icon

Dieťa a tablet/mobil

milan_branik
14. jan 2019

Čo si myslíte o téme dieťa a mobil, alebo tablet ?

Ako často dovolíte deťom používanie týchto zariadení ?

V poslednej dobe mám pocit, že je to hotová katastrófa, keď vidím ako všade sú deti s tabletmi, alebo mobilmi od reštaurácií, parkov, autobusov, doma medzi kamáratmi a podobne.
Čítal som o tom zaujímavý článok
https://magazin.pozri.sk/clanok/video-kolko-cas...
aj iné a zdá sa mi, že v dnešnej dobe je to hotová pohroma!

mayanna
16. jan 2019

No ked to tak vidim, ten vacsinovy postoj, chapem, preco je situacia katastrofalna. A deti za to nemozu. Aj pred erou mobilov bolo tazke zaujat dieta, robit popri nom nieco v domacnosti, chodit do prace...ale s tymi mobilmi a tabletmi je to take lahsie a pohodlnejsie, vsak...a ved tomu sa aj tak nevyhneme, ked to maju vsetci...a dokonca mu to aj prospeje, lebo ved sa moze vela naucit a bez toho si v buducnosti ani dobru pracu nenajde...gratulujem, maju nas presne tam, kam nas chceli dostat. Nase deti nam uz nepatria. Uvedomuje si toto niekto? Mysli niekto krok dopredu, ze co bude nasledovat a kam to speje?

stanulienkat
16. jan 2019

Moje dieta od 5 rokov max hodinu. Vacsinou je to jedno tym mamickam,ktorym sa nechce venovat dietatu a maju od nich pokoj. Mladsiemu dietatu netreba ani tablet ani mobil.

stanulienkat
16. jan 2019

Ty kokos,to fakt davaju mamicky mobil 15, 18... mesacnym detom mobil?? Normalne zobrat obciansky. Nemam slova nad ludskou blbostou.

simculllka
16. jan 2019

Ja mám tri deti, najstaršia má 4,5, stredná 3 a najmladší rok. Ja som striktne proti takýmto veciam v detských rukách. Naše deti nemajú žiadne tablety, ani nemôžu ísť na notebook a mobil síce niekedy uchmatnú, ale okamžite beriem. Naše deti ani nevedia, že sa dá na mobile hrať nejaká hra. Argumenty ako že dieťa sa na mobile naučí a podobne, absolútne neberiem!! Stredná dcéramá tri roky a vie abecedu, farby, pozná čísla, ale všetko sme ju to naučili my, nie nejaké prístroje. A to sa im tým našim deťom akože fakt nevenujem veľa. Za to veľa čítame, napr. minimálne polhodinku pred spaním. Keď niekam ideme, napr. k lekárovi, beriem knižky, aby si mali čo pozerať. A čo sa týka televízora, teraz to robievame tak, že po škôlke ideme von tak na hodinku a pol, potom im pustím doma jednu dlhú rozprávku a cca od šiestej už u nás nebeží TV. Pre mňa je hrozné sledovať dnešnú dobu, ako tie deti vyrastajú, že rodičia sú už takí leniví, že radšej deťom strčia do ruky niečo, aby mali od nich pokoj. Napríklad aj tie nové knihy, čo majú to pero na čítanie. Ja nehovorím, že je to zlé, ale nemali by rodičia učiť deti tieto všetky veci, ktoré ich učí to pero? Neviem, asi som stará škola, ale aj tak mám pocit, že táto doba je šialená a ľudia si to robia sami sebe, potom sa sťažujú, že deti nemajú žiadne sociálne cítenie, že sa nevedia vyjadrovať....

cookie29
16. jan 2019

@mayanna dnes sa tomu neda vyhnut :( mozeme to len minimalizovat.
ved uz casto v skolkach a skolach maju interaktivne obrazovky namiesto tabule... ked pridem na stanicu, tak vsade na mna cumia interaktivne posty, okienka su takmer neexistujuce. Ked pridem do obchodu, vyberiem si skener a postupne naskenujem cely nakup. Predavacke uz len podam skener pri pokladni...
Kedysi som platila seky, inkaso, dalo sa sadnut doma k dietatu a vypisovat sek, dnes sa vsetko plati internet bankingom, papierove faktury uz pomaly ani neexistuju, vsetko je mail.
Aj ked dietatu do ruky ten tablet nedam, tak ako mu nedam flasku alkoholu alebo cigaretu (nefajcim), tak ma ho vidi pravidelne pouzivat. A tak, ako ma dieta napodobnuje ked si cistim zuby, ci drzim vidlicku, tak ma napodobnuje aj pri tom ostatnom. Tablet mame. Dieta ho dostalo do ruky parkrat, ked sme sedeli zavreti v lietadle a vyskusali vsetky ostatne moznosti (hracky, knizky, rozpravky, prechadzku atd)...Napriek tomu je vystavene...

