"Dobré rady" okolia ohľadom výchovy dieťatka
Po narodení dcérky nám každý koho sme stretli dal nejakú "dobrú radu" ako sa o ňu starať. Už mi z toho pomaly začína šibať. Počúvam len, ako ju nosením rozmaznam, že jej mám dávať cumlík, nastaviť trojhodinovy režim, nenechať zaspať pri kojeni alebo hojdani, mám ju nechať vyplakať,dať jej vodu alebo čaj keď plače, lebo je "hladná " atď. Už sa mi aj sniva,že jej svokra dáva čaj z fľaše. Mali ste niečo také aj vy a nejaké ďalšie "osvedčené" rady? Dostala som sa k stránke mamila a po troche štúdia som sa trochu upokojila,že nerobím všetko zle.
U nás pri druhom tiež fičia poznámky typu: "Prečo mu nedáte cumlík?" - pritom synček ho neznáša, keď sme mu ho skúšali nekľudnému dať, vyrval si ho vždy z úst a zúrivo odhodil. "Prečo ste ho nenaučili spať v postieľke?" - Môžme za to, že asi od 2. týždňa svojho života tam jačal, ako keby sme ho drali z kože? A to napriek tomu, že sme ho tam položili úplne spiaceho? Keď sme ho položili hocikde inde, ani brvou nemykol. Na postieľku má senzor asi. To mám to dieťa týrať plačom? "Dajte mu čajík/vodičku" - keď bol ešte plne kojený. Teraz zase "Dajte mu šunku/syr/keksík/koláčik".... No v 13 mesiacoch mu dám hoci aj huspeninu... Ešteže to dieťa má toľko rozumu, že on takmer všetko jedlo, čo mu chcú takto dať ochutnať, hodí o zem 😀 Pri dcérke som penila, teraz sa už len pousmejem, vypočujem a robíme si podľa seba 🙂
@laylag a to nevies, ze cudzie dieta sa vychovava najlepsie? 🙂
ked som nemala deti, myslela som, ze ked pride prve konecne sa dockam toho, ze nebudu okolo mna vsetci taki mudri.. bolo to este horsie.. tak som si povedala, ze mozno, ked budem mat dve deti uz nikto nebude mat chut mi mudrovat do zivota.. no, nestalo sa.. tak mozno, ked budem mat tri? 😅
ahoj tak toto isto zažíva každá matka a presne to ak neradia tak debilne komentujú, napr. mamička ťa už ide obliecť lebo je strašna zima, dnes nikam nejdeš s maminou lebo vonku fúka, ja neviem si myslia že ked to hovoria malej tak ako čo? ja toto riešim tak, že klamem, áno dala som jej papať neviem čo, áno dávaj ju spať o desiatej a potom o tretej...bla bla, niekedy sa zase robím, že nepočujem napr. na vianoce mala sobíkovskú súpravičku(tepláčiky bodíky a bundička) a svokra sa ozvala: nedáš jej radšej šaty? tak len kecám s malou robím sa, že to nepočujem a v hlave si myslím: áno jasne teraz v zime jej dám tenke šaty len aby ste sa s ňou mohli predvádzať ako s nejakou čivavou... ale niekedy to nejde a proste sa pohádam, minule sme boli na návšteve u sestry a malá bola nejaká uplakaná, ona je taká vždy ked niekam ideme a sestra sa začala hrabať v liekoch a presviedčala ma, že jej musíme dať nurofen " na ukľudnenie" vraj to tak robí každý, mne je "každý" ukradnutý nebudem predsa bezdôvodne pchať do decka lieky? žiaden pevný režim nemáme keď zaspí o jednej dobre je ak zaspí o tretej aj tak je dobre, šak som na materskej nikam nejdem mne je uplne jedno kedy spí, ked ju nútim spať nasilu akurát dosiahnem len to, že plače tak na čo sa trápiť? najlepšie je ked sme doma sami len ja a ona robíme si všetko po svojom a vtedy je taká veselá celý deň, že nemám problém
@kiristinka1 toto si zabila 😀 mne sestra stále rozprávala: ale v tomto mesiaci môj malý už držal hlavičku!! a ja na to: to nič moja je zaostalá, ona: to ako môžeš tak hovoriť o svojom dieťati!!!!!!!!! ja: mám u prdele
dievčatá, aj ja musím reagovať. Ja som z tých rád mala nočnú moru. Pravidlo číslo jedna, nech dáva rady ten, koho sa na ne pýtajú.
Myslím si, že keď matka silou mocou stanovuje dieťaťu režim, nechá vyrevať, lebo to tak chce okolie, kojí každé tri hodiny, nakoniec na to sama doplatí. Ide sama proti sebe, časom stratí mlieko, ohluší svoj materinský inštinkt. Malé bábo nevie manipulovať, to, že sa pýta na ruky, je prirodzené, a nechápem matky, ktoré nechajú deti celý deň v postielke revať, veď čo tam má to chúďatko robiť?
