icon

Cudzia matka na ihrisku kričala na moje dieťa

sisika
15. máj 2015

Prosim vas o nazor na situaciu ktora sa odohrala dnes na ihrisku.
Syncek sa s nadsenim smykal zo smykalky,hned ako sa zosuchol,utekal so smiechom hore (je to take drevene ihrisko,s mostikom a schodikmi hore k smykalke,pred nou je taka akoby vezicka). Zopakoval si svoje kolecko zoparkrat.
Do cesty sa mu priplietlo mladsie dietatko,syncek bude mat 4r a toto bolo max 2rocne. Syncek sa snazil vyhnut sa mu,obehol ho a smykol sa dole.
Ale pri navrate do dietatka ruckou zavadil,ako sa tak ponahlal znova sa smyknut. Bolo to zlahka,dietatko ani nespadlo ani sa nezlaklo-ziadny plac,nic podobne.
Jeho mamicka stala hore pri dietatku a zrazu zacala na synceka kricat ze to co ma znamenat,ze ci chce po zadku,ze nesmie bit deti.
Syncek len nechapavo pozeral;natahovalo ho na plač-nechapal.
A pani pokracovala,velmi neprijemnym tónom-tak som sa jej opytala preco krici na mojho syna.
No a spustila-ze si ho mam vychovat,ze len s nim su problemy kazdy den na ihrisku atd atd.
Tak som zostala ako obarena. Zostala tam potom naschval stat aj s dietatkom aby ich syncek musel obchadzat a vzdy to nenavistne okomentovala-akoze "no dufam ze ta uz neudrie chlapec"....
Synceka sa snazim viest k ohladuplnosti,a zvlast si davam pozor ako sa sprava k inym detom-a snazim sa viest ho k nekonfliktnemu rieseniu situacii.
Syncek ma epilepsiu,nesmie sa rozculovat-pretoze dostane zachvat. Boli casy ked maval aj 5-6 zachvatov denne;to sme boli stale doma alebo v nemocnici.
Teraz je to uz lepsie;uci sa nerozculovat sa a tak sa ho snazim zaclenit do bezneho zivota.
A tato pani mu skoro sposobila zachvat-za malickost.
Co by ste robili na mojom mieste? Ako by ste zareagovali-pripadne aj v buducnosti?
Predpokladam ze sa este neraz stretneme...

ssussie
15. máj 2015

Vopred by som ju upozornila na zdravotny stav dietata a mozne nasledky jej neurotickych prejavov a ak dojde ku konfliktu, ty tam nie si nadarmo, tak nech to riesi s tebou ... Ku konfliktom na ihriskach dochadza bezne, u nas ked sa drgnu alebo co, tak len poviem tym starsim, nech su opatrni voci mensim 🙂

rough
15. máj 2015

všetky deti majú právo hrať sa na verejnom ihrisku, a od toho je tu dozor/mama, babka...., aby dohliadol na to, že si niektoré dieťa / deti "neprivlastnia" niektorú preliezku len pre seba. Z môjho pohľadu - situáciu si trochu zanedbala ty; ak si videla, že tvoj synček sa už xkrát šmykol a teraz si to chcelo vyskúšať iné dieťa (hoc tam len stálo) mala si synka na chvíľku stiahnuť, nech sa ide hrať na inú preliezku. Však ten mrňús s mamou by tam dlho stáť určite nevydržali.
O veci sa treba vedieť deliť, najmä ak sú verejné.

ludmilaka
15. máj 2015

@aristka Si fajn mamina, keby sa aj niečo stalo, druhá strana by videla, že to nebolo úmyselne a záležalo ti na tom aby sa to nestalo. Sú ale aj iné. Moja malá stála a zrazu sa vyrútilo iné dievča a z fleku ju prefackalo. A reakcia maminky?"Dávajte si pozor na svoje dieťa'. A to jej už bežalo drhnúť ďalšie.