evabb35
16. jan 2019

@milan_branik TAm je najhoršie to, že pokiaľ sa to nepodchytí vo veľmi skorom veku, kedy sa smer záujmov dieťaťa ešte vyformovať dá, dá sa ešte ovplyvniť vývoj mozgu,tak už v mladšom školskom veku je už na nápravu neskoro. Na zabavenie bábätka sa dá použiť knižka, dá sa použiť hrkálka či iná hračka, hovorené slovo, riekanka, básnička, spev a pokiaľ si dieťatko nezvykne na hračky a knižky ale na mobil, či na televíznu obrazovku, tak potom ani ako školák nebude knihy čítať, lebo je to pre jeho mozog omnoho namáhavejšia činnosť, resp. už sa nevytvorili tie spoje v mozgu, ktoré by umožňovali rozvoj ďalšej činnosti, ktorá je v danom veku žiadúca ...alebo neviem ako výstižnejšie by som to napísala. Jednoducho ten mozog sa vyvíja potom rôzne, inýmm smerom sa uberá...aby nám potom v budúcnosti nechýbali odborníci v niektorých oblastiach, lebo ich nebude mať kto študovať, nebude tých, ktorí majú potrebné zručnosti a znalosti...

jana_eyre
16. jan 2019

@cookie29 ja len k tomu obrazku - take ciernobiele to asi nebude ako vzdy - mam synovca o pol roka starsieho od mojho prveho syna a ten synovec je na tablete naozaj vela, zatial co moj syn si pozrie maximalne rozpravku ako som uz pisala vyssie.. ALE synovec kresli omnoho krajsie ako moj syn.

miky44
16. jan 2019

@simculllka presne zdielam tvoj nazor, ja mam sice iba jednu 4,5 rocnu - a tablet to ani nevie co by s nim robila, nikto sa s nim doma pred nou nehra ani na tom nic nerobi, pocitac vie iba ze ma otec na pracu. na ze mozu byt nejake hry na telefone nevedela-dokedy jej to nepovedali kamaratky v skolke ze hraju doma hry na telefone, ale to neriesim je mala. ani ziadne naucne hry-lebo pozna celu abecedu, vie napisat vsetky pismena, cislice, pozna farby, aj po anglicky a nepotrebuje k tomu ziadne naucne hry v mobile-staci sa dietatu trochu venovat. takze za mna mobily,tablety pre deti vobec nie-minimalne predskolakom vobec,ale tak to je moj nazor

evabb35
16. jan 2019

@milan_branik nie nadarmo sa vymýšľali rôzne riekanky pre deti ku rôznym činnostiam, povedala sa riekanka a deti hneď spozorneli a vedeli, čo sa bude diať a vedeli, že pôjdu sa umývať, pôjdu sa obliekať...ale keď z TV hučí seriál, tak dieťatko netuší, aká činnosť bude nasledovať. Znelka seriálu mu ešte môže pomôcť, reklamný blok opakujúci sa tiež mu naznačí nejakú činnosť, ale inak nič...potom je samozrejme aj zmätené aj neposlušné...a na pomoc potom príde mobil, ktorý upokojí.

