Dvojročné dieťa uspávam na rukách
Dievčatá, idem si po radu, lebo neviem, ako moju dcéru naučiť pekne zaspávať v posteli a nie na rukách. Má dva roky, dva mesiace, 11 kíl a nezaspí inak, len pri nosení na rukách. Moja chyba, že som ju po odstavení od mlieka v 15 mesiacoch naučila na ruky a teraz z toho neviem von. Problém je, že v posteli nezaspí, ani keby traktory padali,...skúšala som aj nechať plakať, ale ona je neuveriteľne vytrvalá v plači, nie a nie sa utíšiť, zobudí celý dom, povracia sa od jedu a plače ďalej... kým ju nevezmem na ruky a nenatriasam. Skúšala som to takto týždeň, ani po týždni vyplakávania sa nič nezmenilo. Má veľmi silný dávivý reflex a aj pri obyčajnej nádche bežne v noci vracia, hoci má vyvýšený vankúš, vtedy nepomáha nič iné, ako sedieť a mať ju na sebe ako opičku zavesenú. Teraz mala kiahne, príšerne zle ich znášala, čiže zasa som ju veľa nosila a akoby sa posilnil ten návyk. Nemáme už postieľku a dvere si vie otvoriť, dočiahne na kľučky, takže na to,a by som ju udržala v posteli, musela by som ju tam vyslovene držať rukami. Samozrejme skúšam aj vysvetľovaním, ležíme, mojkáme sa, čítame si rozprávky, aj dve hodiny a nič, napokon znovu len vytrvalý plač a nosiť. Aj nočný spánok je zlý, niekoľkokrát za noc sa zobudí a buď plače a pýta sa na ruky, alebo úplne precitne a vyberie sa do detskej izby hrať sa...pritom máme aj režim, pravidelne ju budím ráno o siedmej, na obed spí od jednej max. do tretej, inak budím, lebo by som ju večer nedostala do postele a večer ju uspávam o deviatej. Snažím sa o dennú rutinu, aby ju nič veľmi nerozrušilo, lebo potom je spánok o to horší. Skúšala som ju uspávať a nechať spať aj v iných miestnostiach, či sa jej inde nebude spať lepšie (spí s nami v spálni), ale všade je to rovnaké. Máte nejaké tipy? dík
@aliosa_pn Drahá moja, odstavenie bolo nutné, nebolo to svojvoľné rozhodnutie, odolávala som mu polroka, bohužiaľ problémy s mojím žalúdkom, s helikobakterom už narástli do takých rozmerov, že som nedokázala ignorovať ďalej liečbu...musela som brať niekoľko antibiotík, aby mi bolo vôbec lepšie.. kvôli helikobakterovi, ktorého som ignorovala dlho len kvôli dojčeniu (mimochodom skúšala aj rôzne alternatívne postupy) som sa dostala do stavu, že mi narástla v hrdle akoby guča a nevedela som dýchať ani nič jesť, neprajem to nikomu, lekári len krútili hlavou...dcéru som odstavovala desať dní, veľmi jemne, postupne a bez jednej jedinej slzičky z jej strany, tak mi tu nerozprávaj nič o zrade dieťaťa, keď nemáš ani páru
@amexa áno, myslím, že som to naozaj nepochopila celé, lebo som sa stala otrokom dieťaťa, tie hranice mám problém dávať doteraz obom dcéram, stále s tým veľmi bojujem, akoby som sa bála, že im nejako ublížim,
@aliosa_pn radila som sa aj s laktačnou poradkyňou, riešenie sa nenašlo......beriem ju aj cez deň veľa na ruky, vždy keď si vypýta ísť na ruky...a spáva stále snami v manželskej posteli prilepená na mne
@cottoncandy skús sa vnútorne nastaviť tak, aby si sa nebála, že im ublížiš (psychicky samozrejme 🙂 )
Skús si viac veriť, buď sebavedomá ako matka, ráznejšia ako matka, ver si viac. Tú tvoju neistotu možno
prenášaš na deti a preto majú také vypäté reakcie. Deti musia mať v matke oporu, pevný stĺp 🙂
necitala som vsetky prispevky k tejto teme, ale poradila by som ti bud satku alebo nosic. Dietatko si uhojdas svojou chodzou, zaspi a potom ju das "vyklopis" do postele/postielky. Na FB je skupina Nosime nase deti https://www.facebook.com/groups/682053868471503/ baby ti tam rady poradia. Je to naozaj neskutocne ako take nosenie v satke dieta uspi... treba vyskusat, pozicat si od kamaratky satku, su satky/nosice aj pre vacsie deti.
