icon

Doktorka nám nedá kartu, pokým nedám syna zaočkovať

hoota
23. nov 2011

Ahojte baby, prosim vas, ak viete poradit... V porodnici bol maly normalne zaockovany proti TBC, no mal s tym, ako mnoho babatiek problemy a tak sa dalsie ockovanie posunulo. U pediatricky sme mali termin 7.novembra, no ja som sa medzitym rozhodla najst si noveho pediatra. U povodnej pediatricky mi neustale nedvihaju telefon a tak som sa rozhodla tam jednoducho neprist. Medzicasom sme sa aj prestahovali a mam k nej daleko. Nasla som lekarku s ovela ludskejsim pristupom k ockovaniu atd. a dohodli sme sa, ze nas vezme. Ze si vyziada kartu od nasej starej pediatricky a ked im pride, mozme prist na poradnu uz k novej. Ibaze vcera mojmu manzelovi zavolala stara pediatricka, ze kartu neodoslu, pokym syna nedam u nich zaockovat, pretoze oni uz maju pre nho pripravenu vakcinu. Mozu toto robit? Nutit ma, aby som ho tam dala zaockovat? Nepustit kartu k novej doktorke?

anjelicek26
23. nov 2011

@alikaa - je to nemecke dievcatko a mala vtedy 16 mesiacov ak si dobre pamätam.

alikaa
23. nov 2011

@anjelicek26 a nevies nahodou ci to nebolo po tom ockovani? Vzhladom na vek byto teoreticky sedelo.

anjelicek26
23. nov 2011

@alikaa - to si nemyslim, ockovania su predsa vsetky tri v ockovacom kalendari terminovo pred prvym rokom zivota a az ako 16 mesacna, neviem, ci to slo s takym sklzom 😕 Byvaju kusok od nas v nemecku, sme tam cez vianoce, musim sa jej spytat, lekarka jej vraj vravela, ze s ockovanim to urcite nema nic spolocne - ale lekari toho nakecaju 🙄

jabadaba
23. nov 2011

@hoota nie! Obratila by som sa na Urad pre dohlad a spytala by som sa ich na to. Povodnu pediatricku by som upovedomila o tom, ze to idem prejednat s Uradom, ze isto s tym nebude mat problem. 😀 Myslim, ze kartu zrazu nebude mat problem zaslat.

alikaa
23. nov 2011

@anjelicek26 ved to, lekari toho nakecaju. Neviem aky je v Nemecku odporucany ockovaci kalendar, tam maju ockovanie dobrovolne, tak mohli nejake vakciny posunut na neskor. Niektore skolky/jaslicky si vyzaduju konkretne ockovania, tak ju mohli dat zaockovat pred nastupom. A ak dr. povedala, ze to s ockovanim nema nic spolocne, aj to nejako dokazala, ci ich len odpinkala s tym, ze co za blbu otazku to polozili? Kazdopadne, ak by to nahodou bolo po tomto ockovani, v Nemecku existuje fond na odskodnenie ludi, poskkodenych ockovanim, mozu vysudit pekne odskodne. Narozdiel od SR.

irriss
23. nov 2011

@alikaa
a k cemu Ti budou vysudene penize 😢

alikaa
23. nov 2011

@irriss na staranie sa o postihnute dieta. Urcite to nie je lacny spas

anicka1981
23. nov 2011

@alikaa skolka ani skola nema zo zakona urcene, ze nesmie primat neockovane dieta, takze kedto ot teba vyzaduju porusuju zakon,,, jedine co potrebujes je potvrdenie od dokiho, ze je zdravotne sposobile,

irriss
23. nov 2011

@alikaa
nebudu to komentovat..ale ta posledni veta na mne zapusobila osklive, muj nazor..spojila jsem si to jinak, nevedela jsem, ze mas postizene dite...
a pokud nemas, neni spravne takto predem uvazovat - je to skoro jako..kdyz se stane, aspon dostanes..a to neni na psychiku dobre ani pro ctenare, natoz pro maminku ci budouci maminku 😉

