icon

Facka 7 ročnej dcére

zuzulik27
10. nov 2014

ahojte mamicky. davate takym detom facky? ci len po zadku? v situacii extremneho mojho vytocenia sa jednoducho uz nezdrzim. teraz pred chvilou kopla brata do brucha lebo sa natahovali. neovladla som sa. ostatne moje decka da sa. no ta najstarsia 7rocna dcera ma vie tak nastvat, robi naschvaly, zle, papuluje, odvrava, mozem na nu s dobrym, mozem na nu so zlym - ma ma v päte, potom samozrejme ze uz na nu zjapem a niekedy aj ta facka. bude mat z toho nejaku traumu?

katarinnak
11. nov 2014

@maminuska Presne takto som bola aj ja vychovavana. Rodic je ten nadradeny, ty ako dieta podradeny. Je nas 7 deti. Ovplyvnilo ma to a nie pozitivne. Dlho som hladala zdrave sebavedomie. Na rodicov sa vobec nehnevam, ale to beriem ako ponaucenie, ako svoje deti vychovavat nechcem.

maminuska
11. nov 2014

@katarinnak vieš a ja si beriem ponaučenie z toho aké sú dnešné deti a čo z nich vyrastá. Ako ich rodičia prestanu zvládať v puberte, lebo ich výchova bola taká liberálna že im neurčila hranice . Že sa v puberte k nim správaju ako ku kamarátom a to zo všetkým čo k tomu patrí ...
A môj syn má sebavedomia na rozdávanie, ale vie že ja som mama a tak sa ku mne aj správa.

evittam
11. nov 2014

@zuzulik27 Ahoj, tak ako by si hovorila o mojom synovi 🙂. Tiež ma vie nesmierne vytočiť a snažím sa veľmi. Tiež sa dosť nakričím, ale niekedy zaberie niekedy nie. A nie som za bitku a podobne ale už sa mi tiež stalo, že ma tak vytočil, že jedna letela - aj keď som mu chcela dať po zadku ale akurát na ňom sedel - a to nie je výhovorka 🙂. Bohužiaľ stane sa to a mrzí ma to, ale nemyslím, že by mal z toho mať traumu a nič sa mu nestane.

siska53
11. nov 2014

@zuzulik27 ziadna z nas nema idealne deti,myslim,ze kazda z nas uz zlyhala (ano,moj struhil raz malemu,ale to ho strasne mrzelo,ja,ked uz,tak skor po zadku,ale videla som,ze to nema ziaden efekt,vacsinou..).
Preto sme ti napisali,co sme ti napisali..odkedy uplatnujem.daktore zasady z knih,tak to mam doma pokojnejsie.
Len tiez,ako som ti pisala,maly nastupil do skolky. A tiez sa mi deti pobiju...ale nezbijem.ich za to..bud logicky dosledok za nejaku vytrznost,alebo zakaz niecoho-odobratie vyhody. A fakt je fajn sa porozpravat,co sa deje,ze nie je vo svojej kozi..rok som.ucila,ale..som.postrehla jednu vec..tym detom strasne chybalo sa porozpravat,vyzalovat..
Podla mna tvoju dceru nieco trapi. Ale treba sa snou porozpravat v klude,ked budete mat harmoniu..a skus ju,ako to uz niekto pisal,zapojit do urcitych cinnosti..v starostluvosti o bajmladsieho. A tak.
Vies,ako mna vytacalo,ked mi sestra brala hracky a chodila na mna zalovat,ze jej ich beriem? A ja som mala ustupit,len preto,ze som bola starsia. Ano,bili sme sa aj,hoci nas nasi capli malokedy. Facku si nepamatam,len po zadku. Ale bili sme sa vtedy,ked nas nasi nevideli,tak to nemohli riesit. Len tie zalovania. Skus sa trosku vzit i do jej koze..prave kvoli tomu nie som vzdy na strane mladsej,lebo viem,ze casto ona jemu robi zle. Vacsinou som tam,tak vidim,ci to bolo nechtiac,ci schvalne,lebo nie vzdy ju stiham zabrzdit.
Aj ked rozumiem,ze kopanec do brucha-za to som na nasho zhukla a vysvetlila mu to. Teraz ju skor capne po chrbte...co uz..v skolke vselico odkukal,su tam chlapci(pec) ,co mu robia(i)zle,tak sa aj brani a skusa to aj doma..