@tani03 nosila som ju veľa v mei tai, ale už asi od 10. mesiaca ho odmieta, v šatke bola párkrát, vždy s veľkým plačom, šatku som vzdala, teraz mi je už vyslovene ťažká a ide o to, aby som ju nemusela nosiť
Ale musím sa vám pochváliť, že po príšernej noci sa mi dnes stalo, že sme hneď po obede išli von, riadne si pobehala, potom som jej vysvetlila, že ideme spinkať do postele, uložili sme sa spolu, prečítala som jej rozprávku, ona si potom ľahla na mňa, hladkala som ju po hlave, spievala jej a ona zaspala...bez revu, asi sa dejú zázraky, hádam prvý raz sa mi toto stalo!!!
@tani03 prosim Ta,to nemyslis vazne,nosit dietatko,ktore ma uz cez dva roky doma v satke(nosici )aby spalo
ved to dieta by uz suchalo v tej satke nohami po zemi(samozrejme myslim to obrazne)....o rok bude zakladatelka pisat,ze dieta ide pomaly do skolky a zaspava v nosici...tak prejde len z kaluze do blata...neverim ze dieta starsie ako dva rocky potrebuje na uspatie kolisanie...je to len moj nazor 😉
@0silvia0 presne, trefa do čierneho...nech to preberám, z akej strany chcem, vidím chybu v sebe, v tej neistote, strachu, aby som neublížila , nesklamala. Možno by bolo fajn skonzultovať to s nejakým odborníkom.
@cottoncandy ono toto obdobie 1,5-2,5 je neskutocne tazke tam je najdolezitejsie stanovit si racionalnu hranicu (tym myslim kompromis nech ste obe spokojne) a skratka za nu neist, ostat pri nej a basta. Ja si pamatam jak my starsia behala okolo postele na obed dve hodiny a spat ani za pana, ale zas mala som striknte ze na ruky nie. U nej nastal hrozny zlom v tych 2,5 kedy sa zacala vediet dohodnut vedela a tym ze vedela ze ked nieco slubim tak to dodrzim- ci zle ci dobre bola ochotna sa dohodnut. Takto sme ju prestahovali z nasej postele do jej izby, neskor dohodli ze bude zaspavat sama. Takze u druhej vek do tych 2,5 budem proste obrnena, drzat sa mojho a cakat kym pochopi ze najlepsie nam vsetkym je vtedy ked sme spokojne obe. Este na povzbudenie- kazdy takyto odstraneny zlozvyk znamel ze dcera lepsie spala aj v noci , aj ked stale sa budi dva krat. Rozhodni sa co chces dosiahnut, a musis na tom trvat. Kamoska teraz riesila s rovnako starym odstavenie a s tym spojeny problem s uspavanim- na obedny spanok spava opat v kociku a vecer cita dokola jednu rozpravku az kym sa neulozi a nezaspi maly
@cottoncandy ja už mám deti veľké, ale keď boli malinké, tiež som niektoré veci príliš prežívala a cítila som sa za všetko príliš zodpovedne, až úzkostlivo. A to nehovorím o mojej sestre, u nej to bolo ešte horšie, ona by za svoje dieťa pomaly aj dýchala... niekedy takáto úzkostlivá výchova narobí dosť veľa problémov v budúcnosti, deti potrebujú mantinely o ktoré sa môžu oprieť, ak chýbajú a robia si čo chcú, je to pre nich nezvládnuteľná rovina a trpia tým.
