icon

Facka 7 ročnej dcére

zuzulik27
10. nov 2014

ahojte mamicky. davate takym detom facky? ci len po zadku? v situacii extremneho mojho vytocenia sa jednoducho uz nezdrzim. teraz pred chvilou kopla brata do brucha lebo sa natahovali. neovladla som sa. ostatne moje decka da sa. no ta najstarsia 7rocna dcera ma vie tak nastvat, robi naschvaly, zle, papuluje, odvrava, mozem na nu s dobrym, mozem na nu so zlym - ma ma v päte, potom samozrejme ze uz na nu zjapem a niekedy aj ta facka. bude mat z toho nejaku traumu?

chikitka
11. nov 2014

@zuzulik27 zena, mas moj obdiv! 4 deti! ja mam dvoch nezbednikov som velky nervak, kricim, aj po riti dostane hlavne ten starsi, lebo ma lakome obdobie a do toho hryzie, kazdy den ma ide slak trafit. chcem ta povzbudit, ja som niekedy tiez zufala a to mam "len" dvoch. kolkokrat si citam rady, co robim zle, ako to robit inak a aj ked tu teoriu ovladam, nie vzdy to funguje... ved deti nie su pocitacovy program... ja starsieho objimam, pusinkujem, snazim sa mu venovat, ale on je taka tvrdohlava opica, ze velakrat nema o nejake "ucenie" zaujem, tazko sa vysvetluje, ked nepocuva... mladsi zacina ziarlit, lebo on je mamin mazanek, aj ked ani jedneho neuprednostnujem, jednoducho ma pocit ze ma byt ten prvy... ked sa venujem starsiemu, hned bojuje o poziciu. som prisna, mam predstavu, ako nechcem aby moje deti dopadli, co z nich vyrast ma a co nie. ale ta realizacia je niekedy velmi tazka a neraz sa pytam sama seba, ci na to idem spravnou cestou... tiez som na nich viac menej sama, moj muz kedysi kamionoval, dnes ma pacu, v ktorej od jari do konca jesene je casto cely mesiac na tyzdnovkach, vidime sa len vikend a to ma este detiz predchadzajuceho manzelstva... tiez by som niekedy chcela byt tou dobrou a on nech vychovava... ale to sa neda pri takomto rezime. som mama aj otec v jednej osobe castokrat. trham si vlasy. dnes bol jeden z tych narocnych dni, kedy som aj ja premyslala, ci ja robim chybu, alebo je to prirodzeny vyvoj decka, ze takto vystraja. keby som vedela, ktora finta naozaj zaberie, urobim ju. neviem si ani predstavit, ako by som zvladla 4 deti! a k tej vychovnej - nie som toho nazoru, ze dat po riti dietatu je pomaly trestne. aj nasi fasuju, ked sa to uz neda s nimi vydrzat a nic nezabera, ani odchody do izby, ani odobratie hracky o ktoru je spor, ani hra kazdy osve, ani vysvetlenie, ze to a to sa nerobi a nesmie... nemam este deti vo veku tvojej dcerky, ale za prudke papulovanie by aj u nas dostala... rodic ma byt autorita v tom zmysle, ze dieta ma mat respekt a zdravu uctu k rodicovi. ma mat jasne vytycene hranice. moja mama je kamarat, ale ked som dostala facku za klamanie, vedela som ze si ju zasluzim. ked som ju vytocila, vedela som ze je zle. mame skvely vztah dodnes, vzdy bola mojou dovernickou, ale mala som respekt a vazila som si ju vtedy aj dnes. ked niekedy vidim, ako sa napriklad sprava moja svagrina so svagrom k svojej mame (mojej skoro svokre), len vypliestam oci. moja mama mi v zivote tolkokrat nezachranovala rit ako ona im, financne podporuje svoje 40 rocne deti a oni si dovolia take veci! moja mama by mi za to dnes dala po hube. a ja si toto k nej nikdy nedovolim. takze nejaka ta facka v zivote, zvolena v spravny cas na nieco je mozno dobra. drz sa! 😉 (boze zasa tie moje litanie, to sa inak neda, ked cely den mam rezim rozhovoru s detmi 😀 😅 )

