Čo robiť, ak si dieťa vyžaduje nosenie na rukách?
Poraďte mi čo mám robiť, keď malá chce nosiť na rukách vtedy, keď sa potrebuje ukľudniť alebo zaspať. Ináč nezaspí. Vyžaduje si to a ja už nevládzem. Bolia ma nohy aj ruky, pretože je dosť ťažká. Neviete mi poradiť ako ju mám od toho odučiť?
@vejula To nie je pravda. Ja ju nosím vždy, keď nespí...keď zaspí, dám ju do postieľky....Skôr mi ide o to, že sa chcem s ňou aj hrať, nie len chodiť hore- dole...Naučila som ju zaspať pri mne a potom do postieľky blízko ku mne, hrám sa s ňou často. Keď jej niečo je...bolí ju bruško a keď je nervózna, tak ju mám pri sebe.
Dieťa musíš učiť aj návykom...pomaly...Určite ju nehodím do postele a plač...Ja som s ňou stále a aj ju nosím, ale musíš dieťa učiť v noci spať...Ty svoje nosíš celú noc?
@alenka0 ahoj, ja malého tiež stále nosím na rukách a teraz som rada, že už chvíľu vydrží napr. v hracej deke, lehátku... pokojne. Lebo od narodenia to bolo, že bol buď na rukách alebo keď zaspal, som ho zložila. Inak by plakal. Asi je to prirodzené. Inak môj spí s nami v posteli, pohodlne ho večer nadojčím a zaspí a celú noc spí dobre s prestávkami na dojčenie, ktoré vôbec nerušia, lebo nevstávam. Vstávam len nad ránom, keď ho treba prebaľovať (lebo kaká). To nosenie na rukách cez deň je presne ako píšeš, nestíham sa ani najesť. Uvariť, alebo niečo urobiť v domácnosti je náročné, musím vystihnúť chvíľu, kedy spí alebo je pokojný. Rozmýšľam tiež nad tým, že ho začnem viac nosiť aj doma v šatke alebo nosiči. Neverím, že ho rozmaznám alebo naučím, práve naopak, som presvedčená, že dieťa funguje odstredivo, čím ďalej, tým sa viac vzďaľuje od rodiča, ale najprv potrebuje jeho blízkosť. Inak v generácii mojich rodičov sa stretávam s údivom, že ho toľko mám na rukách. Otec aj svokra mi to dávajú najavo napríklad. Proste vtedy sa dávalo dieťa do postieľky a hotovo. Ja by som mu to nedokázala urobiť, ak by mi v nej plakal... Snažím sa napĺňať jeho potreby čo najlepšie, podľa toho, ako ich rozoznám.
@kazunomiya Moja nechce spať ani s nami v posteli...čo by sa mi páčilo, keby sa ku mne pritúlila...len niekedy sa dá ukecať 🙂)
Nás vychovávali inak a myslím, že nemáme nejaké emocionálne traumy...Určite nemôžeš nechať dieťa plakať...taký štýl výchovy...veď nech si poplače-neznášam..Máš dieťa pomojkať...len nech to nezačne zneužívať...
@alenka0 ...to vies my nedokonale matky 😔 ....nema vyznam sa s nimi hadat....moj syn zaspaval od prveho dna v postielke....ano,aj sa vyplakal obcas.
A ziadne babysatky a klokanky a taketo veci....nic....kocik vnutri v byte nebol,takze ani kocikovanie.
Ja som svojho syna nosila,lem ked som to uznala za vhodne a nedovolila som si aby si na to zvykol.Jednoducho je to clovek,musi sa ucit
@alenka0 mne syn do roka a pol zaspaval na rukach a prezila som to, nelutujem, bolo to narocne, ekd bol malinky ... oducil sa od toho sam, dnes zaspava na posteli
@alenka0 aj ja som pedagog, ale viem, ze mesacne dieta ta nezneuziva, neskace ti po hlave, dieta do roka sa totiz neda rozmaznat
@alenka0 tak by som skusila takyto nosic (baby 'k' tan) je tento konkretny, ktory vies polozit plynule a hladko na postel, bez toho, ze by si nieco musela odopinat alebo dietatko vyberat. da sa vidiet, ze ruky su volne pohyblive, dcera tiez chcela byt len v takych polohach. ako prechodne riesenie a stale nosit kratsie a kratsie..az nakoniec uplne vypustit. Lebo vsetko sa musi odnaucat len tak, ze skracujes cas.
