Dieťa a domáce zviera

15. nov 2023

Ahojte, idem sa spýtať ako to máte tí, čo máte vnútri domáceho miláčika a narodilo sa vám dieťa. Lebo odkedy sa naša dcéra narodila, 5 mesiacov, ja nepočúvam nič iné od rodiny, len ako sa mám zbaviť kocúra. Máme ho 8 rokov. Je to totálny flegmoš, celý deň prespí buď na gauči alebo pod gaučom. Nie je pritulný, ale nie je ani agresívny a nikdy nebol. Keď mu niečo nevyhovuje, tak jednoducho odíde preč a zalezie pod pohovku. A dnes mi bolo povedané zasa, že už by bolo na čase ho dať konečne utratiť. Keď som sa na to ohradila, že či sa tá dotyčná osoba počúva, tak reakcia bola, či mi je kocúr prednejší ako moje dieťa. To mi už prišlo ako vrchol. Jasné, že keby vidím, že je na ňu agresívny, alebo na ňu žiarli, atď, tak to riešime, ale toto mi príde úplne od veci. Hlavne preto, že už mám pocit, že celá naša rodina je doslova posadnutá tým chudákom zvieraťom.
Prosím vás, sme v tomto sami? Poprípade, ak ste si tým s rodinou prešli, ako ste im raz a navždy zavreli ústa? Lebo mňa to už naozaj nebaví počúvať.

colsami
15. nov 2023

Nijak. Neries. Podakuj za radu a zmen temu. Pripadne ich popros aby sa k Tvojej macke nevyjadrovali ze je to zbytocne. Mozno staci povedat na rovinu 🙂
Myslim ze toto je iba vasa vec akokolvek sa doma rozhodnete, inych do toho nic.

januska12323
15. nov 2023

Aké sú ich argumenty? Asi ho nemali radi ani predtým.

chaerin
15. nov 2023

Ja mám doma dve micky a mesačné bábätko… presne takéto reči, že sa ich mám zbaviť, som počúvala (a nie raz) hlavne od svokry ešte keď som bola tehotná… manželovi stačilo rázne povedať, že je to naša vec, sú to naše mačky, sú členmi našej rodiny a domácnosti a my sa rozhodneme či sa ich zbavíme alebo nie… odvtedy je s tým pokoj

autor
15. nov 2023

@januska12323 predtým ho skôr neriešili nikdy. On sa druhým ľuďom vyhýba. Keď príde návšteva, tak zalezie preč. Čiže s ním nejako ani do kontaktu neprichádzali a ani neprichádzajú. A argumenty sú, že aby ju náhodou nenapadol a nedoškriabal, keď začne malá loziť a chodiť. Čo mi príde od veci, lebo ako som povedala, on agresívny nie je a už teraz sa malej vyhýba, lebo sa jej boji. Keď ju nechám v kresle bližšie k dverám, tak radšej cez ne neprejde, keď ju tam vidí. A rovnako keď sa v obývačke hra na hracej podložke, ani sa k nej nepriblíži, ani na tú podložku nevstúpi. Myslím, že ak by chcel žiarliť, za 5 mesiacov by sa to už prejavilo. A stále dookola to všetkým vysvetľujem a potom aj tak nonstop počúvam to isté s úplne idiotskými argumentami

natalia1619
15. nov 2023

Ja mam xstaforda vnútri. A potom sa narodili 2 deti. Jediný pokus bol od svokry že kedy nechám psa vonku celý čas. Keď som jej vysvetlila že to sa nestane, odvtedy je pokoj. Pokiaľ je kocúr ako píšeš a je očkovaný, neviem ci sa aj mačky odcervuju príp. vieš že ti nedonesie nejaku pliagu k babu, tak by som im to raz vysvetlila a ďalej sa nesnazila. Ak sa im to nepáči, nemusia chodiť na návštevu.

elenka.k
15. nov 2023

Jojojjjjj ľudia si vždy niečo nájdu k podpichovaniu... ja síce nemám s tým skúsenosť, hoci máme tiež kocúra, deti už väčšie, len ma napadlo, aby si im poukázala na to, že aj on je živý tvor

autor
15. nov 2023

@natalia1619 áno, očkovaný je, dokonca mu priplácame aj besnotu, lebo tá nie je povinná u mačiek. A odčervujeme ho každé 3 mesiace. Je to pánko, čo za 8 rokov nikdy, nikdy nebol vonku. Keď aj nechám otvorené vchodové dvere, tak prach neprekročí, čiže žiadna pliaga od neho nehrozí.

