icon

Čo si myslíte o dnešných rozprávkach?

bolarazjedna
28. feb 2023

Som zvedavá na váš názor na dnešné animované filmy - "rozprávky". Dávam to do úvodzoviek, lebo podľa mňa to rozprávky ani nie sú, skôr akčné filmy v kreslenej verzii. Otázku inšpiroval môj zážitok z víkendu - s manželom sme boli pozrieť Kocúra v čižmách v kine, s očami dospelého to bolo fajn, zábavný akčný film, no podľa mňa absolútne nevhodné pre deti, pre ktoré je to teda primárne určené. Bol to film plný agresie, nenávisti, SPOILER: Zlatkovláska s medveďmi vykreslené úplne negatívne, ktorých jediným cieľom je zabíjať, ten tučný veľký chlap taktiež (ze potom sa čudujeme, že 14rocne deti chodia do školy so sekerou a chcú zabiť spolužiakov...), tie scény so smrťou v podobe vlka podľa mňa vyslovene strašidelné pre deti. KONIEC SPOILERA
No proste čistý des pre mňa,.... Sála bola plná 5-6rocnych detí, ja som tak rozmýšľala, čo by som tým deťom povedala o filme po pozretí.... A čo oni odnášajú z takýchto "rozprávok"... Keď ešte sú vo veku, kedy nevedia rozlíšiť realitu od fantázie... O tom, že rýchlo sa meniace obrazy pôsobia taktiež negatívne na detský mozog, ani nehovorím.... Určite to ma súvis s
hyoeraktivitou, neschopnosťou sústrediť sa, atď

galganka
28. feb 2023

@nika23t co na tom bolo divné? Bežná rozvedená rodina. Xyz detí je z rozvedenej rodiny, tu sa v kazdej druhej téme rozvod preberá a odporúča a v rozprávke je to uz čudné a zlé?

mamula20
Odpoveď bola odstránená
zuzans258
28. feb 2023

Súhlasím otrasné rozprávky!!!! A s tým že my sme pozerali že vlk zožral babku... akože kto to videl ja neviem...za našej doby to boli knihy a čítali sa....nie takto zobrazené...aj teda keď v tejto dobe sa dá čakať aj to že to daju do rozprávky a detailne s efektami..... púšťam radšej staršie rozprávky...pripadne nejaké aj novšie ale čo mam pozrete... takže toľko k tomu som rada že sú ľudia ktorí to ešte postrehnú☺️👍👏

wikiwiki
28. feb 2023

vo všetkých rozprávkach je podľa mňa násilie a ukazuje sa tam neprávosť. Možno je to akurát teraz inak vyobrazené, no veľký rozdiel by som v nich nehľadala

saxana000
28. feb 2023

Chod doradu len napriklad Disneyho v kazdej tam niekto zahuci.ved pozerajte s detmi pen to co mas odcenzurovane.. ziadny problem.
Dieta chape jednoducho nepitva sa v tom su dobre postavy a zle.dobri vyhraju zlo bude potrestane to je rozpravka..ze hollywood zacal tahat do rozpravok aktualne temy je len odraz dnesnej doby a mozno je dobre ze sa s tym deti zacnu nenapadne stretavat od malicka..

choco6
28. feb 2023

@nika23t
@galganka
@diaalex
Asi myslíte rozprávku Pan jezevec a pani líška. Zvykne chodiť na Jim Jame a mne sa celkom paci, aj synovi 🙈🤣 tiež som na začiatku že wtf ale väčšina časti nerieši zmiešané "manzelstvo" skôr kamarátstva a vzťahy tých ich deti aj keď niesu ozajstni súrodenci. Potom sú tam dvaja kocuri, ktorí im robia zle, alebo riešili konflikt že chceli spraviť prekvapenie pre rodičov a sa nevedeli dohodnúť koho nápad je lepší atď. Čiže to dieťa si ani nevšimne to co dospelák a mam pocit ze je to rozprávka pre deti z rozvedených rodín hlavne, čo v dnešnej dobe ich je dosť. 👌😊

jj298
Odpoveď bola odstránená
inetta
28. feb 2023

@zuzans258 suhlas. A inak dobsinskeho rozpravky boli za mojich detskych cias uz upravene. Povodna drsna verzia bola len v starych vydaniach. A je ine citat, pocut ako vidiet dnesne rozpravky v kine (mnohokrat s nasilu pretlacanou "modernou" agendou, rychle, prilis akcne, ked si divak pomaly ani neoddychne).

