icon

Dať staršie dieťa do škôlky alebo ho nechať doma?

22. júl 2021

Ahojte,
coskoro nam pribudne druhe babo, starsi by mal cca 1,5mes po porode ist do jasiel/skolky (do sukrom., lebo do statnej mi ho teraz nevezmu).
Dali by ste starsieho do skolky, alebo ostali vsetci doma? Nejde mi ani tak o peniaze, ale ze ci mu nebude lepsie doma s nami. Bude mat 3r cca mesiac po nastupe.
Na jednu stranu si myslim, ze dieta ma byt pri mame kym moze, bojim sa ze bude ziarlit, citit sa ze som ho odstrcila kvoli babu, co samozrejme nechcem. Na druhej strane si myslim je dost stary aby sa zacal socializovat, v kolektive mu bude zabavnejsie ako pri mne kedze sa mu nebudem moct venovat ako doteraz kvoli babatku. Chodil by len 3dni (po sebe) v tyzdni. Skolka ma vyborne referencie od mojich znamych, kopu vyletov, nocovacky, oslavy, dobra strava, citlive vychovavatelky. A vacsinu tyzdna bude so mnou.
Ale mama je mama.
Mohla by som si ho nechat doma do septembra bud. roka, to bude mat 3,5r a pojde do statnej skolky. Nie je nanho moc 2x za rok si zvykat?
Moja mama bola s bratom kym som nesla ja do skolky a casto vravi ze kym okolo mna chodila musel casto cakat, ale ze je rada ze bol doma. Aj ked priznava ze v skolke by mozno mal viac srandy a zazitkov.
Co si myslite tie co ste mali takto deticky?
Ja sa neviem rozhodnut. Uz mi ho vzali do sukr. skolky a mam to potvrdit.
Dakujem

anne_mary2
22. júl 2021

ja by som ho dala… ja by som ho nedala… 😀🙈🤷🏼‍♀️…myslim, ze tazko dat na nazory ostatnych mamiciek… Presne ako pisu baby, veelmi zalezi ake mas dieta doma 🤷🏼‍♀️ Poznam x roznych povah a situacii kedy deti sli / nesli do skolky…
Ked sa nevies rozhodnut, vyckaj, prip. sa dohodni aby ti ho zobrali od januara napr ak sa da….dovtedy budes vediet trosku ako sa to vyvija s 2 detmi doma 🙂) Ci vam to vsetkym prospeje, alebo je vam dobre tak. Velmi zalezi ci moze manzel odviezt rano maleho do skolky podla mna… alebo vyzdvihnut naobed / poobede. Toto trapi vela zien v mojom okoli co rano musia budit mladsieho lebo musia ist do skolky, a potom je zle 2x ked ho budi z poobedneho spanku 🤷🏼‍♀️.
Argument ze ti bude dieta nosit choroby zo skolky.. to ti bude o rok, aj vsetky dalsie roky, podla toho by som sa moc neriadila

luccija
22. júl 2021

@anne_mary2 áno len je rozdiel to nosiť k novorodencovi..a tie choroby čo som videla u nás choré boli tie citlivé deti boli stále vystresované väčšina detí ochorie hneď po nástupe do škôlky, lebo zle zvládajú odlúčenie a telo reaguje.Ved aj dospelak, keď je unavený vystresovaný z roboty ochorie...veľa mamičiek si škôlku idealizuje.

amelie2017
22. júl 2021

Ja zijem v zahranici a skolka/skola je tu od 3 rokov- kto dosiahne 3r v kalendarnom roku, ide. Dcera je decembrova a prvy rok ma za sebou. Teraz maju 3 mesiace prazdniny, my mame doma 2 tyzdnove babo a strasne lutujem, ze sme ju nedali do letnej skolky. Strasne jej chybaju deti. A na ihrisku nikoho, lebo je mega teplo, takze vsetci na plazi alebo bazene. Nastastie je maly skvele babatko a mam na nu cas, ale je to fuska a ona je taka, ze ani minutu sa nezahra sama, takze krmim maleho a popri tom sa hram, stale chce nejake rolove hry a pod.

janinah
22. júl 2021

V dnešnej dobe by som ho držala doma,mať teraz malé deti,tak ich dám až do prípravky.