bozeeee tie chyby a na mobile neviem opravit preklepy
@cottoncandy drzim ti palce, aby to vsetko dobre dopadlo. dolezite je si priznat chybu a z tych reci ako si nemala odstavit dieta v 15 mes, ze to nepochopi. a podobných si nic nerob. deti su vnimave a chapave viac ako si myslime. ja som dieta musela odstavit v 15mes a vies co sa dialo? NIC. po vysvetleni si maly si par krat pomrkal a viac si na to nespomenul
@cottoncandy a tak ako Ti radili baby:
-doslednost- dodrzat slovo VZDY a neustupit
- jednotnost - na pravidlách trvaju VZDY a STALE VSETCI clenovia rodiny
@amexa Ja som si zasa naivne myslela, že do dvoch rokov ju ponosím a potom už bude rozumná na to, aby pochopila, že prečítame rozprávku a pekne budeme spať, ale nie nie...pritom je to veľmi šikovné dievčatko, má výbornú slovnú zásobu, až sa všetci okolo čudujú, o všetko sa zaujíma, dni plynú u nás veľmi pokojne, vieme sa na veľa veciach pekne dohodnúť, nechá si vysvetliť, len spánok je bez deaty... vzdor tam hrá svoju úlohu tiež a navyše chápem, že sa uspávania na rukách nechce vzdať, veď komu by sa nepáčilo zaspávať pri čičíkaní, hojdaní 🙂 Ale ja jej ponúkam adekvátnu náhradu predsa...niekto rieši, aby jeho dvojročné dieťa zaspávalo samo a ja iba chcem, aby pri tom ležala, nevadí mi, že pri nej budem aj ja tráviť ten čas, kým spokojne zaspí
@jurly nalepím si na chladničku 🙂 súhlas 🙂 som odhodlaná 🙂 a ani som netušila, že tu dostanem toľko podpory a tipov...pôvodne som sa bála čo i len napísať, som si myslela, že ma tu baby zožerú, že aká som mama, keď si s deckom neviem urobiť poriadky
@cottoncandy moja, milujuca mama nemoze dietatu ublizit. Jedine, ze miluje privelmi a svojou opicou laskou dusi akykolvek rozvoj potencialu svojho dietata. Kazdy rodic spravi nejakym tych par vychovnych chyb, ale to budes vediet posudit az ked budu tvoje baby väcsie, kedze rovnaka vychovna praktika na jedno dieta posobi pozitivne a na ine negativne. Co vies vsak urcite udanim hranci svojim detom, im urcite neublizis. Tym, ze im das hranice, davas im istotu, istotu aj v tom, ze svet funguje podla istych noriem, ktore ak prekrocia, budu spolocnostou potrestani respektive bude ich spravanie mat urcite nasledky. Dieta, ktoreho vsetky potreby, aj tie najjesitnejsie, su neustale naplnane nepochopi vekom, ze svet sa netoci okolo necho, ze ludia maju tiez nejake potreby, ze mamaho nebude nosti do 10 rokov lebo si odpali chrbticu a nebude ho mat kto zivit z invalidneho dochodku atd. Ja svoje deti milujem najviac na svete, ale hranice urcujem ja nakolko mam viac zivotnych skusenosti ako ony. Su oblasti kde popustim viac ako ini rodicia a inde trvam na svojom (napriklad u dcery prichody domov, na ktorych vzhladom k veku zatial nic nemienim nenit.) Na druhej strane mame velmi blizky vztah a ona mi doveruje natolko, ze ak ma problem vzdy pride za mnou (chodia sa so mnou radit dokonca jej kamosky 😀 ). Drzim palce nech to krasne ustojite a udrzite si pekny vztah aj ked ty budes ten dosledny vo vychove 🙂
@cottoncandy ja mam niekedy pocit, ako tu tak citam, ze som tam najhorsia matka na svete. lebo vela veci robim inak. tiez som bola odhodlana byt najlepsou matkou v mnohých oblastiach, ale pochopila som, ze iste veci sa menia a je jedno aky je trend vo vychove. ale nato si treba par krat hubu oplieskat 😎 totiz ono ked dieta vynosis a porodis nik Ti k nemu neda manual a tak ako napisala aj jedna znama psychologicka AJ RODICIA BY MALI ROBIT CHYBY
@cottoncandy alel prosim ťa! TO su teraz take trendy vo vychove...za par rokov bude zase inak. Ty si rodič, ty rozhoduješ lebo ty nesieš zodpovednost za dieťa. A aj ked ti mala vystraja čo vystraja tak maximalne si myslim, že tam chyba doslednost....ja ta upokojim...ja som uz tretie dieťa ani nekojila lebo som nechcela (pri predošlých som si prešla všeličím a uz som to nechcela zažiť) a podla tejto logiky ...no mam to na haku tak ti poviem...ty si pre svoje dieťa najlepšia mama nech si aka si, len si v otm musiš spraviť poriadok, troška dať aj na intuiciu aj na sedliacky rozum ked ta ešte muz podpori tak to prekonate.
