Čo znamená, keď sa dieťa samé odplienkuje?
Mám chlapca ktorý má 15m. Nočník už vie čo je ale nerada sedí na ňom.
Zatiaľ tam sedí medveď a vždy mu hovorím čo medveď robí, malý urobí "bravo" a tam to končí 😁
Všimla som si posledný mesiac že každá výmena plienky je boj. Znamená to odmietanie plienky alebo len protestuje a nechce sa prebalovať?
Počujem často ako sa deti samé odplienkujú ale neviem čo to znamená, vedeli by ste mi to popísať prosím?
Ďakujem 🙂
Ja teda som tieto veci nikde neštudovala a neviem, či sa tento termín používa na niečo veľmi špecifické, ale u nás to bolo pri oboch deťoch o tom, že som skúsila nedať im plienku. Po max. dvoch dňoch utierania mláčok som sa na to vykašľala a dala im plienku znova. O nejaký čas sme to skúsili znova a zrazu som žiadne mláčky utierať nemusela. Deti síce v nočníku neboli rekordéri, ale ani nepatrili k tým, čo majú plienky do 5 rokov. Takto nám to fungovalo pri takmer všetkom - ponúkame deťom možnosti a povzbudzujeme ich k tomu, aby skúšali, ale nelámeme to cez koleno a ani im ani sebe extrémne nekomplikujeme život - ak niečo nejde, tak to nejde, skúsime neskôr.
U nás sama zahodila plienku a bolo vybavené, žiadna nehoda.
Same odplienkovanie pre mna znamena-uvedomovanie si potreby, schopnost zadrzat ju na kratky potrebny cas prejdenie k WC.
Ale stretavam sa s ,,odplienkovanymi,,detmi. Ktorych sa rodicia pytaju kazdych 20min na zachod(alebo ich ucia tym ze ich tam pokladaju),utieraju za nimi xy tyzdnov mlacky atd. stavaju sa im nehody minimalne raz za tyzden/mesiac atd.
Podla mna(a mojho syna) ked je dieta nato pripravene, nema ziadne nehody, netreba sa ho furt pytat atd.,lebo tu potrebu vedome dokazde par minut zadrzat.
Ak nato dieta nieje pripravene a nauci sa to ,,refelexom,, mame tu potom dospelych,ktori povazuju za normalne ist v noci 1-2x na zachod-co ak nemaju problem s oblickami/mechurom nieje vobec ok(aj ked si to obhajuju,ze je)
Dieťa na noc 2 týždne suche, bez nehody...potom som už plienku nedávala.
A pri deťoch som odsledovala, že kedy už presne vie, že cika alebo kaka...prerušilo hru na chvíľu, a žiadne behanie s holým zadkom po byte, deti sa mi ani raz nevycikali na zem atď.
Matky často nasilu, silou.mocou chcú dieťa odplienkovat, hoci ešte nie je telo na ro pripravené.
@keren001
@annm81 baby veď aj ja som to takto chápala, že mi povie už to nechcem, chcem pišať do nočníku.
Ale túto vetu o odplienkovaní počujem hlavne od mamičiek ktoré majú deti menšie ako je ten môj a preto nechápem tomu.
Kolega manželovi povedal npr že sa jeho malý odplienkoval sám už v roku.
Tuto pani @lucia147852 npr hovorí tiež o takomto odplienkovaní 🙂
Keď sa môžem opýtať, ako to urobila že "zahodila sama plienku"? 🙂
U nás to bolo tak, že syn v lete behal bez plienky. Behal po dvore a keď uvidel, že cika, tak sa začal smiať. Vysvetlila som mu, čo urobil a on to začal opakovať. Vždy keď mu bolo treba cikat, chcel si dat dole plienku aby videl ako cika. Mal 16-17m. Tak som mu kúpila nočník, povedala som mu, že tu sa cika, nechala ho bez plienky a vždy sa chodil vycikat tam. Páčilo sa mu to. Plienky som dávala na noc a poobedny spánok, ale aj tie boli suché. V 18m už bol úplne bez plienky bez nehody. Podľa mňa to bolo skoro, chcela som začať odplienkovavat budúci rok v máji, kedy by mal vyše dvoch rokov, ale tak, odplienkoval sa sám, ja som mu v tom brániť nechcela.
Odplienkovanie znamená, že dieťa chápe kde to treba robiť, vie zadržať a nejakým spôsobom oznámiť. Tvoje dieťa len nechce plienku.