trish31
11. nov 2014

@mikema tak...som proti akemukolvek nasiliu...na detoch nehovoriac...Ano,ja tiez capnem malemu po ruckach ked neposlucha a zvysim troska hlas aby pochopil urcite veci.Ale ladova sprcha?facka po tvari?Uf to je sila

zuzka4444
11. nov 2014

Pomaly uz budem babka a z detstva, kde si pamatam od matky len zakazy, prikazy a facky, mam traumu dodnes. A nanic vztahy detto, nedokazem zabudnut. Najprv som si myslela, ze som adoptovana, potom som tuzila skoncit v detskom domove. Na svoje deti som ruku nikdy nepolozila. Nezabudnem, ako cca 8-rocne prisli zo skoly domov a rozpravali mi so slzami v ociach, aky tazky zivot maju ich spoluziacky, ze ich mamy biju... Takze ano, ma a bude mat traumu, ale bude ich v triede vacsina, to ti vsak nesmie byt utechou... ide o vas vztah na zvysok zivota...

tinapa
11. nov 2014

@zuzulik27 Samo.že bude mať, keď ju budeš pravidelne fackať a biť...tým nič nevyriešiš...vonkoncom nie, bude to len horšie...tvoja dcéra sa naučí, že biť sa je normálne- to sa už asi aj deje- a stane sa z nej -v škole- bitkárka...atď...môže to byť, nemusí samo. Skús prísť na to, prečo je to tak...a prečo sa ty neovládneš...rieš v prvom rade svoju zlosť.. Držím palce.

silvia44
11. nov 2014

A co hovorite matky na to, ze ja poznam rodinu, kde dal muz ani nie rocnemu dietatu facku za to, ze rozlialo kybel s vodou. Samozrejme, ze to bola jeho chyba,lebo ten kybel tam dal on a dieta bolo zvedave co to je. Dieta malo cele lice cervene.....otec dietata obhajuje svoje konanie tym, ze musi mat respekt. Zevraj bolo viacej takychto pripadov v tej rodine, ale ja nerozumiem tej matke ze s snim este stale zije. Ja som proti nasiliu deti a facka je podla mna uz moc jednoduche riesenie problemu....

zuzulik27
autor
11. nov 2014

dnes mi dcerka povedala ze si nevie predstavit zivot bezo mna a ze som najlepsia mama na svete 🙂 to len na margo toho ze nie som taka tyranka ako to tu vyzera!

kamaratky moje by vam potvrdili ze aj ja najprv donekonecna vysvetlujem, zdovodnujem preco nieco maju urobit resp. nemaju urobit. ale ked ziadne argumenty nepomahaju a to dieta vylozene naschval provokuje tak uz aj skricim, aj po zadku aj aj.... v krajnom pripade.

myslim ze ma viac pochopia maminy s viacerymi detmi, lebo pre mna je jedno ci dve deti jaka pohoda !

a ano viem ze sa da vychovat z dietata dobry clovek aj bez bitiek - sestra brat aj ja. akurat okolnosti boli priaznivejsie trosku.

oktobermimi
11. nov 2014

Bože vy zas robíte akoby spáchala vraždu...
v návala hnevu jej dala 1 facku, a nie taku bytku že by ju záchranka viezla...
ja ked som bola decko ja som dostávala bytku za kade čo: neskoro som prišla dom, zle znamky, zlí kamarati, neuprataná izba...
a nie len facky ale aj varechou, deskou ( 1 na mne matka zlomila!! taku riadne 1cm hrubu!!) papučou, opaskom....kde čím a za kade čo nevedela som sa slušne chovat? začla som v obchode robit krik?( chcem chcem chcem a pod veci) už my letela , nevedela som staršieho pozdravyt jedna pristála na zadku, v puberte? ... za to kedy chodím dom a za to skím som vonku bola , za to že segri niečo rozbili som to schytala ja lebo som najtaršia mam davat pozor aj ked sme boli decka...
v tej puberte som dostávala za kade čo za to že som s obliekala ako som sa obliekala za to že som mala KOHUTA!! ha hlave, na nohách steel sa na mna rodina pozerala nenávistne až uplne z očí srčalo to že maju chut my nalozit poriadne na zadok, v 17 som dostala facku od matky za to že moja ožratá triedna jej volala ze som neni v škole a pritom som bola!!! moj odčím my chcel dat po papuli ako to on hovorieval ty svina jedna soplivá jaku ti je*nem že ti stena dá druhu!!...aaa ?? a som tu bez jakeho kolvek traumatického problemu a žiejm!! aaa viete čo? aj malej dam po zadku ak robí niečo čo sa nesmie! tak a teraz do mna kvoli gramatike (škoda že tu nie je smajlík z bozkom) ... 🤐 🤐 🤐 🤐