toto je zas moja prostredna dcera, to zavinovane dieta bol najmladsi. ako vidis, na kazdeho funguje nieco ine... po troch detoch a faktom,ze byvame na opacnom konci zemeguli od rodiny by som mohla napisat knihu co som ja vsetko poskusala a povymyslala aby som vedela fungovat 😀 (MM pracuje take hodiny, ze som s detmi prakticky sama)
@alenka0 nie v noci spime v posteli, teda aj sme spali. OD narodenia sa naučila zaspavať na noc na prsníku. Tebe mala na prsníku nezaspi? PREpač, nevšimla som si z diskusie, že tvoja mala sa chce nosiť aj cele noci. LEbo si písala, že si chceš cez den aj niečo porobiť. PReto som ti poradila tu šatku. Ked mala dcerka mesiac, sme sa sťahovali a ja som pratala nonstop celý byt s malou v šatke. Bolo to super, ona bud spala alebo len tak vegetila a ja som vysavala, prala, vešala, ukladala, utierala, umyvala.... proste všetko. Malu to ešte super uhojdavalo 😉
@lyzzy Zastávam názor, že dieťa je od prvého dňa života inteligentný tvor, ktorý sa postupne učí žiť na tomto svete. prispôsobuje sa mu, ale postupne....Treba mu dať všetku lásku akú dokážeme dať a pomaly ho smerovať k návykom a vychovávať. Rozprávať sa s ním...Niekto povie, že to je ešte malé, že ničomu nerozumie...Podľa mňa rozumie všetkému, potrebuje mať pri sebe matku stále...nepotrebuje byť na rukách...Chce byť pri matke, to je dôležité, jej pozornosť, lásku, pochopenie, dôveru...
Ja chcem, aby návštevy sa s ňou rozprávali, hrali a nie len nosili. Len to ťažko vysvetliť hlavne babkám.
@zuzanockamt Každý máme iný názor..hlavne sa nehádajme 😉
Som vďačná za vaše názory, pomohlo mi to...
@alenka0 neviem či si niekedy uvažovala nad tým, prečo ludskému mladaťu tak dlho trvá, kým je schopné samostatne sa pohybovať, samostatne sa stravovať.... PRečo je tak dlho existenčne zavisle na svojej matke, oproti mladatám iných živočíchov... JE to rpáve kvôli tomu, čo som písala a že si kompenzuje ten čas, ktorý mal stráviť ešte v tele matky. PREto je pre dieťa ten piamy fyzický kontakt tak neskutočne dôležitý.... moja mala doteraz nezaspí bez toho aby mala ručku na mojej holej koži. KEby sa cez oblečenie nevedela dostať na moje telo, spustí taký plač, že až...
Najskor som chcela poradit satku, zalekukam ze mala ma uz vyse roka, najvyssi cas ju naucit zaspavat samu. Ake navyky jej vytoris, take ona bude brat ako normalne. Ak ju neprestanes vlacit, tak ona sama si nemize ani uvedomit, ze zaspavat sa da aj inak. Aj nas drobec zaspaval na rukach, potom sme mu vytvorili pravidelny rezim, zacali sme ho pokladat do postielky, bola som stale pri nom, hladkala, spievala a tapkala po plienocke. Vraj deti lahsie zaspavaju pri pravidelnom opakujucom sa rytme 😉 podla mojich skusenosti si myslim ze je n tom kus pravdy. V postielke co najmenej hraciek, a ideal ked je vzdy ustlata rovnako...takychto drobnych veci a rad co mozu pomoct je halda. ...postupne behom mesiaca maly zaspaval sam...a odporucam knihu kazde dieta sa vie naucit spat. Nie preto aby si malj nechala plakat, ani ja som nemala to srdce, ale po jej precitani si uvedomis kde robis ake chyby a budes sa im vediet vyvarovat.
@vejula Ja som nepovedala, že nechcem byť pri nej...chcem byť, spať pri nej, hrať sa...nie len sa pohupovať a chodiť. Ja ju učím, aby bola so mnou, hrala sa, mojkala, nie len na rukách. Som stále blízko, keď ma potrebuje...Chcem ju mať na rukách stále..napr. aj keď sedím...len ona chce nosenie pri chôdzi a to je hlúposť. Keby išlo len o to, že chce byť so mnou...ako s matkou,tak jej to je jedno, že ako rýchlo chodím a ako ju kolíšem...lenže ona si vynucuje presný postup nosenia, preto neviem či šatka zaberie.
