Dokážete nechať vyplakať svoje dieťa?
Priznám sa, do teraz išlo všetko ako po masle. Zrazu prišlo obdobie vzdoru, a ja sa cítim ako najhoršia matka. Strácam nervy aj pochopenie pre to urevané, tvrdohlavé decko. (2,5r)
Bola dlho kojená. 3 mesiace revala za didou tak, že nikto mi nechcel veriť, ako dlho to môže trvať. Tak v zúfalstve l, na pokraji zrútenia sme ju naučili zaspávať na rukách. Teraz už pol roka uspávame 13kg dieťa na rukách.
Nedokážem ju nechať vyrevať. Ju až napína, vydrží revať fakt dlho. To ju mám nechať zaspať vyčerpanú od plaču na zemi za dverami izby? Fakt už neviem, ako ju toto odnaucit. Dokonca sa zvykne budiť v noci s tým, že chce ísť na ruky a tiež spusti rev na celý barák.
ahoj, nečítala som celú diskusiu, ale ak môžem, poradila by som ti niečo na lepšie zaspávanie - pevný spánkový režim - deti sú v tomto úžasné.. ak ich dobre narežimuješ, spinkajú ako hodinky 🙂 (ak tam nie je neurologický problém)
Mám 2,5ročného syna, napíšem ti podľa neho.. Najprv si urč, kedy chceš, aby vstávala ráno a zaspávala večer.. deti spia 10h, matematika nepustí.. my máme pol7 - pol 9. Teda takto, teraz je najlepšie spraviť režim podľa toho, ako ti teraz cca vstáva, aby si ju zrazu nesekla o hodinu-dve 😀 Následne si odrátaj presne 6 hodín od toho, kedy ráno vstane a vtedy ju choď uložiť. Spať by mala do 2 hodín.
Podľa môjho režimu to vyzerá takto:
vstávame pol7, na obed ukladám o pol1, ak sa veľmi prispí, ťuknem ho o pol3.. večer chystám 3 deti, tak s prípravami začínam skôr, ale ak by šlo o jedno dieťa, všetko, čo s ním chcem pred spánkom stihnúť (zuby, pyžamo, mlieko, rozprávka, rozprávanie sa o dni a pod.) načasujem tak, aby o 20:15 už bolo všetko hotové, vtedy sa ľahne, dá pusa a ide sa spať.
Všetky deti uspávam tak, že pri nich ležím.. každé má nejakú psychickú potrebu na zaspávanie a to musíš prísť na to, čo to je u tvojej dcérky. Príklad, môj najstarší je dekovo-plyšákový a chce sa držať za ruku (ale na obed zaspáva sám). Stredný mne alebo sebe žmolí ucho. Najmenší sa chce túliť na mojej obnaženej pokožke, napr. na bruchu, na ramene, na nohách (teraz v lete som nosila kraťasy, tak si prišiel na svoje 😀 ) keď je tvoja taký závislák na prsníku, pravdepodobne je kontaktný typ (to je môj stredný-uško a najmenší-holá pokožka)
Ešte sa krátko vrátim k režimu.. malá ti zo začiatku bude zaspávať dlho, vzhľadom k problémom, ktoré máte. Ide o to, aby si tento režim nenarúšala v zmysle, že v noci spala 9hodín, tak ju nechám dospať.. znie to trochu kruto, že by si ju mala budiť a nenechať vyspať, ale ono by sa to malo po pár dňoch stabilizovať 🙂 možno sa tu nestretnem s pochopením, ale radím ti z vlastnej skúsenosti s mojimi 3 deťmi.. naozaj spia ako hodinky 🙂 a až na najstaršieho zaspávajú do 10min.. vyskúšaj, uvidíš
nenechala, nevie inak povedať ze potrebujem mamu a tak plače ...ja mam dvoch synov a Oli rôzne ťažké obdobia nedokázala som ich nechať vyplácať nikdy a áno by som to nerobila má to negatívny dopad na dozrievanie mozgu u detí ..
@atinkaa krasne trefne napisane!!! ♥️♥️♥️👏👏👏
Moja som odnaicika tak ze večer sme si spolu lahli. Bud som ju klepkala, hojdaka,alebo hľadkala...prvé dni bol nasaker...postavila sa snáď 100x ...ale dať iba ležať a napr chytiť za rit a hojdat....trpezlivosť
@denkatn ona tie nervy mala nie so mna,ona sa proste jedovala pre cokolvek.ja som to samozrejme riesila po dobrom najprv,no ona sa sama od seba zacala napinat-naschval.