merrien
15. máj 2015

@fidka79 nie ....lebo maminka pisala ze tam provokativne stali a ta mamka este zakazdym komentovala ked malinky presiel okolo. A ver ze keby sa to stalo u mna tak vsetky maminy si zastanu tu slusnu maminu a nie tu jaciacu kravu co vrieska na cudzie dieta. Kebyze to slusne povie tak jasne kazda mamka si chrani svoje dieta ale nebudem hned vrieskat po cudzom decku

tykat
15. máj 2015

@sisika .... pani by som s uplne vaznou tvarou povedala ze este raz bude kricat na mojho syna dostane po zadku ona, a po holom, aby si to zapamatala...myslim ze by sa ti navzdy vyhybala 😀

bonaqa2013
15. máj 2015

@sisika určite by som maminke pripomenula, že nech nejačí po mojom dietati, nech vrieska po svojom, a potom že syn máva epilep. záchvaty - takže ak bude pokračovať, môže byť svedkom jedného z jeho záchvatov.

fidka79
Odpoveď bola odstránená
merrien
15. máj 2015

@fidka79 velmi jednoducho ...postavi sa aj so svojou mamou tak aby zavadzali. 🙂

fidka79
Odpoveď bola odstránená
esterba
15. máj 2015

@sisika neviem, ako by som reagovala. U nas na ihrisku, ak si nejake dieta chce robit zo smykacku pretekarsku drahu, velmi rychlo ho spacifikuje jeho vlastna matka. Tiez som nikdy nemusela riesit, ked moje dieta hoc aj jemne odstrcilo ine dieta, lebo ho ihned, skoro az s predstihom upozornila jeho matka.

sisika
autor
15. máj 2015

@fidka79 to malinke predsa samozrejme nic nespravilo 🙂. Bol to mily maly chlapcek,ktoreho asi zaujalo ako nadsene tam moj syn beha a smyka sa-a tak sa isiel pozriet za nim. Vysli hore a stali tam-ta mamina bola pri nom;co som bola rada lebo to bol maly chlapcek;strazila ho.
Vsetko bolo uolne v pohode kym nekricala na mojho syna. Nemusela kricat,vyhrazat sa mu a vystrasit ho.
Toť vše.
Ihrisko je verejne,kazde dieta sa tam moze hrat a byt kde sa mu zachce-a respektuju sa navzajom.ten maly chlapcek bol priatelsky,usmievavy. Len jeho mama mala ocividne zly den a usli jej nervy.
Vdaka vasim komentom som si utriedila myslienky aj ja;uz nie som taka ohurena a otrasena.
Vzdy dohliadam na syna a mam na nom oci doslova prilepene-aby som v pripade zachvatu vedela co presne sa stalo(ci sa udrel,spadol a pod.). Tak teraz budem isty cas aj fyzicky blizsie pri nom,nie na lavicke pol metra od smykalky-a verim ze sa uz podobne nieco nezopakuje.

m.i.r.i
15. máj 2015

vzdy je to o uhle pohladu..kazda mamicka je citliva na svoje dieta...moj ked mal 2r a vyrutilo sa starsie dieta, tiez som si v kutiku duse pomyslela, ze co tam robi, nespratnik, kde ma rodicov, co nevidi male dieta? A myslim, ze aj to 2r ma pravo ist na tu smykacku, ved sa s tym oboznamuje, uci sa..o rok bude zas obratnejsie..a o dalsi rok bude presne take iste ako to 4r ktore mamicka teraz odsudzuje..lebo to iste je samozrejme u nas..syn ma uz 5 a doteraz musim robit dozor pri smykalke, prave aby sa nepredbiehal, aby nelozil na smykalku z opacnej strany..aby nikoho nesotil...aby daval pozor na malinke deti.. nikdy som sice neupozornila tie vacsie deti, ked bol syn maly...nedovolila som si..ale uprimne - teraz ked ho upozorni aj iny rodic, aj ked zvycajne je to skor mile upozornenie, nie zruknutie a vyhrazanie sa bitkou - tak som aj rada...syn ma vzdy iny respekt pred cudzim ako predo mnou a este ked je to nejaky otecko - o to lepsie...🙂
Dalsia vec je -- priznajme si hlavne mamicky prvorodenych, ze sme na svoje deti precitlivele, niekedy za to ani nemozeme...ten strach a vidina len vlastneho dietata su silne...a mozno si to ani ta mamicka neuvedomila, ze sa vlastne nic nestalo a az tak dramaticky to nemusela riesit
Ale ja si tiez myslim, ze aj ty by si mala stat pri smykalke a upozornit svojho syna ze ma pockat, kym sa smykne maly chlapcek a nepredbiehat sa...ja to tak robim doteraz....ucim ho trpezlivosti a tolernantnosti, ze su aj mensie deti..tym to dlhsie trva...a ked moj si najde kumpanov rovnakeho veku a zacnu vystrajat, pricom sa tam chcu smykat aj mensie deti - tak ho beriem zo smykalky prec...nech sa chlapci jasia inde..lebo to potom je tazko ukorigovat...viem sa stale dobre vzit do pocitov ked bol syn 2 rocny a ledva chodil a vacsie deti ho predbiehali a jasili sa...
Konieckoncov je to o vzajomnej komunikacii medzi rodicmi, vtedy sa to da zvladnut s oboma vekovymi kategoriami....danej mamicke inak ale ( kedze ako pises este ohovrala tvoje "nevychovane" dieta) by som odkazala len "nehovor hop..." lebo o 2 roky bude mat doma presne to iste..zvlast ak je to dieta chlapec 😎

