icon

Dvojročné dieťa uspávam na rukách

cottoncandy
12. mar 2016

Dievčatá, idem si po radu, lebo neviem, ako moju dcéru naučiť pekne zaspávať v posteli a nie na rukách. Má dva roky, dva mesiace, 11 kíl a nezaspí inak, len pri nosení na rukách. Moja chyba, že som ju po odstavení od mlieka v 15 mesiacoch naučila na ruky a teraz z toho neviem von. Problém je, že v posteli nezaspí, ani keby traktory padali,...skúšala som aj nechať plakať, ale ona je neuveriteľne vytrvalá v plači, nie a nie sa utíšiť, zobudí celý dom, povracia sa od jedu a plače ďalej... kým ju nevezmem na ruky a nenatriasam. Skúšala som to takto týždeň, ani po týždni vyplakávania sa nič nezmenilo. Má veľmi silný dávivý reflex a aj pri obyčajnej nádche bežne v noci vracia, hoci má vyvýšený vankúš, vtedy nepomáha nič iné, ako sedieť a mať ju na sebe ako opičku zavesenú. Teraz mala kiahne, príšerne zle ich znášala, čiže zasa som ju veľa nosila a akoby sa posilnil ten návyk. Nemáme už postieľku a dvere si vie otvoriť, dočiahne na kľučky, takže na to,a by som ju udržala v posteli, musela by som ju tam vyslovene držať rukami. Samozrejme skúšam aj vysvetľovaním, ležíme, mojkáme sa, čítame si rozprávky, aj dve hodiny a nič, napokon znovu len vytrvalý plač a nosiť. Aj nočný spánok je zlý, niekoľkokrát za noc sa zobudí a buď plače a pýta sa na ruky, alebo úplne precitne a vyberie sa do detskej izby hrať sa...pritom máme aj režim, pravidelne ju budím ráno o siedmej, na obed spí od jednej max. do tretej, inak budím, lebo by som ju večer nedostala do postele a večer ju uspávam o deviatej. Snažím sa o dennú rutinu, aby ju nič veľmi nerozrušilo, lebo potom je spánok o to horší. Skúšala som ju uspávať a nechať spať aj v iných miestnostiach, či sa jej inde nebude spať lepšie (spí s nami v spálni), ale všade je to rovnaké. Máte nejaké tipy? dík

timea7
13. mar 2016

@cottoncandy ja tiež predpokladám väčší, ak dnes revala dajme tomu pol hodiny, zajtra vydrží viac, lebo si pamätá, že niekedy rev zabral.....tu pomôže len vydržať....je to z jej strany vymáhanie si toho, čo bolo doteraz. Drž sa!

katka1981
13. mar 2016

@timea7, ja sa tu nejdem hadat 🙂 Dieta nemusi mat ani teplotu, aby malo problemy zaspat, ked je nespave a budi sa x krat za noc, je nervozne cely den, unavene nonstop, vydrazdene, tak je na tom velakrat horsie ako dieta s teplotou. A niekedy sa rodic az po rokoch dozvie, ze ozaj to dieta nie je zdrave a pochopi preco bolo ake bolo.

timea7
13. mar 2016

@katka1981 ja sa vôbec nehádam, iba mi príde nezmyselné uspávať dvojročné dieťa hojdaním, či už na rukách, alebo vo vankúši. A že dieťa nebolo zdravé? U vyše dvojročného to hádam už zistiť vieš, či? To je ďalšie z ospravedlnení, čo si mamičky povymýšľajú na obranu svojho konania. Nech si každá robí ako chce, tu žiadala zakladateľka témy o radu, tak som poradila, to je celé. A ak je dieťa nespavé, nervózne celý deň, vydráždené, nie je to určite preto, lebo nebolo uspané hojdaním, maximálne preto, lebo sa mamička snaží odbúrať zlozvyk, ktorý mu sama vytvorila 😒