mikema
11. nov 2014

Vystupujem z tejto temy, lebo mi trha srdce, ked vidim, ako sa tu obhajuje nasilie na detoch !!!!!!! Neutocim tym na zakladatelku temy, myslim tym, ako sa tu odlahcuje fackanie deti niektorymi ludmi. Ak som spravne pochopila, zakladatelka temy by sa rada ovladala a mieto toho tu mnohe pisu, ze ved to je normalne? To co je toto za svet? NIE JE to normalne.

mima4
11. nov 2014

@mikema

sorry, ale čo čakáš od ludi, ktori samy boli bití??? Kolke tu napisu "aj ja som dostala a som tu" a je prirodzene, ze budu bit aj vlastne deti...
Nepoznam cloveka, ktori v detstve nebol bity a bil by vlastne deti.

oktobermimi
11. nov 2014

@mima4 ak narážas napr. na mna tak ti poviem tolko že ak malá vytahuje veci zo smetí, otvára šuplíky z papiermy, alebo sme v obchode a po čo dočiahne to letí na zem, alebo ked jej pekne poviem že niečo nesmie ( bez kriku, nekričím ani nebudem) a ona sa hodí o zem a začne sa jedeovat príde ku mne kusne ma ( ano kúše) hádže po mne jedlo tak mam snad právo jej plesknut (skor capnut) po plenke a nie že ju až doslova zpléskat...

mima4
11. nov 2014

@oktobermimi nereagovala som na tvoj prispevok.

luvika
11. nov 2014

@oktobermimi nieeee...ona urcite myslela mna, pretoze som dala dcerke 2x fakt v amoku uz facku...raz preto,ze po dlhom vysvetlovani,ze sa musi obliect (rodinna oslava,cakalo sa len na nas),mala ma zacala hnevat,ze nejde,nechce,bude sama doma (mala asi 3r.),po hodine dohovarania,vysvetlovania,potom uz zvysenia hlasu nie a nie,chcela som ju obliect nasilu,kopala a kusala ma,nechala som ju samu v izbe s tym,ze pockam kym sa upokoji a ospravedlni a mlada slecna dostala zlost z toho,ze som ju nechala v izbe,mala po ruke hrncek s kakaom,tak ho hodila o stenu,ktoru sme mesiac predtym malovali...do toho telefonaty rodiny,kde sme,vsetci cakaju,meskame..tak ano, bohuzial facka letela,bola som v tej chvili v koncoch...Druhy krat to bolo, ked slecna si hadzala loptu o stenu,hovorim jej nech to nerobi,ak chce,moze ist von...neposluchla,vzala som jej loptu s kludom.Postavila sa,vytrhla mi ju z ruky,ze To je moja lopta a moja izba!!! Ja jej na to "ano je,ale povedala som ti,ze s loptou sa mozes hrat vonku"..od zlosti hodila loptu o zem,lopta sa odrazila a rovno do tvare 3 tyzdnoveho braceka...tak ano,moje druhe zlyhanie...tak pardon,mile dokonale mamicky. No napriek tomu sama som potom revala do vankusa, ako mi to bolo luto. A aj som sa jej ospravedlnila,ze napriek tomu co urobila,mna to neospravedlnuje a mala som konat inak. Objala ma a prepacili sme si vzajomne.

