Čo si myslíte o dnešných rozprávkach?
Som zvedavá na váš názor na dnešné animované filmy - "rozprávky". Dávam to do úvodzoviek, lebo podľa mňa to rozprávky ani nie sú, skôr akčné filmy v kreslenej verzii. Otázku inšpiroval môj zážitok z víkendu - s manželom sme boli pozrieť Kocúra v čižmách v kine, s očami dospelého to bolo fajn, zábavný akčný film, no podľa mňa absolútne nevhodné pre deti, pre ktoré je to teda primárne určené. Bol to film plný agresie, nenávisti, SPOILER: Zlatkovláska s medveďmi vykreslené úplne negatívne, ktorých jediným cieľom je zabíjať, ten tučný veľký chlap taktiež (ze potom sa čudujeme, že 14rocne deti chodia do školy so sekerou a chcú zabiť spolužiakov...), tie scény so smrťou v podobe vlka podľa mňa vyslovene strašidelné pre deti. KONIEC SPOILERA
No proste čistý des pre mňa,.... Sála bola plná 5-6rocnych detí, ja som tak rozmýšľala, čo by som tým deťom povedala o filme po pozretí.... A čo oni odnášajú z takýchto "rozprávok"... Keď ešte sú vo veku, kedy nevedia rozlíšiť realitu od fantázie... O tom, že rýchlo sa meniace obrazy pôsobia taktiež negatívne na detský mozog, ani nehovorím.... Určite to ma súvis s
hyoeraktivitou, neschopnosťou sústrediť sa, atď
Súhlasím otrasné rozprávky!!!! A s tým že my sme pozerali že vlk zožral babku... akože kto to videl ja neviem...za našej doby to boli knihy a čítali sa....nie takto zobrazené...aj teda keď v tejto dobe sa dá čakať aj to že to daju do rozprávky a detailne s efektami..... púšťam radšej staršie rozprávky...pripadne nejaké aj novšie ale čo mam pozrete... takže toľko k tomu som rada že sú ľudia ktorí to ešte postrehnú☺️👍👏
vo všetkých rozprávkach je podľa mňa násilie a ukazuje sa tam neprávosť. Možno je to akurát teraz inak vyobrazené, no veľký rozdiel by som v nich nehľadala
Chod doradu len napriklad Disneyho v kazdej tam niekto zahuci.ved pozerajte s detmi pen to co mas odcenzurovane.. ziadny problem.
Dieta chape jednoducho nepitva sa v tom su dobre postavy a zle.dobri vyhraju zlo bude potrestane to je rozpravka..ze hollywood zacal tahat do rozpravok aktualne temy je len odraz dnesnej doby a mozno je dobre ze sa s tym deti zacnu nenapadne stretavat od malicka..
@nika23t
@galganka
@diaalex
Asi myslíte rozprávku Pan jezevec a pani líška. Zvykne chodiť na Jim Jame a mne sa celkom paci, aj synovi 🙈🤣 tiež som na začiatku že wtf ale väčšina časti nerieši zmiešané "manzelstvo" skôr kamarátstva a vzťahy tých ich deti aj keď niesu ozajstni súrodenci. Potom sú tam dvaja kocuri, ktorí im robia zle, alebo riešili konflikt že chceli spraviť prekvapenie pre rodičov a sa nevedeli dohodnúť koho nápad je lepší atď. Čiže to dieťa si ani nevšimne to co dospelák a mam pocit ze je to rozprávka pre deti z rozvedených rodín hlavne, čo v dnešnej dobe ich je dosť. 👌😊
@zuzans258 suhlas. A inak dobsinskeho rozpravky boli za mojich detskych cias uz upravene. Povodna drsna verzia bola len v starych vydaniach. A je ine citat, pocut ako vidiet dnesne rozpravky v kine (mnohokrat s nasilu pretlacanou "modernou" agendou, rychle, prilis akcne, ked si divak pomaly ani neoddychne).
Ak ideš s dieťaťom do kina je tvojou povinnosťou zistiť si aký film tam bude, pozrieť upútavku a na základe toho sa rozhodnúť. Ak sa ti niečo nezdá nejdem do kina, ale film stiahnem, pozriem doma a potom buď dieťaťu pustím alebo nie.
Kocúr v čižmách je dobrá rozprávka, zlo je potrestané, zlatovlaska zistila, že mala celý čas rodinu, kocúr našiel kamarátov atď.
@bolarazjedna ahoj, mylis sa v tom, ked si myslis, ze animaky su urcene primarne pre deti. je to omyl. pozri si v telke aky je tam napisany vek, ked to davaju, vacsinou je to 12, len niektote su od 7.
a na druhej strane , z historie povodne rozpravky boli pribehy ktore si vecer rozpravali dospeli (nebola telka), mali naucny alebo odstrasujuci charakter, az potom dobsinsky a andersen prepisali do formy rozpravky prijatelnej pre deti. ale ake boli povodne verzie? drakom sa stinali hlavy, zle popoluskyne sestry si odrezali z nohy....