Ako tak čítam, tak sa mám na čo tešiť ešte. Tak som si spomenula,ako sa babka snažila do 6 mesačnej dcérky sesternice napchať koláč. A keď jej povedala, že nie,tak sa jej to dotklo,že koláč nie je dobrý.
Prestuduj si nieco o vztahovej vychove, o dojceni podla mamily, o noseni a zistis ze to co robis je dobre. Vylucne dojcene dieta nepotrebuje cajik do 6.mes, ani cumel kedze ma prsnik, 9 mesiacov sa hojdalo v maternici a teraz ma byt vychovavane tak ze ziadne nosenie? Trojhodinovy rezim je nenormalny system.ak bude tvoje dieta po dvoch hodinach hladne tak mu nedas najest? Vychovavat malinke babo je chore. Toto vsetko co ti radia je stara skola. Vravi sa ze africke deti neplacu. A to preto, ze su nosene a prsnik dostanu kedy si pipnu. Su spokojne a to je dolezite. Dovera, istota, laska. Do 15tky to tak isto nebude. Takze bud kludna a staru skolu nepocuvaj. Doba pokrocila.
Zvykaj si. A hlavne jedným uchom dnu a druhým von 😀 😀 😀 Ja som tajne dúfala, že po druhom pôrode už mi nikto radiť nebude a zasa som si ten kolotoč odkrútila znovu. Jediné čo sa zmenilo, že teraz sa na tých "dobrých" radách občas zasmejem
Kazdy si ma pravo vychovat svoje dieta podla svojich predstav a ked sa moja vychova niekomu nepaci, tak mu to proste pripomeniem, ze je to moje dieta.
Tak tie dobre mienene rady beriem aj ja jednym uchom dnu a druhym von,ale jedine co ma strasne vie vytocit ,ked sa ma vonku pytaju,a nieje jej zima?pritom je zababusena!co cakaju ze s nou budem do jari doma sediet a pozerat z okna? 😠
Tak dnes znova...ako sa volá taký ten koláč - kocka akoby žltá pudingová navrchu šľahačka a na tom čokoláda? No tak tento sme po večery nedovolili ládovať do malej a už to bolo "veď to je len šľahačka", "veď to je len puding" "vy jej nič nedovolíte"...prečo toto stále musíme riešiť?! Už mi je jedno že odporujem, zvem sa vždy keď chcem ale určite som zasa za tú šibnutú úzkostlivú mater 😀
Ja som sa k tomu vyjadrila tuto: https://www.modrykonik.sk/blog/sandri/article/a-toto-poznate-alebo-hlasky-ktorymi-za-4emfhz/ 😀 😀 😀
@laylag Jedným uchom dnu....druhým von.....alebo "absolútna ignorácia" 😀 😀 😀 Ja mojej neveste ani slovkom nevravím, čo má robiť a ako.....Je mi jej ľúto, chudinky už len preto, že jej matka do nej "hustí" neustále a tu sa príde aspoň vyplakať, že už nevládze neustále počúvať tie "dobré rady" 😢
Rady si zo slusnosti vypocujem, ak zvazim, ze to ma hlavu a patu a neprieci sa to mojim zasadam, tak aplikujem. Ak je vsak niekto nasilny, tak zvyknem odpovedat, ze my si to radsej posereme podla seba 🙂 zatial to zabralo vzdy. S muzom sme chvalabohu za jedno, takze sa podrzime navzajom a zabavime. Faktom je, ze nejak akutne do nas okolie neryje a akceptuju nase rozhodnutia 🙂
@jana_eyre keď budeš mať 3 deti, okolie bude mudrovať ešte viac. 😀 Vlastná skúsenosť
@liebling98 pri troch detoch si niekto trufne? 😀 ci maju pocit ze prve dve sa nevydarili? 🙂 by som sa fakt spytala 😀
@me_to_you tá odpoveď sa mi páči, s Tvojim dovolením použijem 😀
A predstav si, dovolia si. A to už mám takmer 40 rokov. Je fakt, že teraz sú to už väčšinou len blbé otázky a poznámky typu "prečo malinký nemá rukavičky, veď mu bude zima" no nemá, lebo je z nich zúrivý a ruky má vždy teplé alebo keďže dlho nesedel, nestaval sa, že prečo ho neposadim a nepodopriem vankúšom a nech kúpim choditko. Zastavam názor, že zdravému dieťaťu najviac vo vývoji pomôže, ak sa mu nebude pomáhať. Behom týždňa sa sám od seba posadil a začal chodiť popri nábytku.
Ale moja najobľúbenejšia hláška je "traja chlapci, štvrté bude dievčatko" prípadne poľutovanie, že mám troch synov, hraničiace až takmer s vyslovenim sústrasti.

Moja svokra zase v kuse radi stylom :" co ti to ta mama zase obliekla atd.." ide ma porazit..samozrejme co sa stravy tyka,treba dat aj rezen..ved ked si vyta..lol