icon

Doktorka nám nedá kartu, pokým nedám syna zaočkovať

hoota
23. nov 2011

Ahojte baby, prosim vas, ak viete poradit... V porodnici bol maly normalne zaockovany proti TBC, no mal s tym, ako mnoho babatiek problemy a tak sa dalsie ockovanie posunulo. U pediatricky sme mali termin 7.novembra, no ja som sa medzitym rozhodla najst si noveho pediatra. U povodnej pediatricky mi neustale nedvihaju telefon a tak som sa rozhodla tam jednoducho neprist. Medzicasom sme sa aj prestahovali a mam k nej daleko. Nasla som lekarku s ovela ludskejsim pristupom k ockovaniu atd. a dohodli sme sa, ze nas vezme. Ze si vyziada kartu od nasej starej pediatricky a ked im pride, mozme prist na poradnu uz k novej. Ibaze vcera mojmu manzelovi zavolala stara pediatricka, ze kartu neodoslu, pokym syna nedam u nich zaockovat, pretoze oni uz maju pre nho pripravenu vakcinu. Mozu toto robit? Nutit ma, aby som ho tam dala zaockovat? Nepustit kartu k novej doktorke?

seva
23. nov 2011

@hoota chapem ta, aj ked to, ze nevies, kolko syncek meral a vazil v 6 mesiacoch je to najmenej ... tym sa vobec netrap. ak je spokojny, zdravy, papa, cika, kaka ... atd 😉, bud rada. robis dobre, ze si odlozila ockovanie. skusila by som sa dohodnut s novou lekarkou, ci by vas vedela vziat, kym sa nevyriesi situacia s dokumentaciou. ak to nepojde vyriesit podobrom, naozaj by som urobila to, co ti radi @denduska. ona sama je lekarka, nieco o tom vie. nedaj sa!

mamabiba
23. nov 2011

@hoota je to začarovaný kruh, ale určite daj vedieť, ako zajtra dopadneš. Držím všetky palčeky. A zhrnutie:
- máš nárok na výmenu pediatra každého pol roka
- máš možnosť aj očkovanie odmietnuť, poprípade požiadať o odklad
- lekár ti nemôže klásť podmienky kedy ťa od seba pustí.
Ale skús najprv po dobrom a s úsmevom a až keď zase budú robiť problémy daj vedieť, dačo vymyslíme 😉

bambi2
23. nov 2011

@hoota ja by som jej do oci povedala iba tolko, ze za vyuctovanu vakcinu bude mat neskutocne problemy... ze podas na nu staznost, trosku nech sa nalaka... da kartu a dovidenia...

hoota
autor
23. nov 2011

@anjelicek26 takze tu vakcinu moze pouzit pre ine dieta? potom neviem aky ma problem.. jedine, ze uz si zauctovala ten ukon, ze ockovala konkretne moje dieta, inak by jej to predsa mohlo byt fuk ci to pichne mojmu michalovi alebo jozkovi mrkvickovi nie. ale to snad nemoze si dopredu napisat, ze ockovala som michala XY, ked michal este zaockovany nie je. a potom nas nutit, aby sme na to ockovanie prisli. 😠

anjelicek26
23. nov 2011

@hoota - ved na tej vakcine nie je meno, isteze ju moze pouzit pre dalsie dieta 😉 Urcite je to presne ako pises - ukon si vyuctovala na tvoje dieta a teraz ma "pruser", ze ty si u nej to dieta ale zaockovat neda. Presne tam je pes zakopany.

K novej lekarke ides bez karty. Pacient nema mat co svoju kartu v rukach. Tu si ziada lekar od lekara pisomne. Ak jej ju nevyda, ma takisto problemy. Na poradnu, ockovania, mozes ist s malinkym aj bez karty, ona si zatial prechodne zalozi novu.