simca06022011
16. jan 2019

Dcera ma pomaly 8, svoj telefon este nema... Na nasom sa hra tak hodinu za tyzden (hry, youtube), z otcovho ma dovolene posielat smsky s kamoskou, telefonovat komu chce (kamoska, babky/dedkovia). Tablety sme doma zrusili uz pred rokmi, pocitac mame na pracu a raz za cas (dva-tri tyzdne, ked potrebuje), si pusti aplikaciu anglictiny, ktoru maju do skoly, sem- tam pozrie you tube. Nic viac. Kedze my pracujeme intenzivne s PC od mlada, da sa povedat, a vidime nasledky. Tie su viditelne uz aj teraz a propaguju sa, ale niektori ludia sa tvaria, ze je to ok (neschopnost komunikacie, samota, niekedy az "falosne zivoty" na sietach, depresie, strata hodnot, zavislosti na hrach, sietach... v neposlednom rade problemy zdravotne). Vidim to na detoch aj v okoli, pred dvomi rokmi tu nemalo mobil ziadne dieta, prehrali sa spolu vsetky.. od 5-10-12 rokov... teraz ti co maju mobil su uplne mimo (su +2 roky, takze dalo by sa pochopit keby sa ti starsi oddelili a robili ine veci medzi sebou ale nie) . Vonku/na navsteve u nich/u nas cumia do mobilu, tych par deti, sa pri nich nudi, prestavaju sa s nimi zaoberat. Idu prec, nabuduce nepridu. Ostanu doma s mobilom. Ja som za telefon, na telefonovanie. Som za PCcko, na hry, obmedzeny cas. Nie som za tablety, mobily na hranie... Jednak trpia oci, trpia chrbty a velky pc sa v tomto lepsie ustriehne, monitory su dnes v perfektnej kvalite dostupne.
Dcera na to uz tiez nic nepovie, ak poviem, odovzdat mobil, tak ho odovzda. Ked sa hravala na tablete mensia, tak z toho boli neskutocne hadky. Teraz ked vidim ako kamos vypne dceram (12+) wifi, lebo ze cely den boli s telefonom v ruke, vysluzi si dobry papulung od nich, cize som rada, ze som to skoro zatrhla:D Aj ked puberta sa blizi 🙂

simca06022011
16. jan 2019

@stanulienkat ked chcem mat pokoj pustim jej DVDcko alebo ju vyhodim na dvor so psom sa hrat, ze musim "upratat" alebo nieco ... 🙂))

cookie29
16. jan 2019

@jana_eyre ono to nikdy nie je len cierno-biele... nie vzdy sa deti vyvijaju rovnako, kazde ide svojim tempom. Takze individualne to kludne moze byt o inom, napriklad aj o tom, ze synovec je nadany na kreslenie... ale globalne to poukazuje na problem. Nejde len o "pekny" obrazok...

jana_eyre
16. jan 2019

@cookie29 ja len, ze aj tie tri obrazky boli od individualnych deti, takze to nedokazuje nic.. ci a ake problemy z elektronizacie generacie budu uvidime podla mna az neskor, ked dnesne deti vyrastu.. nikdy nic netreba prehanat, ale ze niektori ludia nevedeli odhadnut mieru v comkolvek - tak to tu bolo vzdy..

dellisa225
16. jan 2019

Dcera 12 rokov ma mobil,ale dostala ho koli tomu ze s mladsou 6 rokov,chodila od svojich 9 rokov s nou do skolky sama...Doma nema pristup na wifi(jej spoluziaci su na fB)podla mna je to cez,su to deti,ktore nemaju co na soc.sietach robiť..Samozrejme ze dake hry tam má...Mladsia cez vikend pride ku mne do postele a chvilu rano pozera youtube,spievanko,pesnicky..Mame 2 tablety,no tie su v sufliku a asi uz ani nejdú a nezaujimaju ich..Teraz sú deti lenive si isť ku spoluziakovi po ulohu,pár domov radsej si poslu odfotene strany(aspon moja)Je pravda ze na domace ulohy maju same projekty,prezentacie..sesternicine deti hraju na ich mobile casto hry,až vela,no to je kazdeho vec ako si nauci svoje deti...Mam 32 rokov,takze nie som starsia dama,ktora odsudzuje technologiu...

