Dieťa ešte nesedí, ale už sa stavia na nohy
Ahojte mamičky. Mám doma 9 mesačne dieťatko ktoré je úplne že úžasné. Stavia sa popri nábytku začína popri ňom chodiť , stvornozkuje ako rýchlik. Ale ešte sa mu nechce samému posadiť. Vôbec by som sa nad tým nezamýšľala ale moji známi čo prichádzajú k nám či rodina mi vždy hovoria : on ešte nesedí ?a to by mal! A začnú ho nasilu dávať do sedu. Alebo on ešte nerobí tapusky ani pa pa ? to by uz mal ! A samozrejme začnú s ním to nacvičovať. Pýtam sa či aj vy máte takúto skúsenosť. Alebo mám ho to niejako ucit? Ďakujem pekne
@tessyna lebo na sedenie potrebujes sikme brusne svaly a tie sa posilnuju dlhsie a nie priame, ked sa dieta same taha do sedu a rodicia ho casto este za ruky tahaju.... preto je lahsie sa dietatu postavit, ale.... z vyvinoveho hladiska to nie je dobre, ak sa postavi skor ako posadi, ak by tam bol velky casovy rozostup.. lebo na statie treba mat aktivny hlboky stabilizacny system brucha a celeho trupu a ked dieta nesedi, tak sa este neaktivoval.... a statie potom moze posilovat nespravne svalove skupiny a deti mozu mat neskor nespravne drzanie tela, co sa prejavi az v puberte, alebo este neskor... 🙂
Baby, ja mam 3 mesačného syna a stále chce sedieť. 🙄🙈 Nech ho drzím akokolvek, alebo lezat tak je zle... Tak si aspon ja sadnem do tureckeho sedu a jeho si dam medzi nohy, aby mal ritku dole a nozičky vyssie ako napr.v satke. Neviem co s nim... Nechcem aby sa krivil
@jaruskatt Veľa detí si pasívne sada, priťahuje sa v kresielku v stolicke. Jedine co môže urobiť nechať ho na podlozke, na brušku, na chrbte. Nedávať mu možnosť priťahovať sa.
@misinka0611 stale mrnci, nechce lezat. 🤔
@halci sediet v 11m je uz trosku neskor, ale je pravda, ze kazde dieta ma vlastne tempo, a nic nie je nespravne. Nas syn sa najprv dlho len plazil, sedel až ako 10m (co mi v porovnani s kamoskami, co maju rvnako stare deti a sedeli im uz ako polrocne, 7mesacne, prislo dost neskoro) a az potom zacal stvornozkovat ked mal 11m, co som sa bala, ze to preskoci a stvornozkovat ani nebude.. isiel na to trosku opacne 🙂 najprv deti zvyknu stvornozkovat a z toho si sadnu.
Ale co dieta - to iny postup. Zakladom ale je do nicoho dieta nenutit a uz vobec nie ho "ucit" sediet, stat a podobne. Na vsetko pridu sami.. Teraz stvornozkuje jak drak a stavia sa popri nabytku a v ohradke aj chodi, teraz o dva dni bude mat 13mesiacov.
Aj u nás sa babky snažili nacvičovať všeličo 😀 Ešte aj to, že ho z cumľa dusí, je moja chyba, lebo sa mu nevenujem :D :D Za 4 dni bude mať 13mesiacov a od 9.mesiaca, kedy si sám sadol počúvam, že či nie je divné, že ešte nechodí. Už mi kázali to s detskou prebrať a tá sa skoro počúrala, keď som od nej pýtala písomné potvrdenie, že je OK. A od polroka bol divný, lebo ešte nesedel. Ešte čakám, že keď sa teda sám pustí do priestoru, bude čudný, že ešte nehovorí.
Nič si z toho nerob moja mala nesedela poriadne a už vôbec nestvornozkovala a zacala chodít...nechapala som ale je v poriadku takže nepočúva druhých co by malo ako by malo byt..
@jaruskatt davaj ho viac na brusko. casto a na kratsi cas, nie malokrat a na dlho, to by sa jedoval... prostre striedaj to.....
dieta nechce sediet tym, ze sa zdviha hore... ale prilis by tym posilnoval priame svalstvo.. daj ho do inej polohy, akoby do kolisky, pozri si nosenie do klubicka....
Môj ani neštvornožkoval. V 6 mesiacoch sa postavil a začal chodiť. V 9 mesiacoch už chodil sám a v desiatich doslova behal. Nikdy neštvornožkoval a sadal zo stoja, nie klasický ako deti majú. Teraz má 8 rokov a je šikovný na všetky športy, len mal trochu problémy s viacerými hláskami, logopedička povedala, že má inú hemisféru viac rozvinutú - pýtala sa na to, či štvornožkoval a pod.
@nuska je to vraj potvrdene, ze stvornozkovanie pomoze prepojit hemisfery, resp. ze nie je dobre, ked ro dieta preskoci, ze s tym moze byt neskor problem. hm.