sisika
autor
15. máj 2015

@ludmilaka to museli byt mimoriadne neprijemne ☹. Obcas zasnem ako sa dospeli nevedia spravat-slusnost nikde...

sardinka333
15. máj 2015

@sisika zase neži v ,,skleníku,, a pozreaj na to realne...život prinaša všelijaké skusenosti pozitívne aj negatívne, stretneš ludí takých aj onakých podobne ako deti a matky na ihriskách. Netreba hned podliehať ohureniu a otraseniu. Chapem, že ako matka dieťaťa s diagnozou si uzkostlivá a citlivejšia na svoje dieťa ako možno iné matky, aj ked každá z nás je na svoje dieťa háklivá. Proste ži tak ako si žila doteraz....nevidím dovod na nejaké špeciálne opatrenia.

andrejkak
15. máj 2015

Nic vzlom ale.chcela by som pocut jej verziu ako velmi by sa lisila od tej vasej...

abbey1
15. máj 2015

Práve dnes sme zažili na ihrisku situáciu ako už mnohokrát, ale dnes sme my boli len svedkami. Dcéra s jedným chlapčekom sa hrali v piesku a stavali si hrad a podzemný tunel. O chvíľu tam vbehol cca 2 ročný chlapček na PUKY. Bolo zjavné, že ide o malé dieťa, ktoré viac-menej nechápalo, čo robí. Ocko si čítal noviny a len synčeka upozornil, že by sa mal radšej ísť voziť po trávičke. Syn nereagoval a ďalej sa "vozil" po piesku. O chvíľu došlo, ako inak, k prejdeniu hradu a zasypaniu tunela pri prejazde. Chlapček, s ktorým sme sa hrali spustil hrozný plač, kto by sa nehneval, keby mu zbúrali veľdielo. Ocko s novinami len poznamel, že si predsa postaví druhý a žiadna iná reakcia. Chúďa chlapec reval ďalej a snažil sa malého usmerniť, aby tam nejazdil. Musím uznať, že jeho maminka reagovala naozaj veľmi dobre. Snažila sa synovi vysvetliť, že chlapček je ešte malý, nechápe a nemá taký rozumček. Bohužial, amok zo ničeného diela neprestával a tak chlapčeka odviedla z ihriska. Bolo mi nesmierne ľúto, že bol vlastne on "potrestaný" za výchovné chyby dospelého otca, ktorý vôbec neusmernil svojho synčeka. Bodku dal ocko, keď chcel dať synčeka vycikať do dreveného tí pí. Našťastie, synček úsudil, že chce radšej cikať vonku. Našťastie pre toho ocka, lebo už by som si sevítku pred ústa nedala.
Vždy je to i na ihrisku o nás dospelých. každé dietko z času na čas urobí niečo, na čo nie sme práve hrdí. Ale inak sa javí situácia, ak dospelý zareaguje a dieťa napomenie, vysvetlí pravidlá. Ak rodič nereaguje v danej situácii, nemám problém slušne dieťa napomenúť. Ak to nepomôže, tak následne vyzvem rodiča, aby situáciu riešil. Ale nekričím a už vôbec sa nevyhrážam cudziemu dieťaťu. Na to sme dospelí. aby sme im išli príkladom ako sa majú konflikty riešiť.

sisika
autor
15. máj 2015

@sardinka333 suhlasim-sama som prekvapena ako ma to zasiahlo 🙂

sisika
autor
15. máj 2015

@andrejkak mna by tiez zaujimal jej pohlad-uvitala by som skor rozhovor ako hadku pred detmi...