@bolarazjedna dieta nema skusenosti, vedomosti, predstavivost do detailov a analyzu dospeleho. Ty tam vidis krvave zuby a mrtvolky a dieta (zaleziac od veku) by ti povedalo, ze ma zuby od kecupu a tie "mrtvoly" to len hraju a spia. Konecept komercnych rozpravok sa vobec nelisi od minulosti- ani s ich vizualizaciou. Dolezite pre cloveka (deti) je, ze dobro vyhra nad zlom a ze rozpravka niecomj priuci- na to je nastaveny nas mozok bez ohladu na vek. Samozrejme vekom ideme do detailov a analyzy medziludskych vztahov, ale deti "az tak daleko nechodia"😇😇
- a ano, selektujem, co vidia aj deti, ale nielen televizne rozpravky, aj beletriu. Nemam rada knihy, kde je zlo vykreslene spravodlivo, lebo aj tebe sa stalo (napriklad knizka pre najmladsich o hovienkach, kde sa nakoniec "hlavny hrdina" vykadi druhemu na domcek, lebo ten druhy mu to spravil prvy🙄🙄🙄😬😬😬😬). U nas v detskom veku vyhravala rozpravka Caillou a z hranych zhrnajova nevesta...
Ja si myslim, ze terajsie rozpravky su OK. My sme vyrastali v 90tych rokoch na Cartoon Networku a take klenoty ako 2 stupid Dogs, alebo Cow & Chicken podla mna neboli uplne ok pre skolkarov. Sice som tomu vtedy nerozumela, ale pamatam si do teraz ako jedli varene zadky a vlastne cele to bolo uplne mimo..
Dám to trocha z inej strany.
V poslednom čase oslovili mňa a moje deti rozprávky ako:
Cesta do fantázie
Pieseň mora
Keď sa červenám
Snežný chlapec
Encanto
Čarovný park
😉
Niečo i o knižkách: ak chce niekto získať prehľad o slovenskej, českej a svetovej detskej literatúre, odporúčam 2X101 knih pro deti a mládež s podtitulom Nejlepší a nejvlivnější knihy , od Pavla Mandysa - foto obálky, stručný obsah, krátky životopis autora s prehľadom jeho diel + ďalšie doporučované knihy iných autorov s podobnou tematikou. Výborná inšpirácia pre rodičov.
@zuzans258 neviem kolko mas rokov, ale ja 34 a doslova som vyrastla na rozpravke Tom a Jerry 😁 a tam je teda nasilia az az.
vzdy take rozpravky boli, aj budu, je to len a len na rodicovi, aby dietatu vysvetlil, co vidi, resp. korigoval, co a kedy v televizii pozera
@ndrag presne toto, Cartoon Network to boli teda ine rozpravky
Mne sa nikdy nezdalo, že by tam bolo nejaké násilie.
@viestta mas pravdu, v tych starych rozpravkach je sice tiez vela nasilia , ale vzdy vitazi dobro nad zlom. Rozpravala som sa s jednou pedagogickou a ta hovorila , ze prave sucasne rozpravky jasne nepomenuju to, ze dobre je odmnene a zlo potrestane. A potom aj pojem hrdina - je vlastne kto ?
Mozme o tom my polemizovat, co je dobre a co nie. Aj tak si myslim, ze kazda rodina vychovava dieta podla svojho rebricka hodnot a k tomu musi prisposobit aj to, co detom dovoli pozerat.
Cenzurujeme,pozerame spolu,diskutujeme,vysvetlujeme,mame aj denny limit,ak je moznost radsej citame alebo robime ine cinnosti,deti uz same rozpravaju sebe rozpravky (maly ma 4 a mala 3) a do kina ich nevezmem.. :D a nove rozpravky len po tom,co ich zhodnotime s manzelom..a vzdy vysvetlime,preco nie a preco neskor.. a nejedna sa len o rozpravky ale aj hry a mobil a podobne..Len teraz nad nimi mame taki silni vplyv,neskor nebude. A najskor ani tolko casu.. Do 6r nemusia podla mna aj vidiet nasilie...ina je fantazia a pocuvat nieco a ine obraz..Cim dlhsie v ustrani od mainstreamu,(za mna)tym lepsie.
@bolarazjedna dakujem za recenziu a ja som na ten film chcela zobrat syna. Ked si vezmes "Pockaj zajac" Tom a Jerry" tiez to tam bolo. Ale dnes to lezie aj usami, to nasilie a agresia staci mi ked vidim na skolskom dvore ako sa hraju deti 😔
Ja si pamatam, ako som si citala o Popoluske a jedna sestra si fikla palec a druha patu aby obulibtu topanku.
Inak Kocur v cizmach je od Shreka a ten bol rozpravka skor pre dospelych.
@zuzuliennka1 áno aj ja som ju poznala, ale teda už ako dieťa som vždy lutovala Toma...a neskôr som ju prestala aj pozerať....
Je na rodičoch čo pustia k duši svojho dieťaťa...v Tom kine sa dvihnem a odchádzame....
Ja napríklad inak vnímam aj rozprávky, ktoré sme pozerali ako deti. Proste človek dospieva a už si na tých rozprávkach všíma úplne iné veci, ktoré sme ako deti neriešili. (Napríklad teraz dosť počúvam, že v nových rozprávkach sa objavujú nevhodné slová. No minule deti pozerali starú rozprávku Mach a Šebestová a tam hláška, že správa sa ako hovädo 😅 len som oči vypleštila 👀😅 - takže ani naše rozprávky neboli moc ideálne)
Samozrejme je ale na rodičovi, čo svojím deťom dovolí pozerať. Pokiaľ je film odporúčaný od 8+ a v kine sedia deti od 4 rokov, tak to je vec tých rodičov 🤷.

@nika23t co na tom bolo divné? Bežná rozvedená rodina. Xyz detí je z rozvedenej rodiny, tu sa v kazdej druhej téme rozvod preberá a odporúča a v rozprávke je to uz čudné a zlé?