aduskatt
23. nov 2011

pacient nema povinnost starej lekarke oznamovat, ze odchadza. Pridem k novej, ta ma prihlasi k nej do evidencie, podpisem zmluvu a dalej sa nestaraaaaaaaaaaaam...nech si to riesi stara lekarka ako len chce. Ak nova nebude mat do 10 dni od poziadania moju kartu( stara lekárka je povinná jej ju bez blbych reci poslat) a nedajboze budem potrebovat lekara a nieco sa stane, stara lekarka ma pruser.....Ja by som mozno este starej lekarke zavolala s tym, ze nepridem a ak nechce mat problemy, nech prestane vydierat a okamzite odosle kartu, ze sa k nej nevratim, aj keby sa o zem hodila.a to by bol asi moj posledny kontakt s nou......

mamabiba
23. nov 2011

@bambi2 To nieje isté že je v tom tento problém...to bol iba môj názor, prečo tak trvá na zaočkovaní. A nejedná sa o vakcínu ale úkon, čiže pichanie.

bambi2
23. nov 2011

@mamabiba no ved, keby nebola vyuctovana vakcina tak by na nu urcite tak netlacila... aky by mala iny dovod??

mamabiba
23. nov 2011

@bambi2 na to musí hoota prísť sama. Či je úkon k očkovaniu vyúčtovaný alebo nie sa dozvie cez svoju poisťovňu, ale to som už raz písala..hneď na začiatku.

irriss
23. nov 2011

@jerryjanka
uplne souhlasim 🙂

bambi2
23. nov 2011

hej, treba to zistit v poistovni... ale podla mna iny dovod neexistuje... to naliehanie je nejake cudne a mozno si je sama toho vedoma co urobila, urcite nema kludne svedomie. urcite by ta nechala odist bez problemov, natlakov a vydierania, keby nemala vyuctovanu vakcinu... niektori dr. su na prachy, to sa neda ani slovne opisat... 😖

zaockujte_aj_slnko
23. nov 2011

Ty riesis nieco telefonicky?........to nie je dokaz nicoho..... ani ja nepreberam telefony ked mam pracu, co som povinny dvihat telefonny kazdemu dealerovi kazdej kraviny alebo dotaznikom a podobne?!...

PISOMNE.....doporucena posta.....alebo "do vlastnych ruk" lenze to lekarka nepreberie, tak doporucena posta.....
aby si mala DOKAZ....

hoota
autor
23. nov 2011

@seva
@anjelicek26
@aduskatt
@mamabiba
@irriss
@bambi2
skusim to najprv po dobrom poriesit, zistit v klude, co ma za problem, vobec sa mi to nepaci. hold, je taka doba, vsetko je o prachoch a myslia si, ze ked maju pred menom mudr. tak su bohovia.
moj manzel tvrdi, ze mi to moze byt jedno, ze tak ci tak ho budem musiet dat zaockovat, tak je jedno ci u starej alebo u novej. Popravde ja mam z toho ockovania hrozny strach. vy vsetky mate deticky ockovane? bez problemov?
Urcite to budem zajtra znova zistovat, potom dam vediet ako som pochodila 😉

irriss
23. nov 2011

@hoota
na TBC se tu neockuje, moje jsou automaticky oockovane z ceske porodnice..(kdysi davno) neznam momentalni stav ... 😉

bambi2
23. nov 2011

@hoota ak nechces tak nemusis ockovat. je to tvoje dieta- tvoja rozhodnutie... ak chces vediet ako na neockovanie, tak mrkni sem https://www.modrykonik.sk/forum/ideme-ockovat/nesuhlas-s-povinnym-ockovanim/ tam ti uricte poradia... mimochodom, ja moje 2 dieta nedam ockovat vobec 😖

mamabiba
23. nov 2011

@hoota čo sa týka očkovania, tak je tu veľa tém, hlavne proti očkovaniu. Moja prvá dcérka je kompletne zaočkovaná...pred 8 rokmi sa to vôbec neriešilo. A aj teraz druhú dcérku idem dať plne zaočkovať + rotavírusy.

anjelicek26
23. nov 2011

@hoota - ockovanie je ako ruleta, bud to tvoje dieta trafi, alebo nie :( Ono si treba zvazit, ake nasledky moze mat po ockovani a ake je to pravdepodobne - a ake nasledky by malo pri danej chorobe - a ake je pravdepodobne ju dostat.