@cottoncandy Ja som taká herečka, že keď som chcela prestať uspávať malú na rukách, tak som zahrala také seknutie v krížoch, že manžel utekal štartovať auto, lebo veď treba ísť rýchlo na pohotovosť 😀 Pár krát som urobila au-au. Potom som sa ju akože snažila zdvihnúť zo zeme ale nešlo mi to. Tak som jej povedala že bude musieť zostať asi spať na zemi, lebo ja mám pokazený chrbátik. A ona to pochopila 😀 (Musela som niečo vymyslieť lebo som čakala druhé dieťatko. )
@sardinka335 áno, namotala som sa na istý typ výchovy, ktorý som vzala ako modlu a možno si ho aj interpretovala po svojom, a keď k tomu pridáš neurotickú matku, úzkostlivú a neistú, máš to tu...a to mi ešte niekto napíše, že som zradila svoje dieťa, keď som ho odstavila kvôli mojim zdravotným problémom, potrebujem terapiu 😠
@marinablue požičaj mi tvoje herecké črevo, potrebujem sa priučiť 🙂 🙂 🙂
@cottoncandy ahoj, my mame zasa problem ze na obed zaspi len v kocíku, a ked neda sa ist von pokocikovat tak proste nespi. Skusali sme aj postielku velakrat ale len rev a rev a proste aj po 3 h spat nejde a ide az vecer na nocny spanok, tak ak na nieco prides prosim podel sa nech viem ako s tym kocikovnim prestat 🙂
@cottoncandy ale ona nepisala, ze nema paru, nemyslela to v zlom, len chcela vykreslit situaciu , ze dieta prislo o svoju istotu a preto sa tak sprava, nekritizuje ta, ze si zmenila svoj pristup, to sa moze stat kazdemu, ked sa zmenia nejake okolnosti v zivote.
@saxxxana no obávam sa, že jediná cesta je tá, o ktorej sa tu diskutuje - s dôverou v seba samu a svoje výchovné metódy, so zdravým rozumom a láskavosťou určiť hranice, ktoré sa neprekračujú
...inak absolútne podradenie sa dieťaťu (ako škaredo to znie, že?) vedie rovno do pekla ... cesta večného ustupovania a zriekania sa vlastných potrieb... z nej nič dobré nevzíde, len vypätosť, vyčerpanosť, nervozita, totálna únava až vyhorenie, z toho pramenia aj problémy vo vzťahoch na všetkých úrovniach - od vzťahu k sebe samej, k partnerovi až po vzťah k dieťaťu...viem o čom hovorím, teoreticky si uvedomujem, kde je chyba, čo sa u nás deje, teraz treba to, čo som pochopila, uviesť do praxe...ale som múdra, čo? V každom prípade idem do toho, lebo sa to už nedá, nosiť dieťa celé noci a rovnako nie je správne ho drncať v kočíku...ale skúsenejšie baby v tejto diskusii ti určite dobre poradia, prípadne si ju prečítaj celú od začiatku, ten problém je podobný - ako naučiť dieťa spať "normálne" v posteli, nie v kočíku, na rukách, na hojdačke, v aute a pod., držím palce
A čo by ste poradili mne?Moja dcerka ma 16 mesiacov,kojim ju a inak ako pri kojeni nezaspí.V noci sa zobudí niekedy len raz,niekedy aj 5x a chce byť prisatá na prsníku.
Ja si inak tiez myslim, ze sa to dnes s tym respektujucim pristupom k detom az privelmi prehana. Apeluje sa na slobodu, na to, aby sa deti vedeli neskor same rozhodovat, aby boli sebou samym a dali len na svoje pocity , mne to zavana egoizmom.
@zuzana76 nechala som sa uniesť, nahnevalo ma, že mi píše, že som dieťa zradila...to sa fakt zle počúva po tom, čo som si prežila, ako som ani za svet nechcela malú odstaviť, koľko som si odriekala, hladovala, brala kadejaké preparáty a dúfala, že k tomu nepríde, že to dám...koľko som sa naplakala, ťažko som to niesla, lebo staršiu som kojila do prirodzeného odstavenia sa a toto bolo pre mňa zlyhanie, veď som tak verila vzťahovej výchove... a potom mi niekto napíše, že som zradila ...ponúkla som je ako náhradu prsníka svoju náruč, celé noci ju nosila, hojdala, mojkala a ona tú náruč prijala bez reptania, len sa jej teraz nechce vzdať... ale áno, reagovala som prudko, udrela na citlivú strunu
@saxxxana Odnes kočík do pivnice a zavri ho tam na sedem zámkov. Keď nebude v čom malú voziť , bude po probléme. 🙂 🙂 🙂
@marinablue 🙂 ake jednoduche riesenie

@cottoncandy mne toto ale pride ako zle pochopena vztahova vychova , teda vynechana ta cast o stanoveni hranic. Tam je portrebne pochopit to ze aj ty si clovek a musis akceptovat aj seba nielen dieta a naplno sa sebaobetovat.
@aliosa_pn takze dodrzanim vztahovej vychovy by mala byt jedinacik okolo ktoreho sa bude navzdy tocit svet? nice one... a to s tym dojcenim ufff , ale v podstate mas pravdu ja dostavujem aj druhu v roku vtedy si to este az tak neuveduuje :D