katka700
28. feb 2023

@19mmm71 dokonca sme pozerali aj Kremienka a Chocholusika ci ako sa volali - ti správali v jednej posteli. Ako dieťatu mi to vôbec neprišlo divné.

januska12323
28. feb 2023

Ak ideš s dieťaťom do kina je tvojou povinnosťou zistiť si aký film tam bude, pozrieť upútavku a na základe toho sa rozhodnúť. Ak sa ti niečo nezdá nejdem do kina, ale film stiahnem, pozriem doma a potom buď dieťaťu pustím alebo nie.
Kocúr v čižmách je dobrá rozprávka, zlo je potrestané, zlatovlaska zistila, že mala celý čas rodinu, kocúr našiel kamarátov atď.

heln
28. feb 2023

@bolarazjedna ahoj, mylis sa v tom, ked si myslis, ze animaky su urcene primarne pre deti. je to omyl. pozri si v telke aky je tam napisany vek, ked to davaju, vacsinou je to 12, len niektote su od 7.
a na druhej strane , z historie povodne rozpravky boli pribehy ktore si vecer rozpravali dospeli (nebola telka), mali naucny alebo odstrasujuci charakter, az potom dobsinsky a andersen prepisali do formy rozpravky prijatelnej pre deti. ale ake boli povodne verzie? drakom sa stinali hlavy, zle popoluskyne sestry si odrezali z nohy....

19mmm71
28. feb 2023

@katka700 ved určite🙂

19mmm71
28. feb 2023

@heln milujem original Dobšinskeho,mala som super babičky😇

vevesh
28. feb 2023

@bolarazjedna dieta nema skusenosti, vedomosti, predstavivost do detailov a analyzu dospeleho. Ty tam vidis krvave zuby a mrtvolky a dieta (zaleziac od veku) by ti povedalo, ze ma zuby od kecupu a tie "mrtvoly" to len hraju a spia. Konecept komercnych rozpravok sa vobec nelisi od minulosti- ani s ich vizualizaciou. Dolezite pre cloveka (deti) je, ze dobro vyhra nad zlom a ze rozpravka niecomj priuci- na to je nastaveny nas mozok bez ohladu na vek. Samozrejme vekom ideme do detailov a analyzy medziludskych vztahov, ale deti "az tak daleko nechodia"😇😇
- a ano, selektujem, co vidia aj deti, ale nielen televizne rozpravky, aj beletriu. Nemam rada knihy, kde je zlo vykreslene spravodlivo, lebo aj tebe sa stalo (napriklad knizka pre najmladsich o hovienkach, kde sa nakoniec "hlavny hrdina" vykadi druhemu na domcek, lebo ten druhy mu to spravil prvy🙄🙄🙄😬😬😬😬). U nas v detskom veku vyhravala rozpravka Caillou a z hranych zhrnajova nevesta...

ndrag
28. feb 2023

Ja si myslim, ze terajsie rozpravky su OK. My sme vyrastali v 90tych rokoch na Cartoon Networku a take klenoty ako 2 stupid Dogs, alebo Cow & Chicken podla mna neboli uplne ok pre skolkarov. Sice som tomu vtedy nerozumela, ale pamatam si do teraz ako jedli varene zadky a vlastne cele to bolo uplne mimo..

mam1na
28. feb 2023

Dám to trocha z inej strany.
V poslednom čase oslovili mňa a moje deti rozprávky ako:

Cesta do fantázie
Pieseň mora
Keď sa červenám
Snežný chlapec
Encanto
Čarovný park

😉

nika23t
28. feb 2023

@galganka divne bolo, že líška a jazvec 🤣🤣🤣 Skôr som si predstavila ich ďalšie dieťa 🤷‍♀️ Jasne, ze chápem poslanie rozprávky, ale proste ten mix mi prišiel divný. A nie, nemám nič proti zmiešaným manželstvam, nech už ide o mix čohokoľvek.

oliva276
28. feb 2023

Niečo i o knižkách: ak chce niekto získať prehľad o slovenskej, českej a svetovej detskej literatúre, odporúčam 2X101 knih pro deti a mládež s podtitulom Nejlepší a nejvlivnější knihy , od Pavla Mandysa - foto obálky, stručný obsah, krátky životopis autora s prehľadom jeho diel + ďalšie doporučované knihy iných autorov s podobnou tematikou. Výborná inšpirácia pre rodičov.