irriss
23. nov 2011

@anicka1981
tady v Italii to pozaduji, bez ockovani Ti dite nevezmou do skolky ani do skoly...resi se to pres socialku, pak pres soud a muzes o dite prijit za spatnou starost... 😠

anicka1981
23. nov 2011

@irriss uf tak to som rada, ze som na slovensku, tu zaplatim pokutu a hotovo, inac v anglicku je ockovanie dobrovolene, ale niektore skoly si to vyzaduju tiez, aj plavarne, a tak, takze to je nepriamy natlak, maju to krasne podchytene, ale nechapem ako ti ludia mozu kludne spavat s vedomim, ze poskodzuju deti ockovanim,,,

alikaa
23. nov 2011

@anicka1981 odpovedala som @anjelicek26 ktora hovorila o dievcatku v Nemecku a tam to niektore skolky/jaslicky pozaduju, co som sa docitala.
@irriss asi si si nevsimla, ze som diskutovala s anjelicek26 o postihnutom dievcatku jej znamych v Nemecku, nie o mojom dietati. A hovorila som o statistikach, o ziadnom uvazovani. Statistiky celej EU dokazuju ze pri pouzivani zivej poliovakciny ostalo 0.5% deti po ockovani postihnutych obrnou. Preto bola tato vakcina napr. vo svajciarsku zakazana uz v roku 85, u nas na SR ju stiahli az v roku 2005. Ale neviem ako je to v Nemecku, preto som len teoretizovala. A pokial viem tak u vas v Taliansku mate len 3 povinne ockovania - tetanus, zaskrt a cierny kasel, aj to myslim, ze iba v niektorych castiach Talianska. Vsetky ostatne su dobrovolne. A preco to nie je dobre na psychiku? Myslis citanie si o nejakych negativach ockovania, alebo citanie si zlych pribehov po ockovani? Mna osobne zaujima co chce dr. do mojho dietata napichat. A take chutovky ako hlinnik, formaldehyd, ortut, DNA umelo potrateneho babatka v 14. tyzdni tehotenstva.... dakujem, neprosim. Ak si nastudujes choroby proti ktorym sa ockuje, zistis, ze vsetky su liecitelne. Ale toto je uz mimo temu

irriss
23. nov 2011

@alikaa
nezlob se, ale muj prispevek nepatril k ockovani, ale ke Tve posledni vete, ktera pro mne (muj nazor) vyznela zle....na tu jsem reagovala..o ockovani nechci a nebudu mluvit...svou predstavu uz sice mam...ale uz nic nezmenim...deti mam velke a vakciny jim z tela tezko odpumpuju...(kdysi osveta nebyla - tim koncim) 😉

alikaa
23. nov 2011

@irriss tak odskodne je vzdy za ujmu na zdravi alebo na preplatenie nakladov spojenych so staranim sa o postihnuteho cloveka. Neviem co na tom osklive. Asi som to prezmenu nepochopila ja. Okej, k ockovaniu uz nic nebudem hovorit ani ja, len dodam, ze da sa detoxikovat organizmus, roznymi sposobmi. Takze zmenit sa da, ak chces.

hanca82
23. nov 2011

@anjelicek26 nemylis si nahodou detsku obrnu s detskou mozgovou obrnou?

irriss
23. nov 2011

@alikaa
myslim si, ze i na SK... ze ohledne odskodneni je mozne se odvolat do Strasburgu..nehlede na to, ze SK nic neposkytuje, tim lepe pro pacienta (kdyz chybi zakon celkove)..protoze rozhodnuti z Strassburgu se musi splnit..
odd. ochrany lidskych prav - kazdopadne tam, jsou rychlici a urcite jsou i k temto pripadum citlivejsi nez kdejaky stat..aspon zde to uz vice lidi vyzkouselo, se obratit primo tam, jsou nekompromisni, nevyjednavaji a rozhodnou VZDY ve prospech postizeneho ..tak snad aspon rada, kdybys ji potrebovala nekomu predat ...nekomu, kdo si mysli, ze je sam a ze neni odvovani a odvolani..tak tam je Nejvyssi soud pro lidska prava - Strassburg.. 😉
Hodne stesti