katka1981
13. mar 2016

@timea7, no nie, nezistis. Nasa bola urevana od narodenia, reflux, koliky, zuby, nocne mory a pokracovalo to dalej, nervna, zla, jedovita, mrzuta, hystericka, nespava, nekludna, prebdene noci, vzdorovita, jak zombik a ked sme jej dali nahodne zobrat krv, zistili sme ze ma celiakiu a mars 3C co je najhorsie poskodenie crve ake moze byt, horsia je uz len rakovina. A mysleli sme ze je rozmaznana a ze s nami toci. Po uprave stravy dosli postupne zmeny. Kto nezazije, nepochopi. A ked mas od narodenia urevane dieta, zacnes byt voci tomu aj imunny, ajked ti to lezie na nervy. Darmo si na dieta prisna, ked dieta nema mineraly a ziviny ako ma mat, darmo davas tresty, vysvetlujes, karhas, motivujes, ked to decko nie je ok. Su situacie, ked je rodic bezradny a nik ti nedokaze pomoct.

natalym
13. mar 2016

@katka1981
@timea7
Sú také deti, je to pravda, až neskôr zistíš, že aký majú problém. Aj deti s AS sú plačlivé, mrzuté, nespavé, napr.
Už len na matke, že musí vycítiť, že či je to neposlušnosť alebo niečo iné. Nie som za trápenie dieťaťa, ale ani rodiča.

katka1981
13. mar 2016

@timea7, crve - crevo (oprava)

timea7
13. mar 2016

@natalym s deťmi s AS syndrómom som pracovala, viem, aké sú to deti, stanovenie hraníc a presných postupov je pre ne ešte dôležitejšie, ako pre iné deti.

natalym
13. mar 2016

@timea7 Som to spomenula ako príklad. Máme v rodine dve také deti, rodičia z nich šaleli.

katka1981
13. mar 2016

@natalym, ked nam dr. povedasla ze ma celiakiu, ona bola v soku, ze ved nemala ziadne priznaky, ze mala len trosku nizsi hemoglobin, nebyvala extra chorlava, ale z odstupom casu sme si tie priznaky uvedomili, lenze ked clovek roky nespi, a den len tak pretrpi, lebo dieta sa chova pomaly jak autista a este aj rodina ta ma za debila, ze co sa stazujes, bud rad, ze mas zdrave dieta a potom ti gastroenterolog povie, ze ano, tie deti sa same nerozumia a su ine, potom ti to trkne, ze nie ty si bola neschopna matka, za ktoru si sa roky mala a trpela, ale ze v tom bolo nieco ine. Tie deti su spomalene, mala nikdy nebola ziva, zeby neobsedela, bola jak zombik, lenze ako mohla byt cula, ked nespavala v noci a na zlepsenie spanku nepomahalo vobec nic. Som rada ze je to za nami, neprajem to nikomu a jasne zavisi aj od pavahy dietata, cim je citlivejsie, tym to vsetko horsie znasa.

timea7
13. mar 2016

@katka1981 ja som nič nepísala o dávaní trestov, ani o tom, ako byť prísna, naopak, pomaly v každom príspevku tu píšem, že na dieťa treba byť láskavou. To však neznamená, že si nechám od dvojročného skákať po hlave, aby ma miesto spánku bilo, kopalo....Neviem nič o tom, že by sa nedostatok minerálov, alebo celiakia upravili po uspávaní hojdaním. Určite treba hľadať príčinu, ak je dieťa mrzuté, nespavé, no netreba mu robiť otroka. Tiež som mala dieťa so zdravotnými problémami v necelých 17 mesiacoch, ktoré vyústili až do operácie, tak pre mňa dieťa so zdravotnými problémami nie je neznámy pojem.

natalym
13. mar 2016

@katka1981 No treba hľadať, skúmať. Jasné, že pravidelný režim a opakujúce sa rituály sú najlepšie, to funguje.

natalym
13. mar 2016

U nás celkom fungovalo aj moje tričko na spanie.No ale veľmi dlho trvalo prehováranie do vlastnej postieľky, až mi je to ľúto, lebo včuľ nechcú ku nám ísť, vraj sme ich vyhodili.