oktobermimi
11. nov 2014

@luvika tak to by som zlihala aj ja pravdu povediac.. to niektoré a tu len hraju na "dokonalé" ... ukáz my matku ktorá v živote nedala deku po zadku 😝 😠

janinah
11. nov 2014

len upozorňujem,že dobre "sadnutá" facka môže spôsobiť prasknutie a prederavenie ušného bubienka

junova
11. nov 2014

@tinushka13 Ja by som radcej dostala facku ako ľadovú sprchu. Ja by som tvoju sesternicu osprchovala ľadovou vodou, normálne mi stúpol tlak. Minule.som si nedopatrením pustila ľadovú vodu a vyrazilo mi to dych. Bolo to strašné. Ani psovi by som to neurobila. Fakt super výchovná metóda.

tinushka13
11. nov 2014

@junova nieje to sesterka ale jej znama.a nemyslim tym ladovu.ale vam to darmo vysvetlit..sa mi paci ake ste tu vsetky dojedneho dokonale.

Budte radi ze mate deti ktore vas posluchaju na slovo a nemusite ich fackovat a osprcjovat bo vode..pardon ja som sa zle vyjadtila...nie ladova..len voda. Neverim ze by matka na svoje dieta spustila ladovu vodu. Proste islo len o voduuuuuuu..

luvika
11. nov 2014

@tinushka13 myslim ze vysvetlujes zbytocne :D poniektore uzasne dokonale maminky radi skatulkuju a ked sa raz vyjadris "ladova sprcha", tak uz ti ani svatena voda nepomoze. Chytaju sa kazdej slamky, len aby ukazali, ake su ony perfektne matky a rady moralizuju...ty sa nerozculuj a im dopraj tu radost zo samych seba, ake su neomylne a uuuzasneee ;) aj ked teda ja by som teda tiez radsej slabu facku dostala, nez pod vodu sla a to je jedno, ci teplu ci studenu :D

oktobermimi
11. nov 2014

@luvika na mna voda ani bytka nezaberala 😀 ... v 18 som facku mateke vrátila 😀 ... ved pre boha ty kks ja som mala 18 a zapálila som si ( vedela že fajčím od 16!!) ale to jej kamaradka vtedy predomnou povedala že moja keby fajčila ju zliskam ( Anča ta jej dcera mama 25r prosímpekne) a moja matka aby nebola pozadu Plesk a tak ja spatky Plesk ( už nemala pravo nebívala som tam, nebola som sudne jej a živila som sa sama)
@tinushka13 tak ako píše @luvika už si si to pokašlala smečka dokonalích ta rozcupuje tak ako mna za to že som ich smečkou nazvala 😀 😀 ...

tinushka13
11. nov 2014

@luvika dakujem 😀 ja uz sa radsej vyjadtovat nebudem.nestojim tu o moralizovamie. Ja osobne by som isla pod sprchu aj 10x denne..viem co je to facka..a viem to velmi dobre.
Mozu byt radi ze anilen netusia.nechcem si ani predstavit zeby mi raz dcera mala vykricat fackovanie ako som to urobila ja.
ale inak suhlasim s tvojim dojmom z diskusie..najlepsie cusat.
@oktobermimi chi chi plesk..presne tohto sa dozit tak ako matka sa pochovam smutkom a sklamanim zo samej seba. Nuz nech sa pustia..nech sa ukoja takto neskoro..som ready 😀 nakoniec si pojdem dat tu sprchu ja 😀

luvika
11. nov 2014

@oktobermimi no ja som bita nebola, to ze som par krat v zivote dostala facku a to zratam na prstoch jednej ruky,teda za bitie naozaj nepovazujem (sfalsovanie vysvedcenia, alebo "vylet" za frajerom do ineho mesta s tym,ze pred nasimi som na chate u kamosky a mam len 15r.atd.), nasi to mali obcas ozaj tazke ;) takze im nic nezazlievam a na detstvo spominam rada,mala som ho krasne 🙂 mamka bola prisna, no lubila ma celym srdcom a ocko,ten bol vzdy moj partak ;) neviem si predstavit jedinu situaciu,aby som mamke vratila facku,hoci by som ju dostala nepravom. Nasi ma vychovavali s uctou k nim a k starsim,vseobecne si ludi vazim a snazim chapat v ktorejkolvek situacii bez toho,aby som sla sudit. Nikdy clovek nevie,co presne niekoho prinutilo konat tak ako konal.