katarinnak
11. nov 2014

@maminuska Mam surodencov v puberte, tak viem o com hovorim 🙂. A mali vychovu ako ja. POdla mna to nebolo spravne a mama si sama uznala ze nejaky chyby spravila. Ja som za to ze rodic ma mat aj priatelsky vztah s dietatom a ze aj na pocitoch dietata zalezi, takisto aj na tom co dieta chce.

maminuska
11. nov 2014

@katarinnak ale ty ma tlačíš do autoritatívnej výchovy a tam ja nie som . Lenže je rozdiel mat s dietatom kamarátsky vzťah a zároveň ostat stále mama a trvat na rešpektovaní pravidiel , a rozdiel ak ma dieta volá menom , neustále sa vypytuješ na jeho pocity , skáče ti po hlave , do reči ... v puberte ta pošle do p.. lebo však tak aj svojich kamarátov ...
Pre mna je neakceptovatelné aby som ja poobede strávila v škôlke hodinu tým aby som prehovárala po dobrom dieta aby sa oblieklo , pokušala sa o nejaké dohody , plácala si s ním a slubovala... moje deti ked sa neobleču tak idu jednoducho neoblečené ... raz som takto syna vliekla cez zimu v ponožkách , nikdy viac to nespravil. O určitých veciach ja nediskutujem , proste platí to čo poviem a su to veci ktoré ako dieta nevie posudit lebo nie je mentálne zrelé .

katarinnak
11. nov 2014

@maminuska Ja som tiez nemala na mysli uplne volny vztah, ze si dieta robi uplne co chce 🙂. Z prispevku som mala praveze pocit ze ide u vas o autoritativnu vychovu.

amanda0405
11. nov 2014
Používateľ amanda0405 je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od amanda0405.

@zuzulik27
otázka znela, dávate 7 r.dieťatu facku?...a moja odpoveď je: nie, nedávam....ja nie som geniálna, úžasná, dokonalá a neviem aká, ale na svoje deti som ruku nepoložila....a čuduj sa svete, nikto mi neodvráva, nepapuľuje, nerobí zle, nemá má na háku...vychovávať sa dá aj inak....s láskou....

maminuska
11. nov 2014

@katarinnak nejde ani tak o volný vztah , ale o neustále skumanie ako sa asi to dieta cíti , neustála snaha mu vyhoviet, hľadať alternatívy aby bolo spokojné, neustále ho chvália a chvália ... a zrazu bum ak nenastane problém v puberte tak zaručene v dospelosti , pretože dieťa nie je naučené aj na určitý druh frustrácie , na odmietnutie , na neúspech ... niekedy sa mi až panenky pretáčaju kam su niektoré matky v liberálnej výchove schopné zájst.
Len nedávny príklad z trenčianskeho Lidla pod Juhom ... 9 ročný chlapec vykrikoval po matke ... Darina, Darina nemaju môj jogurt a ja ho chcem, Jakubko tak si vyber tento .... nie nie ja chcem ten , ten ...a bačal tam ako o závod ,hrôza .. staršie deti , všetky tri boli so mnou a teda zírali .... im stačí povedat chodte si vybrat jogurt , jednoducho vyberaju z toho čo je .

terezka1947
11. nov 2014

...ja by som mamicku az tak nekritizovala.....ano,aj ja som napisala,ze nepaci sa mi fackovanie-pride mi to velmi ponizujuce a bolestive aj pre dospeleho cloveka
...AAAALE,baby....ta mamicka ma 4deticky....a tiez jej mozu zlyhavat nervy,taktiez ma svoje problemy,atd,atd....a ze konkretnu situaciu s dcerou nezvladla,resp.zvladla fackou-tak pride mi,ze asi z toho nejaka statsna nie je....ale jednoducho...urobila to a mozno hlada aj v nas podporu,radu,co a ako urobit
mozme si tu pisatc,o chceme...a co by sme ako robili....mnohe mamicky nezvladaju ani jedno dieta...a este nejaka uletena,nechcena facka nerobi z dietata cloveka pozanceneho na cely zivot a urcite ho ani neoberie o sebavedomie-podotykam zdrave sebavedomie....lebo,to co casto vidam okolo je pravy opak vychovy(podla mna)....dieta moze a smie vsetko a rodic je iba jeho sprievodcom a neskor iba penazenkou...no a konci to ako konci
takze by som az tak velmi neodsudzovala @zuzulik27 lebo priznajme si,styri deti su stryri deti a nie kazde dieta ma aj rovnaku povahu...