hruska91
22. júl 2021

Mimo temy....ale ti, co ste uz deti do skolky davali a mate skúsenosti vase alebo spoluziakov...ma nejake nevyhody dat dieta do skolky az v poslednom rocniku? Videli ste take deti - boli nejako znevyhodnene? Alebo bol to prenich problem? Dakujem za info

tululu
22. júl 2021

@hruska91 Poznam viacero deti,ktore isli iba do posledneho rocnika skolky a takmer vsetci sa adaptovali v pohode,resp. aj ked sa im nechcelo,nerobili taky cirkus ako mensie.Ja osobne som tiez chodila len do pripravky aj to len na par mesiacov a do skoly som nastupila uplne bez problemov.Poznam dokonca teraz uz dospelakov,co do skolky nechodili vobec a su to uplne normal vystudovani zamestnani ludia.Moj osobny nazor je,ze prinos skolky sa dnes trosku precenuje, v prvom rade sluzi tam,kde je to nutnost kvoli vytazenosti rodicov.Samozrejme su deti,ktore spolocnost inych deti potrebuju a vyhladavaju,ale tych zas nie je vacsina..

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
lucka_ke
22. júl 2021

@hruska91 učiteľky prvákov by ti to potvrdili, že na deťoch hneď vidieť kto do škôlky chodil a kto nie, ide hlavne o to naučenie sa byť súčasťou kolektívu, tie deti sú naučené akceptovať autority, režim, vedia proste "ako to chodí"
ja napr. som išla do škôlky len posledný rok aj to len dopoludnia a osobne som sa cítila ako teliatko, čo nevie kam patrí, chýbali mi tie kolektívne skúsenosti čo mali ostatné deti už zažité

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
zuzanapjat
22. júl 2021

@hruska91 môj malý chodil asi tak mesiac do škôlky v predškolskom ročníku (predtým nie), aj to len pár krát do týždňa. Nemal problém rešpektovať učiteľky, ani hrať sa s deťmi. Doma bol skôr v šoku z toho že niektoré deti nepočúvajú, robia zle, alebo si nadávajú, či ukazujú asi ako jeden druhého podrežú. Keď tu čítam o tom, ako dieťa sa má naučiť počúvať autority a na to slúži škôlka - mne to príde ako vychovávanie poddaných. Dieťa sa ma naučiť čo je správne a čo nie doma od rodičov. A nie od cudzej autority, ktorá len ťažko dohliadne na 22 detí. Ak sa doma naučí, ako sa chovať, čo je slušné, čo nie.... tak nepotrebuje cudziu autoritu na to.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
danieladeley
22. júl 2021

Nedala by som, kvoli jeho moznemu pocitu, ze ho odstrkujes, kvoli korone, ktorou v septembri strasia, kvoli tomu, ze si doma a zbytocne preplatis sukromnu skolku, kvoli virozam, ktore pravdepodobne nachyta aj babo, ktore este nebude mat ani zakladne ockovanie. Za rok bez skolky o nic nepride, vek 3,5 roka pre zaciatok v statnej je ideal, zatial co doma len ziska a bude si budovat vztah so surodencom. Ja som to tak urobila a nelutujem ani den.

behulka
22. júl 2021

@hruska91 naše deti sme dali až do školy, nechodili ani do predškolskej (viem, že teraz je už povinná). Nemali v škole problém. Ale nemusí to platiť pri všetkých deťoch.

autor
23. júl 2021

Baby a co ste boli doma s 3rocakom a novorodencom, dalo sa to? nemali ste pocit ze starsi je ustrkovany?
Drobec sa narodi nov/dec a to by mi aj moji rodicia vedeli dost pomoct, su uz na dochodku a v zime neni co robit v zahrade 🤣. Muz v zime tiez nema sezonu, navyse ak bude korona bude vacsinou z domu.
Ja sa osobne priklanam k tomu nechat si ho doma, vravi ze sa na babo tesi a bude pomahat Inak je to dobre dieta, pomaha mi, aj s domacimi pracami, necha si vysvetlit, na ihrisku je to sice sibal a sarkan, vsade je, ale nerobi zle (vacsinou 🤣👶❤️). Viem ze uplne nechape co pride, ale uz ukazuje na babatka vonku ze aj my take budeme mat a ze sa tesi.
Muz ma strasi ako starsie deti robia babatkam zle, dlubu im do oci a neviem co a ze bude poldna v kute lebo nebudem mat nanho cas. Hold moj muz je stary pesimista, ale do nicoho ma netlaci. Skor chce aby sim vedela ze aj to sa moze stat. A ze mozno to bude uplne ok, a mozno si budem vlasy sklbat.
Ono ak to teraz cca niekedy nepotvrdim, nebudu mi drzat miesto, kedze je celkom vytazenost skoliek a jasli iek u nas.