katrinka8
15. máj 2015

No ja mám dvoch (teda dve) deti 😀 Takmer 5-ročnú a 18-mesačného 😀 . Tak celkom chápem obe strany (ale dotyčnú jačiacu maminu teda nechápem). Dokážem pochopiť, že 4-ročné dieťa v zápale hry nedokáže správne vyhodnotiť situáciu a brať až taký ohľad na menšie deti. Plus nie vždy dokáže také dieťa, ak navyše nemá mladšieho súrodenca, zhodnotiť, aká sila odstrčenia či posunutia je adekvátna. Proste také malé dieťa ešte neodhadne ani situáciu, ani nemusí domyslieť, že 2-ročné dieťa má menšiu stabilitu ako ono samo.
Na druhej strane, môj 18-mesačný synček sa tiež rád šmýka, na oveľa väčšej šmýkačke ako na tom obrázku. Ale ja ho tam púšťam len vtedy, keď tam nie sú väčšie deti. Lebo on kým si svojím tempom vyjde hore, po štyroch... 😀 Kým sa natočí, sadne a šmykne, ozaj by blokoval ostatných. Preto ho ani nepúšťame na kolotoč, keď sú tam väčšie deti, ktoré sa chcú rýchlo točiť, aby sme nebolokovali. Ale musím povedať, že zatiaľ sa nám vždy stalo, že rodičia starších deti usmernili svoje, aby nás pustili a ešte ho aj tie deti krútili pomalšie. Aj na šmykľu ho pustia. V tomto musím povedať, že naše ihrisko je fajn, chodia tam slušní rodičia, ktorí si deti strážia.
Zato u našich, čo je ihrisko, tak tam sú tzv. lavičkové matky, ktoré v jednom kuse len melú o somarinách na celé ihrisko a deti si absolútne nevšímajú nechajú aj maličké, ledva ročné, aj staršie motať sa po pieskovisku (staršie aj po ihrisku) a tie tam robia niektoré neplechy, piesok hádžu do inch, berú hračky atď. a tie matky len hlavu dvihnú, keď je plač, a cez plece zakričia. Hnevá ma, keď stále tie isté deti vidím v pieskovisku a každý deň prídu bez hračiek a potom berú hračky iným deťom, ktoré si donesú. Nechápem, prečo im tie matere nevedia zobrať pár formičiek, keď vedia, že každý deň idú do toho piesku a chcú sa hrať a nemajú s čím. Minule ma už naštvalo, keď taký chlapček, zase nemal formičky, a zobral mojej z ruky lopatu - ani bú, ani mô, neopýtal sa, proste jej ju vytrhol. Moja je nenormálny hamboš, má síce 5 rokov, ale ona sa proste neozve. Akurát sa ma opýtala, že prečo jej to ten chlapček vytrhol, že ona tú lopatu potrebuje. Tak som mu len povedala, že keď chce nejakú hračku, musí sa najprv opýtať, či mu ju deti požičajú, že si to nemôže zobrať bez dovolenia. Tak sa opýtal, či si môže požičať. Tak mu vravím, to sa musíš mojej dcérky opýtať, to je jej lopatka. Tak si to potom dáko poriešili. Ale chlapček behal ako "bezdomovec" po piesku a nemal sa s čím hrať. Mohol mať okolo 4 rokov. Mamu ani otca som tam nevidela, nik sa k nemu nehlásil. Na záver to vylepšil tým, že našej zhrabol bez opýtania odrážadlo, vrazil ho rovno do pieskoviska a zasypával ho pieskom, kým sme sa mi hojdali (som si to neskoro všimla). To už ma od jedu ozaj bralo. Ale som sa ovládla a povedala som mu, že to odrážadlo nie je jeho a nemôže si ho bez dovolenia brať a navyše ho ničiť sypaním piesku. Nervy som mala riadne, ale nie na neho, ale na jeho ľahostajných rodičov 😠 Strašne nerada chodím na to ihrisko, ale dcérka tam chce chodiť. No čo už 🙂

sisika
autor
15. máj 2015

@abbey1 takychto "my mozeme vsetko" sa bojim asi najviac.
Slusni vzdy radsej ustupi-a to v nich vzbudzuje pocit ze naozaj mozu vsetko.
Chudam maly stavitel-ja by som tiez plakala ❤️

katrinka8
15. máj 2015

uáááá, že "mi hojdali" - "my hojdali" má byť správne 😀

abbey1
15. máj 2015

@sisika Veď to. Často nemáš na výber a musíš ustúpiť i keď vieš, že "si v práve". Vtedy aspoň dcére vysvetlím, že to dieťatko má smolu na rodičov a v tom a tom sa nesprávalo pekne, a nezabudnem poukázať na vrtochy mojej dcérky, aby si aj ona uvedomovala svoje nie vždy správne a neakceptovateľné správanie.
Mne ho bolo tak ľúto, keď reval.

