Dvojročné dieťa uspávam na rukách
Dievčatá, idem si po radu, lebo neviem, ako moju dcéru naučiť pekne zaspávať v posteli a nie na rukách. Má dva roky, dva mesiace, 11 kíl a nezaspí inak, len pri nosení na rukách. Moja chyba, že som ju po odstavení od mlieka v 15 mesiacoch naučila na ruky a teraz z toho neviem von. Problém je, že v posteli nezaspí, ani keby traktory padali,...skúšala som aj nechať plakať, ale ona je neuveriteľne vytrvalá v plači, nie a nie sa utíšiť, zobudí celý dom, povracia sa od jedu a plače ďalej... kým ju nevezmem na ruky a nenatriasam. Skúšala som to takto týždeň, ani po týždni vyplakávania sa nič nezmenilo. Má veľmi silný dávivý reflex a aj pri obyčajnej nádche bežne v noci vracia, hoci má vyvýšený vankúš, vtedy nepomáha nič iné, ako sedieť a mať ju na sebe ako opičku zavesenú. Teraz mala kiahne, príšerne zle ich znášala, čiže zasa som ju veľa nosila a akoby sa posilnil ten návyk. Nemáme už postieľku a dvere si vie otvoriť, dočiahne na kľučky, takže na to,a by som ju udržala v posteli, musela by som ju tam vyslovene držať rukami. Samozrejme skúšam aj vysvetľovaním, ležíme, mojkáme sa, čítame si rozprávky, aj dve hodiny a nič, napokon znovu len vytrvalý plač a nosiť. Aj nočný spánok je zlý, niekoľkokrát za noc sa zobudí a buď plače a pýta sa na ruky, alebo úplne precitne a vyberie sa do detskej izby hrať sa...pritom máme aj režim, pravidelne ju budím ráno o siedmej, na obed spí od jednej max. do tretej, inak budím, lebo by som ju večer nedostala do postele a večer ju uspávam o deviatej. Snažím sa o dennú rutinu, aby ju nič veľmi nerozrušilo, lebo potom je spánok o to horší. Skúšala som ju uspávať a nechať spať aj v iných miestnostiach, či sa jej inde nebude spať lepšie (spí s nami v spálni), ale všade je to rovnaké. Máte nejaké tipy? dík
@mia265 ver ze mozu. Aj nas syn to robil medzi jeden a pol az tromi rokmi. Potom ho to chvalabohu konecne prestalo bavit. On je totiz taky vracaci typ, vracia pri kazdej prilezitosti, aj ked teraz sa to uz zlepsilo. Jemu stacilo naozaj dva tri krat nasilu napnut hrdlo a uz to slo 😝
Ja mám síce len 4 mesačné bábätko ale pracujem v škôlke, tak mám tam aj 2 ročné deti. Obviaž si ruky , stačí zápästie obväzom a povedz jej, že ju nemôžeš zobrať na ruky , pretože ťa bolia. 2 ročné deti sú dosť múdre aby to pochopili len skúšajú, pokiaľ dovolíš. Potom si ju pekne vezmi a povedz, že si k nej ľahneš do postieľky a budete spolu spinkať. Ak sa bude ťahať na ruky, začni "plakať" a poriadne nahlas. Pekne ju popros aby si k tebe ľahla, hladkala ťa a niečo pekné ti rozprávala. Po pár dňoch si ich daj dole a keby chcela na ruky, tak jej povieš, že večer ju nosiť nemôžeš, lebo by ťa to znova bolelo. Želám ti úspech, lebo dieťa potrebuje lásku a pozornosť ale aj hranice. Pekný večer.