katka1981
13. mar 2016

@timea7, urcite nie je podrazdene preto ze nezaspavalo hodjanim, to je jasne ako facka, ale pricina moze byt inde. Ja som malej spanok riesila aj cez psychologicku, kt. sa zaoberala spankom, spolupracovala s americkym psychologom, kt. robil studie o spanku 40 rokov a radila sa s nim ohladom malej a bol bezradny aj on 🙂 Chvalabohu uz spava dobre, ale to prislo tak rok a pol asi po nasadeni diety a uvidim aky bude mat hemoglobin, lebo sa jej este znizil, co nemal, tak dufam, ze uz bude ok, lebo sa mi zda, ze ma viac energie ako mavala, tak snad bude v norme.

timea7
13. mar 2016

@natalym my sme z nich nešaleli, lebo z nich nešaleli ani ich rodičia. Deti mali stanovené jasné pravidlá, diétu, drasticky obmedzené sladkosti a študentky, ktoré mi chodili na prax väčšinou ani nezistili, že deti majú AS syndróm. Dokonca sme mali v škôlke aj dieťa - autistu, tam to bolo zložitejšie, najmä pre ostatné deti, aby pochopili čo robí a prečo to robí, ale bola to pre všetkých výborná škola tolerancie a prijatia dieťaťa takého, aké je. Sme ale mimo tému, tu ide o zdravé dieťa, ktoré je zmätené, lebo nemá jasne stanovené pravidlá a tie, čo sú, sa raz dodržujú a raz nie. 😖 😖 😖 😖 Verím, že mamina to teraz ustojí.

timea7
13. mar 2016

@katka1981 prečo ale tvoju radu sem dávaš ako univerzálnu? Prečo ju radíš aplikovať na zdravé dieťa? Aký to má zmysel? Jedine vytvoriť ďalší zlozvyk.

natalym
13. mar 2016

@timea7 Ona sem dáva svoju skúsenosť, nie radu.

timea7
13. mar 2016

@natalym jej prvý príspevok mi ako skúsenosť teda vôbec nepripadá...

katka1981
13. mar 2016

@timea7, pozri, bol to tip, mamicka to skusat nemusi, ja si nestojim za tym, ze to je idealne riesenie, ako sa rozhodne tak bude mat, tak na co teraz o tom pisat dokola. Ja jej dieta nepoznam, ani som nepisala, ze som toto aplikovala na svoje a zabralo to. 🙂 Mne to ozaj pride zbytocne sa o tom rozpisovat. A ked tak by som ho pohojdala chvilocku, dala pusu, pohladkala a snazila sa naucit ho zaspat same. Urcite by som ho nehojdala hodinu alebo pol hodinu do zaspatia. Snad som to tam tak nenapisala. Alebo ano? Myslim ze nie.

katka1981
13. mar 2016

@timea7, precitaj si poriadne ten prispevok! Je tam niekde napisane, aby ju tak uspala? Aby ju hojdala do uspatia? Nie. Pohojdat ju moze. Napisala som ze to obcas robim malej, ano robim, ked je v nasej posteli a mojkam sa s nou, a je na vankusi tak ju tak zo srandy pohojdam, mozno som jej to spravila 3-4x, aj ja to mam rada, co je na tom? Ma rada ked jej pred spanim poskrabkam chrbat, aj dnes to chcela. Trvalo to asi 10 sekund, dala som jej pusu, ze jej musim ist varit obed a sla som prec. Pisala som ze ked mala dcerka 9mes., prestala som uspavat na rukach, ze muz ju naucil zaspat tak ze nas drzala za ruku. Toto bola moja skusenost. Aj to ze ako 19. mes. som ju naucila zaspavat podla knihy. Kde som pisala aby ju hojdala az kym nezaspi? A teda ze to to az tak rozhodilo, sa az musim smiat 🙂

natalym
13. mar 2016

@katka1981 My sme tiež dlho spávali držanie za ruku a nos pri nose musel byť.