junova
15. máj 2015

Tie mamičky, ktoré píšu, že 2 ročné dieťa nepatrí na ihrisko to myslia vážne?Aj ich deti do 3 rokov nevedeli čo je hupacka a smykalka? Syn má 21 mesiacov a chodíme tam každý deň. Samozrejme že ho strážim, posadim ho hore a on sa sám spustí dole, dnes sa naučil spúšťať po brušku. Ja tam chodím doobeda, keď je tam málo detí.Tiež nemám rada, keď väčšie deti sacu do syna. Na porovnanie, syn váži 12 kg, 4 ročné dieťa 20 kg. Určite nebolo správne, že mamička kričala na tvoje dieťa, k tomu sa mu vyhrážala bitkou po riti. Dá sa to aj kľudne povedať. Slušne by som jej povedala, nech na syna nekrici. A asi by som kvôli nervom odišla odtiaľ preč. Určite by som na ňu nezačala kričať ako radia niektoré mamičky. Ak by na tvojho syna kričala aj nabudúce, ohradila by som sa ostrejšie.

emacka
15. máj 2015

@sisika v alternativnom vesmíre by som na ňu skočila a vytrvalá jej vlasy... V reále by som takisto zostala obarena... Nechápem ako mohla byť taká drzá...ak jej dieťa neplakalo nemusela robiť scénu.. Kebyže bolo opačne tak by som nezačala karhat žiadne iné dieťa kým by nebolo evidentné že robí tomu môjmu naschvál zle..A aj tak by som najprv čakala na reakciu jeho rodičov...

loliki
15. máj 2015

@sisika Urcite to bola neprijemna situacia. Neviem, ako by som zareagovala. Ked mal moj maly 2 roky, jeden chlapcek o nieco starsi mu daval prsty do oka. Nechapala som, skade to tie deti maju, preco to robi... Tiez som mu dohovorila, ze to nema robit.
Na tvojom mieste ... Mozno odlahcit situaciu: nemusite nanho kricat, nerozumie vam. Alebo sa spytat nieco od veci - mate zly den? Vzdy tak zvyknete kricat, nici to hlasivky. Alebo sa spravat tiez prehnane empaticky a chudatko jej chlapceka polutovat, pofukat bolacku, pripadne dat jej lizatko ak mamicka dovoli ako odskodne. Je to tazke. 🙂

katrinka8
15. máj 2015

Baby, trošku na odľahčenie, ja mám z dnešného dňa ihriskový zážitok 😀 Bola som deťom kúpiť bublifuky. No a na ihrisku bola 1 škôlková trieda. Moji obaja dnes boli doma (teda staršia nebola dnes v škôlke), tak som im púšťala bubliny,oni to majú radi. A potom sa k nám nanominovali také 2 chutné dievčatká - dvojičky. A aj oni chceli fúkať, tak na striedačku fúkali tie 2, moji dvaja a potom ešte prišli takí 2 chlapčekovia k nám. Ani neviem ako, zrazu pri mne stála celá trieda detí a všetky sa začali prekrikovať, že aj oni chcú fúkať. No to bolo radosti, asi 20 minút sme si tam fúkali bublifuk, som si pripadala ako vo filme, také rozžiarené očká a radosť z 1 bublifuku. Učiteľky sa smiali, že už musia ísť, že radšej nech im poviem, že bublifuk došiel 😀 Tak som dnes bola nielen za mamu, ale aj za bublifukovú tetu 🙂