siska53
11. nov 2014

@terezka1947 vacsina z nas sa jej snazila poradit,ako to skusit nabuduce. Viem,ze nervy robia svoje,vidim to u muza..

terezka1947
11. nov 2014

@siska53 ano,citala som ...a urcite je to pomoze...len ma niektore prispevky iritovali a iba preto tento moj prispevok
aj mne vela podnetov davaju prispevky a rozne temy na MK....len mi jej bolo luto,lebo naozaj 4deti nie je sranda vychovavat a aj vychovat.

silvike
11. nov 2014

@katarinnak Mozno keby si sama mala tych 7 deti, viac by si pochopila svojich rodicov. Je ine vychovavat 1-2 deti a ine mat ich sedem.

katarinnak
11. nov 2014

@silvike
@maminuska počet deti neospravedlňuje bitie a výchovne po zadku či facky neuznávam. A aby ste ma zle nechápali, môj syn si tiež nemôže dovoliť hocičo. Ja som aj proti odmeňovaniu. Dieťa ma pochopiť prečo sa niečo nerobí/robí a nie robiť to lebo dostanem odmenu. Tiež chápem že sú deti ľahšie a tažšie. Na tuto tému by sme mohli dlho rozprávať 😊

zuzulik27
autor
11. nov 2014

vdaka baby 🙂 pokusim sa nevybuchnut, nekricat, byt kludna pokial sa len bude dat. to ze kopiruje moje spravanie to mi je jasne uz davno. ked to takto clovek cita tak si viac uvedomi ze robi zle. uz len tu realitu zmenit trosku. len ked su vsetky decka naraz take ze kricia, a este aj drobec je nervozny lebo mu idu zuby tak je tazke sa tvarit s kludom anglicana.

ale tak budem sa snazit lebo inac ked je dcerka sama ci doma ci v meste tak je uzasne dieta.

niektore sa pytali ze kde je otec - je kamionista - k tomu komentar potrebny nie je...

tinushka13
11. nov 2014

nečítala som celú konverzáciu.. len pár príspevkov... nemeám dieťa v tomto veku.. takže neviem ako by som reagovala.. ale esesterka mi poveedala čo robí jej známa keď si nevie rady. napomenie dieťa s tým že ak neprestane tak dostanee ľadovú sprchu na ukľudnenie.. nuž a už došlo k tomu.. a veru pomohlo 😀 toto som si tak zapamatala že ak by čírou náhodou niečo také u nás bolo tak sa budeme sprchovať.. podotýkam, tam ako je dieťa.. schmatnúť a šup do sprchy 😀 😀

janka_mamka
11. nov 2014

@pat_mat_minnie to poznaaam ;(

mikema
11. nov 2014

K vasej teme, poznam kopec deti, kedze mam s nimi vela docinenia a su take aj take, ale pozorujem, ze najlepsie su tie, ktore sa od mala ucili doma, ze existuju pravidla. Su to rodiny, v ktorych sa ani len hlas nezvysoval, kricalo sa naozaj len v extremnych pripadoch. Facka a ani len po zadku tie deti nikdy nedostali a su vychovane tak, ze by si to mohli mnohi odkukat. Ak dieta nieco nechcelo, dlho to s nim rodicia rozoberali a jednoducho to nakoniec to dieta samo urobilo. Ak dieta hnevalo, tiez to s nim diskutovali. Ak mama zvysila hlas, uz dieta vedelo, ze zaslo pridaleko. Aj dnes, ked su tie deti uz v puberte a riadne vedia nervovat, obdivujem tie nervy rodicov, su schopni hodiny odolavat a proste nepopustia, ak nieco zakazali... jedna rodina o ktorej hovorim ma 3 deti a jedno v opatere. Druha je matka, ktora vychovava dvojcata bez otca a su top vychovane i ked maju vsetko na co si spomenu... a tretia je rodina, co ma 4 synov! Co som si vsimla, ta vychova zacala, ked deti este ani poriadne nevedeli rozpravat, uz vtedy mali pravidla, uz s dvojrocnou dcerou sa upratovala izba a to mali upratovacku aj aupairku... od mala sa ucili deti slusne stolovat. Naozaj obdivuhodne. Podla mna netreba zabudat, ze deti su ovela rozumnejsie, ako mnohi dospeli ocakavaju. Niekdey stacia argumenty, aby dieta nieco spravilo a nie len jacat a mlatit. Ked sa dieta ocividne naschval zle sprava, je za tym casto potreba na seba upozornit, mozno to dieta nema dostatok pozornosti u rodicov, mozno ziarli na mladsiu sestru, mozno ma iny problem... zas by som sa s nim rozpravala, alebo konzultovala odbornika, ak by som sa nikam nedostala... ked vidim tie vynervovane matky, ktore po detoch len hucia, najradsej by som im die deti zobrala. Neuvedomuju si, co tym detom tym sposobuju, ako to vplyva na ich osobnost a sposob komunikacie do buducnosti... ano, kazdemu mozu obcas prasknut nervy, ale ak to je denne, zamyslela by som sa nad sebou. Nasilie plodi nasilie... ja som nebola nikdy bita, pamatam si ze som raz dostala na zadok, aj to len jeden klaps, ktory mamu bolel asi viac ako mna 😀 a mozem povedat, ze som vychovana dobre a dostala som do zivota vsetky dolezite hodnoty. Takze da sa aj inak.