katka1981
13. mar 2016

@natalym, tak mne ruku stipala celu noc, neznasala som to uz. A cez den to iste, kym jej nevysiel posledny zub, cely den mi suchala ruku a nepohla sa odo mna. Bolo to vesele, skoro ma slahlo a nepomohlo nic. Lebo som bola jak zombik nevyspata a ked som sla k psychiatrovi ze ma uz porazi, povedal, ze som v poriadku, mam dat malej prasky na spanie a ze ju mame niekomu dat, aby som sa vyspala, rada nad zlato, nikto nam ju nevzal ani cez den nie to este na noc, ale prezili sme, uz je dobre 🙂

hankaop
13. mar 2016

Suhlasim s tym,ze ked povies nie,aj keby sa pogrckala,nie znamena nie. Ja moju objimem,ked robi sceny a zadusa sa placom,parkrat to vyzeralo,ze sa pogrcia. Ale nie znamena nie. Este jej aj poviem,ze to si robi sama. A ze ju lubim aj taku,ale nemoze tak preto a preto

Ma 2r2m a uspavam ju poobede na rukach,vecer sa dako ulozi s nami. Mame 2m drobca,preto poobede na rukach,nech ho nezobudi. A ked je unavena,ze ju nestihnem ulozit nacas,tak priebeh je: scena-plac-dvihnem na ruky-objime ma-stisnem ju,lebo mi docvakne,ze uz celu vecnost sa sama hra a caka,kedy obriadim bejby a vlastne je to bohovske decko a za.chviku sa u ani nebude chciet nosit- a trosku ju ponosim a spi

timea7
13. mar 2016

@katka1981 nechcem ťa chytať za slovíčka, nikomu a ničomu to nepomôže, ale prečítaj si po sebe prvú vetu. Vieš, že má dieťa vyše dvoch rokov a napíšeš, aby urobila z vankúša korýtko....nepovažovala som to za správne, ani nepovažujem, preto som reagovala tak, ako som reagovala. Ako som už písala, nech si každý uspáva ako chce, ja som sa tu už kravín načítala - ako prenáša matka dieťa do auta, uspí ho tam a vlečie ho späť....je to jej vec, ak jej to vyhovuje, otázka je, čo to robí s jej dieťaťom, ale ešte stále je to len a len jej vec. Ak tu ale napíše matka, ktorá si nevie s uspaním rady, ktorá ho už nevládze vláčiť na rukách, ktoré pri nej nezaspí ani keď ho hladká a škrabká, lebo sa snaží cirkusom si vymôcť svoje, tak jej to, čosi napísala ty, skutočne nepomôže, nehnevaj sa. A že by mňa s mojou flegmatickou povahou niečo rozhodilo....ja sa tu iba občas dobre bavím, ako si mamičky nechajú skákať od detí po hlave a ešte jedna druhú utešujú, ako robia správne....

natalym
13. mar 2016

@katka1981 My sme sa len držali a bola som nervóyna, lebo som chcela ísť niečo robiť, dnes to ľutujem, mala som sa práve vtedy vyspať. 😀

katka1981
13. mar 2016

@timea7, v pohode, ber to tak, ze mozem byt ovlyvnena hormonmi a tym padom to mam prepacene, minimalne u seba a to mi staci 🙂 A na tom pohojdani nevidim vobec nic zle. Je to take upokojenie, je to prijemne 🙂 A to pohojdanie nemalo trvat dlho, tak ako aj proces uspavania. Mozno si to pochopila inak ako som myslela, ale to sa stava. A vies, ja nemam patent na vychovu deti, mam len jedno dieta, a nevravim, ze som nerobila chyby, ale uz si ich nevycitam ako kedysi, zaco som nesmierne vdacna a stastna. Vies, a ak by som aj niekomu poradila zle, urcite nie schvalne. Ani nikomu nepisem, ze moje rady su tie naj. Takisto ja si precitam rozne rady a vyberiem si co sa mi hodi, resp zopar skusim a nakoniec mozno zaberie nieco celkom ine. Takze mier 😀

katka1981
13. mar 2016

@natalym, ja som tiez lutovala kadeco, ale uz nelutujem nic, ani si nevycitam. Nema to zmysel a mam taku odlahcenu dusu, ale jedno mas pravdu, mala by som chodit skor spavat a nie a nie sa to naucit 😠