No a pocas dna neviem ako je na tom pohybovo, ale nas maly sa dost osamostatnil ked zacal lozit, a ked zacal chodit tak uz uplna pohodicka...krasne sa sam uhra aj vyse hodiny, potom s pride potulit a hra sa dalej.
@alenka0
@lyzzy ja som proste za kontakt, pre male dojca je to velmi podstatne ... a nie len pre neho ... je o tom vela materialu, ale kedze mas iny nazor, tak nema vyznam ta presviedcat ... asi bude naozaj pre teba vhodnjesia kniha Kazde dieta sa vie naucit spat a taketo metody ... vela stastia ... ale pri tom uceni si uzijete asi dost placu, stresu a podobne
@lyzzy aaaa sorry ja citam jeden rok a dva mesiace 😀 😀 😀 tak tu neostava nic len nosit. Manduku alebo satku 😉 take male dieta nemozes nechat plakat, moze dostat z toho pruh. Ked nic Iine nepomaha tak nos. Nam este rad zaspaval na hrudi. A fakt moj neocenitelny pomocnik bola satka. Vdaka nej som urobila diplomovku 😀
@zuzanockamt ....moj syn ma uz 3 a pol roka takze uz ma aj davno vlastnu izbu....a vobec to nebolo narocne.Ale dakujem.
@alenka0 tak ja nejaké emocionálne traumy mám 😀 ale to bude aj o inom. V každom prípade by mi ani nenapadlo 6-týždňovému dieťaťu pripisovať nejaké snahy o zneužívanie rodiča. Mne sa ukazuje, že čím viac rastie, tým dokáže viac vydržať sám - aj keď môj má 9 týždňov a netreba si predstavovať, že vydrží ktovieako dlho. Ale rozhodne aj menej plače ako predtým a vie sa zabaviť alebo nechať zabaviť.
Inak, ja som zas psychológ. Na dávanie hraníc a pod. je ešte čas, lebo teraz sa musí v prvom rade vytvoriť bezpečná vzťahová väzba. Hranice sa dajú určovať potom, bez toho, aby to dieťaťu ublížilo a aby sa cítilo odmietnuté. No nehádam sa s tebou, lebo v tom, že neustále nosenie ma zaťažuje, sa zhodneme. A tiež hľadám spôsob, ako by to mohlo fungovať lepšie. Na jednu vec som už prišla - keď som nervózna a strašne si želám, aby bol už pokojný, dosiahnem pravý opak, lebo on je potom nervózny tiež. Čiže najprv musím upokojiť seba.
Inak občas zaspávame ešte inak: najprv na rukách, potom si s ním ľahnem do postele a spí na mne, a potom ho prípadne len zložím vedľa seba. Nepreberie sa (väčšinou). Takto sa najlepšie vyspíme obaja.
Mala mávala koliky, nosila som ju v šatke a neľutujem, kľudne zaspávala, bývala pokojnejšia, zhruba od roka som ju postupne naučila zaspávať samu, prehrať sa bez toho, že by som ju nosila. Ešte je maličká určite ju nos.
@zuzanockamt Mám pocit, že ma nechápeš vôbec. Opakujem: Ja som za kontakt, aj to robím, najradšej by som ju stále mala pri sebe...aj keď spí...len ona nechce byť len pri mne...Ona chce nosenie pri rýchlej chôdzi, pohupovanie hore-dole a v správnej rýchlosti...Keď spomalíš-plače, sadneš si-plače. Je jej jedno či som to ja alebo niekto iný...Ja si myslím, že je to vynucovanie si niečoho.
Taktiež som sa vyjadila, že neučím dieťa návykom tak, že ju nechám plakať alebo, aby bola v strese...Nie som bezcitná.

@alenka0 ....ja ta chapem.Neodmietas ju nosit na rukach,len cim viac ju hocikto nosi na rukach tym viac si to vyzaduje.Nebudem to tu rozpisovat lebo ma tu ukamenuju...jedina rada...nenosit na rukach