@asocial ani ja som ho nikdy neposadzovala , nepouzivame chodítka . Presne ako aj vy spomínate. No práve to mi okolie vyčíta že preto ešte nesedi že som práve to nerobila 😀 som mamka nováčik bez skúseností tak všetko má vie vystrašiť. Ale verím že pri druhom dieťatku už sa budem na to pozrieť z chladnou hlavou 😀
Moj maly mi tiez nesedel, rukami sa chytil tyciek na postielke a postavil sa a naucil sa sediet az potom ako stal v postielke, tiez vobec nestvornozkoval az,ked aktivne chodil...a skoro mi zacal chodit doktorka bola zhrozena,lebo teda nebol tabulkove dieta
@katrin21 áno rozumiem. My zachvilku budeme mať už 10 m a o šikmom sede ani náznak. Stojí už od 8,5 mesiaca. Podľa vás mala by som mu pomôcť posilniť sikme svaly ? Alebo nechať to na jeho vývin a neriešiť to? Nechcem byť mama netrpezliva kedy čo dieťa vie ale učím sa čo je správne 🙂
@slavkakap tu pozri 8min.48sek.. ostatne nemusis, nie vsetko sa mi zda OK,ale hento je presne cvik aky vam moze pomoc.
Este tu je krasna ukazka, ako by mal vyzerat rozvoj pohybovy a v akom poradi... vacsinou sa to dieta preto posadi,ked objavi 4nozkovanie, alebo zo 4 do sikmeho sedu to ide lahko.. vid videjko....
Skus maleho motivovat na 4.
Este spomeniem, ze napr. Aj samotne stvornozkovanoe ma svoj vyvoj, meni sa postavenie chodidiel pri vyzretom stvornozkovani a musi byt sumerne - prava a lava strana...ak dieta dlhodobo sa plazi, alebo stvornozkuje nesumerne, moze to znamenat problem.. a ten sa moze neskor prejavit v jemnej motorike atd..nehovoriac o skolioze atd v neskorsom veku..
Ono sa to casto zlahcuje ,ale to preco sa clovek ma vyvijat v urcitom poradi ma urcite svoj vyznam.😉
@slavkakap skús sa prípadne ešte poradiť s pediatričkou, ja som napr. chodila dlho so synom na rehab. cvičenia, začali sme ale už asi v 4m, nie kvôli neskoršiemu plazeniu, sedeniu, ale kvôli chrbtu a miernej diastáze bruška, mal veľký záklon, aj keď ležal na chrbte.. a tak sme chodili na vojtovku... neskôr spevnel, záklon v ľahu už nebol, a postupne sme prešli od vojtovky ku kojeneckej gymnastike a tam ma naučili cviky, ako mu pomôcť posilniť tie šikmé svaly čo spomínaš, a postupne hravou formou som ho “naučila” sedieť, štvornožkovať - ale nebolo to nasilu, ale práve tými podnetmi, tam mi presne ukázali, ako ho motivovať a to je lepšie, ako by si ty sama ako laik mala dieťa niečo učiť ... opýtaj sa na to pediatričky, cvičením sa nič nepokazí 😊😊
@slavkakap Poznám. Ja som mala od “ svokry” v úvodzovkách lebo niesme manželia názor ze mne 7m. syn nechodi lebo som ho nedala do choditka. Suchal nožičkami o seba a to bolo pre nu znamenie ze on chodiť chce len zla matka ho brzdí chudacika 🤔😁😁😁
Moj názor: Choditka vôbec nepodporujú spevňovanie svalov a ked uz tak tých nesprávnych. Moj syn: plazenie 7m. - samostatný sed a postavenie sa o nabytok cca v rovnakom čase 9,5 az 10m. v 10m. stvornozkovanie a stornozkovanie az do 14,5 s obchádzaním nabytku. Raz z ničoho nic sa pustil do priestoru. Kedže on týmto stvornozkovanie a tym ze som nepoužívala choditko nestávala ho nevodila za ruku, neposudzovala, si myslim ze on velmi spevnel ked sa o vsetko snazil sám niekedy aj s poriadnym piskotom a teda ako sa pustil ten padal chvíľku a dost malo. Prešiel dost velky kus hneď od prveho pustenia 🙂 Nikdy pri pustani sa chodit nebola nehoda a to som sa bála ze bude obity 🙂
Každopádne môžeš sa poradiť s pediatrickou ze nech ta posle na neurologiu. Za to človek nic nedá ked ti ho skontroluju a budes mat srdiecko na správnom mieste 🙂

@slavkakap žiaden strach. To sa vykaslite na ostatných. Žiadne tapy tapy ani pápá. .. každé dieťa je individuálne tak ako zenska menštruácia 🙂. Nikdy neviete kedy čo príde. .. Vaše dietatko je šikovné a zdravé sedkať sa nauči