@januska12323 ale ja tomuto rozumiem 🙂
Moje ani nie je pripravené na tento krok, som si vedomá toho.
Mna skôr zaujíma táto veta že sa samé odplienkovalo dieťa ktoré má cca rok 😊
Zo zaujímavosti sa pýtam, ako to prebieha keď také malé dieťatko povie "ja už nechcem plienku" 😊
Ja som synovi definitívne zrušila plienku v 15 mesiacoch po tom, ako si na návšteve sadol na nočník a vycikal sa (v plienke, nevedel si sám dať dole gate a plienku, mal látkové). Doma býval bez plienky aj pred tým, robili sme do značnej miery BKM.
@cubos znamena to, ze dieta samo vedome pride na nocnik/zachod a vykona potrebu a potrebuje ta uz iba na utretie. Nie ze x krat za den posadzas dieta na nocnik a robis okolo toho sasoviny, lebo ano obcas sa vycika ked to trafis ale nie uplne vedome.
U nas dcera tesne pred 2 rokmi zacala odmietat plienku (nie prebalovanie ale nosenie plienky), mala na ociach nocnik, tak stiahla gate a isla 🤷🏼♀️ ja som sa jej pytala ci nechce cikat, len ked sme isli niekde autom alebo von a bolo hnusne pocasie, bech za 5 min nekrici, ze cikat. Na noc som jej este par mesiacov plienku nechala.
Syn ma nieco cez 1,5r, tak za chvilku objednam nocnik a vysvetlime mu na co sluzi a nech ho ma na ociach, ale bebudem ho do toho nejako nutit.
@nelca0510 u nas to iste, bol januar mala tesne pred 2 rokmi :D tak sme si uzili v tej zime vonku do travicky 🙈
@cubos rozopla, vytiahla a vyhodila 😅 ale už mala 2,5roka. Zas také že scény pri prebaľovani po roku boli, utekala mi, aj teraz mladšia 14mes sa už nerada prebaluje 🙈
@cubos Moja bola cez den odplienkovana, na noc som pre istotu dala plienku a po par dnoch povedala ze nechce. Hovorim ze noc je dlha, aby si nepopisala postielku a ona ze nie, vydrzim. A tak bolo, vydrzala celu noc.
Cez den, mala 2,5 roka sme si vysvetlili co a ako, dali gatky a mala za tyzden asi 3-4 nehody (aj to vonku v zahrade). Potom uz vedela ze nevydrzi a radsej prerusila hru akoby mala byt mokra.
@cubos teraz pred spaním si moja 2 ročná dcéra vypítala dať dole plienku a išla so kaknúť na nočník. Prvý krát v živote. Tak keď sa zobudí skúsim jej dať dole plienku a uvidíme ako to pôjde. Vy máte ešte len 15m, väčšina detí dozreje na nočník medzi 2-3+ roky
@cubos u mojej to znamenalo ze aj ked sa mne nechcelo ju zacat davat na nocnik, tak dcera sa sama zacala pytat sediet na WC ked mala necele 2r ( videla starsiu sestru ze chodi ) a proste som ju nechala a videla som ze to uz vie rozoznat kedy jej treba, tak v podstate som jej davala prec plienku a nechala ju si to samu manazovat :D pekne vedela aj kakat, co pri starsej dcere bol problem s kakanim… a plienku jej davam len na noc , aj to pre istotu len, lebo je stale sucha.

@cubos Ahoj, to znamená, že dieťa dospeje k tomu, že chápe keď mu treba ísť na malú alebo kakať. Vie sa samo vypýtať a chápe, že ho niečo tlačí. Proste mu to musí zakliknúť.
Popis u môjho ako to prebiehalo. Dôverovala som, že sa samo odplienkuje aj napriek tlaku okolia, že stále ešte má plienky. Okolo 3 rokov aj asi 2 mesiacov sama povedala : mami, ja už nechcem nosiť plienky, chcem gaťky. Tak sme jej dali. Za 2 týždne čo sa s mojou pomocou pýtala na potrebu si to nacvičila. Za 2 mesiace dokopy mala asi 4 nehody. Od vtedy sa sama pýta, nehody už nie sú. Ešte 4 mesiace nosila iba na noc plienky na deň gate. Potom keď som videla, že už nemá mokrú plienku po noci a vydrží celú noc tak bola úplne odplienkovaná. Bolo to bez stresov, nervov a vytierania, upratovania.
Snáď ti to pomohlo 🙂