, lebo ta sa nestrihala..
Nie, detom za cikanie a kakanie veci nedavam, dokonca zasadne hracky napr nedavam mimo sviatkov ,velkych vyletov a vynimocnych udalosti (ako pamiatku) ja osobne si myslim, ze taketo fantazijne postavy k detskemu veku patria a odmena im je ako pamiatka a ako uz bolo spomenute peniaze na ucenie financnej gramotnosti a za ucelom setrenia si na nieco po com tuzi..
Deti fantaziu potrebuju a ja im.ju rada rozvijam.. Aj ja ako dieta som ju mala silnu a myslim, ze mi to neublizilo..
Aj u nás mince dávame 🙂 Minule manžel zabudol vziať zúbok (ale mincu dal), a to bolo dumania, prečo víla nezobrala zúbok - nakoniec sme to uzavreli tak, že bola asi popletená, a že sa poň vráti (ráno hneď bola kontrola) 😀
Tiež s tou vílou prišla dcéra ešte vari zo škôlky (jej prvý zub vypadol až ako prváčke dakedy na jeseň). Teraz má také "vílie" obdobie, takže nám aj tá zúbková celkom zapadá 💃
@jana_eyre - u nás bola aj "cumlíková víla" - ktorá berie deťom cumle, keď sú už veľké a nepotrebujú ich, a dáva ich maličkým bábätkám, ktoré ich potrebujú. Za cumlík nechala bábiku. U nás zafungovalo, cumlíka sa dieťa vzdalo dobrovoľne a bez plaču.
@hipuska zvyk nie je z Ameriky a keby aj, nikto nikomu nekáže ho preberať. Mimochodom u nás v Severnej Amerike, sa dáva fakt len symbolická minca dolár, nanajvýš dva. Ako čítam, Slováci to ťahajú do extrému - sladkosti, kefky, pasty, hračky, lego, oblečenie - to volám úplne zhovadenie milej tradície.
aj my davame mince od prveho zubka a tiez na tom nevidim nic zle..praveze je to super, my sme toto nepoznali napriklad...uplne suhlasim aj s tym, ze financnu gramotnost treba budovat od malicka...niekto si to samozrejme vysvetluje tym, ze deti zahrnieme peniazmi a nechavame minat bezducho co chcu..prave naopak...zalozit im malu pokladnicku, vidiet, ze peniazky sa nezarabaju len tak, ze nie su v penazenke same od seba a na karte bez limitu...aj my syna ucime, ze ked si bude setrit centik k centu a euro k euru, tak si nasetri viac a moze napriklad kupit nieco vacsie ako ked mina vsetko hned na hluposti...tiez ked ide na vylet alebo sustredenie, dostane nejake to euro a vie velmi dobre, ze si moze kupit hlupost, alebo suvenir, alebo aj nic a tym ked si odlozi bude si moct kupit nieco co mu my nekupime..ma 7 rokov ale velmi dobre si zacina uvedomovat ako to funguje, prepocitava, kresli si peniaze a hra sa potom na nakupy a aj velmi dosledne rozhoduje co si kupi...tiez vie, ze ked nieco sposobi on (napriklad zapotrosil klucik od skrinky v skole), tak si to hradi zo svojich peniazkov..pri tom kluciku napriklad s tym prisiel sam od seba, ze mamka, to platim zo svojich...ja viem..zacina sa ucit aj zodpovednosti..
Co sa tyka zubkovej vily - tak je to nahodou mile a motivacne a tiez to patri k detstvu a fantazii..tak ako k caru Vianoc patri Jezisko ci Dedo Mraz, ci Santa ci skriatkovia ci cokolvek...ja uz praveze zacinam mat strach ze nas ide do veku, ze coskoro toto prejde a je mi to luto..ze este tak krasne detsky veri vo vily a skriatkov
My sme tiez mali vilu ktora nosila odmenu ked mal asi 2-3 roky a zvladol navstevu u doktorky bez problemov..bolo to vysoko motivacne..ked prisiel domov, vila mu tam nechala za statocnost nejaku drobnost...doteraz mi ukazuje niektore veci, ze toto mam od mamky, toto od tatka, toto od babky a toto od vily 🙂
Ahojte, nechcem zakladať novú tému tak obnovujem túto 🔝
Čo nosia moderné zúbkové víly? Ja mám 6r brata (a 6m syna takže raz ma to tiež čaká) a zostala som veľmi prekvapená keď mu dali za zúbok 20€, lebo mince už nechce 🙄 ako je to u vás?
@nikiki29 - u nás nosila pri dcére 0,50€ pod vankúš. Syn má teraz 6, ale zúbky zatiaľ nevyzerajú, že by sa išli kývať, ale tiež donesie len 0,50€ - proste minca za zúbok 😉 Dcéra fakt verila, že jej to tam necháva víla, pre ňu to, že tam niečo bolo, bolo naozajstné vílie kúzlo, a to mala byť u nás tá podstata mincí, taká tá detská fantázia - jedna z posledných vlastne, lebo potom deti postupne už prestávajú veriť "na zázraky" 😇
Prepáč, ale tých 20€ mi príde ako, keď bude mať 15, nebude chcieť na narodeniny nový telefón, ale rovno cabriolet do garáže, tak mu ho dajú?
@nikiki29 no tak to je dobrý drahý zúbok 20eu je dosť -ale šak ak rodičia môžu 🙂 Ja najstaršej 10r. iba ak 0,50cent alebo 1eu a nejakú žuvačku,alebo lízatko...
Moja 10r stále verí na vílu a je to také pekné čarovné 🙂 6roč. ešte má všetky zúbky a tak si želá,aby už aj jemu víla niečo doniesla 🙂
@katrinka8 @erikad82 mne to prišlo teda tiež hrozne veľa 😳 jedna vec je či si to môžu dovoliť a druhá či je správne dávať toľko € v takom veku. Vypadnú mu postupne všetky zuby, bude mať 400€ a čo s nimi... pochybujem, že si dieťa dokáže vážiť takú hodnotu. Aj keď neviem... 🙄 ja dám svojmu synovi max 2€, podľa mňa ide presne o mincu, o príbeh, o zázrak...
Keď mi rozprávali ako malý už pochopil, že papierové peniaze sú hodnotnejšie a už nechce tie mince, myslela som si, že dostane 5€... no skoro som na zadok padla keď mu niesli pod vankúš 20ku 🤷🏻♀️ som rada že nie som jediná, ktorej sa to zdalo “cez”
2E za zúbok.
@jankaju snad si mu aj vysvetlila, ze tieto info si ma nechat pre seba a nevesat to na nos inym detom, ktore veria na jeziska, mikulasa ci zubkovu vilu a rodicia chcu aby to tak istu dobo ostalo😊 lebo ja by som mala hrozne nervy keby mi pride mala zo skolky, ze katka mi povedala ze jek mamka jej povedala, ze jezisko darceky nenosi, ale to rodicia🙂🤦🏼♀️🙈

@27mata27 Ahoj, ten zvyk nieje len v Amerike ale aj v Nemecku je to bezne, ze sa zubky schovavaju pod vankus a cakaju na zubnu vilu. Moj syn dostal za prvy zubok sladkost a male lego (si to velmi prial) a za dalsie zubky uz len malu sladkost o ktoru sa musel potom podelit s bracekom. Ja to povazujem za mily zvyk.