My sme dali takmer vsetko zaockovat. Pri hexe je najcastejsi vedlajsi ucinok neklud, placlivost, neplota, nespanie, zmena v spravani, ekzem - dlhodobo. Nic krasneho, ale dostat tetanus, obrnu? Nerisknes. Meningitida ci Hepatitida (to sa u nas v tom veku tiez ockuje) maju zname len velmi malo vedlajsich ucinkov - lebo je to mono vakcina. Tam sme nevahali a dali. My sme nedali MMR - osypky, ruzienku, mumps. Vedlajsie ucinky su caste - lekari ich ani nehlasia, dost to skresluje statistiku, ale staci si precitat tu maminy a bude ti to stacit. Ockuje sa zivymi virusmi, aktivne mozu napadnut mozog, dieta dostane encefalitidu, opuchne mu slezina, cukrovku, krvacanie, osypky, vysyp, horucku... a mozme pokracovat... to vsetko je v pribalovom letaku. Ja osobne budem mat radsej par dni vyhadzane dieta s teplotou a hotovo ;)

Poriadne si o ockovaniach precitaj a zvaz si to. Ono sa tazko radi. V ockovacich latkach su pekne svinstva :(

gumimaci
23. nov 2011

@hoota neviem ake ockovanie mate mat, ale nasa Dr. vakcinu nikdy neobjednavala, jednoducho ked sme prisli tak nam dala recept do lekarne 😕 takze je to cele divne s tym ockovanim..

zaockujte_aj_slnko
23. nov 2011

@hoota .....teda nasa ockovana NEBUDE!........nicim......

cele RUVZ mozem srat..... akekolvek listy od nich posielam aj s trestnym oznamenim na generalnu prokuraturu a predvolanie na RUVZ do zapisnice napisem ze som neporozumel obsahu celeho jednania a podavam znovu trestne oznamenie vo veci na neznameho pachatela. Samozrejme ze su porusovane moje prava rodica!!!.....uz ide len o cas kedy o tom rozhodnu sudy........lenze to moze trvat este rok-2roky....

zaockujte_aj_slnko
23. nov 2011

imunitny system cloveka nie je skriptum na VS. Je to velmi variabilne ako psychologicky typ cloveka. Toto je ale panom MUDr. uplne z duse jedno. Ak vystihnu zlu kombinaciu imunity tak ockovanim dieta poslu pod kyticky na cinter!...ide len o to ci hned, alebo o 10 rokov alebo do 20 rokov s istotou............ale im je to jedno z duse.....mne to jedno nie je....

detto jej nedam zabijat nervove bunky v mozgu len preto aby si niekto odfajkol kolonku "zaockovana"

zaockujte_aj_slnko
23. nov 2011

@anjelicek26
a ako tvoje dieta dostane tetanus (NEinfekcne ochorenie) alebo obrnu (ktora uz neexistuje)?!

seva
23. nov 2011

@hoota prvorodena dcerka ockovana povinnymi ockovaniami, problemy s chranickou po TBC (hnisala este 7 mesiacov po ockovani), po hexavakcine atopicky ekzem ... s tym bojujeme doteraz, aj ked iba v miernej forme. syna som zaockovat doteraz nedala. ak chces vediet viac, www.slobodavockovani.sk. do buducna zvazujem dat zaockovat mozno tetanus, monovakcinou. tot vsio.

zaockujte_aj_slnko
23. nov 2011

napr. tetanus.........ty si nevsimnes ze sa tvoje dieta krvavo hlboko zranilo?!?....... a ked ano, tak ajtak sa podava ockovacia latka pri takom zraneni znovu!....... ja som teda za cele detstvo nebol jediny krat hlboko zraneny zeby tam v zraneni nebol pristup vzduchu.... a to som bol ako chlapec na dvore s kladivom, sekerou, klincami, kadejako dochramany..... parkrat osm spadol z bicykla.....vzdy sa to dezinfikovalo a prelepovalo.... pochybujem zeby som dostal niekedy tetanus...... aj keby som nebol ockovany....