lwhiterose
11. nov 2014

@zuzulik27 nečítala som všetky komentáre, takže možno nenapíšem nič nové...Ja nie som mama, neviem ti poradiť z pohľadu rodiča, ale možno z pohľadu dieťaťa. Moji rodičia používali telesné tresty a mne to dosť ublížilo. Na druhej strane si však myslím, že dieťa si občas zaslúži dostať po zadku (keď je dieťa malé, tak nerozumie že urobilo niečo zlé, ak ho jemne capneš po zadku, tak si to zafixuje a bude vedieť že nabudúce to už nemá robiť - to určite vieš). Nemaj výčitky že si sa správala tak ako si sa správala. Nikdy nie je neskoro na zmenu 🙂 Tvoja dcérka má 7 rokov, ešte sa len formuje a keď zmeníš svoj prístup ty, časom ho zmení aj ona 🙂 Keď niečo nabudúce vyvedie, skús najprv napočítať do 10 a až potom zareaguj. Je veľká pravda, že ak bude doma zažívať veľa kriku, bude taká aj ona. Preto sa snaž byť čo najpokojnejšia a porozmýšľaj nad tým, čo by bol pre ňu vhodný trest (možno nejaké domáce práce naviac, zákaz PC...). Ak to niekedy nezvládneš, nemaj výčitky, každému niekedy rupnú nervy a jedna facka ešte nikoho nezabila. Mimochodom, dievčatá pamätáte si na reláciu Pestúnka? 🙂 Myslím že by mohli dať reprízu, boli tam užitočné rady ohľadom toho ako zvládať deti...

oktobermimi
11. nov 2014

@luvika Ono toho vtedy bolo viacej v ten den od rána do mna hučala že som nezodpovedná že som sa jej zle odvdačila ked som odičla k ocinovy, aby som sa vratila a uznala odčíma za svojho odca, ta jej kamaradka... v ten den to fakt pokašlala 😒 lebo všetku bytku v živote som mala len od nej tatin nikdy a už ked my vlepila len prto že to jej kamaradka povedala to bolo mooooc. preto rozumiem ked niekto až vybuchne 🙂

oktobermimi
11. nov 2014

@tinushka13 aj ty si ready ? 😀 tak to je super 😀

nyusika
12. nov 2014

@zuzka4444 ale ty pises o niecom uplne inom, ako ty riesi autorka temy. ona decko nemlati hlava-nehlava od rana do vecera

katarinnak
12. nov 2014

@maslenka47 Urcite ich neriesim bitkou, je to ponizujuce ako pre dospeleho tak pre dieta. Maleho vacsinou zaujmem inou vecou, inou zabavou. Bavim sa s nim ako s dospelym a vysvetlujem. Predstav si ze vacsinou to zabera 🙂..ak nie, necham ho nech sa ukludni sam. Tiez sa po par minutach ukludni a ide robit nieco ine. Ja som si vsimla, ze ked mu poviem x-krat nie, tak to bude robit nadalej a este sa huncutsky na mna pozrie. Nie, u nas nikdy nezaberalo. Kazdy si musi najst sam cestu k svojmu dietatu, kedze kazde dieta je ine. A bitka to urcite nieje. To je vsetko z mojej strany.

junova
12. nov 2014

@tinushka13 Ja nie som dokonalá, ale nie som ani bezcitna, mám často neposlušnu 5 ročnú a uplakaneho ročného syna. Riešim to trestami ako zákaz pozerať rozpravky, nekúpim maškrtu, nejdeme na ihrisko. Ale nie teplou ani studenou sprchou. Veď potom by som ju ja musela z tých mokrých veci vyzliekat a sušiť ich. Načo si pridavat pracu? A dobre viem, že niektoré matky osprchuju aj studenou sprchou.

siska53
12. nov 2014

@lwhiterose ano,pamatam..aj davalu reprizu dakedy pred vyse rokom.
Mozno by to chcelo aj dake nove diely natocit a pomovt tak dalsim rodinam,ktore to zazivaju.
Jedna vec je vidiet a precitat,druha uplatnit v praxi. Viem,o com hovorim..

