Čo si myslíte o dnešných rozprávkach?
Som zvedavá na váš názor na dnešné animované filmy - "rozprávky". Dávam to do úvodzoviek, lebo podľa mňa to rozprávky ani nie sú, skôr akčné filmy v kreslenej verzii. Otázku inšpiroval môj zážitok z víkendu - s manželom sme boli pozrieť Kocúra v čižmách v kine, s očami dospelého to bolo fajn, zábavný akčný film, no podľa mňa absolútne nevhodné pre deti, pre ktoré je to teda primárne určené. Bol to film plný agresie, nenávisti, SPOILER: Zlatkovláska s medveďmi vykreslené úplne negatívne, ktorých jediným cieľom je zabíjať, ten tučný veľký chlap taktiež (ze potom sa čudujeme, že 14rocne deti chodia do školy so sekerou a chcú zabiť spolužiakov...), tie scény so smrťou v podobe vlka podľa mňa vyslovene strašidelné pre deti. KONIEC SPOILERA
No proste čistý des pre mňa,.... Sála bola plná 5-6rocnych detí, ja som tak rozmýšľala, čo by som tým deťom povedala o filme po pozretí.... A čo oni odnášajú z takýchto "rozprávok"... Keď ešte sú vo veku, kedy nevedia rozlíšiť realitu od fantázie... O tom, že rýchlo sa meniace obrazy pôsobia taktiež negatívne na detský mozog, ani nehovorím.... Určite to ma súvis s
hyoeraktivitou, neschopnosťou sústrediť sa, atď
@bolarazjedna prikláňam sa k názorom, že deti vnímajú rozprávky úplne inak než my dospelí. Tak ako sme ich my v detstve vnímali rozdielne od našich rodičov. Mňa napadlo napríklad Dievčatko so zapalkami. Ako dieťa som sa vôbec nezamýšľala nad tým, čo sa s ním vlastne stalo, len že bolo nakoniec šťastné. Keď sme to čítali so synom, tuším to bolo v niektorej citanke, tak ja som mala na konci slzy na krajíčku 😅 a syn to bral presne tak ako ja, keď som bola malá. Možno niektoré citlivejšie či vyspelejšie deti sa v nich viac pytvaju, ale v takom prípade už musia ich rodičia zvážiť, čo je pre ne vhodné
"Bol to film plný agresie, nenávisti, Zlatkovláska s medveďmi vykreslené úplne negatívne, ktorých jediným cieľom je zabíjať"
🙂 Ja si naopak myslim ze dnesne rozpravky su daleko menej drsne ako boli v minulosti. Taky animovany Tom & Jerry - ma 80 rokov a co cast tak 90% casu sa tam len mlatia cim maju poruke a rozbiju vsetko dookola. No co to uz len dalo detom z tej doby? ;) Vlk a zajac napodobne.
Aj dnes su uplne nezmyselne rozpravky ale ked som sa zahladel do Sponge Boba - vsak tam co postava tak krasne vykresleny charakter a kazdy zaver je ze zlo, chamtivost a hlupost je potrestana. Jedna cast ma fest pobavila ked daval palec hore na vsetko (=lajky) az to veru nedopadlo dobre :D A este ma udivuje Craig od potoka, je to detsky fantasticke ale myslienky co tam vkladaju su uzasne.
Ja si myslím, že na dnešných rozprávkach sú najhorsie mignute premotivovane matere, ktoré by najradšej dieta držali v izolácii od všetkého minimalne do štyridsiatky. Ideálne navždy. A celý cas analyzovali, ako nevnimat nic, co im do ich alternatívnej reality nepasuje. Kocúra sme videli. Za mňa rozprávka uplne v pohode, aj ked trojročak by ju ale ešte asi nepochopil. Od tých 6 až osem rokov nemám výhrady. Rozprávky necenzurujeme ale selektujeme. Taka monumentálna sprostost ako baby boss sa určite nedostane medzi moje vybrané filmy pre deti. Ani taký posledný shrek asi nebude prave usilovať o detského diváka. Ale napríklad ako si skrotiť draka moje obe deti milujú a považujem to rozhodne za prinosnejsiu rozprávku ako Zlatovlasku. Alebo Andersenove sialenosti. Takze netrpim predstavou, ako boli kedysi úžasné rozprávky a dnes hrozne. Stále sú rovnaké, niektore uzasne a niektoré hrozne. Staré aj nové .