alikaa
23. nov 2011

@irriss tak na SK sa este nikomu nepodarilo dostat nejake odskodnenie. Do toho Strasburgu sa mozes odvolat asi az ked ti nejaky doktor potvrdi, ze skodu sposobila vakcina a to ti tu na SR ziaden doktor nepotvrdi. Pripadne ty sama musis dokazat, ze je to z konkretnej vakciny a to sa neda.

irriss
23. nov 2011

@alikaa
slysela jsem i o pripadech, kdy prosetroval primo Strassburg..nejedna se o vakciny, ale ohledne deti...matka/otec =pece (?) mozna by to slo rovnou i u tech vakcin..nevim..ale ja bych to zkusila...v nejhorsim Ti napisou co musis dolozit...a nebo si to vyzadaji primo oni..nejsem znalec prakticke casti, jsem jen obycejny posluchac a ctenar ruznych smutnych pripadu 😒
tak mne to napadlo ve Tvem pripade...existuje i organizace "Bily kruh bezpeci" a ten pomaha bezplatne..jinak ted momentalne mne nic konkretnejsiho nenapada.. ☹

p.s. ale je to preci logicke, ze to presetruje Strassburg primo, kdyz v danem State neexistuje dany zakon..musi presetrit on sam..nemuze cekat na predlozeni neceho, co neexistuje..

alikaa
23. nov 2011

@irriss viem, ze islo nieco na ombudsmana a bolo to zmietnute zo stola. A tiez sa niekto obratil aj na vyrobcu vakcin, ale nedalo sa nic dokazat, lebo doktori nespolupracuju. Ale tiez to nemam do detailov nastudovane. Ja som pisala o situacii v Nemecku, kde su tieto odskodnovacie fondy, ale na SR nie su.

denisic
23. nov 2011

nasa doktorka da maminkam najprv recept a tie si po vakcinu idu do lekarne, pridu s nou do poradne a az potom zaockuje dieta, myslim, ze tento postup je najkorektnejsi...nema starosti s objednavanim vakcin a ani zodpovednost 🙂 nechapem tu vasu doktorku o co jej ide, treba sa jej na priamo spytat, ja by som ju nikde nenahlasovala, naco plodit nenavist, ved je to predsa clovek, ktory lieci deti, a tak by som jej to aj podala a pekne ju o tu kartu poprosila, ak by mi ju nedala, viac by som sa s nou ani nebavila a sla ku novej, tej musi vydat vsetky info z karty 🙂 aj tak sa vsetci doktori v meste poznaju, co chcete chodit od jednej pediatricky k druhej a potom mat zbytocne blby pocit ☹

zaockujte_aj_slnko
23. nov 2011

@anjelicek26
obrna naozaj? 🙂 .....to boli skor nasledky PO ockovani na obrnu 😉

manof
24. nov 2011

@seva všetky dobré rady, ktoré by som dal ja, tu už zazneli. Ale opakovanie - matka múdrosti: 1. Zistiť z poisťovne preplatené úkony 2. Ak je tam aj nevykonané očkovanie, hlásiť to na ÚDZS i poisťovni - toto je jasný prešľap proti pravidlám. 3. Ak lekárka odmieta vydať zdravotnú dokumentáciu, obrátiť sa na zdravotný odbor samosprávneho kraja.

manof
24. nov 2011

@anjelicek26 má to sérologicky potvrdené? Lebo to, čo vyzerá ako detská obrna, nemusí byť v skutočnosti detská obrna, ale Guillain-Barrého syndróm. A ten môže veľmi dobre byť spôsobený očkovaním, napr. aj MMR, ale aj inými vakcínami.