junova
12. nov 2014

@tinushka13
@luvika Nechapem, to urážanie matiek, že dokonalá matka, kvôli tomu, že nebiju deti. Aj ja občas nakricim na deti, dám im po riti, ale nefackam ich, ani nesprchujem teplou ani studenou vodou, snáď to.môžem napísať. Či nezapadam k vám do partie? Kvôli tomu, že sa snažím vychovavat najlepšie ako viem som dokonalá? Či mám deti biť, aby som bola in a vyhovárať sa, že nie som dokonalá matka? Mňa aj brata rodičia bili od 5 rokov remenom až som mala podliatiny. A fackali nás, že nam krv tiekla z nosa, mama nám v afekte vlasy trhala, malým deťom nám nadávala vulgárne. Veď pohoda, nič sa nestalo, nie je dokonalá matka. S rodicmi nemám doteraz dobrý vzťah a ja som si sľúbila, že svoje deti nikdy biť nebudem. Neviete, čo človek prežil a smejete sa z druhých.

amanda0405
12. nov 2014
Používateľ amanda0405 je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od amanda0405.

ja neverím vlastným očiam, čo to tu čítam...pripadám si ako zo zlého sna alebo z inej planéty....to myslíte vážne,že bijete svoje deti?alebo to s tou studenou vodou?....aby som pravdu napísala, môjho muža neter to praktizovala, keď som sa to dopočula mala som chuť jej streliť...jej a nie tomu malému bezbrannému stvoreniu....dôsledok studených spŕch sa prejavil neskôr,jej dcéra má problémy s rečou, zajakáva sa a je hyperaktívna....ja sa tu nehrám na dokonalú, ani moje deti nie sú....ale také dačo ako kúsanie, hryzenie,kopanie, truce a neposlúchanie som nezažila....ja jednoducho niečo poviem, tak to tak je....ak sa stane, že náhodou sa prepočuje, tak zopakujem a je to....ja sama som z viacčlennej rodiny, mám štyroch súrodencov ale ani my sme neboli bití, ani jeden jediný raz...pomáhali sme si navzájom, nerobili sme si zle, mali sme sa radi a máme sa dodnes.....ja tomu čo tu píšete jednoducho nerozumiem a je mi ľúto vašich detí...

lenkove
12. nov 2014

@zuzulik27 ahoj
Som presvedčená, že si dobrá a milujúca mamina, ktorá robí pre svoje detičky všetko, čo môže... Svedčí o tom už aj to, že sa zamýšľaš nad tým ako tvoje dnešné správanie ovplyvní tvoj vzťah s dcérkou v budúcnosti... 🙂
Ja mám len dve deti, typovo asi ako tvoja staršia a mladšia ako ich opisuješ.. U staršej neplatií zdanlivo nič, ani upozornenie, ani zvýšený hlas, ani zákaz, ani príkaz, ničovaté nič 😅 .. A na mladšiu sa krivo pozriem a už "pvepáč!" a slzy v očiach...
Staršia je jednoducho taká iná povaha.. Je extrémne citlivá, empatická, milá a šikovná a vie byť aj pravý opak 😅 Keď som už v koncoch a vidím, že sa toho kopí veľa a ja čochvíľa vybuchnem, snažím sa opakovať si vetu, čo som niekde vyčítala "Nerieš problém, posilni vzťah." To je ale celá dlhodobá stratégia u nás fungujúca systémom bodíkov a darčekov za ne. Obvykle sú to drobnosti, veci, ktoré by aj tak dostala, ale keď je to "darček" viac sa jej to ráta... Ja vôbec nie som na darčeky, a tak pochopiť túto jej potrebu mne osobne pomohla kniha "Päť jazykov lásky pre deti"... Možno dcérka nechápe to ako jej prejavuješ lásku, lebo to nie je pre ňu ten pravý spôsob, a tak má pocit, že ju nemáš rada, odsúvaš, nechápeš... Moje deti napr. tá staršia potrebuje darčeky 😅 a pre tú menšiu je naj odmena pomojkanie 😅
Inak sa mi osvedčila sprcha, keď ma vytočí - ja seba idem sprchovať, nie ju 😀 drž sa!