@elenka.k no veď dnes som sa aj dotyčnej osoby spýtala, či aj ona pošle svojho muža na eutanáziu, keď ho bude mať plné zuby. Neviem či to pochopila,lebo to obrátila na žart. Pri troche šťastia si možno uvedomila, ako blbo to vyznelo

veronikavaneska
15. nov 2023

Ahoj my máme zvieratká vnútri a mám 4 detičky 👍 ja by som skôr to otočila premýšľame že si zaobstarame ďalšieho kocúrika alebo psíka alebo rovno dvoch👍 alebo iné zvieratá 👍👍 mne vždy skôr zase narážky na deti mali a ja vždy teraz by som strašné chcela trojičky si skúsiť 😜😜😜 jedno je nič aj dve 😜 a hneď bolo ticho len obarený vraz každého 🥳

elenka.k
15. nov 2023

autorka - dobre si urobila 👍

regina_phalange
15. nov 2023

vobec nemá čo dočinenia kocur a zdravie dieťaťa. ak je vnutorný tak ani očkovanie netreba, len možno odčerviť. to je vsetko. Ja som vyrastala so zviertami, doteraz mam v byte 2 vnutorne mačky a psíka. Tí mudrlanti nech si niečo naštudujú. alebo nech sklapnú a staraju sa o svoje veci. Ja by som ich uz ani nepustila dovnutra. Ak maju problem s tym, ze mas kocura, nech nechodia k tebe. Kocur je doma, on tam byva a nie oni. To iste som povedala kolegynkam ktore chytaju panicke zachvaty ked zdialky uvidia mačku, ze mam ich schovať niekde. Povedala som im, ak sa im nepači, nemusia vojsť. Mačky schovavať nebudem, oni su tu doma a kolegyne len na navvsteve.

louise
15. nov 2023

Vždy sme mali 2 vnútorné mačky a aj máme. Narodením detí sa v tomto nič nezmenilo. Tiež som dávala pozor, ako sa k dieťaťu správajú, ale nebol žiadny dôvod na paniku. Ja vyrastanie detí s domácim miláčikom vidím ako prínos. Kocúrik s nami žil krásnych 16 rokov, nedali by sme ho preč ani za nič. Ak majú obavy, návrhy, stačí povedať raz, vypočuť si odpoveď a dosť. Nežijú s vami, je to váš život a vaša domácnosť. Nech si riešia za svojimi dverami.

elenka.k
15. nov 2023

@regina_phalange ako to myslíš, že netreba očkovať? a náš doky ma stále - každý rok volá na očkovanie 😕 , tiež máme vnútorného, von je iba na balkóne v lete, keď tam pijeme kávu, potom šmygne za nami dnu 😀

anjelicek26
15. nov 2023

Mame 1-2 macky cely zivot a nebudem to menit. Deti nemaju ziadne alergie, ziadne problemy, ani jedno nemalo ekzemy, nebyvaju chory...keby sa to u vas akokolvek malo zmenit, budes riesit potom. Drviva vacsina deti, co vyrasta zo zvieratami, s toho cerpa velmi vela pozitiv do zivota... ani nad tym, co rodina splieta podla mna neuvazuj, nech si riesia doma a nie u vas...