timea7
13. mar 2016

@katka1981 patent na výchovu nemá žiadna z nás, lebo každé dieťa je iné, ale na všetky platí -more lásky, pocit bezpečia a jasne vymedzené hranice. To je celé. Ja som mala pri písaní príspevkov na zreteli dieťa zakladateľky témy. Tomu pomôže naozaj len ukázať odkiaľ pokiaľ a nepopustiť. Láskavo ale nekompromisne. Keď na to prídeš, ako chodiť skôr spávať, tak mi prosím ťa, daj vedieť....mám s tým dlhoročný problém....a nelepší sa to.

monikaparson
13. mar 2016

Ani mi tak nejde o to, že stav v akom je zakladateľka témy je viac ako desivý, ale o tie vaše príspevky, je to často na zaplakanie. Osobne som nezažila, aby dieťa zaspávalo len na rukách a to som uspávala v šatke, uspávala som kojením (hodiny, keď bola mrňátko a ako som to nemala rada) a vždy sa to posunulo niekam inam, vždy sa zmenil interval za aký zaspala a u nás ozaj platí len to, že to dieťa musí chodiť, behať, byť vonku. Vtedy môžeme ozaj vstať aj o 5 ráno a ak nie je vonku, tak nezaspí. Jasné, dieťa cca. 2 ročné, o takom sa tu bavíme. Už presne viem kedy spať nebude, lebo nie je unavená a kedy len chodí dole-hore, lebo to vie len ona. Práve ten vek tých 2 rokov je podľa mňa veľká "tragédia" pre všetkých zúčastnených a ja si každý deň jeden opakujem len jedno, jediné: Je to len obdobie, to prejde. Čo som sa ja už načítala sračiek o tom ako to robiť a jasné, že nakoniec vždy zabralo až to, čo som vyhodnotila na základe svojho dieťaťa. Ale hej, ak mi niečo vadí, tak to robiť nebudem a v tomto veku to dieťa už veľmi dobre vie o čo ide. U nás fakt zaberá vysvetliť to, prečo to teraz tak nejde. Stropila nám scénu, ani za svet k nej, tak som nešla, čakala som, tiež to bolo v OC, som len stála a čakala kedy príde moje chvíľa. Nerobila som scény, nešla som k nej, neodnášala som ju silou. Nie, neverím, že to bude takéto vždy, ale ak je tá možnosť, tak na čo robiť niečo, ak viem, že to tým len zhorším.

katka1981
13. mar 2016

@timea7, ja ze mi ty poradis, teraz by si mala ale bez srandy 🙂 Si uz dost velka. No ale idem uz, som strasne unavena, a fakt by som mala teraz spavat viac ako bezne. V tomto som strasne hlupa. A nepotrva dlho, budem si to vycitat. Od zajtra s tym skusim nieco spravit, pokojne mi potom napis, ako sa mi dari, budem len rada. Lebo ja som nervna, ked malo spim, a jasne aj imunita tym trpi. Tak ja ti zazelam dobru noc, idem si urobit hygienu a sup do postele, pekne sny, paaaaa.

timea7
13. mar 2016

@monikaparson to je tvoja skúsenosť, je super, že svoje dieťatko výborne poznáš. Moja skúsenosť je iná, od prvého dňa moje dieťa spávalo vo svojej postieľke, prirazenej k našej posteli, tak, aby som ho dočiahla, mohla ho hladkať, škrabkať, odpadlo odúčanie od všetkého možného. Netvrdím, že neboli noci, keď mi spalo na hrudi, keď sme sa nosili, ale bolo to z dôvodu choroby a bolo ich pár. No súhlasím s tým pobytom vonku, my sme boli aj štyri, päť hodín denne, keď sa dalo, niekedy aj viac. Tiež by nezaspal, keby nešiel von, takže prechádzky v daždi, chumelici, hmle, večer v zime už po tme sú mi dôverne známe, ale po nich sa zaspalo veľmi rýchlo.