lucka_ke
23. júl 2021

@zuzanapjat áno aj akceptovať učiteľku v škole, či v septembri keď prídu do školy sa učiteľka zblázni? zadá úlohy a deti si budú robiť čo chcú - chodiť po triede, kričať jeden cez druhého a podobne? aj ty si sa naučila akceptovať najskôr mamu a otca, potom učiteky a neskôr zamestnávateľa, to neznamená, že si "poddaný", či?
učiteľka má s nimi prebrať celkom dosť učiva a nemá čas ešte učiť jednotlivé deti ako sa správať v kolektíve, na to slúži škôlka, keby si ty sama mala v triede 25 detí a mala ich niečo naučiť tak ti nesmú skákať po hlave

tululu
23. júl 2021

Autorka, ja som mala presne taky vekovy rozdiel ako ty a to bol a je na mna starsi extra naviazany.Prvy rok bol dost tazky najma pre mna,lebo kym spal mladsi,venovala som sa starsiemu,popri tom domacnost a ten kolobeh nonstop...Ale,vdaka tomu,sme sa perfektne zosuladili,starsi videl,ze sa snazim delit pozornost podla moznosti spravodlivo a tak sa naucil aj pockat a pomoct,pochopit.S mladsim si vytvoril naozaj uzasny vztah a to ine deti absolutne nevyhladava,iba brata.Mladsi uz vyrastal do toho nasho rezimu a tak to bral celkom automaticky,ked sme nieco potrebovali urobit,ked som zacala robit z domu a robili si chvilu svoj program a podobne,lebo nasledoval starsieho a ten mi bol velmi vdacny,ze som ho nedala do skolky,lebo on je velky introvert.Cize za mna zo zaciatku tazky cas,ale ako investicia sa mi to vratilo stonasobne 🙂 Ale samozrejme ako sa tu x krat spominalo,zavisi to vo velkom od povahy deti.A inak v meste nemame babky ani inu pomoc,raz za cas pride babka,ale inak sme to zvladli sami.

abbies
23. júl 2021

syn šiel do škôlky keď mal 3,5, skôr ho nevzali, ja som bola doma s menšou. On sa vyslovene do škôlky pýtal, bol smutný, že sa nemá na ihrisku s kým hrať, lebo kamoši už chodili do škôlky. Napodiv ten prvý rok bol chorý možno 3-4x a aj to len zo začiatku a doma nikoho nenakazil. Menšia šla do škôlky 4 mesiace pred 3tími narodkami, ona sa tiež pýtala. Vždy keď videla pani riaditeľku, šla za ňou a rozprávala jej, ako sa teší do škôlky. Obaja zo začiatku napriek tomu plakali, ale len kým ma videli. Akonáhle som zavrela dvere, šli sa hrať.