diewcatqoo
15. nov 2023

Keby si sa zbavila kocura, ludia by si nasli nieco ine, kvoli comu by do teba hustili. Su take typy, ktore rozdavaju rozumy a nevyziadane rady.. povedz, ze na take somariny ani nebudes nabuduce reagovat a vobec sa s nimi nebav na tuto temu. Pokial je kocur len dnu, je ockovany, odcervovany, tak vobec nie je dovod na obavy. My sme tiez mali macku pri malom dietati. Nie raz sa stalo, ze u nas male deti (nie nase, tie vedeli, ze sa to nesmie), pojedli macacie granule alebo podstielku z macacieho zachoda a vsetci ziju, nikomu sa nic nestalo.

rhodesian
15. nov 2023

Mám viac zvieratiek a aj dnes už kúsok väčšie dieťa ako Ty a poviem ti že sú pre ňu tou najväčšou radosťou ❤️ ona tak jačí od radosti keď ich vidí, beží za nimi a oni za ňou, aj kocúr ktorý mňa pri každej možnej príležitosti uhryzne 😂 od nej sa nechá ťahať za chvost, pradie, stále ide iba k nej. A ona už vie ktorá dobrotka ktorému zvieratku patrí, ide, dá a má radosť keď zvieratko spapa 🫂 uvidíš ešte budú partáci, na reči sa vykašli. Naozaj nieje krajšieho pohľadu ako tá úprimná detská radosť keď za ňou príde jedno z našich zvieratiek ❤️ a od malička ju to aspoň učí že sa o ne treba starať 😊

h2
15. nov 2023

To čo za tupú osobu má takéto blbé reči?!!! 😡

0silvia0
15. nov 2023

nechápem, že ty ako dospelá osoba si nevieš dať rady s ostatnými dospelými osobami s debilnými poznámkami.
Keď začnú o kocúrovi, tak ich stopni, o tomto sme sa už rozprávali, toto sme prebrali, čo dávajú dnes večer v telke? Čo ste včera varili? Okná už máš umyte? Ten hnusný obraz z obývačky si už vyhodil?
Jednoducho treba drzo, až veľmi drzo prehodiť tému. Nič zložité na tom nie je.

simsalabim
15. nov 2023

Deti odjakziva vyrastali obklopene zvieratami. Rodinu si nevsimaj, kazdu kritiku stopni pri prvom slove. Ved to dieta to uci tolerancii, zodpovednosti, trpezlivosti… dokonca moze mat pozitivny vplyv na imunitu.

autor
15. nov 2023

@anjelicek26 veď aj ja im dookola vysvetľujem, že je tam veľa benefitov pre ňu, ale akosi sa to míňa účinku. Vtipné je, že prvá s tým prišla svokra a natlačila to do hláv aj ostatným. Teraz už svokra chápe, že sú to nezmysli a berie to v pohode. Dokonca si robí srandu, že kedy už bude mala konečne chodiť, aby kocúra za chvost a za uši vyťahala. A tí, ktorí to predtým neriešili z ničoho nič prebrali tieto maniere a rýpu. Dokonca keď malej hnisali po narodení očká, tak som počúvala, že určite má alergiu na kocúra. Vedela som, že to je jasná blbosť, ale kvôli nim som to nadhodil doktorke a tá, samozrejme, dala za pravdu mne a dobre sa na tom zasmiala.

@0silvia0 tak sú to ľudia o generáciu a 2 starší odo mňa (rodičia, strýko, starí rodičia a podobne), takže sa snažím byť k nim úctivá aj za takýchto okolností, aj keď niekedy to nie je ľahké a vrie to vo mne riadne. Ale je pravda, že možno budem musieť byť ráznejšia, nech to raz a navždy pochopia.