beky1813
16. jan 2019

Ja co sa tyka tohi casu, ss tu ohanata, ze kedysi sa deti dali zabavit inac. My sme behali von, na sidlisku v kocke, boli tam preliezky, kopec deti. Pustite teraz dieta same von. Najst schopné ihrisko trva, vsade smeti, hovna, bordel. Kedysi bol sneh, rodicia nas rano vyhnali, na obed domov, prezliect a znova, kym nezasvietila prva lampa. Skúste to teraz. Sneh nie je, miesta na spystanie zastavane.
Tak aj my travime cas aj pri tv, co sa da robit? Hrat hry dokoliecka sa neda, von tak na hodku a domov.
Na jar, v lete sa tv skoro nezapina.
Dcera ma 6 a tablet ma na cestovanie autom, aby nekecala a nebudila mensiu sestru. Mobil dostane, ked zacne chodit sama domov zo skoly.
Zase netreba z toho robit dramu, odsudzovat ludi a brat im občiansky

anabeth
16. jan 2019

že je taká doba? nedajte sa vysmiať- doba je iná len v tom, že rodičia strašne- strašne spohodlneli
ked deti prídu do veku, že technologie budú potrebovať- naučia sa to rýchlo
- do 6-7 rokov absolutny zakaz
- na cestovanie počúvať hudbu, počuvať rozprávky,- nie pozerať
nudia sa? nech sa nudia, majú sa nudiť
potrebujem si porobiť? pod sadni si ku mne budem ti rozprávať príbeh, porozprávam ti rozprávku, poviem ti, kde som bola a čo som zažila...sadni si ku mne a nakresli mi čo sa ti dnes páčilo
nemajú čo robiť v reštike, s dospelými- knihy, omaľovanky, hlavolami, časopisy

dellisa225
16. jan 2019

@beky1813 ved to ze teraz sa kadeco deje..clovek sa boji aj dieta dakde pustit..My sme z dediny takze to neni take ako v meste.

dellisa225
16. jan 2019

@anabeth je pravda ze je malo rodicov co si najdu cas po praci alebo cez vikend na svoje deti,zahrat hru,porozpravat sa s nimi,miesto toho do ruky tablet a pokoj,dieta alebo mladeznik je ticho...a rodic ma pokoj

beky1813
16. jan 2019

@anabeth bezne chodis do restik s batohom, kde mas knihy, omalovavanky a pastelky? A aj najst miesto na stole, ked sa obeduje, je dost tazke

anabeth
16. jan 2019

@dellisa225 by som ti mohla rozprávať bola som na pozorovaní týžden v školke- deti majú ranný kruh, - rozprávajú sa- podporuje sa tým tvorba slovnej zásoby, komunikácia (počúvam, neruším ... učiteľka kladie tak otázku, aby dieťa nemohlo odpovedať áno, nie ale aby muselo vravieť viac- takže bežné otázky, deťom blízke- čo si dnes raňajkoval, čo si včera zažil, ako si sa hral z bračekom, čo si robil večer- mne bolo do plaču z tých odpovedí, kto nezažije neuverí-
nič som nerobil, maminka a tatino boli na mobile (alebo pozerali telku)- polovica detí,
druhá -hral som sa na tablete

simculllka
16. jan 2019

@anabeth prosim ta,dnes ked sa dieta nudi,tak to je nieco strasne. Nuda je smrt!!! Nedajboh,aby si dieta samo naslo nejaku zabavu. Ze ma sediet a byt ticho v restike? To je nonsens. Dnes je taky paradox,ze dietatu nenechavaju rodicia ziadny priestor pre to,aby si naslo samo nejaku zabavu,ale na druhej strane su rodicia taki lenivi,ze radsej im daju ten mobil do ruky,aby akoze aspon cosi robilo,len aby sa nenudilo nahodou..a este ti povedia niektori,ze aki su hrdi,co vsetko sa ich dieta naucilo z toho tabletu/mobilu..

anabeth
16. jan 2019

@beky1813 načo mi je batoh, stačí mi nový macko pusík a 5 základných farbičiek alebo jedna malá kniha- napr. obrázky z prírody,
ešte sa mi nestalo, že by si to dieťa nemalo kam dať- ved kým jeme, je s nami a ked odnesú a pride kava , dezert... nehladám dovody prečo to nejde, hladam sposob ako to ide
a mimochodom- ako sa to asi robilo pred dobou s mobilmi a tabletmi?
a vyberám si reštiku, ked to ide, dnes už málokde nie je detský kutik