@timea7 hej, je citlivy a bude to spracovavat dlhsie ako jeho brat. ten v 3,5 rokoch po smrti svokra kade chodil, tade vsade rozpraval - raz vsetci umrieme a nikto nevie, kedy... tiez sa ma vsetci pytali, ci je ok. bol. len prosto spracovaval dedkovu smrt..
a jonas spracuje tuto informaciu rovnako. mozno nie hned, ale spracuje. nemyslim, ze z toho treba teraz robit halo a vedu. povedala som mu, ze ked ho zas bude v noci matat, ma prist ku mne alebo k tatovi, aby sa uistil, ze je vsetko ok. ak sa to bude tykat babky alebo dedka, tak im na druhy den zavolame aby sa uistil, ze je to ok. a vsetko postupne vyriesime. smrt patri k zivotu. a raz sa s nou tie deti stretnu. moje skor, ine neskor...
@meusicka z coho upustis, ak dieta place a nemozes mu vyhoviet, lebo to naozaj nejde? ako napr. s tym lietadlom?
a v tomto pripade matka s dietatom v izbicke je, upokojuje ho a ono neprestava, lebo "ono chce" na ruky. tam nie je z coho ustupit. ona ho nedala do izby, ze hajde spat a kaslem na teba. ona ho len odmieta nosit. co ja plne chapem, pretoze hojdat 11kg, nie je sranda.
myslim,ze vam pomozu jedine hranice,pokial moze to dieta zaist.ja mam syna v skoro takom istom veku ako ty dceru.vecer si s nim lahnem a trosku ho pohladkam,pockam kym zaspi.ale neviem si fakt predstavit,ze by som ho kolisala.on by sa tomu asi smial,ze co robim 😀 a ten plac s tym zvracanim,to ti fakt nezavidim...moj akoze kasle,ale ja sa mu otocim chrbtom a idem prec.doleti za mnou a uz neplace...ale kamoska mi rozpravala,ze jej dcera tiez takto zvracala z placu.vzdy ked isli do skolky.tak sa raz nastvala a podala jej handru a kazala jej,aby tam zostala kym si to po sebe neuprace.a ona to odvtedy nespravila..no nebudes to mat lahke,len musiz vydrzat,ver,ze mala ta bude riadne skusat,ale ked jej neustupis tak sa ukludni.len vydrz 😉 prajem pevne nervy
@cottoncandy vykašli sa názory typu-že si predčasne odstavila dieťa. Ja som o mlieko prišla prakticky zo dňa -na deň - zdravotné dôvody, kojila som podstatne kratšiu dobu, ako ty. Moje dieťa tiež nechápalo, prečo nedostane to, čo ešte včera, predvčerom a? Žije, nemyslím si, že by malo nejakú ujmu, je už dospelé, vzťah máme super-kamarátsky. Dnes sa zo všetkého robí dráma - dieťa bude mať psychickú ujmu, ak nebude mať plienky do päť rokov, ak sa nebude vláčiť v šatke do desať, spávať s mamou v posteli do osemnásť, kojiť ho treba každých desať minút, ak požiada a podobné hovadiny....dieťa potrebuje more lásky, pocit bezpečia a istoty, ale aj pocit, že okrem neho aj druhí majú svoje potreby . ten je nesmierne dôležitý.
Ja som moju malu asi 2roky uspavala tak,ze mi bruskom lezala na mojom hrudniku...potom sme presli na uspavanie,ze sa drzime za ruky v podstate aj ked zaspavala na mne sme sa vzdy drzali..tie dva roky ju nikto neuspal len ja max babka vonku v kociku. Doteraz spime spolu a zaspava tak ze sa drzime a to bude mat o dva tyzdne 4roky. Aj v noci sa zobudi aby som sa k nej otocila a drzala ju za rucky..aj som skusala aby zaspavala sama ale nechce.
Skus aj ty drzat malu na rukach ale pritom sediet v postely..je to mensia zataz ako ju nosit.