luccija
23. júl 2021

@hruska91 nevidela som žiadny problém, že išla až do predškolskej.urcite lepšie chápala ako 3 r, že prečo tam ide.Iste, že vedela menej básniciek, pesničiek, ale myslím, že jej to nechýbalo už je teenegerka.Skor som sa bála, že kolektív je už zohratý a nová tvár, ale vôbec to nehralo rolu hneď zapadla.V škôlke sa ide s davom a režimovo aktivity spoločné sú cca hodinu doobeda a to si nájde čas každá mama potom sú väčšinou spoločné hry..Ja som bola vždy anti skolkova aj, keď som neskôr pracovala v škôlke🙂vedeli sme si spraviť program same a pri 22 deťoch, ktoré boli v triede som nemala ilúzie.Aj to chodila niektoré dni len doobeda, lebo ju nútili spat a spravili jej z toho stres.Do školy sa tešila je dobrá žiačka nenašla som negatívum toho, že nechodila predtým.Pre mňa bolo vždy dôležité, aby nebol doma zhon stres, aby som hneď ráno neodovzdala učiteľke urecane unavené dieťa preto som škôlku odkladala.Ked škôlka, tak malý kolektív max 10-12 deti nech ma učiteľka čas sa a nimi aj porozprávať a trocha individualitu.Ja som tiež chodila až do predškolskej a dodnes si viem vybaviť vôňu triedy a ten zlý pocit neznášala som to tam, detto tábory to máme asi spoločné🙂
@elizabet173
Ja som mala deti v triede 10 z toho 2,3 to tam bavilo ostatné sa chceli hrať a hrat...keď sa modelovalo, lepilo, niečo vyrábalo korálky pridali sa, lebo museli🙂ale sto otázok, keď to dorobim môžem sa ísť hrať?jasle a škôlky bol výdobytok komunistov, aby ženy mohli ísť pracovať a budovať štát.Ked už treba ísť do práce, tak jedine mini kolektív či opatrovateľka.Trieda s 20 deťmi je odkladisko deti ako niekto hore písal.Nesuhlasila som s veľa vecami, ktoré sa v práci robili buzerácia deti, že musia stáť v dvojrade a budeme stáť pokým to nepochopite, a polievku musíš zjesť, lebo nebude druhé ďakujem aj, keď som deti milovala tento zastaraly systém a denná manipulácia deti mi bola proti srsti a môjmu svedomiu a odišla som.
Minule tu boli ženy zhrozene ako sa rieši, keď dieťa nespolupracuje, či má nejaký afekt, ze je vylúčené z hry na stoličku či ide do druhej miestnosti to bol krásny príklad ako má každý škôlku zidealizovanu.

luccija
23. júl 2021

Čo by stál v kúte veď bude sa hrať a žiť ako doteraz🙂muž to vidí dosť čierne.

anne_mary2
23. júl 2021

@luccija ano a kolko muzov s bubu scenarmi a s tym ake to bude tazke sa rano zbali do roboty a extra ich to netrapi co sa doma deje🤪, podvecer pre istotu este zbehnu do fitka a posediet s kamosmi ( nehovorim o autorke ) 🙂

luccija
23. júl 2021

@anne_mary2 dobrý postreh.Vydlabe oči 🙂hlavne nech si autorka dáva pozor na také uzkostne reči muža, alebo nejaké separovanie staršieho od bábätka, v dobrom úmysle nech mu neublíži, lebo tak vzniká žiarlivosť.Iste treba byť obozretne či starší nerobí zle, ale všetko sa dá pekne vysvetliť a záleží od Vás ako ho bude brať.ked ty ako mama cítiš, že chcete byť spolu a spolu prežívať nového člena rodiny nechaj si ho doma veď vždy to môžeš zmeniť.Aj súrodenci si musia budovať vzťah a bude sa cítiť dôležito, že Tí pomôže

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
amelie2017
23. júl 2021

@luccija vydobytok komunistov? Zijem v krajine, kde komunizmus nebol a deti idu do jasli ako 4 mesacne. Pripadne su s opatrovatelkou. Nevravim, ze to schvalujem, je to velmi skoro pre deti aj pre rodicov, ale urcite nevidim jasle a skolku ako zlo. U nas je uz skolka vramci skoly. Deti sa uz 3 rocne zoznamuju s pismenami, s cislami, maju hudobnu, vytrvarnu, telesnu. Dcera chodi na polosukromnu skolu, na tej skole uz maju aj filozofiu- nieco ako nasa etika/nabozenstvo, plus maju rozne ucebne, ktore su zamerane na rolove hry- tam maju kuchynku, obchod a pod., matematicka ucebna, umenie, priroda, vesmir. V tychto ucebniach su zmiesane vsetky 3 rocniky skolkarov, hodinu su v jednej ucebni v ramci triedy kazdy den v inej a hodinu sa mozu venovat, comu chcu. Ucia sa mladsi od starsich, starsi zas pomahaju mladsim. Aj ked to este nie je povinne, povinna je az skola od 6 rokov, nepoznam nikoho, kto by dieta nedal. Po prve nie je tu ziaden rodicak, ziadna ocr, plus by bolo vela dohanania doma, kedze v skolke sa uz realne ucia.