Mozno to nebolo dobre formlovane ako som to napisala,ale nebila som ju.
To boli vselijake pripady,napr.v horucave40 st. v cinziaku-lialo z nas-boli sme doma len v spod.pradle-ona si zmyslela obliect ten najhrubsi svetrik,co nasla.tak ja som jej to iba nedovolila obliect.nic viac-nic menej.tak sa najedovala a grcala.to som jej akoze mala vsetko dovolit,len aby bolo po jej?
Normalne som jej vysvetlila,ze uz sa aj tak potí,ze jej to proste nedovolim.
Tak ale dnesne moderne matky vsetko dovolia-len aby tie vase deti vdaka tomu potom v starobe sa na vas nevvykaslali.alebo aj skor.ked uz v utlom veku vam rozkazuju
Nie, nedokazem dcerku nechat vyplakat, ani nad tym neuvazujem. Neposobi to dobre na centralnu nervovu sustavu. A okrem ineho urcite jej nechcem sposobit stres v obdobi, ked ma potrebuje najviac.
Ved si sama predstav situaciu, ze ta poviem priklad muz zamkne niekam za dvere, ked mas tazke obdobie v zivote. Namiesto toho, aby ta podporil, objal a zvladli ste to spolu, tak ta necha tam revat az kym nerezignujes. Neviem ako pre teba, ale zamna je to uplne otrasna predstava a mam uzkost co i len ked si to predstavim..
@andrejka211 nesprávny prístup.. Nechať dieťa vyplakať do vyčerpania sa môže odraziť na neskoršom vývoji Prečítaj si článok https://svetevity.sk/magazin/zivotny-styl/53848...
@patulieenka súhlasím
Aj my sme uspávali maličkú asi do 2 a pol roku trpezlivo niekedy do úplného vyčerpania na rukách. Nechať vyplakať by som nikdy nedokázala, skús si o tom prečítať napríklad tu https://svetevity.sk/magazin/zivotny-styl/53848...
Skús cez deň na všetky jej požiadavky kľudne odpovedať "nemôžem, strašne ma bolia ruky/chrbát lebo som ťa večer dlho nosila" alebo "nemôžem, večer si tak dlho nechcela spať, že som nestihla nič spraviť tak to musím robiť teraz a nemôžem sa s tebou hrať". Pár dní ju takto naťahuj, ale vytrvalo. A potom jej niekedy cez deň v dobrej nálade nadhod tému, že to uspavanie je zlé, že ťa z toho bolia ruky, chrbát, nestíhaš spraviť čo potrebuješ a potom sa cez deň s ňou nemôžeš hrať, a ty by si sa radšej s ňou hrala cez deň. A či by ONA nevymyslela nejaký iný spôsob, aby zaspala bez toho, a zároveň aby dodržala aj tvoje požiadavky ktoré jej povieš (napr.max 15min, bude pri tom potichu ležať, nesmie kopať...). Možno ťa prekvapí čo vymyslí. Vymeniť 2h nosenie na rukách za 2h hladkanie po chrbte je také z blata do kaluže, radšej rovno vymyslite spolu niečo, čo by bolo dlhodobo prijateľné pre obe strany.
Ahoj, ja keď som sa môjho závisláka snažila naučiť od nosenia na rukách na prechádzke kde robil podobný cirkus ako opisujes trošku som ho oklamala .. obviazala som si ruku obväzom, a celý deň doma kym sme išli von som mu vysvetľovala že mamina ho nemôže nosiť lebo ma bobo na ruke. A hodil sa o zem a plakal, tak som si sadla k nemu a sedeli sme kým ho to neprešlo, aj niekedy pol hodinu (vonku 🤦🤦 ) kým pochopil že domov dôjdeme jedine každý po svojich. Každý deň sa ma pýtal či mám bo. A keďže som si to vždy zaviazala tak som mala bo a ruka bola nepoužiteľná. Nakoniec sa naucil chodiť sám, lebo zistil aká je to sranda sa naháňať s bratom a nie sa len nosiť 🙄😁
Možno skúsiť niečo také, cez deň jej vysvetľovať že máš bolavu ruku, či ti tam nedá liečivý kremik, zapojiť ju nejako do toho celého procesu bolavej ruky, aby si to uvedomila, nech ti pomáha toto a toto odniesť lebo ťa bolí ručička atď a možno večer jej to docvakne, že tak to do nešlo cez deň nosiť nepôjde to ani večer a naučí sa zaspávať inak?