Moja ma 17kg a bezne sa pyta na ruky. Raz som dokonca skoncila tak ze som asi tri tyzdne ledva chodila co ma boleli krize ale ked zistila ze ma uz neboli okamzite sa pytala na ruky..cize u nas nepomohlo,ze ma skutocne z nosenia bolel chrbat pockala si kym ma to preslo..a pritom sa na ruky pyta len mne a ex(tatikovy) ked ide s babkou jej sa nepyta
@mariannan a šak ked ti to tak vyhovuje tak prečo nie....aj ja sa držím v posteli za ruky, ale s mužom 😀 😀 😀 Každe kura na svoje bydlo...samozrejme vynimočne prečo nie ak muž neni doma tak sa mi nasačkuju do postele a sme tam ako haringy.
baby, nehnevajte sa, ale neriešili by ste tu, ako vaše dieťa nezaspí inak ako vláčením na rukách, hojdaním a pod. keby ste mali dvojčatá, alebo okrem dvoj, trojročného dieťaťa, ktoré si vyžaduje svoje, ešte bábätko a ďalšie dieťa k tomu. Verte mi, že by vaše dieťa zaspalo aj bez hojdania, vláčenia, dokonca aj s otcom. Nie je v tom trochu aj pocit, že ste pre vaše dieťa nenahraditeľné? Čo je síce pravda, ale nie v tom, že bez vás nezaspí.
@timea7 nehovorim ze je to tento pripad, aby nikto na seba nevztahoval, ale zeny sa niekedy velmi upnu na deti az chorobne, a ten chlap ide akosi bokom...Takto ziju roky, spajaju ich hlavne deti, na nič neni čas, večer si sadnut pokecať, venovat sa sebe navzajom čo si budeme hovorit patri to k zivotu, alebo len tak byt spolu - čo vztah proste potrebuje, nabija sa tym. Potom deti trošku vyrastu a zrazu zistia, ze si nemaju čo povedat, ze su si cudzi a často nasleduje kriza, rozchod...
.. cottoncandy viem, že každé dieťatko je iné, a nie všetky rady sú univerzálne.. no nám sa zatiaľ vždy podarilo určité už ,,nepohodlné rituály" ukončiť pomerne rýchlo kombináciou razantnosti a láskavosti. Od narodenia spinkal synček s nami, všetkým nám to takto vyhovovalo, kojenie bolo pohodlnejšie a ten pocit blízkosti bol skrátka na nezaplatenie. (kojili sme sa 2 roky) Takto to bolo cca do dvoch rokov + nejaké 2 mesiace, to už sa malý tak rozťahoval a cestoval..že sme boli s mužom obaja nevyspatí a zhodli sme sa, že je načase premiestniť ho do svojej postieľky. Kúpili sme mu krásne posteľné obliečky, nasledovala aj tradičná rozprávka a poľubkanie sa..čo samozrejme neúčinkovalo keď zistil, že ho do našej postele už nepustíme. Vysvetlili sme mu, že sme unavení a nevieme spinkať a je čas aby mal vlastnú postieľu 🙂 plakal, trucoval..pár noci v postieľke viedol odboj.. že nebude spať..tak sedel..dlllllho..až kým nezaspal..v sede..potom sme ho uložili. Asi tretí večer, keď nechcel spať, lebo on nebude a nebude.. ho muž vybral z postieľky a vystrčil pred dvere pred dom a na pár sekúnd zavrel. Keď otvoril, opýtal sa ho či pôjde spinkať alebo sa rozhodol inak. Dostal uplakanú odpoveď: Žima je tam, idem špinkať. A.. spal.. s pandičkami a mojou rukou.. a viac sme s tým problém nemali. A tú ruku..sme časom vyšachovali z hry tiež 🙂 veľa síl a pevné nervy Vám želám! určite sa Vám to skôr či neskôr podarí! Uspávaniu zdar! 😉
@maxiva vieš, ja som sa už takých rečí za vyše dvadsať rokov v škôlke napočúvala veľa. Ako nezje nič iba....ako nezaspí v škole v prírode bez kakavka vo fľaši (päť ročné 😠 ), ako nemôže mať iné pančušky, iba ružové....99,9% týchto somarín si rodičia vypestujú sami, dieťa robí len to, čo mu je umožnené. Jasné, že sa chová inak pri cudzích, ako pri rodičoch, to každé dieťa, aj moje. Ale ak sú mu s láskou stanovené hranice, dieťa ich bude rešpektovať. Niektoré hneď, niektoré neskôr, niektoré bude dlho skúšať, či pravidlá fungujú, ale napokon pochopí.