Dávame pozor, čo deti pozerajú. Musí to byť po slovensky, keď nie je, tak anglicky, čo nie je často samozrejme. Česky vôbec. A čo sa týka obsahu, tak som zatrhla rozprávku Buzz Lightyear, Keď sa červenám. Najradšej majú aj tak Disneyovky ako Snehulienka, Šípková Ruženka, Popoluška. A komentujeme im čo sa deje v rozprávke, že zlo je vžsy potrestané atď. Dokonca máme doma knihu Dobšinského rozprávky, to im ani nečítam, keďže sú to dosť krváky, napr taká Zlatovláska, kde jej zabijú 2 novorodeniatka...
@bolarazjedna prečítaj si Slovenské národné rozprávky. To je jeden horor za druhým. Vôbec sa mi nezdá že by teraz boli horšie. Veď len Červená čiapočka a O kozliatkach sú tiež riadne horory. Alebo český Otesánek. To som sa normálne bála, tak perfektne to sfilmovali. A tiež je na motívy klasickej českej rozprávky.
Dnes su praveze omnoho lepsie rozpravky k dispozicii, nez v minulosti! Staci spravne vybrat. Kedysi na vyber nebolo.
@kristiii máš pravdu, tu rozprávku nám mamina nechcela čítať po večeroch, lebo je to smutné, a my sme nechápali prečo, nám sa ta rozprávka páčila. Takže súhlasím, deti to vnímajú inak.
Ináč, čítam priebežne odpovede...
Mnohí spomínate Toma A Jerryho.... Tu rozprávku som nevidela posledných 25 rokov, takže detaily si nepamätám.... Áno, aj tam sa naháňali, bili sa panvicou atd... Ale aj tak si myslím, že nemôže sa to porovnať s terajšími rozprávkami, napr s tým kocurim v čižmách určite nie.
A tí, čo spomínate Dobšinského a dávne rozprávky, áno , aj tam je násilie, divne veci, napr spomínané odseknutie päty v Popoluške.... No čítanu rozprávku dieťa spracuje po svojom, podla svojej fantázie, v kine/filme už to máš priamo pred sebou, surovú agresivitu.
Nesúhlasím, že stačí keď dobro víťazi nad zlom, tomuto kritériu vyhovie aj väčšina filmov určených pre dospelých.
@bolarazjedna som celkom zvedavá, čo budeš na túto tému vravieť tak o 5 - 6 rokov. 🤷♀️
@bolarazjedna uvediem len príklad, náš má 3,5 zatiaľ mu stačí krtko a momentálne fičí na rozprávke Macko Uško, keď bol menší tak som pustila aj tú Rodinku líšok a jazvecov, mne osobne nevadí to ako poňali rodinu, skôr ma zaujímal príbeh. Videl tiež kúsok z Happy feet, Madagaskaru, ale vôbec ho to nezaujalo. Keď už tak si vypýta novú knihu džungle alebo levieho kráľa, samozrejme niektoré časti preskakujeme. A do čoho je úplne blázon sú mláďatá z divočiny na netflixe, celkovo mám z nášho syna pocit, že preferuje reálne obrazy zvierat pred animákom. V aute zase púšťame audio rozprávky, takže ono sa vždy dá niečo nájsť. Ale zdieľam podobný názor, mne tieto niektoré novodobé rozprávky prídu bez hlavy a päty, len aby to malo čo najviac akcie a efektov.
@galganka prečo práve vtedy? Myslíš, že budú vtedy ešte horšie rozprávky, či prečo?
@bolarazjedna ale to, co popisujes nie je rozpravka pre 6 ricne dieta. Takze to je hlupost rodicov, ze na toto dieta vezmu, teda takto stare dieta. Tieto "rozpravky" maju odporucane 12+, nie 6 rokov. Ale rodicia si myslia, ze je to kreslene, je to pre deti. Pre porivnanie, aj Simpsonovcov su kresleni, ale nikto to asi nechape. Ja nechapem, ako mozu dat dietatu pozerat teraz tu vychytenu vec Wednesday 🤦. Fakt, pre mna nepochopitelne.