amelie2017
23. júl 2021

@amelie2017 a teda dcera to tam miluje. Kazdy den sa pyta ci uz ide konecne do skoly. Vacsina jej spoluziakov tam chodi s nadsenim, ledva nam zakyvu na odchod. Len 1 chlapcek ma trosku problem, ale to tiez len pri luceni.

gabika128
23. júl 2021

Mám termín v októbri a starší ide od septembra do súkromnej škôlky, bude mať v októbri 2,5 roka. Myslím, že to zvládne super a bude to pre neho plus. Ak bude nejaký problém, vždy ho môžeme zo škôlky odhlásiť a necháme ho doma. Popri bábätku nebude toľko času sa mu venovať, chodiť na krúžky atď a on miluje deti a rôzne aktivity, tal budem rada ak sa nám to podarí a malý bude spokojný 🙂

mamamasama
23. júl 2021

suhlasim, ze je to o povahe dietatka.. moj ma rok a pol a je uplny "samorost" .. ma velmi miernu separacnu uzkost,... ano...aj on vie byt obcas taka gula na nohe, ale nikdy neplakal ak som ho niekde nechala a je velmi spolocensky...urcite ho dam do skolky skor a nebudem mat vobec ziadne obavy... Kazda mamka to musi vycitit sama.. a nesuhlasim, ze mamicky mozu za to, ze maju citlivejsie deticky(maminkarov)... mojho by som tulila, mojkala a bozkava dnom a nocou a predsa je to sidlo, ktore si ide svojou vlastnou cestickou uz od narodenia..

luccija
23. júl 2021

@elizabet173 zase si nenahovarajme, že všetky deti škôlka baví.Mozes vymysliet xy aktivít, keď je dieťa introvert a chce sa hrať sám v kúte nebudeš ho ťahať nasilu.Ja som robila s najmenšími tam ta pozornosť utekala a zabavia ich spoločné na chvíľu potom každý ku svojej hračke preto sa pri aktivitách delili po 2,3 a ostatní sa hrali.
@amelie2017 u nás to bol výdobytok komunistov veď preto aj vznikali jasle, aby ženy mohli byť emancipovane a pracovať u Vás je iná situácia veď to nemôžeš porovnávať.Dobre vieš, že v týchto štátoch či v IT tam mám kamarátku sú opatrovateľky z vychodného bloku pri deťoch, tak ako sme my chodili do Anglicka robiť aupair, alebo veľa Talianok nepracuje a sú doma s deťmi do aleluja.

euie
23. júl 2021

Ahoj, ja by som dala do skolky. Ale z vlastnej skusenosti skor odporucim davat na pol dna a kazdy den, ako len niektore dni a na cely. Cely den bez maminy je dlho, plus ten rezim bude trochu naruseny. Par hodin denne ked sa pohra v kolektive, bude mat program, malovanie, anglictinu/tanecnu atd tak rychlo ubehnu, bude zaujaty, najde si kamosov a za tu chvilku ani mamina nebude velmi chybat, len si to uzije. Uprimne povedane, tam mu vymyslaju superny program co ja by som aj s babom a povinnostami nedavala. Zaspavanie v skolke bol u nas problem a maly si na to nezvykol a ani sme ho netrapili. Na druhej strane, aj za tych par hod doma len s jednym dietatom ako mamina nacerpas energiu, porobia co treba a poobedie mozte travit spolu ako rodina, hrat sa naplno atd, kedze doobeda vsetko postihas.

My sme mali novorodenca 8mes dozadu a starsieho takto v skolke v podstate v skoro najvacsej corone a poviem ti, ze za rok bol mini chory dvakrat, babo neochorelo. Tym ze teraz je to prisnejaie a do skolky chore deti rodicia tak lahko nedaju, tak sa tak choroby nerozsiruju.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
autor
24. júl 2021

@euie na pol dna neberu... beru celodenne 2-3 dni, alebo celomesacna opatera