anjelicek26
24. nov 2011

@manof - toto ja fakt neviem, ona o tom strasne nerada rozprava, cez vianoce sa vidime tak sa skusim opytat viac. Oni sa moc nejako s nikym nebavia, co ja viem 😕

manof
24. nov 2011

@anjelicek26
Európa je oficiálne "polio-free" od tuším 1997, takže keby to ozaj bola detská obrna, tak nechápem, ako je možné, že to nebolo hlásené.

hoota
autor
25. nov 2011

@mamabiba
@seva
@ivett1
@anjelicek26
@irriss
@jerryjanka
ahojte, tak som prisla zreferovat, ako som pochodila. ani nasa nova pediatricka sa k tej starej nevedela dovolat, tak som neska rano sadla do auta a sla som k tej starej osobne. v cakarni na nastenke vycapeny listok, ze ich tel.cislo je nefunknce, NEVOLAT. pritom z toho cisla volali mojmu manzelovi... ehm.
kazdopadne oni uz mali v chladnicke nafasovane vakciny pre mojho syna. a ze ich nemozu pichnut inemu dietatu, lebo to su uz na nase meno a na kazde dieta sa da vybrat vakcina len raz. takze ak by som ho ja isla dat ockovat k inej lekarke, tak uz si to musim zaplatit. nejakych 90eur ci kolko, padlo len tak medzi recou. hovorim im, ze sem sa neda dovolat, tak ako sa ma s vami clovek dohodnut, no tak som im dala cislo nech zavolaju k novej lekarke. napokon sa dohodli, ze mi tie vakciny maju zbalit a ja ich donesem k novej lekarke. Tak som to zobrala, odviezla som to k novej doktorke a uz len pockat kym pride karta.

mamabiba
25. nov 2011

@hoota super si vybavila, šikulka 😉 😉 😉

irriss
25. nov 2011

@hoota
Ja bych se takto nezachovala..
Ja jsem nechybovala.
resila bych to Stiznosti a zadosti od Pojistovny o vypis lekarskych aktivit spojenych s mym ditetem. Je to zdarma (ale to uz jsem Ti psala)..urcite se propvinila i jinak a vyzadal si penize i dalsi formou..jen to mohlo byt moznosti o odhaleni jeji "protizakonne aktivity" a obohacovanise podvodem a umyslne..
pokud se takto kazdy z nas bude chovat, neustale bude bordel vetsi a vetsi a bohove porostou az do nebes...nenahraditelni, neomylni ..skoda slov...
Timto zpusobem a pristupem NIC nezmenime, jen si vyzereme yto, co oni spackaji, ve jmenu a zachovani klidu a miru...budem pak jen za rohem nadavat a bouchat hlavou do zdi..a pritom si za to muzem samy..

ivett1
25. nov 2011

@hoota No, tak to ešte celkom dobre dopadlo 😉 ...aj keď @irriss má asi pravdu (žeby bola bojovne naladená, lebo ja som už v útlme a dnes som už minula svoju dennú, ak nie týždennú, dávku "bojovnosti" alebo odvahy? 😅 😝 )...a ten posledný odsek vystihuje naše - teda aj moje správanie v takýchto situáciách...hlavne "ať je klid"....asi máme v sebe príliš veľkú dávku slušnosti a od malička nás naše maminy, alebo otcovia presviedčajú, že len milé a nekonfliktné osôbky sú v "kolektíve obľúbené"...

irriss
25. nov 2011

@ivett1
prave protoze jsem byla (jsem-ale mam "masku"😉 ) mila, slusna, trpeliva se mnou zivot vymetl tak jak vymetl....
ale neovlivnilo mne to dokonale, protoze delam tu samou "chybu" s myma detma... 😉
i pani ucitelky, uz od skolky mi rikaji, ze moje deti jsou JINE deti...jsou slusne i poslusne, ustoupi a trpelive vycekavaji, sprosta slova sice znaji ale nepouzivaji, pokud se na nekoho zlobi, zautoci samotou-. jen si otevrou knizku a zactou se a prestanou vnimat svet..nekdy pod brylickama tecou slzicky ale to uz zasahnou pani ucitelky ... 😢 😉