0silvia0
15. nov 2023

Ja som sa naučila zamladi o generáciu starších ľuďoch, že im nevysvetlíš. Môžeš vysvetľovať dokolečka dokola, nabudúce keď budú u vás začnú tie isté otázky o kocúrovi. Čiže im rázne povedz, že si dospelá a je to tvoje rozhodnutie a nebaví ťa to už preberať.
uvedom si, že úcta je jedna vec a nerešpekt je vec druhá.

martina1985ba
15. nov 2023

Rozum mi zostáva stáť...nikdy, nikdy nedopusť a nedaj sa zlomiť aby si to verné živé stvorenie dala utratiť len pre nejakých krutých, bezcitných a sebeckých ľudí čo si občas prídu otrieť hubu oňho na návštevu...kto sa ako chová k zvieratám, taký je aj k ľuďom. Pre mňa majú moje zvieratá väčšiu cenu než polovica rodiny - príbuzných. A radšej vykopnem z domu svokra ako moje zviera. Nech si hovorí kto chce čo chce, to zviera tu bolo dávno pred nimi, strašne veľa v našich životoch znamená, pre moje deti je absolútnym parťákom a nesmierne ma teší ako ich to zviera naučilo ohľaduplnosti, ľudskosti, súcitu, nesmiernej zodpovednosti pretože sa oňho starajú.

A reči rázne ihneď zastav, že ten kocúr nikam nepôjde a komu sa nepáči môže sám ísť. Buď rázna od začiatku lebo budú vyvíjať tlaky.

kikus238
15. nov 2023

Ja som mala 2 mačky keď som otehotnela s prvým. To boli reči že sa ich mám zbaviť, že chytím chorobu od nich, že malé bude chlpy jesť a bla bla bla. Moja babka je stará škola s dediny. Žiaľ u mňa nepochodila. Ja som jej rázne povedala nech sa do toho nestará, že je to moje dieťa nie jej a keď sa jej nepáči nemusí k nám vôbec chodiť. Než som otehotnela s druhým, zobrali sme si 3 mačku, zas to skúšali. Smola nepochodila. Moje nikdy neboli flegmaticy oni boli kontaktné. Sem tam sa stalo že škrabla, keď sa bránila, aby ju neťahali. Inak snimi spávali v posteli keď už boli väčší. A sú živý,zdravý. Žiadne alergie nič. Poznám babu čo od malička stráni deti od zvierat K nim sa nesmelo žiadne zviera ani len priblížiť. A obe majú samé alergie, ekzémy, problémy. Buď ich nepocuvat a skúsiť zmeniť tému, alebo žiaľ ked sa nepáči nemusia chodiť. U nás to zabralo.

misulka22
15. nov 2023

Nam ked sa narodila dcera mali sme v byte psa,macku,2 kralikov,jezka,akvarka,prepelice a neviem co este a skusil by mi niekto do toho pindat.teraz ma 7 rokov sme na dome a mame malu farmu.chodi zbierat vajicka,krmit kacice a kralikov...podla mna je super ked dieta vyrasta so zvieratami

cookie29
15. nov 2023

Ahoj, my sme mali psa. Ja uprimne poviem, ze macky neznasam, (za mna su spinave, prenasaci chorob, otravuju zivot inym...) ale v zivote by som si nedovolila nieco podobne. Je to Vasa rodina a Vase rozhodnutie. Mozno Tvoja snaha vysvetlit, je vnimana skor ako ze nemas vyhraneny nazor, respektive ze Ta mozu zlomit.Ja by som asi razne ukoncila kazdu debatu, ze o tom ste sa uz bavili a teda niet dalej o com. Bez vysvetlovania.
Vyrastla som na farme, zvierat sme mali nemalo. Samozrejme este si pamatam, ze ked bola nejaka choroba, prve co sa lekar pytal boli zvierata... takze u tej starsej generacie to zrejme ostalo. Mat zvierata pri detoch je super, vela ich to nauci (pozor nekupovat zviera kvoli dietatu, to je ine). Drzim palce a pevne nervy