@timea7 možno podvedome áno, vedome určite nie
Naštartovaná touto diskusiou, vašimi radami a svojím odhodlaním veci zmeniť som začala už dnes. Takže: Deti mi zaspali 22.15, ale to sa pri takejto zmene podmienok predpokadá. Ukladala som o deviatej ako vždy. Ešte predtým som dcéru verbálne pripravila na to, že už sa nenosí, lebo to nejde. Dala som nové návliečky - krásne biele s červenými bodkami a povedala jej, že toto sú návliečky pre veľké dievčatá, ktoré už spia v posteli a mamy ich nenosia ako malé bábätká. A že ona už je veľká ako Spievanka a tá predsa pekne spí v posteli. Potom sa čítala rozprávka a dlho diskutovalo, trikrát pýtala vodu a s prestávkami revala ako tur, utekala, bila, kričala, dovolila som jej ľahnúť si na mňa, všetko možné...napokon sa ani nepovracala, nič jej nešlo, do toho staršia dcérka stále hučala, že ju ruší, že chce cikať a všetko možné takto spolu vymýšľali, napokon predsa nejako zaspala. Uf, som uťahaná ako kôň, strašne. Zajtra pokračujeme
@sardinka335 tiež si neviem predstaviť, kde je manžel, ak matka uspáva štyri hodiny.....toto sa dá pochopiť pri dieťati maličkom, chorom, idú zuby, ale nie pri dvoj - trojročnom 😖 😖 😖 😖 . Rodina má byť miesto, kde je všetkým fajn, nie kde je niekto stále preferovaný, lebo je dieťa a niekto postavený na vedľajšiu koľaj....
@cottoncandy neviem, kolko rokov ma starsia dcera, ale skus sa s nou porozpravat, aby vedela, preco mladsia robi taketo divadlo. u nas ked mladsi plakal, lebo (dopln si co chces), tak starsi to tazko znasal a kolko krat povedal, tak mu to daj, len nech nereve. tak som si s nim sadla a vysvetlila, ze prosto to nejde, ze jonasko dostane nieco len preto, ze place. ci je to podla neho ok. a ze on place preto, ze nieco velmi chce, ale ze ho nic neboli, a ani mu nikto neublizuje. potom mi nerobil do toho cirkus este aj on, lebo riesit dve huciace deti naraz, je skutocne na maslu 😉
@cottoncandy, vies co skus ju plazkat na velky vankus, ale aby nemala vysoko pod hlavou, chyt ten vankus tak aby bola akoby v korytku spoj tie dve strany a hojdaj ju. Pochopila si ma? Musis jej vysvetlit, ze je tazka, ze ta strasne boli chrbat. Moja sa pytala na ruky na prechadzke, mala na to pravo, jednak nespavala, mala diagnozu o kt. sme ani nevedeli, a slapat 2 hodiny po kopcoch je dost. Ale ked mala dva roky, som jej vysvetlila ze nemozem, ze ma boli chrbat a akceptovala to. Proste ju uhojdaj na tom vankusi. Alebo jej hladkaj chrbatik. Nasa mala siklny reflux do 15 mesiacov, tiez sme robili vsetko preto len aby neplakala, ved to bolo zase grcanie, palenie zahy a place. A ked bola malinka ja som ju uspavala v kesielku, sm ju hojdala a potom prelozila. Ale to s tym vankusom niekedy robim malej len tak a paci sa jej to. Na rukach som prestala uspavat ked mala 9 mesiacov, ved to bolo strasne na chrbat, muz ju naucil ze lezala na posteli jeden z nas pri nej a za rucicku, neslo to hned ale naucila sa.