zuzuliennka1
28. feb 2023

@zuzans258 neviem kolko mas rokov, ale ja 34 a doslova som vyrastla na rozpravke Tom a Jerry 😁 a tam je teda nasilia az az.
vzdy take rozpravky boli, aj budu, je to len a len na rodicovi, aby dietatu vysvetlil, co vidi, resp. korigoval, co a kedy v televizii pozera

zuzuliennka1
28. feb 2023

@ndrag presne toto, Cartoon Network to boli teda ine rozpravky

bloger
28. feb 2023

Mne sa nikdy nezdalo, že by tam bolo nejaké násilie.

jennky13
28. feb 2023

@viestta mas pravdu, v tych starych rozpravkach je sice tiez vela nasilia , ale vzdy vitazi dobro nad zlom. Rozpravala som sa s jednou pedagogickou a ta hovorila , ze prave sucasne rozpravky jasne nepomenuju to, ze dobre je odmnene a zlo potrestane. A potom aj pojem hrdina - je vlastne kto ?
Mozme o tom my polemizovat, co je dobre a co nie. Aj tak si myslim, ze kazda rodina vychovava dieta podla svojho rebricka hodnot a k tomu musi prisposobit aj to, co detom dovoli pozerat.

ivangeline
28. feb 2023

Cenzurujeme,pozerame spolu,diskutujeme,vysvetlujeme,mame aj denny limit,ak je moznost radsej citame alebo robime ine cinnosti,deti uz same rozpravaju sebe rozpravky (maly ma 4 a mala 3) a do kina ich nevezmem.. :D a nove rozpravky len po tom,co ich zhodnotime s manzelom..a vzdy vysvetlime,preco nie a preco neskor.. a nejedna sa len o rozpravky ale aj hry a mobil a podobne..Len teraz nad nimi mame taki silni vplyv,neskor nebude. A najskor ani tolko casu.. Do 6r nemusia podla mna aj vidiet nasilie...ina je fantazia a pocuvat nieco a ine obraz..Cim dlhsie v ustrani od mainstreamu,(za mna)tym lepsie.

zabka79
28. feb 2023

@bolarazjedna dakujem za recenziu a ja som na ten film chcela zobrat syna. Ked si vezmes "Pockaj zajac" Tom a Jerry" tiez to tam bolo. Ale dnes to lezie aj usami, to nasilie a agresia staci mi ked vidim na skolskom dvore ako sa hraju deti 😔

kitycat
28. feb 2023

Ja si pamatam, ako som si citala o Popoluske a jedna sestra si fikla palec a druha patu aby obulibtu topanku.

Inak Kocur v cizmach je od Shreka a ten bol rozpravka skor pre dospelych.

zuzans258
28. feb 2023

@inetta veď presne ako áno...boli upravené...a kedysi veru neboli a končili sa zle aby sa deti báli napr otvoriť cudzím dvere,alebo nešli k niekomu cudziemu .. lenže stále to bolo čítanie...a teda už sa to ponechalo na každého predstavivosti a fantázii...

zuzans258
28. feb 2023

@zuzuliennka1 áno aj ja som ju poznala, ale teda už ako dieťa som vždy lutovala Toma...a neskôr som ju prestala aj pozerať....

pa3ciaj
28. feb 2023

@nika23t myslím, že sa to volá Rodinka líšok a jazvecov a zase keď si odmyslíme tú kobináciu tej rodiny, tak tie príbehy sú celkom milé a poučné pre dieťa

janinah
28. feb 2023

Je na rodičoch čo pustia k duši svojho dieťaťa...v Tom kine sa dvihnem a odchádzame....

maribell
28. feb 2023

Ja napríklad inak vnímam aj rozprávky, ktoré sme pozerali ako deti. Proste človek dospieva a už si na tých rozprávkach všíma úplne iné veci, ktoré sme ako deti neriešili. (Napríklad teraz dosť počúvam, že v nových rozprávkach sa objavujú nevhodné slová. No minule deti pozerali starú rozprávku Mach a Šebestová a tam hláška, že správa sa ako hovädo 😅 len som oči vypleštila 👀😅 - takže ani naše rozprávky neboli moc ideálne)
Samozrejme je ale na rodičovi, čo svojím deťom dovolí pozerať. Pokiaľ je film odporúčaný od 8+ a v kine sedia deti od 4 rokov, tak to je vec tých rodičov 🤷.