maslenka47
11. nov 2014

@tinushka13 osobne mi ladova sprcha pride ovela nepriatelnejsi druh trestu ako jedna "vzduchom chladena". Je to dokonaly priklad prezentacie moci a nasilia, pretoze to decko sa ti jednoducho nema sancu ubranit. Kto dieta neudrie ale "len" mu da ladovu sprchu, pretoze "deti sa nebiju", je obycajny pokrytec, sorry.

@katarinnak nuz jedna vec je, ze dieta pochopi, preco sa niektore veci nerobia, a druha vec, ze napriek tomu tie veci nadalej robi - aj s vedomim, ze "sa to nerobi". Som velmi zvedava, ako taketo situacie riesis/budes riesit ty.

mikema
11. nov 2014

@tinushka13 v rakusku prave umrelo 2 rocne dieta, lebo otec omylom miesto studenej vody zapol horucu. Prepac ale je to hroza, dieta takto tyrat. Chuda. Je to zverstvo...

mamavika
11. nov 2014

@mikema neprehanas to? Zobrat dieta? Nehnevaj sa, ale netreba ist do extremov.

mikema
11. nov 2014

@mamavika nenarazam na zakladatelku temy, narazam na tie matky, co denne deti tlcu a len po nich hucia. Lebo je to svinstvo. Mozno by bolo fajn informovat sa o medzinarodnej iniciative s nazvom "aj deti maju prava". Na Slovesnko to ocividne este nedorazilo. Smutne. ☹

silaviat
11. nov 2014

😉

tinushka13
11. nov 2014

@maslenka47
@mikema Bože baby však nevravím že tam to dieťa máte nechať močiť pol dňa ani že máte strčiť podtotal ľadovú vodu. Skôr to bolo myslené studená voda a aby dieťa vedelo, že ak rodič niečo povie, myslí to vážne. osobne radšej strčím dieťa do vody akby som mala mlátiť. Záleží aké "zverstvo " vidíte vy a aké vidím ja. Tu nejde o to ublížiť mu, len ukázať, že niečo myslím vážne a prekvapiť trým že to aj urobím keď to nečaká. a ver že ked oblečené dieťa strčíš pod sprchu.. aj keby bola teplá tak ostane vyhúkané. a chcete mi povedať, že proti facke sa dieťa má šancu brániť???

tinushka13
11. nov 2014

@mikema myslím, že horúca a studená je sakra rozdiel.

trish31
11. nov 2014

@zuzulik27 ano bude mat traumu..akoby si sa citila ty keby ta niekto fackal?Neviem co viac k tomuto povedat

trish31
11. nov 2014

@tinushka13 ladova sprcha?Uf..niektori rodicia by si mali uvedomit ako y sa oni citili preboha....

natalym
11. nov 2014

@tinushka13 To myslíš vážne?

mikema
11. nov 2014

@trish31 absolutne s tebou suhlasim. Polozit ruku na vlastne dieta a este na tvar, je naozaj hroza. Tu mi chyba porozumenie. Nech ma akokolvek ktokolvek vytoci, nikdy by som ho do tvare neudrela, ani dospeleho cloveka a nie to este dieta.
@tinushka13 ano je a nepriek tomu si ten "skvely otecko" vraj pomylil studenu s horucou a jeho dvojrocna dcerka zomrela. Dufam, ze ho za to zavru, az ozelenie! Je to zverstvo takto deti "vychovavat".

natalym
11. nov 2014

@mysuliatko7 To verím, ale 15 a 7 rokov je sakra rozdiel.