Nám sa osvedčilo pri oboch deťoch..dáš do postele, rozprávka, postiskas a ideš preč. Keď bude plakať, prídeš k nej, utisis a ideš zase preč...a takto dookola, až kým nezaspí... Ver tomu, že sme k nim chodili zo začiatku aj 20x, no postupne si zvykli, že tam pre nich sme, keď potrebujú... Naučili sa krásne zaspávať sami. Vyplakať určite nie, nevedie to k ničomu. Je to predsa dieťa. A veľa trpezlivosti ❤️
Bože nie len to nie !!! Žiadne vyrevat! Je maličká, potrebuje vas. Vy ste jej opora, istota, stred vesmíru. Neporodila si ju preto , aby si ju trápila za dverami o samote. Je to stále maličké dieťa čo spoznáva svet a ty mas byť pri nej aj v dobrom aj v zlom. Ja som uspavala moje dieťa v nosiči od 6 tich do 18 mesiacov. Od 2 rokov zaspava so mnou v posteli, čítame rozprávky na dobrú noc , držíme sa za ruku a on bez stresu a odlúčenia od matky, v maximálne pohode zaspí. Nie z vycerpania ani zo stresu, viete ako sa jej zvýši stresovy hormón keď plače za vami? To že dieťa prestane plakať, to je len rezignácia že jeho potreby neboli vypocute. To chceš, aby sa takto cítila? Kúp si nosič a nebudú ťa bolieť ruky. Alebo zaspavaj s ňou na posteli s láskou . Ja mam tak krásne spomienky na to uspavanie v nosiči. Áno bolo to ťažké obdobie ale keď sa tak spätne pozriem na to , bolo krásne. Dnes ma syncek 5 rokov a tak by som chcela aby zas zaspaval v nosiči ako sme si cítili tlkot srdca navzájom, ako mu otazelo telicko a on zaspinkal nanprsiach. Ostali len spomienky a tie zostali navzdy v ❤ Rob veci s láskou tak ako to cítiš. Nervy a zle emócie nepocuvaj, raz budeš s láskou spomínať na to ako ste mohli spinkať pri sebe. Jedného dňa keď bude mat 15 , zatvorí sa v izbe a už ťa potrebovať nebude aj keď ty ju stále potrebovať budeš . Počúvaj jej potreby a budete sa mať dobre aj ty aj ona. Vela energie a trpezlivosť prajem.
@patulieenka Presneeeee! Veľmi múdro konečne niekto.
Ja zaspávam s deťmi. Najprv s malým, ten má 4,5, ležkáme spolu na manželskej posteli. Potom idem za staršími dvomi, dám pusu, sadnem si v detskej ku stolíku a čítam si na mobile, napríklad modrého koňa. Keď ideme spať ja+muž, tak malého len preložím z našej postele do postele v detskej. Nechce zaspávať sám, boji sa kadejakých vecí, sama som bola bojko, takže ja to neriešim. Baby tiež neradi zaspávajú samé, ale keď treba, tak sú v izbe samé a zaspia bez protestov. Majú už ale 8 a 11, tak to by asi už boli fakt divné, keby plakali od strachu pri zaspavaní. Jednoducho by som ju nenosila, ale ľahla si k nej, mojkala ju a nechala ju plakať. Ale nenosila by som ju. Zároveň ale by som tiež nemala srdce ju nechať samú v izbe plakať.
Ja keď som malého prastará dojčiť v 14 mesiacoch tak jedine v kočíku sa dalo ho uspať a postupne som si s ním zalacala lahat do postele a keď začal vymýšľať tak kočík a uspala som ho a robila som to dovtedy kým v tej posteli nakoniec nezaspal prítulný ku mne
Bola som premotivovaná prvorodicka, 9 mesačne som uspavala hojdanim na vankúši, posediacky ale aj tak to bolo namáhavé, stačilo trochu zmeniť intenzitu natriasania a opica bola hore a hukot.