@cottoncandy hlavne to vydrz,lebo ak len raz ustupis cely ten cirkus budes musiet riesit odznova.a neboj za par dni ju to prejde 😉
cottoncandy GRATULUJEM! aj malinký úspech je úspech 🙂 a ako sa hovorí..každá i dlhá cesta začína prvým krokom. Hlavne - necúvať 🙂
@cottoncandy, vies co som rada, ze som ju naucila zaspavat podla knihy ked mala 19 mes. Bolo to tazke, revala 3 hodiny prvu noc, ale neskor by sme to uz nezvladli. Ona bola 3x do hodiny hore kazdu hodinu cely mesiac a cakala aj kedy prideme do spalne. My sme odisli do inej izby, a budila sa potom uz len 5x za noc 🙂 A ked som nastupila do prace, tak som ju zas zacala uspavat lebo mi bolo luto ze som s nou malo. Ale v noci ked sa zobudila vedela sama zaspat, cize to sa dalo.
@cottoncandy drž sa, zajtra to bude lepšie a o týždeň už super. Malá pochopí, že inej cesty niet, staršej vysvetli, prečo to robíš. Nesmieš povoliť, ani keby bol zajtra cirkus vo väčšej intenzite a zaspala až pred polnocou.
@bubelko staršej som to vysvetlila, má už takmer päť, tak to chápe...to som musela urobiť ako prvé, pripraviť staršiu dcéru na to, čo sa bude diať, lebo je veľmi citlivá a zle znáša akékoľvek slzy u hockoho, hádky a pod., všetko veľmi prežíva
Prvý mini úspech za mnou, uvidíme, aká bude noc...koľkokrát sa mladšia prebudí a čo sa bude diať
@cottoncandy Tak si choď radšej ľahnúť a vyspi sa.
@timea7, tak vzdy lepsie ako dojst o krize. Nasa bola tazky kaliber ale uspavanie na rukach sme ukoncili v 9 mesiacoh a v knihe Kazde dieta sa vie naucit spat, tam to bolo aj pisane, ze kopec deti grca len aby dosiahlo svoje, ta kniha je velmi poucna, neviem ako by sme bez nej dopadli. Niekedy to zial dojde za hranice unosnosti a vtedy clovek urobi aj nemozne len aby situaciu zmenil. Idealne je, aby sa dieta naucilo zaspavat same.
@timea7 áno, zajtra bude väčší cirkus...už som to raz skúšala a vtedy sa to divadlo zo dňa na deň stupňovalo, až som ustúpila, lebo som už nevládala znášať tie desy, teraz už nesmiem, lebo už fakt nevládzem - bolia ruky, hlavne zápästia, chrbát celé zle - skolióza, kyfóza a vytočená lopatka 😨
@katka1981 nie, to nie je lepšie ani náhodou. Dvojročné dieťa netreba uspávať kolísaním, to len niektoré mamičky presviedčajú samé seba, že áno....Ja by som na rukách neuspávala ani ročné. Samozrejme, že sú výnimky - zuby, choroba, ale to musia byť skutočne výnimky, že dieťa v teplote nevie zaspať.

@timea7 neviem, ako sa k tej info dopracovali. boli na exkurzii v nemocnici, na oddeleni, kde sa rodia babatka. viem, ze tema tohto polroku je zdravie, ludske telo, nemocnica. absolvovali kurz 1.pomoci a cely hrdy doniesol diplom, ze je "zacharanar".
ako poznam moje dieta, zaujimalo sa az moc. t.j. pri chorobach asi polozilo otazku tykajucu sa smrti. moja mama zomrela pred 10 rokmi na rakovinu, svokor pred 5 rokmi. takze asi mu to vratalo v hlave. no a tu je vysledok. nevidim to ako problem. je to statisticky udaj. vysvetlime 😉 a chvilu bude spracovavat... svet sa nezruti... pyta sa, dostava odpovede. 😉