takze ak na tetanus, ockovat by som dal vobec len chlapcov........dievca si ako privodi tetanus (vobec teoreticky)? 😀

zaockujte_aj_slnko
23. nov 2011

@mamabiba
kompletne zaockovat?...fuha.......odvaha......a ked sa ta mala opyta preco je taka chorlava ?!.......tak jej odpovies ze nevies, ty si ju daja len zaockovat 😀

sympa1
23. nov 2011

@hoota obe deti zaockovane kompletne starsia bez prevenaru..vtedy nebolo povinne...a obe inak bez problemov..nevidim dovod na nejake obavy

mamabiba
23. nov 2011

@zaockujte_aj_slnko no moja prvá, 8 ročná, je zaočkovaná komplet a naposledy bola chorá keď mala v 4 rokoch ovčie kiahne, ktoré mali veľmi slabý priebeh. Jo, zabudla som a pred 2 rokmi som s ňou bola asi 2 dni doma, čo dostala soplíky. Nikdy nemala žiadnu reakciu, ani len zvýšenú teplotu. Takže ja mám iba dobré skúsenosti s očkovaním, preto nevidím žiadny dôvod na to, aby som nedala zaočkovať aj tú mladšiu.

anicka1981
23. nov 2011

@hoota no to jasne, ze nemozu, manzel jej mal povedat, ze ockovanie bude riesit uz nova lekarka a hotovo, ze jej uz neverite a hotovo,,,, ja si neviem predtavit, ze mne by moj doki nechcel dat kartu maleho, ked by sme stahovali, a moj tiez nie je ockovany,,,,, ockovanie s tym, nema nic spolocne, pani doktorka si asi potrebuje splnit svoj plan , preto vas chce silo mocou ockovat, postrast jojkou alebo markozou, a kartu ti da hned 😀

nibiru
23. nov 2011

@hoota vakciny sa neobjednavaju ale vydavaju ich v lekarni teda aspon u nas to tak funguje ze nam vzdy predpise recept mi si ideme vakciny vybrat do lekarne obcas sa stalo ze sa ockkovanie posunulo tak sa vakcina oznacena menom dieta nechala v ambulancii v ladnicke a ockovalo sa neskor.este som nepocula otom ze by vakciny objednaval sam lekar.tiez si myslim ze si dopredu zauctovala ukon proste si to asi vyratala kolko deti ma zaockovat aby to mala rovnomerne v kazdom mesiaci vyplatu .ak by bol naozaj problem pohrozila by som tym ze mi to naozaj pripada ze ma zakrok naučtovany a ked sa jej nepaci je lahke to overit v poistovni.

anjelicek26
23. nov 2011

@zaockujte_aj_slnko - nasa mala nebola nikdy chora, ma 5,5 roka a treti den ma teraz PRVY RAZ asi nejaku virozu, teplotu nic viac a uz sa to lepsi, telo si pomohlo same. Takze jej tie ockovania az tak imunitu dokazit nemohli.

Aj ked si o ockovaniach myslim svoje, zasa mi netvrd, ze detska obrna neexistuje, je to kravina ako svet, sama bohuzial poznam maminu s takto postihnutym trojrocnym dievcatkom 😠 To, ze sa to stalo napriek ockovaniu je vec druha. A tetanus? Staci byt niekde na vylete, vandrovke, dostat sa k lekarovi az na treti den a uz moze byt riadna infekcia, toto by som si ja na triko nedala.

Je to moje rozhodnutie tieto veci mat zaockovane, ak by boli pripadne vedlajsie ucinky - znasam si ich sama. Je to kazdeho osobne rozhodnutie. Len sa treba vopred plnne informovat a vediet, do coho ides, nie po zaockovani doma podla znaciek v detskom zdravotnom denniku lustit, co to dietatu vobec pichli 🙄

alikaa
23. nov 2011

@anjelicek26 to 3-rocne dievcatko zije na SR alebo v UK? Kedy dostalo tu obrnu, v akom veku? Na SR sa do roku 2005 pouzivala ziva vakcina na lyzicke a po nej 0.5% deti ochrnulo, bol to nasledok ockovania. Preto by ma zaujimalo ci to bolo po ockovani takouto vakcinou. Na SR nebol zaznamenany pripad divokeho virusu tejto obrny od roku tusim 1961. Deti co po tomto roku ochrnuli boli len a len po tejto vakcine. Ale neviem ako je to v UK.