Tak som to stopla, dala ju do postele ľahla vedľa nej. Prvý večer vresk 4 hodiny kým zaspala, druhý večer pofnukala 20 min a tretí asi minútu a bolo po "neriesitelnom" probleme
V 2 sme si to zopakovali, nekonecné uspavanie, rozprávocky, taky rituál, hentakym rituál a dieťa zaspavalo 1,5 hodiny bohchran sa vôbec vedľa nej pohnúť už bola hore a vresk. Takže večer krátka rozprávka, pusa na dobrú noc a šla som preč. Dvere mala otvorené, nočnú lampicku zasvietenu počula ma vedľa v miestnosti, klasický večerný hluk v domacnosti
Prvý vecer krik, druhý asi 5 min, od tretieho zaspavala sama a do 5 minút spala.
Takže podľa mna na vyplakani nieje vôbec nič zlé. Uistiť dieta ze si pri ňom, ale nerobiť zo seba otroka a spĺňať nezmyselné požiadavky.
Ahoj, my sme pustili audio rozprávku chvíľu som s malým poležala v posteli 15-20 min a počúvali sme spolu a následne som ju pustila znova (tú istú) s uložila ho do postieľky s upozormením že to je posledná a ak nebude ležkať a spinkať tak rozprávku vypínam. Po uložení do postieľky odchádzam z izby a vrátim sa už len po mobil keď rozprávka skončí. Niekedy ešte nespinká keď poň prídem, ale zaspí sám. Rozprávku púšťame už 3 m tú istú a zatiaľ ho baví stále dookola ju počúvať :D. Predtým sme tiež hojdacie a trápili sa.
@lujza123 tak je rozdiel či dieťa plače preto, lebo mu rodičia nastavujú nejaké hranice a sú s ním, to proste bude plakať lebo dovtedy to nepoznalo, bolo to inak a ono to ešte nevie inak vyjadriť. A je rozdiel nechať vyplakať dieťa v izbe samé, štýlom nie sú diváci, nebude divadlo. Vtedy dieťa akurát tak stráca dôveru v rodiča a učí sa to, že rodiča nezaujíma ako sa cíti.
Aj moje dieťa plače keď má novú hranicu, ale bez toho to asi nepôjde. Veď aj dospelí niekedy ťažko prijímajú zmeny. Ja som vtedy pri dieťati, uisťujem ho že ho ľúbim a pomáham mu prežiť si tú frustráciu a hnev. A dieťa cíti že som v tom s ním, záleží mi na ňom a chápem jeho pocity a emócie a utužuje sa aj náš vzťah.
@laskamojajeidna jeden čas som uvažovala aj nad tým, ale to by opäť bola len výmena závislosti za novú a o rok dva znovu odúčať a učiť spat v posteli.
@atinkaa práve preto som ani neskúšala to spankove poradenstvo. Nedám si radiť od niekoho, kto moje dieťa nepozná a vypýta si za to nehorázne peniaze. Lebo ak si dobre pamätám, 80e chceli za konzultáciu?
Už keby som naozaj bola rozhodnutá vyhľadať pomoc, tak navštívim psychológa.
@daisydee neospravedlňuj sa. Cele som to prečítala. Veľmi pravdivé. Ďakujem!
Nemôžem tu dávať Like ku komentárom, ale súhlasím takmer s každým príspevkom.
Bohužiaľ dnes prvý krát mi poobede nezaspala. Neplakala, ale nezaspala. Prehadzovala sa, skúmala moje očí, uši, vlasy, nos.... potom chvíľu vyzeralo ze spi, potom si opakovala svoj repertoár básní a piesní, potom cvičila jógu ... nepomohlo NIČ!!! A to doslova NIČ. Po 2hod snahy som to vzdala. Nebudem predsa trvať na spánku o pol tretej...
Večer zaspala o 2hod skôr ako pôvodne zvykne. Samozrejme bola taka unavená že sa ani neviem tešiť z dnešného úspechu. Keďže zaspala veľmi rýchlo.
Nemienim upustiť z poobedneho spánku. Na tom budem trvať ešte minimálne rok. Ona ho potrebuje. Od 17tej zivala, bola podráždená, unavená.
Takže som zvedavá ako to dopadne zajtra. Pre prípad, ak by chcela ráno dospávať, mám budík na 7:30
Mozno takto jej to vyhovuje viac...poobede nespat a vecer spat skor.Kedy isla spat dnes?

Necitala som diskusiu, ale odstavila si ju od kojenia nasilu? Lebo ak ano, tu je vysledok.
Skus na to ist postupne. Citaj jej, spievaj, vezmi ju na ruky, intervaly predlzuj. Myslim, ze toto je beh na dlhu trat.