evabb35
16. jan 2019

@anabeth roky rokúce som nosila do reštiky, do čakárne, na výlet, aj na návštevu: leporelá, detské časopisy, omaľovánky, farbičky, minipuzzle, pexeso...chodila som nabalená a s veľkou taškou stále a všade...no keby ma vtedy niekto zastavil na ulici a požiadal o vysypanie obsahu tašky, tak by sa veľmi čudoval...a dnes zase všade nosí nejakú knihu moje dieťa, niekedy sa až pozastavujem, napríklad v batohu na branné cvičenie som našla detektívku...je to niekedy až čudné, ale sama za to môžem...a je to pochopiteľné, veď čo má dieťa robiť, keď ostatní čumia do mobilov...nemá si s kým pokecať...a najsmutnejšie bolo, keď zobralo dieťa na návštevu spoločenskú hru a tešilo sa ako si s hostiteľmi zahrá a nakoniec hru ani nevybalilo, lebo všetci na návšteve sledovali televízny program alebo boli na internete....len dieťa si v kúte osamelé kreslilo, no čo už tam malo robiť...

beky1813
16. jan 2019

@anabeth tak my do restik chodime len na rodinne obedy, alebp z vyletu a miesto na kreslenie na stole nie je. A ja nosim crossbody kabelku 😃 pred mobilmi sme do restik nechodili

beky1813
16. jan 2019

@simculllka ano. V restauracii ma sediet a nevyrusovat

simculllka
16. jan 2019

Teraz ma napadla jedna situácia z dnešnej doby. Asi pred rokom a pol sme boli na svadbe. Brali sa dvaja ľudia, ktorí mali mali každý z predchádzajúceho manželstva deti. Na tej svadbe bolo 5 detí v podobnom veku ( 7-10). Tie deti sa celú svadbu prehrali na mobiloch. Päť detí vedľa seba sedelo a raz za čas medzi sebou prehodili slovo dve..Absolútne ich nezaujímalo, že ich rodičia sa berú, že je nejaká oslava, že sa niečo deje. Smutný pohľad to bol a to sme na tej svadbe boli asi 4 hodiny. Za tie 4hodiny sa tie deti medzi sebou rozprávali minimálne. Takáto je dnešná doba, ale za to môžu rodičia a nie deti.

anabeth
16. jan 2019

@simculllka už som tu spomenula vyššie -bola som na pozorovaní týžden v školke,- sukromnej, dvor vybavený jedna báseň, deti boli v kuse nalepené pri učitelke, musela im organizovať každú minutu, tie deti stáli bez štipky fantázie, a povedala, že keby že ich nezamestná, jediný výsledok je, že pichajú do seba, vobec samé od seba, že na preliezku, na hojdačku, ja už mám veľké deti nechápala som, prečo sa nerozbehli, a ona, že to je tak vždy, že to tak prišlo v posledných rokoch
a potom ideš cez mesto, popri ihrisku a mamičky na mobile na lavičke a deti pri nich pozerajú video 🙂 🙂 🙂

anabeth
16. jan 2019

@beky1813 čo je to nevyrušovať? - ja nehovorím o miminku
doma nestolujete ako rodina, spolu?

beky1813
16. jan 2019

@anabeth nevykrikovat, nebehat, respektovat inych zakaznikov. A doma jedavame spolu, co to s tym ma spolocne?

pininka
16. jan 2019

@anabeth vieš musí to brať tak, že nie každá rodina je doma ako celá.rodina. Niekdy sú rôzni členovia rôzne. Aj cez sviatky a pod. My sme radi ak sa všetci dostaneme ku stolu aspoň.cez tie sviatky kedy nieje muž v robote. Ja niesom zástancom ani takých veci ako si ty spomínala v reštike, dieťa sa má od mala naučiť,že má sedieť za stolom a vydržať chvíľu, aspoň kým sa je, bez hlasného rozprávania a pod. Učím a ukazujem im.vtedy prečo sú veci tak a tak uložené na stole, prečo čašník nosí takto jedlo a pod. Ak sú deti k tomu vedené, budú sedieť a jesť normálne. My chodíme každý rok lyžovať s partiou, všetci máme deti, a nikto nechápe že naši pekne sedia a jedia a kým niesu najedeni, nikam ich od stola nepustím. Ak je v reštike hraci kútik idú tam. Ak nieje vydržia kým sa mi najeme. Je to tiež výchova ako aj iné veci. Ani doma im nikdy nedovolím odbiehat od stola pokiaľ niesu najedeni a žiadne zábavky pritom nemajú.