Dieťa sa nevie pred spánkom ukľudniť
Poradte prosim ak viete. Nas 3 rocny syn bol od narodenia velmi zivy. Neustale v pohybe a od narodenia bolo zaspavanie narocne a dlhe. Brala som to tak ze je to normalne a bezne pri malych detoch ale uz ma 3 roky a zda sa mi ze to je stale horsie. Je unaveny, ale nemoze zaspat, lebo sa musi neustale hybat. Prehadzuje sa, hybe rukami, nohami, meni polohu, chyti ma za ruku, potom pusti, zmoli mi ucho, vystrie sa, poziada ma aby som ho objala, potom ma odtlci ze uz staci. V anglictine je na to pekny vyraz - fidget. Oci mu uz klipkaju, ale kazdych 20 sekund akoby dostne impulz a musi sa pohnut. Postupne su tie pohyby mensie az nakoniec zaspi, ale kazdy den sa takto trapi 1-2 hodiny. Mne stale chodi po rozume nejaka diagnoza, hlavne ked vidim ako chce spat ale telo nevie vypnut. Ked bol babatko a trvalo to prilis dlho, stacilo ho tuho objat a on po velmi kratkom placi rezignoval a okamzite zaspal ked sa nemohol hybat. Ale ako pomoct trojrocnemu. A hlavne... zlepsi sa to? V jasliach zaspi do 5 minut. Akoby sme doma robili nieco zle. Doma nikdy nezaspal sam. Potrebuje nasu pritomnost. Mam ho nechat vyplakat v izbe sameho aby mal rovnake zaspavanie ako v jasliach?
Neboji sa tmy a je to rovnake ak ide spat skor, alebo neskor. Cez obed ma 2 hodiny spanku (pred obednym spankom sa takto prehadzuje iba pol hodinu). Rano vstava o 7:30 a do postele ide o 8:30. TV pozera 10-15 minut denne, pesnicky pocas vecerneho umyvania zubov. Pred spanim citame knizky a rozpravame sa asi pol hodinu a to miluje. Von chodi 2-3 x denne na hodinu. Uz rok chodi do jasli, kde ukazkovo prosperuje. Spi, je, zapaja sa. Je tvrdohlavy a samostany, ale da sa s nim dohodnut a vie zit podla pravidiel. Vecer ho uspava vacsinou muz, ale je to rovnake ak ho uspavam ja. Napada vas nieco co by mohlo byt pricinou tohto problemu, alebo to podla vas problem nie je a mate to podobne?
@julia_h Ano, zlepsilo ale nemyslim ze mojim pricinenym.
Ked mal 3,5 roka skoncili sme s obednm spankom a vecer zaspaval do 10 minut asi mesiac, potom sa to vratilo do normalu 1-2 hodinoveho zaspavania.
Skusila som magnezium, myslim ze to malinko pomohlo.
Skusila som relaxacnu hudbu, z toho mal diskoteku a rusilo ho to.
Zatazovu deku som isla kupit, ale pisali ze je to bezpecnejsie od 4 rokov a tak som to nekupila, Treaz ked ma 4 som zase uvazovala ze kupim, ale on spi prakticky bez periny, stale odkopany a zima mu nie je a tak myslim ze ta tazka deka by ho mohla prehrievat.
Pytala som sa ho preco nespi. Vravi ze nechce zavriet oci a spat. Lebo on sa chce hrat. Spanok je strata casu. Takze viem ze to prehadzovanie a bojovanie so spankom je zamerne. Po tych 2 hodinach to vzda a rozhodne sa ze ide spat a do 10 minut spi.
Osvedcilo sa nam mu zamestnat ruky. Teda on sam prisiel s tymto napadom. Zacal si nosit do postele malu hracku a hral sa s nou. Potom odlozil a zaspal. Takzo aspon nie je nervozny ze musi lezat a snazit sa spat.
Skusila som ho unavit vonku vecer. Isli sme na prechadzku okolo 17:00 a hrali sme preteky v behu. Mal 7 sprintov v plnej rychlosti, ktore trvali 10-20 sekund. Normalne ked ideme von, tak sice pobehne ale potom zastavi a nieco skuma, potom zase pobehne. Pri tomto sa nikdy nezadycha. Po tych behoch zaspal ako zarezany do 10 minut.
Celkove sa to trochu zlepsilo a uspavanie trva max. 1 hodinu. Ja vzdy zaspim skor.😀 Spanok ma velmi dobry a prespi celu noc. Budicek ma o 7:00 a do postele ide o 8:30. Zaspi do 9:30.
Mate podobny problem?
@andreatytler dakujem za rozsiahlu odpoved. Ja mam zatial len rocnu slecnu, ale oproti vsetkym detickam v okoli je velmi ziva, zaspava v nosici, kociku alebo kojenim. Sama (somnou vedla) sa nevie ulozit. Terqz bojuje velmi s dennymi spankami, tiez ich asi povazuje za zbytocnost, lebo beha o sto sest, vsade vylezie, vsetko skuma… ale ked ich nema, po case zacne byt mrzuta a v noci sa potom budi s krikom. Tak preto ma tato tema zaujala, aby som jej vedela pomoct co najskor.