autor
15. nov 2023

Som naozaj nesmierne rada za vaše odpovede a že vidím, že ja nie som ozaj tá šibnutá, čo uprednostňuje mačku pred vlastnou dcérou. A je mi naozaj smutno z toho, že mne blízki ľudia sú niekedy takí zákerní, že by dali utratiť zdravé zviera. Za seba poviem - mali sme psa predtým. Vlčiaka. Bol chorý, dostal opuch mozgu, oslepol, deň čo deň za ním chodil veterinár, pichať mu injekcie. Stálo to kopu peňazí a kopu nervov, ale nedali sme ani toho psíka utratiť. Až do konca sme robili všetko pre to, aby bol ako tak v pohode. Čiže ja by som to ani nedokázala. Rovnako dať von - 8 ročná mačka, naučená vnútri vonku umrie. To by bol rovnako preňho rozsudok smrti. Takže si vezmem vaše rady k srdcu a budem tieto reči rázne zastavovať a ak sa im nepáči, tak vedia kde sú dvere.

danica2711
15. nov 2023

vôbec si nevšímaj hlúpe reči ľudí, ktorí zjavne nikdy nemali žiadne domáce zviera. Keď boli moje deti malé, kocúra sme nemali, ale mali sme psa, bernardína. Syna prakticky "vychoval", miloval ho, nepohol sa od neho, dával naňho pozor, dcéru mal tiež rád, ale jasne uprednostňoval syna. Doteraz mojim už dospelým deťom patrí k neodmysliteľným, láskyplným spomienkam na detstvo. Zviera, či už pes alebo mačka je člen rodiny a nikto nemá právo do toho hovoriť

janulik2008
15. nov 2023

Nerieš. Neter vyrastá s mačkami a je nám absolútne jedno kto si čo myslí. Jeden kocúr malú má rád ale ona nemá záujem (lebo mňauka 🤣 keď sa mu nikto nevenuje 🤣) za to druhého kocúra miluje 🤣

tara42
15. nov 2023

Nerieš. My mame tiež dve macky a 3rocne dieťa. Macky malu neriešia, oni majú svoj svet ale mala sa z nich strasne teší. Mas divnu rodinu, nemám rada také typy. Príde dieta = zbaviť sa zvierata. Co sme to za ľudia. Kým nie je zviera agresívne a neohrozuje život dieťaťa tak by som sa takým blbým poznámkam len smiala. Nam radšej nikto nič nehovoril lebo vedel ze nepochodi.

romanadam1626
9. mar 2024

U nás máva také reči moja mama, že kedy dám mačičky preč a podobne...
Pritom sme si ich brali pred 2 rokmi preto, ze mladší syn velmi túžil ich mať doma, tak sme si splnili sen ,aj jemu aj sebe. Nesmierne ho to upokojuje, keď mačičky hladka, ked pri ňom pradú. Strážia ho, keď spí 😊
Pomáha jedine, keď ju rázne zastavim v tých rečiach, že o mačičkach nebudeme hovoriť, ked ich nemá rada...
Minule sa mi roztrhla zaclona, ktorú mám 20 rokov ,jasné že ju často periem ,tak jednoducho sa už opotrebovala.
Som to spomenula medzi rečou, ze sa chystam nejaku novú záclonu kúpiť a mama ,že to Ti mačky dotrhali určite zaclonu, že ? Škodu Ti narobia. A pritom naše mačičky nikdy na zaclonu neskáču . Ani nič podobné
Tak len jedným uchom dnu a druhým von 😉

refly
9. mar 2024

No ty vole, to je úplne cez čiaru. Rovnako ako neprídem k niekomu domov a len tak nevybalím "fuj, kedy už konečne vyhodíte tento škaredý gauč", tak sa nepatrí kecať do iných vecí, do ktorých ich nič. A už duplom nie zabíjať zvieratá lážo plážo, jak keby sa nechumelilo. Niektorý ľudia skrátka nemajú radi zvieratá a neakceptujú to nikdy. Nedáva im to avšak právo vnucovať to iným.
Ja by som sa asi veľmi rázne a na tvrdo osočila že toto je -posledný krát- čo vediete túto konverzáciu, nemieniš to viac riešiť a nech si sakra zvykajú, lebo kocúr tu môže byť ďalších 8 rokov. Žiadne vysvetľovanie, dohadovanie. Iba oznámenie nech si hľadia svojho a koniec diskusie.