Mam deti vo veku 7 a skoro 5 rokov, a moje deti pozeraju vecernicek. Viem, ze mame doma aj tie oblbujuce "detske" programy, Lala, a este nieco. Deti ani netusia,ze nieco take mame.
Je to o pristupe toho rodica
Hm. Aj negatívne veci patria k zivotu, takze istu davku nasilia v rozpravkach doma tolerujeme. Nas 5,5rocny syn videl aj harryho pottera, ale tie dalsie casti by dom uz asi nedovolila. To nie je rozpravka, ale horor.
@bolarazjedna pretože budeš mat doma školkara, alebo školáka, ktorý príde s rozprávkami a postavičkami od kamošov. Aj v škôlke im dačo pustia, aj v škole, aj na narodkovej oslave u kamaráta...
Pekný deň, videl niekto z Vás novú rozprávku Múmie? Teraz to hrajú v kinách,je tam nejaký náznak LQBTI?
@fireman666 deti na to boli, keď prídu z ulice spýtam sa ich... 😂
@galganka dakujem🙂 malá ma ísť zo školy na to do kina a snažíme sa vyhýbať tejto propagande..
@fireman666 bacha, aj cestou do a zo školy môže niekho nevhodného stretnúť. No a podľa popisu detí ju môžete pustiť. Je tam iba obyčajná nudná hetero svadba. Síce dohodnutá a proti vôli oboch zúčastnených, ale hetero. 🙈💪
@galganka tak zase ja nemám nič proti opačne orientovanym, len sa mi nepáči, keď to pchajú a oretlacaju už do filmov, rozpravok a co chvíľa už aj do škôl. ďakujem za info🙂
@fireman666 čiže kľudne môžu byť homosexuáli, ale len doma, pod zámkom. 😂
@fireman666 homosexuáli medzi nami žijú a deti o tom majú vedieť tak isto ako to, že je niekto beloch alebo černoch. Roky sa o tom mlčalo. Čo je zlé na tom, že teraz sa o tom hovorí. Možno aj tvoje dieťa bude patriť do tejto menšiny a keď bude informované, bude to považovať za prirodzené a nebude mať z toho traumu.
@matabb73 opačne orientovaný tu boli aj v minulosti, každý vedel ze existuju. Prirodzene to není, ale nikto im neublížuje, môžu žiť v tejto spoločnosti plnohodnotný život. Ale to co sa deje teraz, uz normálne nie je. . aby deťom formou rozpravok tlačili už od malicka do hláv tieto veci. Nepovažujem za normálne. A nebudem sa vyjadrovať k ostatným zvratenostiam,.Xx pohlaví a podobne. pekný vecer🙂
@fireman666 urcite každý vedel, že sú medzi nami? Nenájdu sa ľudia, čo doteraz tvrdia, že je to choroba? Alebo prečo ľuďom nevadí, ak sa baba a chalan držia za ruku, ale ak to skúsia dvaja rovnakého pohlavia na "nesprávnom" mieste, tak si koledujú o jednu výchovnú? 🤔
Mňa zaráža, prečo deti pozerajú Shreka… veď to je film pre dospelých/teenagerov s dvojzmyslenými hláškami, absolútne nevhodný pre deti. Kocúra som nevidela ale tipujem, že to bude niečo na ten spôsob, keďže je to od rovnakých tvorcov. Nie všetko animované je pre deti 🤦♀️ Disney má krásne rozprávky a je ich neúrekom. Možno by bolo vhodné si o filme niečo prečítať, než sa vyberiete do kina.
@galganka tak niekedy sa to za chorobu považovalo..Príroda to proste nejako nastavila, inak by nás druh vyhynul🙂 ale nebudeme tu rozduchavat vášne. Pekný vecer
@fireman666 tá príroda, v ktorej sa úplne prirodzene vyskytuje xyz homosexuálnych zvierat? 🤔

@pa3ciaj Rozprávku som nevidela, ale len pre zaujímavosť - kombinácia líšky a jazveca nie je vôbec divná. V divočine relatívne bežne mávajú spoločné nory 🙂