bubula_007
15. máj 2015

Nám sa stala na jeseň taká vec, ze môj syn este ani nie trojročný, sa na ihrisku rozbehol za dievčatkami, co práve prisli na smyklavku. A ako sa za nimi štveral po schodoch, tak dievčatko co išlo po schodoch pred ním ho schválne koplo do bruška. Môj syn sa aj zľakol aj ho to bolelo, začal plakať. Ja som stala kúsok od nich a začala som kričať, ze to co malo znamenať, prečo no kopla..?? A mamička toho dievčatka, sedela si kľudne na lavičke a veselo klábosila s druhou mamičku, žiadna reakcia, ani sa len nepozrela tym smerom. 🙄 proste sme odtiaľ odišli. Bolo to nepríjemne, a tiež ma zarazilo, ako to zostalo od mamičky toho dievčatka bez reakcie. Ja učím svojho syna, aby dával pozor na menšie deti na ihrisku, ze sa môžu spolu hrať, ked sa niečo stane, tak riešime na mieste "povedz prepáč" atd. Pravdaže mi vadi, ked sa môjmu synovi stane krivda, ale aj to, ked on urobí niečo inému. Žiaľ, je veľa rodicov, ktorým je jedno, co ich deti robia... alebo potom ten druhý extrém, ako je spomínané v úvodnom príspevku. Neviem, ako by som sa zachovala ja, na mieste autorky témy, najskôr by som odišla odtiaľ a potom neskôr riešila tak, ze synovi vysvetlila, koho sa ma stránit. Je to blbe... Ihrisko je pre všetkých a robiť nejaké prieky malým deťom a este sa vyhrážať... každý si robí reklamu na vlastnú inteligenciu. 😨

lieska
15. máj 2015

@sisika - fuuu, az ma zamrazilo, uz len ked som si predstavila, ze by sa nejaka mamina hentak na mojom dietati vyvrsovala za taku sprostost (a to som veeelky zastanca toho, ze cudzie maminy mozu kludne aj raznejsim otnom mojim detom vysvetit...smaozrejme ak to je odovodnene! Este sa aj tomu tesim, lebo predsa len deti maju alebo mali by mat vacsi respekt pred cudzimi ludmi ako pred vlastnymi rodicmi! 😀 )... A dvojnasobne, ked si este napisala o zdravotnom stave tvojho maleho! ☹
Urcite ak sa stretnete a zas bude mat hentake vystupy by som ju poziadala, aby sa krotila kvoli tvojmu malemu!!! Je mi aj jasne, ze presne z toho dovodu nemozes ty vystartovat na nejaku taku osobu tak ako to prave citis!

Ale inak musim podotknut aj to, ze zijem v zahranici, ale uz par krat sa mi stalo, ze som s otvorenymi ustami pozerala s akou agresiou niektore slovenske mamicky riesia hociake prkotiny v detskych centrach alebo na ihriskach, ako dokazu hulakat na ine dieta, ked sa len obtrie o to jej vlastne...no fakt hnus!

bubula_007
15. máj 2015

@lieska ja som sa stretla skôr s ľahostajnosťou rodičov. Nevadí, že dieťa požičanú hračku trieska o zem, nevadí, že dolámalo autíčko... rýchlo sa odpraceme z miesta činu a je to vybavené. Alebo napr. nedávno sa stalo, že staršie dievčatká sa vyhrážali môjmu krpcovi, že mu natlačia dážďovku do úst, pri tom samé sa báli ju chytiť do ruky. Tak som im vysvetlila, že to sa nerobí, prečo mu robia zle, keď on sa chce len s nimi hrať. Pani, čo ich opatruje sa až vtedy uvedomila, spýtala sa ma, čo sa deje, ale potom to nechala tak... Ale určite sú všelijaké prípady...
@sisika možno by sa dala tá mamička druhýkrát odzbrojiť tým, že by si na ňu "vyštartovala" s pokojom a rozvahou.. "podám jej ruku, predstavím sa, vysvetlím synov problém a potom ponúknem tomu jej synkovi, že poď sa s nami hrať, požičiame ti našu lopatku..." alebo niečo podobné. Lebo ak sa budete stretávať aj častejšie, nemôžete sa stále s hnevom obchádzať.

dellfi
15. máj 2015

No kazda matka brani svoje dieta. A presne ako vy s te s jej strany citili ohrozenie vasho synceka, tak asi aj ona citila ohrozenie svojho dietata. Pustila by som to na vasom mieste von z hlavy a vyhla sa jej nabuduce. Hadka by nemala ziadem zmysel. Lebo ona mala mozno take iste pocity ako vy. Inak keby som bola na jej mieste a vy by ste sa do mna obuli, tiez by som sa asi len tak nevzdala. A hned by bola zbytocna hadka na svete. Kazda matka brani to svoje dietatko.