Ano, presne. Extremne zive a zvedave dieta. Tak by sa dal charakterizovat aj moj syn. Sam dobrovolne nikdy nezaspal ani ako novorodenec. Jedine pri kojeni zaspaval, ale od 6 mesiacov co zacal stvornozkovat aj s tym prestal. S kazdym spankom sme mu museli pomahat a uspavat ho na rukach, alebo v objati na posteli. Ak by som to nechala na nom ze ved zaspi ked je unaveny, neviem ci by vobec zaspal. Raz som skusila a nechala som ho so mnou v obyvacke vecer. Vzdala som to o 1:00 rano, ked som uz ja bola hotova a on este stale ani naznak toho ze by sa isiel ulozit na spanok.
@andreatytler tak to je presne ako nasa. Tak asi jej len treba nadalej pomahat pri ukludnovani🙂 ale mrzi ma to za nu, ze ma taky neklud obcas, vidno ze telo ju nepusti oddychnut si. Tak snad to zurocime na nejakej gymnastike alebo co sa jej bude pacit🙂
@julia_h Ha, ha. Smejem sa lebo aj ja som nasho zapisala na gymnastiku. Nepaci sa mu tam, lebo gymnastika pre deti dava doraz najma na nasledovanie pravidiel a pokynov trenera aby sa nikto nezranil a menej santenia a cvicenia. Ono je to velmi dobry trening pravidiel pre dieta, ale nas syn ma toho az az v skole cely den a tak potrebuje po skole vypustit.
Ale urcite sa ti to vrati ked sa zacne ucit v skole. Tym ze je taka zvedava a samostatna bude ju ucenie niecoho noveho velmi zaujimat a bude to ucenie ona sama iniciovat. Tu kde zijem sa deti ucia citat a pisat a pocitat uz od 4 rokov co idu do skolky. Uz ma za sebou prvy rok a ide mu to tam skvele. Ja som mala obavy ze bude mat problemy s udrzanim pozornosti, ale ucitelka ho iba chvali. Syna som nikdy nemusela nutit do robenia uloh. On sam za mnou chodi aby sme isli pisat alebo pocitat.
Tiez sa ta zvedavost da vyuzit pri jedle, obleceni. Nikdy nemam problem aby vyskusal nejake nove jedlo, topanky, tricko.
@andreatytler to si ma dost ukludnila, lebo som sa bala prave tych skolskych lavic, ze ci tam obsedi🙂 tiez je sikovna, od narodenia sme robili elimination communication( “bezplienkovu metodu”) a od 5.5mesiaca nekaka inak ako do nocnika/toalety a piska tak na 70%. Teraz v roku sa sama pyta stale, uz skoro bez “nehod”. Je aj spolocenska, komunikativna, vsetko opakuje, aj zmysel pre humor ma snad od 2mesiacov ale teda divocina riadna😀 keby mohla vylezie aj na strop… asi zijete vo FR, ked od 4r studije, ci?
@julia_h To je velmi zaujimave s tou bezplienkovou metodou. Iba jednu dalsiu mamicku som tu na fore stretla co to chcela robit. Velmi malo vas je.
Zijem v Kanade. Mne sa to zda hrozne skoro zacinat citat a pisat a pocitat v 4 rokoch. Nebola som tym nadsena ked som to zistila. Moj ako decembrovy este ani nemal 4 roky ked s tym zacinal. Ale robi sa to vsetko hravu formou z tie deti ani nevedi ze sa ucia. Nesedia v laviciach ale na koberci v strede a maju triedu rozdelenu do zon a v kazdej je nieco ine a maju volny pohyb.
@andreatytler to znie uplne fajn pre 4rocnych, ak sa to neznamkuje, tak oni su ako spongia, ze chcu nasavat nove veci, tak aspon im je to dopriate🙂 a nie z TV, tabletov a tak
Moja 3 rocna robi uplne presne to iste. Vstava okolo 7:30,cez obed uz nespi a vecer zaspi okolo 22:00. Sme uz zufali z nej. Neznasa spat, nechce ist do spalne, ani na gauci ani len hlavu neoprie, musi sediet aby nahodou nezaspala.
@11bodka11 Ano, presne tak. Nespi, lebo nechce a bude bojovat s tou unavou. V momente co sa rozhodne ze uz spat chce, tak zaspi do par minut. U nas funguje jedinne to ze idem spat ja. Nas syn je extrovert a nevie sa hrat sam a ked mu partak spi, tak mu neostava nic ine ako ist tiez spat. Ak by som mala take dieta co same presedi 2 hodiny pri puzzle alebo legu, tak by buntosil asi az do polnoci.
@andreatytler ty pises o mojej dcere? 😀Uplne do bodky to iste. Sama sa nezahra ani 5 minut. Totalny extrovert. Starsi syn ten zobral auticka a 2 hodiny som o nom nevedela. Ja uz odratavam dni do septembra nech ide do skolky

@andreatytler ahoj, ak sa smiem spytat, pomohlo vam nieco?